Přejít na obsah






Fotka
- - - - -

Naše mokřady

Příspěvek od admin , 22 červenec 2015 · 4 188 Zobrazení

Zapojte se do projektu Naše mokřady a pomozte chránit unikátní ekosystémy

Mokřady jsou do jisté míry unikátní součástí naší přírody, a to jak svou schopností zadržovat a uvolňovat obrovské množství vody, tak biodiverzitou, kterou jejich prostředí ochraňuje. Řada mokřadů na našem území bohužel patří mezi kriticky ohrožené, a to především v důsledku činnosti nebo naopak nečinnosti člověka. Proto Český svaz ochránců přírody spolu se společností Heineken Česká republika spustil kampaň Naše mokřady, do které se může snadno zapojit každý turista nebo milovník přírody.

Podle nedávných výzkumů zmizelo za posledních 60 let na území České republiky 950 tis. ha mokřadů. Zní to neuvěřitelně, ale tato plocha odpovídá rozloze téměř celého Jihočeského kraje. Celková délka vodních toků se z původních 76 000 km zkrátila o jednu třetinu, 21 000 km toků je uzavřeno do regulovaných, betonových břehů a přibližně čtvrtina zemědělských půd je stále odvodňována trubkovou drenáží.

V krajině mají přitom mokřady nezastupitelnou úlohu hlavně při pozitivním ovlivňování vodního režimu. Zadržují a postupně uvolňují mnohem více vody než umělé vodní nádrže. Mokřad o ploše pouhých 10 m² dokáže například zadržet až neuvěřitelných 9000 litrů vody.

Významné mokřady jsou předmětem mezinárodní Ramsarské úmluvy, která vznikla právě za účelem jejich ochrany, a Český svaz ochránců přírody již deset let některé ohrožené mokřady v rámci své kampaně Místo pro přírodu vykupuje, aby z pozice vlastníka zajistil jejich ochranu. Prvním krokem k jejich efektivní ochraně je ale vůbec dozvědět se o jejich existenci. A právě k tomu slouží mapa na webových stránkách www.nasemokrady.cz.

„Kvůli alarmující situaci, ve které se mnoho mokřadů na našem území nachází jsme přišli s kampaní Naše mokřady. Ta si klade za úkol vyhledávat a mapovat drobné mokřady, organizovat jejich praktickou ochranu a popularizovat celou problematiku,” říká k projektu Ing. Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody.

Víte o menším či větším mokřadu v blízkosti vašeho bydliště nebo na vaší oblíbené výletní trase? Podívejte se na stránku www.nasemokrady.cz a pokud tam vámi objevený mokřad nenajdete, zaznamenejte ho. Můžete přidat fotografie nebo popis živočichů a rostlin, které jste na území mokřadu pozorovali. Pokud je vámi nalezený mokřad nějakým způsobem ohrožen, ať už černou skládkou, stavební činností nebo vysycháním, umožníte Českému svazu ochránců přírody zahájit kroky k jeho vyčištění nebo ochraně.

Ve spojení s kampaní Ukliďme svět již proběhlo několik akcí, v rámci kterých byly nahlášené mokřady vyčištěny od odpadků. Mokřady přitom nemusí být ohroženy pouze činností člověka. V přírodě je možné najít i opačné případy a objevit mokřad, kterému hrozí zánik nebo výrazné poškození vinou lidské nečinnosti. Stejně tak, jako projekt v současnosti připravuje úklid dalších oblastí zanesených odpadem (ať už černými skládkami nebo třeba stavební sutí), chce se do budoucna zaměřit i na péči o mokřady, kterým hrozí zánik třeba zarůstáním náletovými dřevinami.

Podívejte se na stránky www.nasemokrady.cz, prohlédněte si mapu mokřadů nebo načerpejte zajímavé informace o těchto specifických ekosystémech. A hlavně, nenechávejte si své mokřady pro sebe. Jedině ty, o kterých víme, můžeme efektivně chránit.

  • 0



Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627 28 293031

Poslední komentáře

Reklama