Přejít na obsah






Fotka
- - - - -

Vydejte se za poznáním Španělska nejen do Barcelony, Santiaga de Compostela a Sevilly

Příspěvek od mikisi , 03 říjen 2017 · 8 725 Zobrazení

doporučení
Vydejte se za poznáním Španělska nejen do Barcelony, Santiaga de Compostela a Sevilly

Dechberoucí památky, moderní architektura, překrásné pláže a výtečná kuchyně. A samozřejmě také zajímavé keše. Španělsko má co nabídnout milovníkům přírody, dobrého jídla i příznivcům historie. Není divu, že pro svou rozmanitost, se Španělsko řadí k nejoblíbenějším evropským destinacím nejen Čechů. Co si na Pyrenejském poloostrově rozhodně nenechat ujít?

 

Španělské pobřeží je dlouhé více jak 5 000 kilometrů

 

Nejmalebnějším pobřežím Španělska je jednoznačně Costa Brava. Pobřeží se rozprostírá na severu země a pokračuje až k hranicím Francie. O něco jižněji se pak nachází pobřeží Costa Dorada přezdívané jako Zlaté pobřeží, na které navazuje Costa del Azahar. Takzvaným Bílým pobřežím je Costa Blanca, Tropickým pobřežím Costa Tropical a posledním pobřežím rozprostírajícím se na jihu země je Costa del Sol neboli Slunečné pobřeží.

 

 

Celé španělské pobřeží je dlouhé více jak 5 000 kilometrů a každá jeho část má co nabídnout. Na pláž se ale nemusíte vydávat jen na pevninskou část Španělska. Odpočinout si u moře a prozkoumat okolí můžete také na španělských ostrovech, jako jsou Baleáry, Mallorca, Ibiza nebo Kanárské ostrovy.

 

Vyrazte na jih Španělska a poznejte krásy Andalusie.
Dovolená ve Španělskunemusí být jen o odpočinku na pláži u moře. Pyrenejský poloostrov nabízí i nespočet krásných měst. Mezi turisty nejnavštěvovanější patří Barcelona. Druhé největší město Španělska láká na noční život, nákupy, pláže i památky. Oblíbená je Gaudího architektura, a to katedrála Sagrada Familia, mozaikové domy Casa Milá a Casa Batlló a Güellův park.

 

 

Kromě Barcelony ale stojí za navštívení také hlavní město Andalusie Sevilla. Město je charakteristické krásnými památkami, nezapomenutelnou atmosférou, zdobenými promenádami a obrovskými kanály. A v Andalusii si rozhodně nenechte ujít ani zájezd do Malagy, přístavní město je po Seville druhým největším městem v této provincii.
Z dalších měst za vidění stojí Valencie a poutní místo Santiago de Compostela, které se pyšní krásnou barokní Svatojakubskou katedrálou s kryptou. Táhne-li vás to však více do vnitrozemí, pak se zastavte v Madridu. Ten je často označován za střed celého Španělska.[/b]

 

 

Na každém rohu můžete ochutnat výtečnou španělskou kuchyni
Ať už se vydáte na jih Španělska do Andalusie, budete prozkoumávat východní pobřeží, nenecháte si ujít krásy Barcelony nebo naopak vyrazíte na severozápad do města poutníků Santiaga de Compostela, rozhodně musíte v každé části této země ochutnat i místní výtečnou kuchyni. [/b]

Výborná je nejen sušená a Španěly milovaná šunka Jamón serrano a Paella, ale i rajčatová polévka gaspacho, obložená bageta bocadillo, omeleta ze syrových brambor, vajec a cibule tortila espaňola. Odjet z jihu Evropy byste neměli ani bez ochutnání churros con chocolate, sangríi a tinta de verano.[/b]

Geocaching není ve Španělsku příliš známý
Pokud byste chtěli jet do Španělska pouze kvůli keškám, nedělejte to. Na tak rozlehlou zemi jich tam mají přibližně stejný počet jako v našem malém Česku. Vhodné je kombinovat geocaching s klasickými poznávacími trasami po jedněch z nejskvělejších památek v Evropě.

 

Obecně se dá říci, že španělské keše bývají dobře zaměřené, ale ne vždy jsou uložené na nejzajímavějších místech a málokdy bývají schránky zajímavě řešené.

 

 

Často bývají ve městech umístěné u kostelů a v přírodě podél naučných stezek nebo důležitých turistických cest. Mimo významné turistické oblasti bývají informace pro geokačery uváděné jen španělsky. Nezapomeňte tedy s sebou brát slovník - ať už papírový, nebo nahraný v mobilním telefonu. Španělština má naštěstí jednoduchou gramatiku, a tak to se slovníkem v ruce zvládne každý.

 

Pozor na španělské mudly, především na venkově. O geocachingu nejspíš v životě neslyšeli, a proto se jistě budou zajímat, co jste našli, anebo na vás rovnou zavolají policii či starostu.

 

Španělský geocaching má jeden světový primát. Severně od Barcelony vede nejdelší powertrail na světě CSJ, jenž obsahuje celkem 1001 keší.



  • 1



reklama??

    • 0

Letos jsem Španělsko navštívil. Obecný popis, který tu je, docela zamrzí.

Slovník? Naprosto v pohodě s angličtinou, nikde žádný problém od malého obchůdku až po památky.

Kešky? Většinou filmovky i v přírodě, kam by se vešla i větší, ale za zlé to nemám (např. při cestě od kláštera Monserrat).

A drive in po cestě? Vzdali jsme je po tom, co poblíž několika stály slovy filmu Kameňák "horizontální pracovnice", jejíž činnost v těchto končinách je legální......

No zážitky trocha na delší povídání, než na pár řádků zde.....

    • 0

Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627 28 293031

Poslední komentáře

Reklama