Přejít na obsah






Fotka
- - - - -

Když se tělo brání

Příspěvek od mikisi , 25 březen 2022 · 25 899 Zobrazení

návod
Když se tělo brání

Horečka je chytrou obrannou reakcí organismu. Není nemocí, jen signálem, že v těle není něco dobře. Množí se patogeny, na které tělo upozorňuje zvýšenou tělesnou teplotou, kterou většina virů a bakterií právě nemusí.

 

Tělesná teplota závisí na řadě faktorů: věku, naší fyzické kondici, fungování štítné žlázy, hydrataci organismu, na věku i aktuálním zdravotním stavu. Seniorům naměříme většinou nižší tělesnou teplotu než mladým lidem, obecně lze říci, že tělo nejlépe funguje při teplotě mezi 36,3 a 36,8 °C. Teplota nad 37 stupňů, kterou opakovaně naměříme už signalizuje nějaké změny, které se v těle dějí. Látky pyropeny působí v mozku na centrum tělesné teploty a ovlivňují množení patogenů v organismu. Tuto činnost vyvíjejí spolu s imunitním systémem až do zničení původce onemocnění. Do cca 37,5, 37,8 °C si tělesné teploty nemusíme vůbec všimnout, pokud nemáme další příznaky nemoci. K těm nejčastěji patří bolesti hlavy, svalů, únava, malátnost. Když teplota stoupá nad 38 stupňů, a výš, přechází ze zvýšené teploty v horečku a může se přidat zchvácenost, zimnice, svalový třes, silné pocení, ale i nevolnosti až bezvědomí.

 

Proč mám horečku?
Nejčastějším vysvětlením je zánět nebo infekční nemoc, ale horečkou tělo reaguje i na totální přetížení a vyčerpání po velké fyzické zátěži, na očkování, úraz, operaci. Závažnějším důvodem je signalizace některých nemocí (revmatoidní artritida, sepse organismu, hepatitida a řada dalších závažných stavů).

 

Tlumení? Zábaly a léky.
U zdravých jedinců není třeba hned podávat léky. Stačí si lehnout do postele, dostatečně pít (až o 20 % víc na každý stupeň Celsia nad 37 °) a zůstat v klidu. Tekutiny doplňujte vitaminy (ideálně v podobě čerstvého ovoce, zeleniny a ovocných šťáv). Pokud horečka neklesá, vyzkoušejte zábal či zchlazení zápěstí či třísel (gelové chladicí polštářky obalené v šátku jsou ideální, ale stejně poslouží i mražená zelenina nebo pouhé studené zábaly v mokrém ručníku). Když neklesá ani po 48 hodinách, navíc vás trápí bolesti hlavy, svalů a kloubů, je namístě si vzít léky na bolest s paracetamolem (panadol, paralen), s ibuprofenem, které mají i protizánětlivý účinek (ibalgin, nurofen) nebo s kyselinou acetylsalicylovou.

 

Opatrně se srdcem
Zdravému člověku při horečce, která netrvá příliš dlouho, nehrozí zpravidla riziko. Opatrní by měli být starší lidé a ti, kdo se léčí se srdcem. Horečka totiž zrychluje procesy v těle, zvyšuje tepovou frekvenci, spotřebu kyslíku i látkovou výměnu. Pokud by se vám nedařilo horečku snižovat a cítili jsme bušení srdce či dechovou nedostatečnost, rozhodně volejte pomoc.

 

Žádné informace uvedené na těchto webových stránkách nejsou určeny pro účely diagnostikování ani předepisování léků. V případě záležitostí spojených s péčí o zdraví se obraťte na svého lékaře.



  • 0



Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18 19 2021222324
25262728293031

Poslední komentáře

Reklama