Přejít na obsah






Doporučeno
Fotka
* - - - - 1 hlasy

Při lovení kešek nezapomeňte na vaše bezpečí

Příspěvek od mikisi , 16 listopad 2022 · 152 127 Zobrazení

doporučení
Při lovení kešek nezapomeňte na vaše bezpečí

Geocaching je outdoorový koníček, který své oddané vybízí k průzkumu pomocí GPS nebo mobilních telefonů, aby hledali souřadnice, našli blízkou „kešku“ a zaznamenali svůj nález.

 

Co je Geocaching?

 

Základní myšlenka geocachingu je docela jednoduchá a připomíná hledání pokladů. Vybaveni sadou souřadnic zeměpisné šířky a délky vyrážíte do terénu. Pomocí zařízení GPS nebo mobilní aplikace se sledovacím systémem se propracujete k těmto souřadnicím.
Až to místo najdete, bude tam keška. Obvykle to bývá pevná a vodotěsná nádoba. Někdy jsou kešky tzv. "pod střechou", ale většina jich je venku a není těžké je najít. Keška bude mít logbook k zapsání nálezu a může ukrývat i nějaké drobnosti. Obvykle se jedná o malé, levné předměty, jako jsou hračky nebo CWG či místní suvenýry.
Do logbooku zapíšete své uživatelské jméno (tzv. nick) a datum nálezu. Pokud chcete, můžete vyměnit drobnost za něco, co jste si přinesli s sebou. Poté kešku znovu vrátíte tam, kde jste ji našli. A je to! Radost je v lovu a objevování skryté skrýše. Keška může být schovaná v pařezu, za budovou, na stromě nebo jinak zamaskovaná před náhodnými nálezci.
Některé kešky je těžší najít než jiné. Geokeše (Geocache) jsou na všech sedmi kontinentech – dokonce je i v Antarktidě.
Kešky lze nalézt ve volné přírodě i ve velkých městech. V závislosti na terénu možná budete muset vylézt na strom, prozkoumat skálu nebo na lodi doplout na místo. Na většinu kešek se ale dostane každý, kdo je v dobré fyzické kondici. Zábava pramení z toho, že se vydáte na odlehlá místa, uvidíte po cestě nové památky a budete tak trochu průzkumník.
Nicméně, jako u všech věcí, bezpečnost by měla být vždy vaší prioritou číslo jedna.

 

Je geocaching bezpečný?

 

Geocaching je bezpečný outdoorový koníček, který baví miliony lidí po celém světě. Většina geocachingových výletů se bude skládat z trochy pěší turistiky s nalezením kešky na konci. Klíčem k udržení bezpečí je znát své limity, být připraven a věnovat pozornost svému okolí.
Stejně jako u všech outdoorových dobrodružství je důležité znát rizika nebo potenciální nebezpečí. Ale nebojte se, na geocachingu je skvělé, že se můžete zúčastnit na úrovni, která vám vyhovuje.
Rizika jsou velmi podobná těm, která se mohou objevit, když se vydáte na túru nebo procházku v neznámé oblasti. Jediným dodatečným problémem – a obvykle to není velká výzva – je najít kešku, když se blížíte k cílovým souřadnicím. A stejně jako na každém turistickém výletě, můžou vám hrozit běžná nebezpečí, jako je například vyvrklý kotník, zlomená ruka při pádu, nebo další úrazy. A protože se jedná o outdoorovou aktivitu, měli byste si před výletem zkontrolovat své úrazové pojištění.

 

Tipy pro bezpečný geocaching

 

Nejlepší plán je pojmout geocaching jako jednodenní túru. To znamená udělat si malý průzkum terénu, než vyrazíte.
U kešky vždy najdete hodnotící systém, který vám určí obtížnost přístupu pětibodovým systémem: Čím nižší hodnocení, tím snazší bude dosažení vašeho cíle. I když jste zkušený turista, pravděpodobně byste měli začít s jedničkou nebo dvojkou, abyste získali přehled, jak tento proces funguje.
Obuv je základ. Boty s otevřenou špičkou a podpatky v terénu moc dobře nefungují, zvlášť pokud se vydáte na delší procházky. Dobré tenisky nebo běžecké boty se hodí pro městské treky na zpevněných cestách nebo chodnících. Do přírody se pak vybavte kvalitními trekovými botami, které vás podrží i ve zrádném terénu.



  • -15



Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627 28 293031

Poslední komentáře

Reklama