Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 1 hlasy

Tip na geodovolenou - Valašsko

Příspěvek od Dany8 , 11 listopad 2013 · 4 362 Zobrazení

Začínají tu i končí Karpaty - mohutné hory tvořící oblouk o délce úctyhodných 1500 km. Právě po tomto horském oblouku přišli Valaši se svými stády ovcí z jižního Rumunska. Nespěchali, vždy vymýtili les a vytvořili hole, na kterých se mohla pást jejich stáda. Trvalo jim to 300 let. Došli až na Valašsko a dál nebylo kam pokračovat – kolem dokola již byla jen obydlená údolí. A tak se tu usadili. O pár století později ovce postupně mizí, zdatně je však nahrazují jakési cache…

Obvykle na počátku června v místních pohořích a údolích, kterých tu je požehnaně, probíhá již legendární soutěžní víkendový event nesoucí název Valašské keškobraní. Je publikováno přes sto nových keší různých typů a obtížností a do terénu se vydávají týmy, které soutěží v počtu FTF i celkově nalezených keší v zadaných časových úsecích. Keše zůstávají v terénu zpravidla do konce roku. Kdo sem jednou přijede, je ztracen. Propadne kouzlu místních hor a tomu, že keše budou aktivní jen půl roku a jejich odlov tak nelze odkládat. Každý rok jsou jiné, v jiné části hor, v jiných údolích. Prostě nelze nepřijet. Říká se tomu závislost. Dobře tedy zvažte, zda se sem vypravíte, protože závislostí se obtížně zbavuje.
V uplynulých letech jste se mohli díky těmto keším blízce seznámit nejen s Hostýnskými vrchy, Javorníky, Vsetínskými vrchy či jižní částí Beskyd, ale i vlastními fyzickými hranicemi, co všechno ještě vydržíte (případně jak daleko/vysoko/hluboko jste ochotni kvůli jednomu virtuálnímu bodu ještě jít).
Z keší Valašského keškobraní lze vytvořit kostru pobytu, ke které by byla škoda nepřidat i vybrané poklady v okolí. Za 4 roky jsem tu objevila následující keše, které stojí za to:
  • série, které vytvořila pinkturtle v kopcích mezi Bystřičkou a Malou Lhotou u Valašského Meziříčí. Jedna série je věnována místním skřítkům a je sice určena dětem, dospělí však z ní budou unešeni také. Zpracování těchto keší je originální a jedinečné, nic podobného jsem u jiného autora zatím neviděla. To prostě musíte vidět. Druhá série je věnována planetám Sluneční soustavy a dle logů se jedná také o velmi povedenou práci. Doporučuji vyluštit i všechny mysterky v okolí, jsou po cestě a finálky rozhodně nejsou odbyty lock-lockem v pařezu. Doporučený postup najdete zde: http://pinkturtle.ra...kovnik#mapa.jpg
  • autorem technicky vydařených keší ve Valašském Meziříčí a okolí je Kokokodak. I u něj se vyplatí vyluštit jeho mysterky.
  • hezkou nenáročnou procházku, která vám ukáže neuvěřitelnou rozmanitost předhůří na malém území, vám zajistí návštěva obce Veřovice, u které se nachází série ILG ve tvaru srdce (http://coord.info/GC2AQY8).
  • adrenalin z vás nejspíše bude stříkat na všechny strany, pokud se rozhodnete pro keše od stonefish.cz. Obyčejně vypadající powertrail Kolem Radhoště (http://coord.info/GC3M0HJ) v sobě skrývá pro mnohé překvapení, které běžný honibod obvykle neocení. Logy hovoří za vše: „Jako terapie na různé druhy fóbií, opravdu výborná série.“ „Uz od jara jsme planovali pohodovou prochazku kolem Radhoste spojenou s odlovem teto vsemi opevovane serie. Jen jsem nejak ignoroval obtiznost vetsiny krabek a netusil, co me ceka. Pavouci, vlhko ani dalsi atributy mi samy o sobe nevadi, ale v teto kombinaci a mnozstvi jsem je jeste neabsolvoval.“ „Na místě se Vymítač divil, co že to vybral za PT. :) Tady jsem si říkal, že jich je jen 10, ale ono jich je 15. :) Na Radhošť jsme po zralé úvaze už pak nezamířili.“ Pokud toho nebudete mít po této procházce dost, stejný autor založil ještě sérii Nad hladinou. V roce 2013 navíc přispěl k Valašskému keškobraní dvěma nezapomenutelnými větvemi keší z Radhoště a nad přehradou Karolínka. Rozhodně nebude od věci plánovat návštěvu jeho keší do velmi suchého období a do batohu přibalit vedle baterky i chrániče kolen a loktů.
  • hřebenová (cyklo)túra přes Javorníky. Turisty opomíjené pohoří, a ty výhledy… Lze spojit s hřebenovkou Vsetínských vrchů, nejlépe při odlovu keše Čertova podkova (http://coord.info/GC1QYV6), jejíž základní parametry hovoří za vše – 85 km, 3000 m stoupání (i klesání).
  • hřebenová túra kolem údolí Horní a Dolní Lomné – do severní části Beskyd (zvané též Gorolie) již turisté míří zřídka, a tak budou hory jen vaše, navíc v této části díky aktivitě JJJx je na hřebeni jakýsi powertrail (blíže zde: http://okologorolie.ic.cz/ ), u kterého se sice řádně zapotíte, ale budete na něj dlouho vzpomínat.
  • dřevěné kostelíky. Kromě toho, že se vám hodí do GeoPuzzle (http://www.geotrophy...uzzle/?puzzle=7), jsou prostě kouzelné a jejich návštěva rozhodně stojí za to. Znalci jistě ocení rozsáhlý skanzen v Rožnově pod Radhoštěm.
  • tisícové vrcholy. K některým se vyvezete autem nebo dojdete v davu turistů, k jiným se budete škrábat po čtyřech kolem historických hraničních kamenů mimo cesty. Třeba i vy jednou získáte titul Lovec tisícovek (http://www.geojih.cz....php?page_id=18).
  • nejvýchodnější keš ČR (http://coord.info/GC1DP3G) – je jen jedna a najdete ji nad Jablunkovem kousek od trojhraničí ČR-SK-PL.
  • nejstarší keš v ČR (http://coord.info/GCE50) – do Štramberka je to odtud co by kamenem dohodil a není nad to oslavit odlov této krabky pravými štramberskými uchy s ovocem a se šlehačkou. Mňam.

Uvedený výčet rozhodně není kompletním seznamem všech keší, které stojí za návštěvu. Jistě tam někde v horách čekají další, dosud neobjevené poklady na moji nebo vaši příští dovolenou. S sebou se určitě vyplatí vzít kolo – kolem toků jsou vybudovány pohodlné cyklostezky, ze kterých vybíhají do okolních kopců více či méně náročné trasy určené pro MTB. Případné logistické potíže s dopravou vyřeší cyklobusy či autobusy, které údolími pravidelně projíždějí. Je potřeba se jen sbalit a vyrazit!


Kde se ubytovat?
Nejvíce doporučuji kempy v Hovězí (http://www.kemphovezi.wz.cz/) a ve Velkých Karlovicích (http://www.machuzky.cz/). Rodinné prostředí, skvělé podmínky, mírné ceny. Klid uprostřed Beskyd a huculských koní naleznete na samotě v Muchovicích (http://www.muchovice.cz/). Jedním z nejoblíbenějších kempů v ČR je kemp v Rožnově pod Radhoštěm (http://www.camproznov.cz/). Pokud chcete ukázat dětem, jak to vypadalo za socializmu, nebo se slzou v oku zavzpomínat na „staré dobré časy“, zamiřte do kempu Kněhyně http://www.atc.unas.cz/ (umakartové obložení, zašlé kachličky ve společných sprchách a nápisy „Teplá voda teče od 17:00“ v ceně). Pozor na tábořiště u nádrže Bystřička – jedná se o oblíbenou lokalitu pro noční pařby a zvuk se nad vodní hladinou nese velmi dobře – špunty do uší nutné!

  • 2



Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 29 3031

Poslední příspěvky

Poslední komentáře

Reklama