Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 5 hlasy

3. OSM - Stavební kameny

Příspěvek od HaLuMa , 12 květen 2016 · 8 080 Zobrazení

mapa
3. OSM - Stavební kameny OpenStretMap je databáze tvořená mnoha mapovými objekty. To už víme! Pojďme si o těchto objektech něco povědět. Jsou to totiž stavební kameny celé mapy.

Co je to vlastně mapa? Mapa se snaží zakreslit realitu na zemském povrchu (nebo i jinde). Ale zanáší do toho nějakou míru abstrakce. Mapa nemůže být tak podrobná jak realita, protože takovou mapu by nikdo nezvládl vyrobit. Byla by navíc hrozně obrovská, a v mnoha směrech by se taková mapa i obtížně používala. Mapa je tedy takový kompromis mezi realitou, a hláškou: "Jděte rovně, a pak doleva!" Která strana má navrch, to záleží na konkrétním použití mapy. Jiné to bude u topo mapy, a jiné to bude u nějakého orientačního plánku.

Co tedy potřebujeme, abychom měli z čeho nakreslit mapu?
  • Uzel - To je mapový bod. Znáte to z GPSek nejčastěji jako POI body. Tady je autobusová zastávka, restaurace, turistický rozcestník... zkrátka souřadnice, na kterých se má vykreslit nějaká mapová značka.
  • Čára - Spojením několika uzlů dohromady vznikne čára. Typickým použitím jsou silnice, cesty a pěšiny. Nebo třeba také elektrické vedení.
  • Plocha - Když rozšíříme princip čáry tak, aby ohraničila nějakou oblast, vznikne plocha. Použití vás asi napadne - lesy, pole, louky, rybníky...
Zvídavé jistě napadlo, proč třeba silnice nejsou zakresleny jako plocha? Je to právě ono zmíněné zjednodušení reality. Po čárách spojených do sítě se totiž mnohem snadněji počítají všechny ty plánované trasy z bodu A do bodu B. A přeci jen, tohle od počítačové mapy chceme docela často.

A to je všechno! Tedy skoro. Každý tento objekt má své atributy. Ty říkají, co je ten objekt skutečně zač. Jestli ta nakreslená čára je dálnice, nebo lesní pěšina. Jestli ulice ve městě má svůj název, zkrátka všechno.

Atributy jsou ve své podstatě volné. Kdokoliv si může vymyslet svůj vlastní atribut. A kdokoliv si může vymyslet svoji vlastní hodnotu atributů. Ovšem musí počítat s tím, že jeho vlastní atribut nebude nikdo znát, tedy ani nebude umět podle něj něco vykreslovat! Proto je dobrý nápad držet se atributů obecně používaných a nic si nevymýšlet! Nicméně absence striktních pravidel velmi usnadňuje zavádění novinek nebo nějakých místních specifických informací. Na druhou stranu se často stane chyba díky překlepům.

Existuje ještě jedna zvláštnost, které se říká relace. To je takové uskupení různých mapových objektů (i různých druhů objektů!), které mají něco společného. Každá relace má také své atributy. Zmateni?
Představte si turistickou značku. Tu vede kousek po silnici, támhle zase po lesní cestě, jinde zase po pěšině, pak zase po nějaké jiné silnici... a ještě k ní patří hromada bodů s turistickými rozcestníky. Všechny tyto mapové objekty se dají do jedné společné relace. A až této relaci se jako celku pomocí atributů řekne, že je to zelená turistická značka. Když pak zjistíte, že to kreslil někdo barvoslepý, že ta značka je ve skutečnosti modrá, přepíšete jeden atribut u této relace... a je hotovo! Nemusíte předělávat stovky dalších mapových objektů.

A to je už opravdu všechno. Pomocí těchto pár stavebních kamínků dokážete nakreslit na mapu cokoliv!

Předchozí díl | Následující díl
 Pokud se Vám tento blog líbil, přidělte mu hvězdičky nad nadpisem. Děkuji!

  • 10



Ještě bych zmínil že součástí relace mohou být i jiné relace. Hojně využíváno například při definici hranic (relace "Česká republika" obsahuje relace krajů, ty pak relace okresů atd...) nebo při mapování linek MHD.

    • 0

Tak jsem se zkusil zaregistrovat a jsem z toho nějaký zmatený. Chápu, že se editace objeví na mapách až po nějaké době. Ale můžu třeba vidět, co jsem já editoval, nějakou vlastní historii? Na zkoušku jsem přidal jeden rybníček, o kterém vím, jsem přesvědčen, že jsem to uložil, ale nikde nic nevidím. Tj. nevím ani, jestli se to uložilo, nebo ne. Nebo to není chyba ale vlastnost? Toho interního editoru? Je lepší používat jiný? Asi počkám na další díly seriálu.

S mapami pracuji denně, s GPS chodívám taky často, myslím si, že nejsem ten nejběžnější uživatel PC. Ale vím, že jsem měl snahu do toho proniknout už kdysi, ale něco podobného mě tehdy odradilo.

    • 0

Trochu předbíháš. O vytváření účtů budu mluvit hned v příštím dílu, o interním editoru také.
 

A o tom, že to trvá, než se změna vyrenderuje, jsem uz dokonce mluvil.Musíš počkat. Ono to jde i pošťouchnout, ale to bych nechal až na pozdější dobu.

 

Pokud se chces rychle přesvědčit, že změna je zanesena, stačí vlézt znovu do editace a v ní uvidíš opravdová aktuální data.

    • 2

Já, když jsem něco kreslil, tak jsem se staral jestli je to v editoru a následně uložené na webu. Kdy se to promítne dál, to jsem fakt neřešil.

    • 0

Tak jsem se zkusil zaregistrovat a jsem z toho nějaký zmatený. Chápu, že se editace objeví na mapách až po nějaké době. Ale můžu třeba vidět, co jsem já editoval, nějakou vlastní historii?

 

Když klikneš vpravo nahoře na své jméno a vybereš "Můj profil", uvidíš vlevo vedle své ikonky link "Moje úpravy". Tam je pak seznam všech tvých úprav.

    • 0

... a proto take pri odesilani kazde tve upravy mas moznost pridat k uprave i anotaci, aby ses pak v tom tvem seznamu prav vyznal.

    • 0

Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 29 3031

Poslední příspěvky

Poslední komentáře

Reklama