Přejít na obsah






Fotka
* * - - - 1 hlasy

4. OSM - Stůj, kdo tam?

Příspěvek od HaLuMa , 19 květen 2016 · 7 757 Zobrazení

mapa
4. OSM - Stůj, kdo tam? Když jsem byl malý kluk, měl jsem rád mapy. Rád jsem se do nich koukal, a ještě raději jsem je kreslil. Začalo to kreslením plánků bytu, končilo to mapováním okolí letních tábořišť. Vždyť tam bylo tolik cest a pěšin, které v tehdejších mapách prostě nebyly! A až teď, po mnoha letech, se stala tato moje pozapomenutá záliba užitečná.

Zatímco v kartografických firmách kreslí mapy pár zaměstnanců, u OpenStreetMap kreslí mapu samotní uživatelé. Ne ale úplně kdokoliv! Kdo chce kreslit mapu, musí pro to něco udělat. Musí přestat být kdokoliv, je třeba začít být někdo. Musí přestat být anonymní!

Všechny změny, které kdy v mapě provedete, budou totiž spojeny s vaším uživatelským účtem. O každém kousku mapy se kdokoliv dozví, kdo jej spáchal. Hodí se to třeba pro konzultace nesrovnalostí, ale také i jako opatření proti vandalům. Jakýkoliv uživatel může být za vandalství zablokován, snadno se naleznou jeho modifikace, a snadno se dokáží poničená data vrátit zpět. Databáze si totiž pamatuje i historii.

Jak a kde si ale vyrobit účet? Zamiřte na http://www.openstreetmap.org. Už jsme tam jednou byli. Tam bydlí primární databáze OSM, i když se tam z ní všechno zrovna nevykresluje. My se už zmást nenecháme!

Pokud máte správně nastaveny jazyky ve vašem webovém prohlížeči, měla by ta stránka na vás hovořit česky. Vytvoření účtu by tak nemělo dělat problém nikomu. Potřebujete jen nějakou neobsazenou přezdívku a funkční email. A nějaké to heslo, pochopitelně! Kdo si nechce vymýšlet další z mnoha hesel, může se přihlásit i pomocí svého Google/Facebook/OpenID/Seznam/MojeID účtu, dle libosti.

Tento váš účet se pak můžete použít i jinde, v různých OSM aplikacích, nebo spřízněných webech. Třeba i na tom našem českém portálu http://openstreetmap.cz.

Vraťme se ale zpět. Po přihlášení klikněte vpravo nahoře na vaši přezdívku. Uvidíte, jestli vám někdo neposlal soukromou zprávu, ale zajímavější je volba Můj profil.Tam totiž uvidíte seznam vašich editací (zatím dost pravděpodobně prázdný...), mappery ve vašem okolí (když prozradíte vaše souřadnice...), vaše nastavení, a tak dále.

Ani to nebolelo, a přestali jste se skrývat v šedivé mase uživatelů, stali jste se někým. Stačí málo, a budete přispěvovatel do OpenStreetMap. Ale o tom až příště!

Zatím si za domácí úkol najeďte mapou na nějaké místo, které znáte, a stiskněte tlačítko Historie. Uvidíte, co tam kdo v poslední době měnil. Zkoušejte klikat a prohlížet...

Předchozí díl | Následující díl
 Pokud se Vám tento blog líbil, přidělte mu hvězdičky nad nadpisem. Děkuji!

  • 6



Tak jsem o něco chytřejší.

Vidím, že změna o kterou jsem se pokusil, se neuložila. Proč, to nevím. Počet mých změn mám 0.

Dále vidím, že kolem sebe mám spoustu lidí, kteří se zaregistrovali.

Převážná většina jich neudělala nikdy nic.

Několik jich editovalo, ale před 3 až 4 roky.

Myšlenka Openstreet mapy je určitě dobrá, ale alespoň v mém okolí mi to moc živé nepřipadá.

    • 0

Nejsem si jisty, jak casto se statistika v historii obnovuje. Zkus najet na oblast, kde jsi zmenu delal, a podivat se na historii, jak pravi domaci ukol. Pokud ti iD opravdu rekl, ze zmeny ulozil, tak bych se dost divil, kdyby tomu tak nebylo. Nemohlo se stat, ze tu tvou zmenu posleze zase nekdo zrusil?

 

Jinak ano, v okoli mam take mnoho mrtvych dusi, ale i tak tam nachazim zive. Ostatne, i proto pisu tenhle serial, aby se OSM zpopularizovalo, ze? Po aktivnich hracich je lepsi patrat pres ty historie. Letmym pohledem jsem tam zahledl hned nekolik znamych tvari z geocachingu.

    • 2

Najel jsem na oblast kliknul na historii a objevila se mi historie asi pro celou republiku.

Mrtvé duše jsou všude. Hlavně v takovýchto systémech, kde se člověk jednou zaregistruje a je tam už napořád. Ale spíš nevidím žádné živé. Jedno jméno v okolí co kdysi editovalo, je mi povědomé z geocachingu, ale už 3 roky tady asi nikdo needitoval. Jinak to asi bude obecný rozdíl mezi Prahou a zbytkem světa. Nic proti Praze, myslím to tak, že budou aktivní ostrůvky a zbytek spí. No uvidím. Naštěstí tohle není tak závislé na druhých, na rozdíl od geocachingu, kde si nemůže hrát na jednom území člověk sám.

    • 0
Tak on takovy geocacher na kole, v bidne zmapovane oblasti, je primo idealni kandidat na mapovace.
    • 1

mpik: Zkus tenhle link: http://resultmaps.ne...yers=B00FTFFFFT

 

Ukazuje to uživatele dle "zkušeností" a kde během posledních šesti měsíců hlavně editovali.

    • 1

mkyral: moc pěkné statistiky o aktivitě editorů OSM.Díky za zajímavý link, může se to hodit pro případné kontakty na editory v regionech.

    • 0
Fotka
Pontiac_CZ
čen 03 2016 7:21

Na Historii na OSM už radši neklikám, vždy tam vyjede spousta editů přes celou Evropu, nebo ještě lépe přes celou Evropu a Asii. Zrovna jsem si to vyzkoušel na svém rodném městě - na první straně výpisu ani jeden changeset s českým popisem. Vždycky někdo něco zedituje ve Francii, pak v Šang-haji a vrzne to do jednoho changesetu. A tím pádem se mi to objeví v historii, i když u nás ve městě tito uživatelé nic neměnili.

    • 0

mpik: Zkus tenhle link: http://resultmaps.ne...yers=B00FTFFFFT

 

Ukazuje to uživatele dle "zkušeností" a kde během posledních šesti měsíců hlavně editovali.

Nádhera a jsem tam. U Třebíče jsme z geocacherů dokonce 2, ještě je tam Lukass2. 

 

A vůbec, moc pěkně napsanej článek.

    • 0

Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 29 3031

Poslední příspěvky

Poslední komentáře

Reklama