Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 2 hlasy

Dolní Rakousko I. - Retz a Hardegg

Příspěvek od MikiHamza , 06 listopad 2013 · 5 593 Zobrazení

reportáž
Dolní Rakousko (Niederösterreich) je spolkovou zemí Rakouska, sousedící s Jihomoravským a Jihočeským krajem. Je tedy nejbližším zahraničním cílem geocacherů hlavně z jihu Moravy. Z mého bydliště v okrese Znojmo jsou nejdosažitelnější kešky v sousedním okrese Hollabrun, který patří z větší části do oblasti zvané Weinviertel. Charakter krajiny i osídlení jsou si na obou stranách hranice velice podobné, rozdíl je tvořen pouze odlišným vývojem obou oblastí po roce 1918. Největší odlišnosti ale způsobila léta po 2. světové válce, kdy na moravské straně došlo ke kolektivizaci v zemědělství, vysídlení pohraničí a konfiskacím majetku církve a šlechty. Tady můžeme srovnávat, jak by to asi vypadalo u nás, nebýt těchto událostí.
V mírně zvlněné krajině Weinviertelu se střídají lesy, pole a vinice, které daly oblasti jméno. Klidným životem zde žijí malebné vesnice a malá městečka, mezi kterými se vinou udržované silnice i polní cesty.
Českým hranicím jsou nejbližší města Retz a Hardegg. Obě mají dlouhou historii. Zatímco zpočátku byl centrem v úzkém údolí Dyje ležící Hardegg se svým hradem, postupem času se stal významnějším Retz, rozkládající se ve volnější krajině, která umožňovala jeho růst. Hranici mezi Dolním Rakouskem a Jihomoravským krajem mezi těmito dvěma městy tvoří z větší části řeka Dyje s narodními parky Podyjí a Thayatal. Oblast si díky odlehlosti a nepřístupnosti zachovala nedotčenou přírodu i množství kulturních památek.
Jako výchozí místo lze zvolit třeba vlakové nádraží v Retzu, kde startuje multicache GCM5W3 Retz, která nás seznámí s nejzajímavějšími pamětihodnostmi města. Při cestě přes náměstí je možno vystoupat na radniční věž a odlovit zde tradiční kešku GC1FK9W Rathausturm, pokud je otevřeno, a máte-li s sebou jednoeurovou minci do turniketu u vchodu. Přitom se můžete pokochat pohledem na náměstí s historickými budovami i okolí Retzu.
Retz - nádraží

Retz - radnice

Retz - náměstí

Retz - pohled na Golitsch

Jednou z dominant města je větrný mlýn, kterému je věnována keška GC2GWHT Retzer Windmühle. V jeho bezprostřední blízkosti je kalvárie tvořená několika sousošími, a na kraji lesa vojenský hřbitov padlých v 1. a 2. světové válce. K mlýnu je možno buď dojít pěšky z města nebo přijet autem po zpevněných polních cestách. Je zde parkoviště a kromě mlýna, kde lze absolvovat placenou prohlídku je vedle i restaurace.
Retz - mlýn

Retz - mlýn a kalvárie

Retz - kalvárie

Pěknou procházku po severozápadním zalesněném okolí města nabízí multicache GC2FQ7B Bach, Wald, Weingärten, Heide, jejíž všeříkající název popisuje, co cestou uvidíte. V jejím průběhu je možno si odpočinout v altánku na vyhlídce s keškou GC339MV frühere Aussichtswarte Parapluie. Další pěkný výhled na Retz a okolí je z kopce Golitsch se stejnojmennou keškou GC292N2.
Retz - Golitsch

Retz - pohled z Golitsche

Vinicím v okolí Retzu je věnována série "Weinland Retzer Land (Weinviertel – Österreich)", která navazuje na obdobnou sérii "Poznáváme vinice Znojemské vinařské podoblasti (ČR) I." od stejných autorů. Zatím má pouze tři tradiční kešky a jednu multikešku. Za pozornost stojí hlavně multicache GCZB6W 04.Retzer Land „Heiliger Stein“- Mitterretzbach, která má výchozí bod v nedalekém Miterretzbachu a končí na místě zvaném Svatý kámen, které je kultovním místem už od dávnověku až do dnešních dob, kdy se zde konají různé akce. Kromě kamenů je tu ještě kaplička se studnou a pozůstatky mariánského kostela.
Heilige stein

Severovýchodně od Miterretzbachu jsou na hranicích v Podyjí dvě kousíček od sebe vzdálené kešky, ke kterým je snadnější přístup z rakouské strany. Zatímco první GC4GG53 Tri cesty / Drei Strasse je na rakouském území, druhá GC4F95W Prameniste Danize je na našem území.
Daníž

Dalším pozoruhodným místem v lese kousek od silnice mezi Miterretzbachem a Niederfladnitzem je pozůstatek popraviště s keškou GCYMP7 Galgen, tedy česky šibenice. Stačí si pro představu domyslet spojovací ráhno mezi těmi dvěma pilíři, na kterém se ve větru houpou oběšenci, aby vám přeběhl mráz po zádech.
Galgen - ukazatel

Galgen

Pokračujeme-li dále do vesnice Merkersdorf, můžeme se zastavit na zřícenině hradu Kaja, kde je možno kromě kešky GC11W7N v sezoně absolvovat i placenou volnou prohlídku.
Kaja

Od parkoviště u hradu vychází několik turistických tras, z nichž jedna vede kolem Dyje, která zde tvoří meandr kolem kopce Umlaufberg, u jehož paty je keška GC1DGX9 Umlauf. Kromě krás přírody se cestou můžete pokochat i pohledem na Nový Hrádek na protější straně řeky, kde je keška GC18RN9 Novy Hradek.
Umlaufberg

Nový Hrádek

Než sjedete klikatou silnicí do Hardeggu, můžete zaparkovat u správy národního parku Thayatal, kde je muzeum a výchozí bod naučných stezek. Jednu z nich si můžete zpestřit odlovem multicache GC1EFGR Einsiedler. Kromě toho je kousíček odtud na kraji lesa keška GC116PR Thayatalindianer.
Thayatal

Město Hardegg už má doby své slávy za sebou. Dřívější mocenské centrum, kdy zde byl tehdy největší hrad v Rakousku, postupně upadalo, jak sílil rozvoj nedalekého Retzu. Přechodné oživení města jako lázeňského letoviska na přelomu 19. a 20. století bylo zničeno výstavbou Vranovské přehrady, která způsobila ochlazení vody v řece. A dokonáno bylo po 2. světové válce vznikem "železné opony". Úbytek obyvatelstva způsobil. že nyní je Hardegg nejmenším městem v Rakousku.
Hrad Hardegg je přístupný, platí se vstupné, je zde mimo jiné i muzeum mexického císaře Maxmiliána. Pěkný pohled na hrad i celé údolí je z vyhlídek Max Plateau a Reginafelsen, kde je navíc i keška GC265ET.
Hardegg - Reginafelsen

Hardegg - hrad

Nejkrásnější je ale pohled z Hardeggské vyhlídky na protějším břehu Dyje, kde je keška GCWRYP Hardegg Vista - A look at our neighbours. Dříve byla v Hardeggu také keška věnovaná hradu GCW9DQ, ta je již bohužel v archívu.
Hardeggská vyhlídka

Hardeggská vyhlídka

Poslední keškou, dosažitelnou i z české strany, je GC2JX3X Heimatkreuz, která je v lese pár kilometrů severozápadně od Hardeggu.

  • 0



Na hradu bývaly prohlídky i v češtině, zda to platí stále, to ale netuším.

    • 0
Fotka
MikiHamza
lis 06 2013 20:29

Na hradu bývaly prohlídky i v češtině, zda to platí stále, to ale netuším.

Na Hardeggu i na Kaje je po zaplacení vstupného volná prohlídka. Na Hardeggu je možnost jít s průvodcem, jen pokud se sejde větší skupina, v tomto případě je možno navštívit i zbrojnici a věž. Výklad je ale pouze německý nebo anglický, i když je možné, že tam někdo česky mluvící mohl být. Naproti tomu na nedalekém zámku Riegersburg, který má stejného vlastníka, byl česky mluvící průvodce.
Jinak dost materiálů v informačních střediscích v blízkosti hranic je i v češtině, stejně tak jako informačních tabulí v terénu.
Informace o návštěvních možnostech rakouských hradů a zámků lze třeba najít na stránkách http://www.burgen-au...com/archive.php , specielně o Hardeggu a Riegersburgu na http://www.riegersburg-hardegg.com/

    • 0

Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627 28 293031

Poslední komentáře

Poslední příspěvky

Reklama