Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 1 hlasy

Dolní Rakousko II. - Laa an der Thaya

Příspěvek od MikiHamza , 17 listopad 2013 · 4 365 Zobrazení

reportáž
Dalším blízkým a snadno dosažitelným cílem v oblasti Weinviertelu je těsně u hranic ležící město Laa an der Thaya. Nachází se v okrese Mistelbach, který hraničí s okresy Znojmo a Břeclav. Největším lákadlem pro jeho návštěvu jsou termální lázně, možná i kvůli tomu bylo Laa zařazeno do systému integrované dopravy Jihomoravského kraje. Což znamená, že je sem možné se dostat na jízdenky zakoupené za Kč. Do Laa zajíždí autobusová linka číslo 104 z Brna, resp. Pohořelic, s konečnou právě u lázní. U nich je také velké parkoviště, je to tedy dobrý výchozí bod pro poznání tohoto malebného historického města a jeho okolí.
Začíná tady pěkná multicache GC1D8RJ Thermenstadt Laa, která vás provede po zajímavých místech staré části města, takže se projdete od lázní kolem starého mlýna, farního kostela sv. Víta a hradu až k sloupu Jana Nepomuckého. Procházka končí logicky a je ideální jako krátký doplněk k návštěvě lázní. Cestou si navíc můžete odlovit tradiční kešku GC274NT erinnern u židovského památníku mezi kostelem a mlýnem. Další historickou zajímavostí jsou dvě obranné věže, které byly součástí opevnění města na severu. Východní je součástí hradu a západní dnes stojí osamoceně uprostřed zástavbu. Právě u ní je keška GC3EKJ5 Des Türmers Schatz, jejíž odlov je trochu komplikovaný díky parčíku s dětským hřištěm.
Laa an der Thaya - hrad

Laa an der Thaya - věž

Při prohlídce města se asi každý podívá na hlavní náměstí s historickými budovami, kterým vévodí nová radnice.
Laa an der Thaya - nová radnice

Keška GC1AXXG Altes Rathaus, která zde je, je ale věnovaná staré radnici.
Laa an der Thaya - stará radnice

U špitálního kostela kousek od centra je další zajímavá keška, GC2ZZE0 Der Geist von Adam Oberndorfer. Jak název říká, je věnována duchu starosty, který padl při obraně města před Čechy v roce 1619, a který se zde zjevuje v době ohrožení.
Laa an der Thaya - špitál

Za dalšími dvěma pěknými multinkami musíme vyrazit na jihozápadní okraj Laa k mlýnskému náhonu, který protéká jižním a východním krajem města. Kolem něj vedou pěkné cesty a slouží místním pro procházky a odpočinek. Konec ulice Schwimmschulgasse je výchozím místem, kde se dá zaparkovat. První multicache GC3KM99 Dosenspaß - Jack's amusement je pohodlná procházka jihozápadním okrajem Laa, která vás zavede i do centra. Druhá, GC2MV40 Land um Laa - Laaer Dschungel, trochu delší, vede, jak říká její název, zalesněným okolím mlýnského náhonu. Není to ale prodírání se džunglí, spíše pohodlná procházka po naučné stezce se zajímavými zastaveními. Je jen škoda, že možná název odrazuje od větší návštěvnosti. Jedním z pozoruhodných zastavení je mimoúrovňové křížení vodních toků. Podobných míst je v okolí Laa více a každé je řešeno trochu jinak. V tomto případě je Dyjsko-mlýnský náhon veden v betonovém korytu nad zavlažovacím kanálem Pfaffengraben. U nedaleké kešky GC16PPB Iron Bed je, jak říká název, veden mlýnský náhon železným korytem nad potokem Pulkau, vlévajícím se kousek odtud do Dyje, která zde protíná rakouské území.
Aquadukt u Laa an der Thaya

Aquadukt u Laa an der Thaya

Za ní je pak na druhé straně řeky nejvzdálenější keška GC4B99A Land um Laa - an der Thaya, která je lépe dostupná z moravské strany od dyjákovických bunkrů, u kterých je pěkná série kešek. Křížení vodních toků si můžete prohlédnout i u nás cestou po silnici mezi Hraběticemi a Hevlínem, kde je keška GC1V4ZB Vodopad / Wasserfall.
Město Laa leželo na západní větvi železniční tratě z Vídně do Brna, procházející přes Hrušovany nad Jevišovkou. Most překonávající Dyji byl sice na konci 2. světové války německými vojsky zničen, byl však obnoven, ale provoz trval jen dva roky do vzniku "železné opony", kdy byl provoz trvale přerušen a úsek v délce dvou kilometrů opět zničen včetně mostů. Památce jsou věnovány dvě kešky, na rakouské straně je to tradička GC3Y8FM Bahnstrecke Laa/Thaya - Hevlin a na české multinka GC2P8CF Zeleznicni most. Přestože nedávno byl zrušen provoz na úseku Hrušovany nad Jevišovkou - Hevlín pro neefektivnost, objevují se myšlenky na obnovení provozu a dokonce i zničeného úseku mezi Hevlínem a Laa. Kousíček od kešky na rakouské straně je ještě jedna jednoduchá rychlá tradička GC2VEYC Border Crossing Laa / Hevlin. A aby byl soupis kešek v Laa úplný, tak je zde ještě mysterka GC2NQDA Wilde Musikanten, která nemá s městem žádnou souvislost a je čistě o googlení, při kterém se ale fanda populární hudby dozví pár pikantností. Úkryt je pak dosti daleko od udaných souřadnic, ale není problém s odlovem vtipně ukryté krabičky.
Nedaleko od Laa jsou ještě dvě jednoduché drive-in tradičky. GC29R29 modelflieger je jak říká název věnovaná letišti pro letecké modeláře východně od Laa a GC2N1TR Land um Laa - Wulzeshofen je u památníku vysídlenců z Dyjákovic u obce Wulzeshofen.
Wulzeshofen - památník

Dříve byla ještě pěkná multicache GC2Y74F v obci Hanfthal jihozápadně od Laa. Zajímavostí zde je, jak napovídá název, pěstování konopí. Tomu je věnována naučná stezka. Keška je sice archivována, ale autor měl snahu o její znovuzprovoznění jako tradičky, takže možná je to žijící archiválie.
Hanfthal

Do volné série "Land um Laa" patří ještě několik kešek v okolí, kterými lze doplnit návštěvu Laa při návratu jinou cestou. Na východ po pár kilometrech dorazíte do obce Wildendürnbach. Kousek za ní je na bývalém šibeničním vrchu keška GC131M6 WiDü. Samotný kopec je osázený vinicemi, na jeho úpatí jsou vinné sklepy a vrcholu vévodí namísto šibenice špička kostelní věže, od níž je krásný výhled na okolní krajinu.
Wildendürnbach - šibeniční vrch

Wildendürnbach

Obec Wildendürnbach sousedí s vesničkou Neuruppersdorf, u které je příjemná okružní multinka GC2MKDK Land um Laa - Kräuterdorf Neuruppersdorf, která vede po poutní cestě ke kapličce Freudentalkapelle. Na zalesněném kopci nad obcí jsou neznatelné zbytky hradiště.
Neuruppersdorf

Neuruppersdorf -  Freudentalkapelle

Odtud je možno pokračovat k domovu po silničce na sever z Wildendürnbachu do Nového Přerova se zastávkou na hranici u kešky GC324J6 INTERREG III A.

  • 1



Fotka
Rybicky19
lis 24 2013 12:40

V Laa jsme keškovali zrhuba před rokem, když jsme tam byli v lázních. nebylo ale moc času, takže jsme si odlovili jenom dvě krabičky. Určitě se tam vypravíme na kešky ještě jednou - mají to tam opravdu hezké. Jinak u jižních sousedů bych ještě doporučil vesničku Bernardsthal (coby kamenem dohodil od Reintalu). Je tam krásný rybník a v jeho okolí 4 kešky. :) 

    • 0
Fotka
MikiHamza
lis 24 2013 18:17
Těch možností na pěkné keškování je teď v Rakousku nedaleko hranic spousta. Asi aby nalákali české kačery, tak skoro v každé vesnici udělali nějaký minipowertrail nebo sérii. Jejich kvalita je různorodá, většinou ale ukazují zajímavá místa, takže stojí za to si tam zajet. Jako příklad bych uvedl třeba série Die Grafenrunde (21 kešek) u Seefeldu, Mailberg Valley (11 kešek) u Mailbergu, Oberstinkenbrunner Runde (9 kešek) u Schalladorfu, NLB (16 kešek) u Au, BE HAPPY (25 kešek) u Pulkau či pěkné kešky kolem Falkensteinu nebo Eggenburgu. Pokusím se o těch nejzajímavějších informovat ve svém blogu.
    • 1

Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627 28 293031

Poslední komentáře

Poslední příspěvky

Reklama