Přejít na obsah






Fotka
- - - - -

Dolní Rakousko XII. - Ernstbrunn a Naturpark Leiser Berge

Příspěvek od MikiHamza , 12 březen 2018 · 4 319 Zobrazení

reportáž

Městys Ernstbrunn leží v nejsevernějším cípu okresu Korneuburg v oblasti Weinviertel, který je vklíněn mezi okresy Mistelbach a Hollabrun. Pod jeho vcelku rozlehlý katastr spadá ještě 11 dalších okolních obcí. Krajina už je více kopcovitá, pokrytá lesy, dominantou je vápencový kopec Oberleiserberg nad obcemi Au a Klement, patřící do malé hornatiny Leiser Berge, která je předhůřím Karpat. Na něm můžeme najít nejstarší památky dávného osídlení trvajícího zde již 6000 let. Jsou zde pozůstatky po Keltech, kteří zde byli kolem roku 500 př. n. l., i po Římanech, kteří tu po roce 100 n.l. měli jednu ze svých strážních věží jako součást své severní obranné linie. Dnes tu stojí dřevěná rozhledna s nádhernou vyhlídkou do okolí.
Oblast Leiser Berge je přírodní památkou s množstvím stezek a zajímavých míst. I to bylo asi jedním z důvodů, proč zde byla založena série kešek s názvem NLB, což je zkratka pro Naturpark Leiser Berge. Přestože sám autor ji označuje jako powertrail, čemuž by napovídaly i jednotné listingy, tak značně převyšuje okolní obdobné série. Všechny kešky zařazené do série jsou na velmi dobré úrovni, jsou různého provedení velikostí small až regular, takže by mohly fungovat i samostatně. Dohromady s bonusovou keškou jich je 16, přičemž délka celé trasy je do 12 km. Výchozím místem je rozlehlé parkoviště pod kostelem na Oberleiserbergu.
Oberleiserberg

Oberleiserberg - rozhledna

Mapa Leiser Berge

NLB WANDERWEG

Prolog je tvořen krátkou okružní prohlídkou jeho vrcholku s archeologickými památkami, kdy v sezóně můžete vystoupit na rozhlednu s placeným vstupem, a zásobit se informačními materiály včetně podrobné turistické mapy. Jsou zde první 3 kešky. Dále se pokračuje po bývalé římské cestě, která snad byla součástí Jantarové stezky vedoucí od Baltu do Benátek. Na připomínku těchto časů byla vystavěna u obce Au přes silnici lávka ve stylu římského mostu.
Au

Römerbrücke u Au

Po průchodu malou obcí Au trasa série opouští na chvíli okres Korneuburg a vede na nejvyšší kopec hornatiny Buschberg, dosahující výšky 491 m, který leží v okrese Mistelbach.
Buschberg

Tento kopec je snadno rozpoznatelný při pohledu z velké dálky i díky tomu, že je na něm od konce šedesátých let 20. století kulovitý radar. Podobný, ale novější je i na nižším sousedním kopci Steinmandl, přičemž oba slouží letecké obraně. Vedle radaru kousek pod vrcholem ve výšce 484 m je postavena nejníže položená horská chata v Rakousku, zvaná Buschberghütte. Od ní bylo dříve možno si mezi keškami série číslo 8 a 9 odskočit na kešku GC278PB Gibts Hier einen Busch am Berg ? Ta se nacházela u zarostlých pozůstatků lyžařského vleku z dob, kdy zde ještě v zimě padal sníh a mohlo se na svahu lyžovat. Trasa série pak pokračuje zpět přes malé návrší, kde je na louce instalováno několik rozměrných kamenných skulptur, které jsou součástí projektu umísťování rozměrných uměleckých děl do plenéru.
Buschberg - plastika1

Buschberg - plastika2

Kolem malé kapličky sv. Huberta, kde je jedna z nejoriginálnějších krabiček série se schází do obce Klement. V ní stojí za pozornost sýpka rekonstruovaná na muzeum. Naproti ní je chátrající rozsáhlá budova šafáře, připomínající malý zámek. Nad sýpkou na malém kopci jsou pozůstatky hradu, který byl z důvodu havarijního stavu začátkem 20. století rozebrán a zbylo zde z něj jen pár zdí obklopených příkopy a valy. Z Klementu už jen stačí překonat mírný kopeček a jste zpět na výchozím místě.
Klement - sýpka

Klement - sídlo šafáře

Klement - zřícenina

V roce 2017 se v Klementu nedaleko zaniklého hradu objevil nový "duch", tj. virtuální cache GC7B876 Es war einmal im Weinviertel ..., která je trochu neobvyklá. Lze ji totiž splnit ne na daném místě, ale na více než 60 jiných místech, kde bylo v dřívějších dobách nějaké osídlení, které již neexistuje, a to buď tvrziště (motta) nebo zaniklá obec. Úkolem je kromě obligátní fotky na místě přidat další u tabule nejbližší obce a navíc i popsat, co je zde k vidění, což by mělo ztížit logování zpětných návštěv.
Samotné městečko Ernstbrunn získalo teprve nedávno svoji první kešku, běžnou tradiční cache GC6ND1R Ernstbrunn - Hauptplatz, která je, jak už název napovídá, na hlavním náměstí, což ale ztěžuje její odlov. Přitom je ve městě několik zajímavých památkově chráněných, především sakrálních objektů. Největším je farní kostel sv. Martina, dále fara a několik soch svatých.
Ernstbrunn - Hauptplatz

Ernstbrunn - škola

Ernstbrunn - Dreifaltigkeitssäule

Na okraji Ernstbrunnu je pro milovníky mašinek cache GC2B7FV Lok 93.1364. U nádraží je zde umístěna volně přístupná parní lokomotiva, kterou je pro nalezení cache nutno zevnitř prozkoumat. Zajímavostí je, že tento typ byl během 2. světové války dodán v počtu 25 kusů i Slovenským železnicím. Po válce přešly tyto lokomotivy do provozu v ČSD.
Ernstbrunn - parní lokomotiva

Nedaleko býval i úkryt již archivované mysterky GC2Q3H4 Ernsti - Sagt der Hausverstand.
Mezi Ernstbrunnem a blízkou vesnicí Dörfles je u lesíka jednoduchá keška GC1F5RQ Urlaub im Dörfles. Nedaleko obce se pak nachází zámek Ernstbrunn, který měl pohnutou historii. Jedním z významných vlastníků byli třeba Sinzendorfové, kteří vlastnili též některá sídla v Čechách a na Moravě, například zámek v Židlochovicích. Po druhé světové válce zde bylo až do roku 1955, kdy byla obnovena rakouská státnost, posádka ruských okupačních vojsk. To znamenalo totální devastaci zámku, který byl ale rychle obnoven po jeho návratu původním vlastníkům. Zámek není bohužel přístupný. K zámku dnes patří i opuštěná honosná vila na kraji obce Dörfles, u které je cache GC5J37Q Lost Place - Villa Rainer.
Dörfles - zámek Ernstbrunn

Dörfles - Villa Rainer

V lese za Dörfles je zoologická zahrada Wildpark Ernstbrunn, kde jsou původní místní divoká zvířata, doplněná expozicí domácích zvířat. Hlavní atrakcí jsou vlci, na něž je zaměřená svým záchranným programem.
Dörfles - Wildpark Ernstbrunn - přístup

Dörfles - Wildpark Ernstbrunn - vchod

Zatímco jak zámek, tak i ZOO kešku nemají, i když by si nějakou zasloužily, další tuctové kešky je možno nalézt v nedalekých obcích Maisbirbaum a Simonsfeld.
V poslední době se množí různé série, které by jinak mohly být turistickými dálkovými multicachemi. Aby člověk mohl odlovit finále, tj. bonusovou kešku, musí najít bonusová čísla v jednotlivých tradičních keškách. Jedna taková série prochází i přes Ernstbrunn.
Per Pedes Wien Laa vede, jak je řečeno, z Vídně do Laa an der Thaya, má 14 zastavení, z nichž jedno s číslem 9 je nedaleko výchozího místa do NLB.
Druhá série - Nach Hause t... - začíná v obci Weinsteig a poslední zastavení s číslem 6 má v Ernstbrunnu. Podobných sérií vznikla v poslední době v Rakousku spousta. Mají jedno společné - jsou věnovány veřejným telefonním automatům. Tato série má evokovat známou postavičku E.T., jehož hlavní touhou ve stejnojmenné filmu bylo zavolat si domů, takže si snadno můžete doplnit slovo s tečkami. Vzhledem k minimálnímu využívání telefonních automatů si owner mohl dovolit netradiční umístění logbooků.
Do Ernstbrunnu se dá nejsnáze dojet autem po silnici B6 od severu z Laa an der Thaya, je ale možno použít i jiný hraniční přechod, a přijet od východu z Mistelbachu nebo od západu z Hollabrunnu.



  • 1



Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 29 3031

Poslední komentáře

Poslední příspěvky

Reklama