Přejít na obsah






Fotka
- - - - -

Dolní Rakousko VIII. - Eggenburg a Röschitz

Příspěvek od MikiHamza , 23 květen 2016 · 6 693 Zobrazení

reportáž
Dolní Rakousko VIII. - Eggenburg a Röschitz Malé město Eggenburg a městys Röschitz leží v mírně zvlněné krajině jižně od Pulkau v jihovýchodní části okresu Horn na hranici oblastí Waldviertel a Weinviertel.
Eggenburgem protéká říčka Schmida. Toto místo bylo osídleno už od mladší doby kamenné, vznik samotného města se datuje na konec 10. století. Jako jedno z hraničních měst oblasti Waldviertel bylo ve 12. století obehnáno hradbami. Velký požár v roce 1808 zavinil úpadek města. Rozvoj znovu nastal po roce 1870, kdy byla vystavěna železnice do Vídně. Ten trval ale jen do poloviny 20. století. Přesto je asi třítisícové městečko plné historických památek, včetně zachovalých hradeb, v jejichž západní části jsou pozůstatky městského hradu, postaveného koncem 11. století. Město vzkvétalo i díky právu pořádat trhy. Kromě původně románského farního kostela sv. Štěpána ze 12. století byl ve městě v 2. polovině 17. století vystavěn ještě redemptoristický klášter s kostelem Očištění Panny Marie.
Eggenburg - redemptoristický klášter

S historií města a jeho nejzajímavějšími místy seznamuje návštěvníky cache GCMVJB Durch die Stadt des Ritters Egino. Rytíř Egino je považován za jednoho z jeho zakladatelů, který zde měl mít i svoji tvrz, a po němž by mohlo mít město svůj název. Výchozím místem pro tuto multicache je náměstí Krahuletz-Platz, kde je muzeum s expozicemi archeologických nálezů a lidového umění. Část geologické expozice, zahrnující leštěné sloupy z různých hornin, je venku v parčíku před budovou bývalého kina, a je jí věnovaná tradiční cache GC3V0Q9 Gesteine im Gespräch über alte Ansichten. Ta konfrontuje geologickou expozici s historickými fotografiemi Eggenburgu na protilehlém plotě. Trasa multicache dále vede kolem radnice na hlavní náměstí s gotickými domy, jimž vévodí "Sgraffitohaus" s biblickými výjevy. Na náměstí je spousta významných památek, kromě pěkně opravených domů např. pranýř, mariánský sloup či morový sloup. Trasa končí u kostnice vedle farního kostela sv. Štěpána, odkud je to k úkrytu cache jen kousek.
Eggenburg - Krahuletz museum

Eggenburg - geologická expozice

Eggenburg - radnice

Eggenburg - Malovaný dům

Eggenburg - morový sloup

Eggenburg - kostel sv. Štěpána

Eggenburg - kostnice

Významnému umělci 20. století, který působil zde a ve Vídni jsou věnovány dvě cache. Jedna je na okraji města, kde žil, GC3CT54 In Memoriam Prof. Degasperi, druhá, GC3DPJP In Memoriam Prof. Degasperi #2, je v blízkosti centra u hradeb. Na obou místech se můžete setkat s jeho tvorbou ve formě sgrafit. V prvním případě je inspirací Noemova archa, takže i když oficiální název domu je Haus des Friedens (Dům míru), je též nazýván Arche Noah. V druhém případě je vyzdoben vnitřek věže v hradbách, která tím získala název Turm des Friedens (Věž míru).
Eggenburg - Haus des Friedens

Eggenburg - Turm des Friedens

Eggenburg - hradby

Eggenburg - přístup na vyhlídkovou lávku na hradbách

Ještě nedávno byla pod hradbami, kde zůstala jako pozůstatek hradu hranolová věž, cache GC3WEVZ Steinehaufen, která možná jako archiválie stále žije.
Kousek na sever od centra je městský rybník s množstvím kachen několika druhů a tradiční cache GC2EYD0 Stadtteich. Mystery cache GC4HQM8 Alles Logo? je věnovaná logopedii a má zajímavé zakódování souřadnic, které směřují k nedalekému zdravotnickému zařízení.
Eggenburg - městský rybník

Na začátku Eggenburgu směrem na Pulkau jsou dvě kešky. Pro lehce komerční PMO multicache GC51VJ6 3 Gärten/Parks se indicie zjišťují ve dvou "zahradách", přičemž finálka je u třetí. Jednoduchá drive-in tradiční mikro GC39PGR s'Schauferl von Eggenburg je jen rychlým bodem.
Jihovýchodně od města je pár zalesněných kopečků se sakrálními stavbami. Je zde pět kapliček věnovaných zastavením Krista na křížové cestě, sousoší kalvárie či kaple Božího hrobu. Dříve zde byla jedna tradiční cache, která je v současnosti nahrazena pěknou sérií GC62TX4 KBR, což je zkratka pro Kalvarienberg-Runde. Skládá se ze 14 tradičních cachí a jedné jednoduché multicache. Začíná vedle hradeb u kašny císaře Františka Josefa v Schubertově parku a udělá pěkný, asi 5 km dlouhý okruh po Kalvarienbergu. Kešky jsou tématické, každá má svůj vlastní název i odlišné provedení, většina z nich je originálních a vtipných. Kromě sakrálních staveb je na trase i pěkné dětské hřiště, v lese též vede naučná stezka.
Eggenburg - kašna císaře Františka Josefa

Eggenburg - Kalvarienberg - křížová cesta

Eggenburg - Kalvarienberg - boží muka

Eggenburg - Kalvarienberg - Kalvárie

Eggenburg - Kalvarienberg - Boží hrob

Během trasy si navíc můžete odskočit na kešku z další série zaměřené na sakrální stavby. Cache GC1XAKN Crosses along ancient ways - Wegkreuze #7 je na kraji lesa u kapličky s pěkným výhledem do okolí.
Eggenburg - Vitusberg - kaplička

Při pohledu severovýchodním směrem uvidíte mezi poli dva malé kopečky s rozesetými balvany. Je to chráněná přírodní památka Fehhaube-Kogelsteine. Velkým granitovým balvanům, z nichž některé mají svá jména, jsou věnovány earthcache GC1X38W Kogelsteine a tradiční cache GC49ZDR Viagra boulder reloaded. Ta je umístěna na nejpopulárnějším balvanu, nazývaném Wachter (Strážce). Autem se dá přijet od obce Grafenberg až do bezprostřední blízkosti lokality, kde jsou též informační tabule.
Kogelsteine

Kogelsteine - Wachter

Na západ od Grafenbergu je ve sklepní uličce mezi vinicemi tradiční cache GC4QJ96 Keller des Zwerges.
Grafenberg - vinné sklepy

Obec Grafenberg nepatří pod správu města Eggenburg, takže výše uvedené cache společně s částí série KBR se nacházejí na území tvořeném ještě obcemi Straning, Etzmannsdorf bei Straning a Wartberg. Nedaleko posledně jmenované obce je u osamělého kostela sv. Leonharda na kopci další keška ze série - GC14XW2 Crosses along ancient ways - Wegkreuze #3.
Stoitzendorf

Wartberg - kostel sv. Leonharda

Pod správu Eggenburgu zato patří asi 2 km na východ ležící obec Stoitzendorf, kde mezi vinicemi severozápadně od ní startuje multicache GCVANK Realm of Stones - Reich der Steine, věnovaná stejně jako tradiční cache GC4Y978 Dolmen kamenům, tvořícím v krajině zajímavé formace. Tato místa bohužel nejsou příliš navštěvovaná, takže ke kamenům nevedou žádné cesty. Světlé, převážně listnaté lesy jsou zde zarostlé trnitou vegetací, hlavně planými růžemi, akáty a trnkami. S tím je potřeba počítat při návštěvě těchto jinak pěkných míst.
Skalní útvary u Stoitzendorfu

Skalní útvary u Stoitzendorfu

Dolmen u Stoitzendorfu

Dolmen u Stoitzendorfu

Další cache se nachází při silnici z Eggendorfu na Engelsdorf a je věnovaná zaniklému statku, ze kterého zbyly jen ruiny - GC2HB79 Lost Place Wieshof. Keška je přitom umístěna přímo v rozpadající se rozsáhlé budově, což může být atraktivní hlavně pro milovníky urbexu.
Wieshof

Jihozápadním směrem od Eggenburgu se na soukromém pozemku, kam je nutno dojít pěšky, nachází cache GC4QDWE Das Floriani-Prinzip.
Městys Röschitz leží mezi Eggenburgem a Pulkau uprostřed polí a vinic na okraji oblasti Weinviertel. Spolu s několika malými obcemi má pouhých asi 1000 obyvatel. Přestože má městys dlouhou historii, jeho význam nebyl velký. Jsou zde ale zachovalé některé historické budovy i drobné sakrální objekty. V dnešní době je jedním z center vinařství v oblasti Retzer Land. Na to je zaměřena i jednoduchá multicache GC3TZFE Röschitz - Wege zum Wein, která vás zavede kolem barokního farního kostela sv. Mikuláše k místní rozhledně Weinviertelwarte, na níž se zjišťují čísla potřebná pro výpočet souřadnic cache.
Röschitz - kostel sv. Mikuláše

Röschitz - rozhledna

Röschitz - pieta

Další multicache, GC5Y02H ÜBER DREI ECKEN, je spíše mysterka, kde je potřeba navštívit 3 místa tvořící vrcholy trojúhelníka, v jehož vypočteném těžišti se pak nachází výchozí bod, ze kterého ve vypočteném směru a vzdálenosti najdete cache. Je zřejmé, že komplikované zjišťování indicií i výpočet souřadnic bodů, kam jít dále, nebude mít mnoho fanoušků. Místní atrakcí, které je věnována tradiční pěkná cache GC3R370 Muschelgarten Röschitz, je pro někoho kýčovitá, pro někoho pohádková zahrada vytvořená z různých mušlí v 50.letech minulého století. Na kraji obce je pod skalní stěnou bývalého kamenolomu pěkná tradiční cache GC3R346 Steinbruch Röschitz.
Röschitz - Muschelgarten

Röschitz - Muschelgarten

Röschitz - kamenolom

Röschitz - kamenolom - informační tabule

Nedaleko obce Roggendorf, která leží asi 2 km západně od Röschitzu, je pak u malé přírodní jeskyně v lese cache GC33MBT Fuchsenlucke - Teufelslucke, která stojí za návštěvu. Jeskyně vznikla asi před 25 tis. lety v granitovém masívu. V roce 1874 zde Johann Krahuletz nalezl kosti pravěkých zvířat z doby ledové, např. hyen, koní, nosorožců, sobů aj., které jsou součástí sbírek v muzeu v Eggenburgu.
Roggendorf - Fuchsenlucke

Roggendorf - Fuchsenlucke

Do Eggenburgu a Röschitzu se dá dojet nejlépe buď ze Znojma přes hraniční přejezd Hnánice, a dále Retz a Pulkau, nebo přes hraniční přejezdy Šafov či Vratěnín a dále přes Geras a Horn, popř. z Gerasu zkratkou přes Sigmundsherberg.

  • 1



Ahoj Miki,
tvé cestopisy mě moc baví, krásně se čtou a jsou inspirující na keškovýlet.
Doufám, že se mi někdy povede vyrazit do Rakous s váma.

    • 0

Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 29 3031

Poslední komentáře

Poslední příspěvky

Reklama