Přejít na obsah






Fotka
* * * - - 1 hlasy

Dolní Rakousko IX. - Wildendürnbach, Ottenthal a Drasenhofen

Příspěvek od MikiHamza , 04 říjen 2016 · 4 574 Zobrazení

reportáž
Dolní Rakousko IX. - Wildendürnbach, Ottenthal a Drasenhofen

Tyto tři poměrně malé obce tvoří správní celky na severním výběžku okresu Mistelbach v oblasti Weinviertel. Na české straně hraničí s okresy Znojmo a Břeclav. Krajina je zde lehce zvlněná, tvořená převážně poli, pouze na kopcích jsou lesy či křovinná vegetace.
Rozlohou i počtem obyvatel je největším celkem Wildendürnbach, který je zároveň i největším sídlem. Ale vzhledem na odlehlost od větších sídel se neustále pomalu vylidňuje. Ani v historii nehrál Wildendürnbach žádnou důležitu roli, takže stejně jako u podobných obcí jsou zde kromě malebné krajiny zachovalé jen různé sakrální stavby, z nichž ještě některé, jako např. kostely v obcích Neuruppersdorf či Pottenhofen jsou poměrně nové. Nejmladší je pak nový kostel v Wildendürnbachu, připomínající spíše nákupní středisko.
Wildendürnbach - kostel

Wildendürnbach - Mariánský sloup

Pottenhofen - kostel

Pro návštěvníky je zajímavější síť cyklostezek vedoucích kolem přírodních zajímavostí a vinařství. Asi nejatraktivnějším místem oblasti je s nadmořskou výškou 255 m kopec Galgenberg severovýchodně od Wildendürnbachu. Jak už název napovídá, stávala zde až do roku 1828 šibenice. Dnes jsou v okolí i na samotném kopci vinice a kolem kopce je jako prstenec jedna z nejkrásnějších sklepních uliček Rakouska. Jako dominanta kopce pak slouží špička kostelní věže z Wildendürnbachu, která sem byla přenesena v roce 1971, když přežila jeho odstřel. Proto není divu, když jediná tradiční cache v celém obvodu - GC131M6 WiDü - je umístěna právě zde.
Wildendürnbach - Galgenberg

Galgenberg - věžička z kostela

Druhou pak je pěkná okružní multicache GC2MKDK Land um Laa - Kräuterdorf Neuruppersdorf ze série věnované zajímavým místům v okolí Laa an der Thaya. Neuruppersdorf je druhou největší obcí správního celku, dominantou je novogotický kostel z počátku 20. století. Multicache pak vede naučnou stezkou mezi poli a vinicemi ke kapličce. Cestou je možno se kochat výhledy a seznámit se s různými typy krajiny.
Neuruppersdorf - plastika

Neuruppersdorf - kaplička

Nejmenším správním celkem ze tří je uprostřed ležící Ottenthal, který má s další obcí Guttenbrunn necelých 600 obyvatel. Kromě sakrálních památek, z nichž je nejvýznamnější barokní kostel sv. Martina v Ottenthalu, za zmínku stojí přírodní památka Zeiserlberg se stepní faunou a florou západně od obce. Jako další zajímavost lze zmínit to, že zde není zatím žádná cache.
Ottenthal - kostel

Guttenbrunn - kaple

Třetí správní celek - Drasenhofen - je trochu známější. Obec Drasenhofen je hraniční obcí ležící na trase Brno - Vídeň. Je tedy první rakouskou obcí, kterou mnoho našinců poznalo, když se koncem roku 1989, tj. 4.12., otevřely pro nás hranice k jižním sousedům, bez nutnosti vyřizovat si výjezdní doložku. Bohužel zrovna tato vesnice se příliš neliší od podobných na naší straně. Kromě těch udržovaných sakrálních památek zde není žádná zajímavost, snad kromě muzea traktorů a dalších doslouživších dopravních prostředků s všeříkajícím názvem Traktorium. I nižší místní šlechta měla sídlo v sousedním, mnohem menším Steinebrunnu, kde měla původně barokní zámek Fünfkirchen, který po několika přestavbách i době, kdy byl pustý a chátral, slouží nyní pro bydlení soukromého majitele. Vzhledem k tomu, že navíc stojí v hustě zarostlém parku, ani není na něj vidět.
Ještě nedávno bylo okolí Drasenhofenu pro milovníky geocachingu nezajímavé. To se ale změnilo na přelomu roku 2015, kdy ve dvou vlnách zde bylo publikováno jedním autorem 20 tradičních cache. Podle toho to ale také vypadá. Listingy moc informací k místům uložení nedávají, i když některé z cachí se nalézají na zajímavých místech.Všechny jsou drive-in, když ne autem, tak na kole, takže poslouží jako lehké body do statistik. Samotné provedení je ale různorodé, jak vlastními krabičkami typu "co dům dal", tak i uložením. Dají se mezi nimi ale najít i takové, kterým nelze upřít vtip. K nim patří třeba v samotném centru Drasenhofenu na návsi nacházející se GC68P2V Vorwahl 02554-Drasenhofen, která si získala už pěkný počet FP. Za zastávku určitě stojí i pěkná kaplička GC68P4X Schatzkeller Kapelle, místní značně naddimenzovaný hřbitov GC68P3E Drasenhofen Friedhof a ranně barokní kostel sv. Víta, ležící na začátku Svatojakubské cesty oblastí Weinviertel, kde je cache GC68P47 Jakobsweg Trinkbrunnen, u které se mohou osvěžit nejen poutníci.
Drasenhofen - náves

Drasenhofen - boží muka a hřbitov

Drasenhofen - kostel a fara

Drasenhofen - památník

Všechny objekty jsou pěkně opravené, na rozdíl od místní sklepní uličky, kde většina sklepů zatím chátrá, takže i umístění cache GC68P4C Overgrown... tomu odpovídá. Jen malý kousek od hranic s Českem je u opraveného mostu přes Mlýnský potok cache GC69NEC Mühlbach-Brücke. Pěkná asfaltová cesta bohužel pár desítek metrů za mostem končí, a směrem na naše území, kde se napojuje opět na asfaltku u Nového rybníku při silnice ze Sedlce na Mikulov, vede pouze polní cesta vhodná jen pro pěší a cyklisty.
V sousedním Steinebrunnu může být atrakcí pro návštěvníky velká pštrosí farma s cache GC6AJFM Straußenfarm.
Pštrosi

Steinebrunn - kostel

Než byly založeny cache v Drasenhofenu, byla v okolí pouze poměrně náročná mystery cache GC1B7VA Südmährerkreuz věnovaná pamětnímu místu vysídlenců z jižní Moravy. Toto místo se nachází na kopci Kreuzberg ležícím mezi Drasenhofenem a Kleinschweinbarthem, odkud se dá na místo dojet po polních afaltkách. Kromě kříže na nejvyšším vrcholku a nové kaple sv. Huberta je po celém kopci, který je potřeba prozkoumat, množství pamětních desek, kde je spousta údajů o bývalém německém osídlení jižní Moravy před rokem 1939. Na nich je nutno najít údaje pro výpočet finálních souřadnic. A i když je listing i v angličtině, texty na všech deskách jsou pouze německé. Možná i to je důvodem, že za více než osm let existence má cache jen asi 70 úspěšných odlovů.
Kreuzberg

Südmährerkreuz

Památník Pohořelic na Kreuzbergu

Mikulov - pohled z Kreuzbergu

Celá oblast je přitom z našeho území dobře přístupná. Cyklisté mohou využít cyklostezky či polní cesty, pro motoristy je nejsnazší použít silnici z Mikulova na Vídeň, pokud směřují na Drasenhofen, nebo místní komunikaci z Nového Přerova na Wildendürnbach, kde si cestou mohli ještě nedávno odlovit na hranici tradiční cache GC324J6 INTERREG III A. Čerstvou novinkou je pak opravená komunikace z Mikulova do Ottenthalu, která je součástí dálkové cyklotrasy EuroVelo13 aneb Stezky Železné opony.



  • 1



Fotka
Vejry-Pupik
říj 05 2016 15:57

  Také máme pár odlovených z dovolené v Mikulově jsme si odbočili i sem  ta v té telefoní budce nás docela pobavila.

    • 0

Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 29 3031

Poslední komentáře

Poslední příspěvky

Reklama