Přejít na obsah






Fotka
* * * * - 1 hlasy

Dolní Rakousko XI. - Sitzendorf an der Schmida

Příspěvek od MikiHamza , 27 prosinec 2016 · 4 665 Zobrazení

reportáž
Dolní Rakousko XI. - Sitzendorf an der Schmida

Městys Sitzendorf leží v oblasti Weinviertel v okrese Hollabrun v mírně zvlněné krajině tvořené převážně poli a vinicemi. Od okresního města je vzdálen asi 10 km na severozápad, stejně daleko opačným směrem leží město Eggenburg. Do katastru městyse patří ještě 8 menších obcí, samotný Sitzendorf má kolem 600 obyvatel. Jak napovídá název, obcí protéká říčka Schmida, směřující na jih do Dunaje. Ta získala svůj název zřejmě díky tomu, že její síla byla využívána vodními hamry. Sitzendorf má jméno po svém zakladateli, kterým byl v 11. století hrabě Sieghard V. z Chiemgau, nazývaný též Sicco. Význam obce nebyl velký, takže vedle historického náměstí s několika měšťanskými domy je zde pouze pozdně gotický farní kostel sv. Martina.
Sitzendorf - kostel Sv. Martina

Sitzendorf - Franz Josef I.

I po stránce geocachingu je katastr městyse chudý. V samotném Sitzendorfu je pouze nevalná komeční cache GC64VDM Jolly Joker u stejnojmenné restaurace. Další obdobná je GC6XYKA SitzendorfCB na křižovatce s výhledem na obec východně od městysu.
Jižně od Sitzendorfu leží obec Frauendorf an der Schmida. Kromě farního kostela sv. Štěpána a drobných sakrálních památek je východně od obce u sklepní uličky zajímavé místo, které má i svoji stejnojmennou multicache GC14907 Schmidataler Lebensbaumkreis. Jak už název napovídá, jsou zde vysázeny v kruhu stromy různých druhů, zosobňující keltský kalendář. Mají sloužit pro zjištění osobního stromu, což má být obdoba znamení zvěrokruhu. U každého stromu je pak tabulka s informacemi charakteru horoskopu. Po zjištění indicií pro multicache a výpočtu souřadnic pak krátká procházka po značených cestách zavede na pěknou vyhlídku.
Frauendorf - sklepní ulička

Frauendorf - infotabule

Lebensbaumkreis

Lebensbaumkreis - infotabule

Vrba bílá "smuteční" - infotabule

Východně od Sitzendorfu je maličká obec Pranhartsberg. Při archeologických výzkumech v letech 1998-1999 zde byly nalezeny pozůstatky dvou neolitických rondelů. Jižně od obce je pak chráněný biotop s mokřadem a stepní vegetací s naučnou stezkou. Kolem ní je série 12 tradičních cache GC6EMQ4 s jednotným názvem Feel Good Runde, založená stejným zakladatelem, jako série BE HAPPY u Pulkau. Cílem je tedy pouze procházka v pěkné přírodě. Schránky jsou převážně velikosti mikro s různým typem uložení, většinou pár metrů od široké polní cesty. Některé jsou na stromech, ale i pro méně zdatné lovce není složité se k nim dostat. Záleží tedy na ročním období a počasí, jak složité bude hledání, a co při cestě uvidíte. Zatímco na jaře a v létě máte šanci narazit na kvetoucí orchideje, kterých se tu vyskytuje 9 druhů, ptáky, obojživelníky a hmyz, v době vegetačního klidu vyplašíte akorát nějakého zajíce či bažanta. Celý okruh zabere jen asi hodinku a půl.
Pranhartsberg - kaple

Pranhartsberg - biotop

Pranhartsberg - infotabule

Nejsevernější obcí katastru je Roseldorf. Na jeho hranicích nedaleko obce Platt byly nalezeny na kopci Sandberg pozůstatky keltského oppida. Některé nálezy je možno vidět v expozici na obecním úřadě v Sitzendorfu. U Roseldorfu je kromě tradiční cache GC4WYMW make a break u netradičního odpočívadla i několik multicache ze série Crosses along ancient ways - Wegkreuze, věnované drobným sakrálním stavbám v krajině - GC100QN #1, GC14YKJ #4 a GC1ETP8 #6. Mají různý počet zastavení, některá z nich jsou přitom daná, jiné je potřeba spočítat z nalezených indicií. Jako bonus byla přidána do série T5 mystery cache GC4VM1C #4bis.
Roseldorf - odpočívadlo

Roseldorf - boží muky

Roseldorf - boží muky

Nejnovějším přírůstkem do série je pak na kopci Goldberg severovýchodně od Goggendorfu cache GC6QDA8 #11 u moderního kříže. Většina navštívených míst je vedle silnic či polních cest, takže je lze absolvovat autem.
Jihovýchodně od Roseldorfu je na menším kopci mezi vinicemi u dřevěné rozhledny tradiční cache GC4AQTV Die Runden der 4 Ms *3*, z mikrosérie na místech, kam autor chodí se svými čtyřmi mopsy (=4 Ms, podle posledních logů má autor už těch mopslíků dokonce 8). Vedle rozhledny jsou dřevěné plastiky dropů velkých, kteří se v okolí vyskytují.
Roseldorf - rozhledna

V ostatních obcích katastru jsou už jen různé převážně drobné sakrální památky, jako jsou kapličky, boží muky, kříže či sochy svatých, které na své cache teprve čekají.
Sitzenhart - kaple

Cestu do těchto míst tedy lze doporučit hlavně za pěkného počasí na jaře, a spojit ji s návštěvou míst při cestě nebo nedalekého Eggenburgu či Hollabrunnu.



  • 1



Fotka
panzerstepan
led 05 2017 12:31

Díky za další ze série článků.

Ta příroda vypadá parádně. Uvidíme jak se zadaří s plány na léto. :o)

    • 0

Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 29 3031

Poslední komentáře

Poslední příspěvky

Reklama