Přejít na obsah






Fotka
- - - - -

Barcelona aneb užít si geocaching ve Španělsku

Příspěvek od MikiHamza , 11 říjen 2019 · 286 228 Zobrazení

reportáž
Barcelona aneb užít si geocaching ve Španělsku

Před nějakým časem se zde objevil lehce reklamní článek, pobízející k návštěvě Španělska. Nabídka sice nebyla široká, navíc jarní termín jsme propásli, ale i na prahu podzimu bychom si mohli některou z uvedených možností vybrat. Proč tedy nezkusit třeba Barcelonu, kde kromě Gaudího děl je možno vidět i další zajímavosti? Vždyť je to tak snadné! Stačí koupit levnou letenku, zajistit na pár dní ubytování někde v soukromí, sbalit do baťůžku věci na keškování a jede se.
Barcelona je metropolí Katalánska a druhým největším španělským městem po Madridu. Leží na severovýchodním pobřeží Pyrenejského poloostrova. Založena byla zřejmě Kartaginci, krátce poté se jí zmocnili Římané, po nich Vizigóti. V 8. století nakrátko město ovládli Maurové, od nichž jej dobyl v témže století Karel Veliký. Jako součást Aragonské koruny vzkvétalo do 15. století, kdy roli centra moci převzal Madrid. Následná nespokojenost Katalánců vedla k válce a úpadku po jejich porážce, nový rozvoj počíná až v 19. století a hlavně na začátku 20. století, kdy začíná obroda Katalánské kultury. Ta je sice za vlády fašistů potlačována, ale po smrti F. Franca získává Katalánsko status autonomního regionu. V poslední době se pak objevují tendence k jeho osamostatnění, které jsou zatím centrální vládou potlačovány.
Z uvedeného strohého výčtu lze poznat, jaké památky lze ve městě nalézt. Něco málo se zachovalo z římské doby, nejkrásnější stavby jsou z období gotiky, kdy město zažilo největší rozmach, a pak samozřejmě díla Gaudího z přelomu 19. a 20. století, která jsou zařazena do seznamu světového dědictví UNESCO. Za tím vším sem míří turisté z celého světa, takže Barcelona patří k nejnavštěvovanějším evropským městům.
A kde je něco zajímavého, tam musí být i kešky. Napřed tedy vyrazíme na inzerovaná Gaudího díla. Ta lze najít na několika místech tohoto velkoměsta. Architekt Antoni Gaudí byl představitelem katalánského modernismu, který realizoval své stavby na konci 19. a začátku 20. století. Jeho díla jsou charakteristická použitím netradičních prvků, jako jsou mozaiky, vitráže, keramika či kované součásti. Prošel si třemi odlišnými etapami. V první se inspiroval maurským a orientálním stylem, kdy poznávacím znakem je použití keramiky a cihel. Příkladem je v Barceloně třeba budova Casa Vicens, u které je jednoduchá stejnojmenná tradička GC7YXWK.
Barcelona - Casa Vicens

V dalším období vycházel z gotiky, kde oblouky modifikoval nakloněnými pilíři. Dokončená díla jsou ale mimo Barcelonu, hodně prací se nerealizovalo. V třetím období vznikl jeho charakteristický naturalisticko-secesní styl inspirovaný tvary přírody. Poprvé se tento styl objevil v parku Güell, který je na sever od centra města na svahu hory Turó del Carmel. V parku je několik tradičních kešek, celkem slušná a dobře odlovitelná je třeba GC3YA5D Parque Güell, která je mimo areál s placeným vstupem.
Barcelona - Park Güell

Barcelona - Park Güell

Na ulici Passeig de Grácia jsou dvě odlišné budovy. Casa Batlló je secesní budova přestavěná počátkem 20. století s využitím tvarů z přírody, kdy např. balkóny jsou ve tvaru lebek, příčky oken z holenních kostí či střecha připomínající hřbet draka. Domu jsou věnovány dvě kešky. Starší tradiční GC2DHEB Mansana de la Discòrdia a nová virtuálka GC891BM Casa Batlló - Virtual Reward 2.0. U té stačí se vyfotit s domem, podmínkou ale je, podobně jako u mnoha dalších nejnovějších virtuálek ve Španělsku, abyste v ruce drželi papír se svým nickem, což má zřejmě zabránit použití starších fotografií.
Barcelona - Casa Batlló

Barcelona - Casa Batlló - střecha

Druhou budovou o kousek dál je Casa Milà, známější pod názvem La Pedrera, tedy česky "kamenolom". To charakterizuje její vzhled. Je postavena z vápence a není na ní jediná rovná linie. Gaudí ji navrhl na svém tvůrčím vrcholu a byla to jeho předposlední práce, navíc za jeho života zůstala nedostavěná. Je to secesní budova inspirovaná gotikou a barokem. I ona má dvě kešky se shodným názvem La Pedrera, tradiční GC3HTW9 a earthcache GC89ZAP, která je zaměřena na použitý stavební materiál.
Barcelona - Casa Milà (La Pedrera)

Další zajímavá Gaudího stavba je dost daleko od centra, v okrajové části Pedralbes a má název pavilony Güell. V oploceném areálu je několik staveb v orientálním stylu, postavených v letech 1884 až 1887. Nejznámější je kovaná vstupní brána v podobě draka, které je věnovaná tradiční keška GC4Y00Z El drac de Gaudí, kde jsme zaznamenali další z několika DNF.
Barcelona - Pabellones Güell

Barcelona - Pabellones Güell - brána

Barcelona - Pabellones Güell - věžička

Nejznámějším a zároveň posledním dílem Gaudího, kterému se věnoval až do své smrti v roce 1926, je chrám známý pod zkráceným názvem Sagrada Família. Stavět se začal v roce 1882, předpokládané dokončení bude v roce 2026. Byl inspirován maurským stylem a je plný křesťanské symboliky. Gaudí plány, které nebyly zcela přesné, průběžně upravoval. I když se po jeho smrti snaží jeho následovníci pokračovat v jeho stylu, tak někteří odborníci tvrdí, že výsledná podoba nebude odpovídat jeho záměrům. Ale i tak je toto stále jen "staveniště" nejnavštěvovanějším místem Španělska. Jsou mu věnovány tři kešky. S názvem Sagrada Família je to tradička GC52N0E a virtuálka GC7B97E. Pro splnění úkolů earthcache GC379KA Gaudí's Crazy Ideas: Sagrada Familia Columns je nutná placená návštěva, čímž návštěvník přispěje na pokračování stavby.
Barcelona - Sagrada Família

Barcelona - Sagrada Família - věže nad vstupem

Barcelona - Sagrada Família - vstup

Děl Antoni Gaudího je ve městě ještě více, ale navštívit jsme je nestihli. Colegio Teresiano, neboli škola Společnosti svaté Terezie, postavená v novogotickém stylu žádnou kešku nemá. Stejně je na tom i secesní budova Casa Calvet ve čtvrti Eixample, která je ale na autora poměrně konzervativní. Podobně je na tom i nedaleko bulváru La Rambla stojící Palau Güell, novogotický palác rodiny Güellů, která byla Gaudího mecenášem a zadavatelem mnoha jeho prací. Kešku nemá ani Bellesguard, nebo též Casa Figueres, což je modernistická budova inspirovaná středověkým hradem, který zde kdysi stával. Menším dílem je brána usedlosti Finca Miralles, ve které stojí i socha samotného architekta, u níž oproti ostatním keška je - GC5CD9R SALUDANT GAUDÍ.
V Barceloně nezůstalo moc památek na Římany. Většina jich padla za oběť novější výstavbě, takže zůstaly jen nějaké zbytky. Původní římské město bylo na místě dnešní "Gotické čtvrti". Jedním z menších pozůstatků je část opevnění s bránou nedaleko přístavu, kde je keška GC3EGZ7 Torre romana.
Barcelona - Torre Romana

Barcelona - Torre Romana - rekonstrukce

Zajímavější je malá sloupová část Augustova chrámu s virtuálkou GC892PH Barcino - Temple d'August. Ta se nachází mezi zástavbou u náměstí Plaça de Sant Jaume, které je centrem čtvrti Gótic a dříve bylo centrem římské osady jménem Barcina. Jako památka na římské osídlení byly do budovy Generality (Palau de la Generalitat de Catalunya) vestavěny čtyři přivezené zachovalé sloupy, kterým je věnována earthcache GC839J4 Les columnes viatgeres.
Barcelona - Augustův chrám

Barcelona - Augustův chrám - rekonstrukce

Barcelona - Palau de la Generalitat de Catalunya
Asi nejzajímavější je archeologická expozice pod širým nebem Via sepulcral romana, kde jsou vystaveny kamenné pohřební rakve z různých období. Jsou jim věnovány dvě stejnojmenné kešky, tradiční GC3EGZA a earthcache GC83HTM, zabývající se jejich tvarem a použitým materiálem.
Barcelona - Via Sepulcral Romana

V Barceloně je jeden z největších evropských přístavů. Jednou z dominant na nábřeží je socha Kryštofa Kolumba na 60 m vysokém sloupu, postavená v 19. století jako připomínka jeho návratu z první cesty do Ameriky, o které informoval své sponzory, Isabelu Kastilskou a Ferdinanda II. Aragonského, u které nesmí chybět virtuálka GC7B6YE BARCELONA - Monumento a Colón.
Barcelona - Monumento a Colón

Barcelona - Monumento a Colón - Kryštof Kolumbus

Barcelona - Duana del Port

Barcelona - budova u přístavu

Barcelona - La rambla

Přímo u sloupu začíná slavný bulvár La Rambla, procházející historickým centrem města mezi čtvrtěmi El Raval a Gotic na centrální náměstí - Plaça Catalunya. Stýká se tu stará část města s novou. Čtvrť Eixample je odtud na severovýchod s páteřní ulicí, již dříve zmíněnou Passeig de Grácia. Čtvercové Katalánské náměstí má parkovou úpravu. Dominantami horní části jsou dvě kruhové fontány s keškou GC8845P Les fonts bessones.
Barcelona - Plaça Catalunya

Barcelona - Plaça Catalunya - fontána
Na náměstí je spousta soch, jednou z nich je Diův syn Herkules, který je podle pověsti zakladatelem Barcelony. Díky tomu vznikla zajímavá virtuálka GC7B997 HÈRCULES, FUNDADOR DE BARCELONA, kde jsou kromě obligátního úkolu pořídit si s ním selfíčko i další podmínky, a to selfíčko s jeho nevlastním bratrem a nemejským lvem. Což není tak jednoduché, protože ty je potřeba najít podle nápovědy v listingu. Nevlastní bratr Hermes je sice na sousoší hned kousek vedle, ale ta správná socha je u vchodu do parku u citadely, kde zpodobňuje boha obchodu. V parku jsou ještě dvě earthcache. Hodně náročná GC6BMP0 Colección de grandes bloques je věnována venkovní geologické expozici, a jednodušší GC6T88K MAMMOTH IN BARCELONA EARTHCACHE zase soše mamuta. Nemejští lvi jsou pak na Herkulově fontáně na ulici Passeig de San Joan. U ní je ještě tradička GC3EVJC La fuente de Hércules.
Barcelona - Herkulova fontána
Na náměstí a v jeho okolí je taky pár earthcache, které se věnují stavebním materiálům. A je zde výchozí místo pro oblíbený typ wheriga GC5XJG1 I ♥ BARCELONA, kde je potřeba najít skryté zóny u význačných památek. Finálka pak není naštěstí daleko od výchozích souřadnic. Procházkových wherigo v podobě průvodců je zde několik po různých částech města. Vedle toho je zde jedno zábavné s trochu ponurým názvem GC7JVRB MEMENTO MORI, které se dá odehrát doma, kdy se hráč musí vžít do role moudrého vladaře, aby se svými rozhodnutími udržel při životě po 50 let. Keška je sice kousek dál, ale při cestě jsou další zajímavosti.
Ve španělském náboženství je dominantní katolická církev. V Barceloně je biskupství od 4. století. Arcibiskupství je zde až od roku 1964, do té doby spadala pod tarragonské, které vzniklo již v 1. století. Je zde tedy mnoho sakrálních památek. Katedrálou je kostel Sv. Kříže a sv. Eulálie v Barceloně, který je v Barri Gotic. Stavba začala na konci 13. století, hlavní část byla postavena do 15. století, ale zcela dokončena byla až ve 20. století, což nám připomíná historii našeho chrámu sv. Víta. Této významné stavbě jsou věnovány tři kešky. Tradiční GC22K9Q CATEDRAL DE BARCELONA, earthcache GC4CEWY EARTHCATEDRAL BARCELONA-AGUANAGUANGA 5000 a nová virtuálka GC7B63X El perímetre de la Catedral - Virtual Reward, která je poměrně náročná, protože je potřeba hledat odpovědi na otázky na více místech v okolí. I další zajímavé kostely v centru mají své kešky, např. barokní bazilika Panny Marie milosrdenství má kešku GC26HN5 ESGLESIA DE LA MERCE, kostel Santa Maria del Mar má mysterku GC2RF2V a earthcache GC8BE8D, klášter Santa Ana zase virtuálku GC88ZT5.
Barcelona - Catedral de la Santa Cruz y Santa Eulalia

Barcelona - Santa Maria Del Mar

Barcelona - Basílica de la Mercè

Barcelona - Santa Ana

Barcelona - Santa Ana - interiér kostela

Barcelona - Sant Miguel del Port

Barcelona leží v pánvi ohraničené na jedné straně Středozemním mořem a na druhé horským hřbetem. Narušuje to pouze necelých 200 m vysoký kopec Montjuïc, který se vypíná těsně u pobřeží a je tvořen převážně pískovcem. Ten byl v historii využit pro stavbu mnoha budov ve městě. Nyní už se zde stavební kámen netěží.Na nejvyšším bodě kopce stojí od 18. století pevnost, která později sloužila jako vězení. Je odtud nádherný výhled na moře a přístav.
Barcelona - Montjuic

Barcelona - pevnost Montjuic - vstup

Barcelona - výletní lodě v přístavu

V okolí pevnosti je několik tradičních kešek, za zmínku stojí GC200RK Castell de Montjuïc (Barcelona) reload, která odpovídá naším zvyklostem, protože je to větší lock'n'lock krabička ukrytá kousek od cesty, kterou lze přitom i při velké koncentraci turistů bez problémů odlovit. Byla jedinou ve Španělsku, kde jsem našel nějaké TB, asi díky zahraničním turistům. V okolí pevnosti jsou pěkné parky na příjemnou procházku. V nižší části kopce je olympijský stadion z roku 1929, který byl znovu využit při hrách v roce 1992, kdy zde byla přistavěna kvůli televiznímu vysílání kontroverzní telekomunikační věž.
Barcelona - Olympijský areál

Barcelona - Olympijský stadion

Při úpatí, na místě jednoho z bývalých lomů, byla vytvořena napodobenina řeckého divadla, která slouží v létě k divadelním představením. Earthcache GC2F6VK Montjuïc Stone (Mont Jovis) pak podá bližší informace o vzniku kopce.
Barcelona - Greek theatre

A nedaleko je další earthcache GC4NH1R EL PLA DE BARCELONA, věnovaná vzniku pánve, kde město leží.
Barcelona - centrum

Dominantou úpatí kopce je majestátní budova Národního paláce (Palau Nacional), ve které je dnes Katalánské národní umělecké muzeum, kde jsou významné sbírky románského a gotického umění. Od budovy vede na sever široký bulvár, který končí na náměstí Plaça Espanya, které je srdcem města z dopravního hlediska, protože se zde stýkají důležité tepny ze šesti směrů, a je zde významný přestupní bod hromadné dopravy. Pod Národním palácem je tzv. Magická fontána, připomínající naši známou Křižíkovu fontánu, i kvůli osvětlení. U ní je virtuální keška GC7B6Q1 Font Màgica de Montjuïc. Náměstí Espanya dominují dvě benátské věže a původně býčí aréna, která je nyní přeměnena na obchodní centrum. Z náměstí se dá pokračovat na sever k hlavnímu vlakovému nádraží Sants Estació, odkud je možno vyrazit jak příměstskými vlaky do okolí, tak i vysokorychlostními někam dál.
Barcelona - Muzeum umění

Barcelona - Magická fontána

V Barceloně je ještě jeden svatostánek, který ale není zasvěcen žádnému náboženství, ale fotbalu. Jmenuje se Camp Nou, a jak většina nejen mužů ví, je to domovský fotbalový stadion klubu FC Barcelona. S kapacitou skoro 100 000 diváků je to největší evropský fotbalový stadion. Takže nemohou chybět kešky, tradiční stejnojmenná GC2YHPQ a virtuálka GC8902J Barça Stadium.
Barcelona - Camp Nou

Většinu uvedených objektů lze navštívit, někde se platí vstupné, u těch nejvyhledávanějších se musí dokonce zajistit lístky dopředu na určitý čas. Kromě uvedených lákadel je toho samozřejmě v Barceloně mnohem víc, záleží jen na zájmech. Kdo má rád přírodu, může při odlovu GC218R3 navštívit třeba místní ZOO, která je součástí rozlehlého parku Parc de la Ciutadella, kde je i zoologické a geologické muzem. V nedalekém přístavu se pak nachází velice kvalitní mořské akvárium. Příjemná, ale trochu morbidní může být procházka po hřbitově v jižní části kopce Montjuïc, kde si přitom můžete najít kešky GCKQB6 a GC6V2NP. Pro milovníky umění jsou zde muzea dalších světoznámých španělských tvůrců jako jsou Pablo Picasso a Joan Miró. Hned u sloupu s Kolumbem je v budově bývalé zbrojnice Námořní muzeum. Jsou zde i další desítky menších specializovaných muzeí, mnohdy hodně exotických. Kousek od přístavu ve čtvrti Barceloneta je pěkná písečná veřejná pláž, kde byla spousta koupajících se i koncem září. Při polehávání na písku je možno plnit úkoly earthcache GC40V05 Aniversari 4000 - Sand & Water.
Barcelona - přístav

A pokud do Barcelony přiletíte letadlem, tak první či poslední keškou může být virtuálka GC891DP Aeroport Josep Tarradellas Barcelona - El Prat.

 

Geocaching
V Barceloně kromě webcam můžeme najít kešky všech typů v podstatě ve standardním poměru, jak jsme zvyklí, a v dostatečném množství. Každý si může vybrat podle libosti. Nejlepší jsou asi bezkrabičkové typy - virtuálky a earthcache. Listing bývá standardně trojjazyčný - katalánsky, španělsky a anglicky. Některé virtuálky, a hlavně earthcache, bývají náročnější, než jsme zvyklí u nás. Často se objevuje u fotek povinnost mít tam papír s napsaným nickem, aby se zamezilo použití starších fotografií. Autoři jsou ale většinou vstřícní a při zaslání odpovědí reagují.
U fyzických kešek je to komplikovanější. Pokud se jedná o kvalitu schránek a jejich umístění, tak je úroveň bídná až mizerná, podobně jako v jiných jižních zemích ve městech. Velikost většinou neodpovídá, krabičky jsou podstatně menší, než je udáváno. Nejobvyklejší jsou různé miniaturní tuby či ampulky bůhví od čeho s kouskem papírku zastrčené na podivných, většinou zamudlených místech. Hint buď chybí, nebo je vágní. Občas bývají fotohinty, které ale nejsou většinou moc přesné, zobrazují obvykle široké okolí. K tomu bývá v úzkých ulicích mezi vysokými domy špatný signál. Údržba kešek funguje spíše svépomocí, kdy jsou přidávány papírky na zalogování. Hodně kešek je ztracených, jsou zde DNF logy, ale nikdo je ani nedisabluje, ale ani nedává NM či dokonce NA log. Takže před hledáním je potřeba se podívat na poslední logy. Na druhou stranu většina kešek je umístěna na zajímavých místech, z nichž některá třeba nejsou až tak turisticky profláklá. Dva dny, které jsme Barceloně věnovali, bylo hodně málo na to, abychom se mohli pokusit o nějaké náročnější multiny, mysterky či wheriga. Pokud jsou listingy v angličtině, tak se to ještě dá, někomu by mohla stačit i španělština, ale pokud je to jen v katalánštině, tak za pomoci on-line překladače to jde horko těžko.
Barcelona - cache

Jako perličku můžeme počítat účast na pravidelném měsíčním setkání v jedné z restaurací, která byla shodou náhod zrovna v den, který jsme věnovali centru Barcelony. Naplánovali jsme si celodenní pěší trasu tak, abychom před 21. hodinou, kdy event začíná, dorazili právě na místo konání. Pořádá jej známý Catalunya Team, což je sdružení keškařů z širokého okolí, kteří sice mají své vlastní nicky, ale zároveň logují i za tým. Zastihli jsme je ještě před restaurací, takže jsme si mohli s pár katalánskými kolegy, kteří uměli anglicky, trošku pokecat. Překvapil nás ale jejich nezájem o cestovatele, asi se s nimi moc nesetkávají, takže jsme jim horko těžko pár TB vnutili, aby je umístili do kešek nebo předali dál.
Barcelona - event

Pokud někomu nevyhovuje hledání městských mikrovek na zamudlených místech, může vyrazit do okrajových částí města nebo i kousek dál, kde se může potkat s různými sériemi či skoro powertraily, kde se dají nahonit rychlé body. Kromě klasických tradičkových či mysterkových, např. WIWOK'S TRACE či #BIRDS#, kde z obrazce se dostanete k souřadnicím kešek, umístěných při cestách, lze narazit na série z wherigo či letterboxů, a to jak kolem silnic (Letter: Lobo Vs Caputxeta), tak i v přírodě (CPT, Circular Geostarwars).
Circular Geostarwars - krajina v Katalánsku u Castelladral

Circular Geostarwars - cache ze série

Circular Geostarwars - Stormtrooper

Castelladral

Pár praktických informací
Do Barcelony je nejsnadnější se dostat letecky nebo autem, i když v dnešní době už to moc košer není, jak by řekla svatá Greta. Přitom zpáteční letenku lze pořídit s nízkonákladovou společností běžně do 1500,- Kč. Z letiště není problém se dostat do města metrem (stojí to 4,60 EUR, protože tam vede speciální prodloužení, normálně jízda metrem je za 2,20 EUR) nebo autobusem (normální linka 46 jede na náměstí Espanya, cena jízdenky je 2,20 EUR a dá se koupit i u řidiče), popř. speciální zrychlenou autobusovou linkou. Po městě se pak dá pohodlně jezdit díky husté síti MHD. Pokud trávíte v Barceloně více dnů, vyplatí se vícedenní turistické jízdenky "Hola BCN". Jednotlivé jízdy metrem nebo autobusem stojí zmíněných 2,20 EUR. Informace jsou třeba zde. Pokud přijedete autem nebo si auto půjčíte (nejvhodnější místo pro půjčení je buď letiště po příletu, nebo nádraží Sants), tak není problém po městě jezdit, protože třeba off-line navigace mapy.cz funguje spolehlivě. Horší je to s parkováním. V centru jsou většinou modré zóny, takže je potřeba hledat placené parkovací domy nebo parkoviště. Volné parkování je třeba na kopci Montjuïc či v okrajových částech města, jinde jsou třeba zelené placené zóny s omezenou dobou parkování. Centrum ale není příliš rozlehlé, takže se dá pohodlně procházet pěšky. Ve městě je též systém cyklostezek, na kterých je docela hustý provoz, takže nějakou půjčovnu kol či elektrokoloběžek určitě najdete.
Zatímco kašen či fontán s pitnou vodou je po městě hodně, s veřejnými toaletami je to slabší, nejsou ani ve stanicích metra, jak jsme u nás zvyklí. Většinou jsou v památkách, kde se platí vstupné. Zato je zde nezvykle hustá síť obchodů, pekařství, restaurací, kaváren, cukráren či pivnic, kde je možno si zakoupit něco na jídlo a pití. V samoobslužných obchůdcích, které bývají otevřené dlouho do noci, jsou přitom ceny odpovídající skoro našim. A kdo chce něco teplého a nemá odvahu na místní speciality, může se stavit v některém z mezinárodních řetězců rychlého občerstvení. Nebo navštívit některé zařízení s cizokrajnou kuchyní - oblíbená je orientální či indická, kde i ceny bývají příznivé. A komu nestačí na pití voda, může si dát pivo, většinou světlé silnější ležáky plzeňského typu, které zde mají dobré, o vínu nemluvě.
Španělsko - pivo

Překvapivý byl pro nás fakt, že ve městě je podobně veliké množství pejskařů jak u nás, včetně negativ s tím spojených, jako jsou občůrané kandelábry a sem tam na chodníku psí výkaly. A samozřejmě pejskaři znepříjemňující lov kešek tam, kde jinak normálně nikdo nebývá.
Barcelona - dobře maskovaná keška

Barcelona - vtipná nanokeška

Pokud chcete vyrazit autem kousek dál od města, je potřeba dávat pozor, kde se platí mýto. Informace na internetu jsou obvykle zastaralé a nepřesné, nejlepší je sledovat dopravní značky. Mýtné se platí kartou nebo hotově na mýtných branách, většinou samoobslužných, a je dosti vysoké. Lepší je tedy zvolit trasu s neplacenými úseky, což při navigování přes aplikaci mapy.cz fungovalo spolehlivě. Španělé jsou považováni za horkokrevné, ale v silničním provozu to nebylo znát, všichni jezdili ohleduplně a bez výrazného porušování předpisů. Rozhodně jsem se cítil v Barceloně bezpečněji než v Brně, o Praze nemluvě.
Barcelona - výhled z parku Güell k moři

Barcelona - výhled z parku Güell na Montjuic

Co napsat na závěr? Viděli jsme ta nejpodstatnější díla architekta Gaudího, i když kvůli nedostatku času, a proč to nepřiznat, i kvůli lovení kešek jsme se dovnitř žádného nepodívali. To by bylo potřeba tomu věnovat mnohem více času, a především si dopředu zajistit vstupenky, nebo na místě vystát dlouhé fronty. Navštívili jsme i další zajímavá místa v Barceloně, a při pěším putování jak po turistickém centru, tak i po čtvrtích, kde cizinci moc nechodí, jsme mohli nasát atmosféru tohoto rušného velkoměsta, kde jsme objevili naopak klidná místa, kde si místní užívají pohodu ve volném čase, ať už parcích, na pláži či v zahrádkách u restaurací. To nám vynahradilo horší úroveň kešek a větší množství neúspěšných hledání. Navíc jsme Barcelonu navštívili ve dnech, kdy zde probíhal významný festival La Merce spolu s menším Barcelona Acció Musical. Na spoustě míst byla vybudována pódia pro vystupování umělců různých žánrů, stánky, lunaparky či improvizovaná hlediště. Tam, kam normálně lze vstoupit, to bylo znemožněno kvůli zastavění nebo ohrazení se zákazem vstupu, nebo byl vstup s poplatkem. Ke spoustě kešek tak byl přístup nemožný.
I když jsme byli varováni, dokonce i na eventu od místních, abychom si dávali pozor na kapsáře, tak jsme nic nezaznamenali, a naopak se cítili všude bezpečně. Opět tedy mohu hodnotit výlet kladně a Barcelonu jako cíl cesty za poznáním i keškami doporučit. Určitě si to tam užijete!
A pokud si rádi posedíte v parku a krmíte ptáčky, tak tady máte nevšední příležitost krmit vedle obvyklých holubů i papoušky.
Holubi a papoušci v parku v Barceloně

Papoušek mniší

PS: Jo, a na cestovní pojištění jsme samozřejmě nezapomněli.



  • 2



Fotka
panzerstepan
říj 21 2019 10:16

Hezký článek. Zavzpomínal jsem na naší návštěvu v roce 2015.  V Barceloně jsme byli na rodinné dovolené. A musím říci, že jsem si začal po téhle návštěvě hodně vážit českých nápaditých keší. Barcelona mi moc k srdci nepřirostla a tak jsem rád, že jsem zde byl, ale už asi ani nemusím.

    • 0

Jedna z možností, při použití dopravy autem, je využití kempu cca 60 severně. Kemp má svojí autobusovou linku do centra Barcelony, tak odpadá hledání parkování

    • 0

Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627 28 293031

Poslední komentáře

Poslední příspěvky

Reklama