Přejít na obsah






Doporučeno
Fotka
- - - - -

Kartograf na dálkové ovládání, aneb jak připravit podklady pro openstreetmap

Příspěvek od majkaz , 01 prosinec 2016 · 3 577 Zobrazení

Objevují různá přání na doplnění OSM. Protože zakreslování cest je obtížnější než jednoduchá oprava chyby, tady je návod na to, jak připravit dobré podklady a co s tím dál. Pokud máte soubory a nechcete se nikde registrovat, dejte požadavek do fóra i s informací, že máte nějaké další podklady, a určitě je možné to poslat mailem a nechat zakreslit.
V následujícím přehledu stoupá s každým dalším bodem stoupá luxus pro toho, kdo bude zakreslovat:

 

Nouzovka - rekonstrukce po paměti z domova

 

Pokud jste někde projeli na mapě "polem" a rádi byste cestu nechali zakreslit a jen tak se tam v dohledné době nevrátíte, můžete trasu zrekonstruovat z domova po paměti. Zakreslená bude provizorně a časem se doufejme upřesní.
Kačer použije Geoget a plugin Keškomapa, cestu co nejpřesněji nakliká, vyexportuje, ideálně přidá body které jsou zajímavé - začátek/konec mostu, nájezdy/sjezdy, pokud si pamatuje, i počet jízdních pruhů, případně povrch pokud není asfalt. Vyexportuje, přidá poznámky, nabídne k použití :)
Samozřejmě jsou možné i varianty např. pomocí jakékoli jiné mapové aplikace, která Vám umožní totéž.

 

Záznam GPS:

 

Nahrajte jakýmkoli způsobem záznam GPS - v mobilu umí nahrát většina aplikací poskytujících mapy (Locus Map, Osmand - nutno zapnout plugin, určitě i spousta dalších) a všechny sportstrackery. Pro zakreslování silnice - ideálně opět ještě zaznamenejte body kde začíná/končí most a podobně a dodatečně okomentujte. Pokud to nejde jinak, řešením je například na tomto místě záznam přerušit a hned nastartovat nový.

 

Pro Android, dobrá aplikace je https://play.google....smtracker&hl=cs , která umožňuje podrobné mapování za jízdy. Nainstalovat, spustit, v nastavení nejlépe zapnout Trvání zvukového záznamu 30s, Povolit zvuk, Kontrola GPS při startu a pro každou trasu novou složku. Při zaznamenávání připojit drátové handsfree s tlačítkem mikrofonu - stačí nejlevnější sluchátka která to umí. Spustit záznam (tlačítko + nebo "New track"). Jakmile se chytne GPS, je možné pomocí tlačítek na displeji nahrávat či fotit. Lze však i nahrávat zvukové poznámky stiskem tlačítka mikrofonu na handsfree, což je podle mě nejužitečnější funkce. Záznam zvuku se pak vypíná druhým stiskem tlačítka mikrofonu nebo uplynutím oné doby 30s. Záznam se vypíná tlačítkem "uložit".

 

V ideálním případě nahraná stopa není jedna, ale je jich hodně. Pokud někudy jezdíte denně - nahrávat při každém průjezdu až do omrzení, poznámky stačí jen jednou...

 

Geotagované fotky - "Streetview" na koleně či video

 

Nejjednodušší je danou věc nafotit a do fotky přidat GPS. Pokud je z fotky zřetelné, co chcete zadat, stačí naprosto toto.

 

Luxusní varianta je ovšem souvislá série fotek s geotagy. Jak pro Android, tak i pro Apple existuje aplikace Mapillary. Pro její užívání je nutná registrace. Není nutné z ní nahrávat na web, fotky lze samozřejmě stáhnout z adresáře aplikace a poslat mailem.
Jako alternativa je však možné využít jakoukoli aplikaci pro focení, která umí sériové focení či nahrávání videa. Pro Android to umí například https://play.google....pencamera&hl=cs nebo aplikace typu černé skříňky do auta, které umožňují nahrávání videa za jízdy. Nemusíte fotit obrovské fotky, sama nahrávám na téměř samé minimum toho, co mi aplikace dovolí. Důležité je, aby se z fotky něco dalo poznat, cokoli navíc je plus.
Pokud nemáte držák, zde je levná nouzová varianta - dvě silnější gumičky do vlasů (dámy mají svoje, pánové vyžebrají), zapnout aplikaci a spustit focení - interval mezi snímky podle volné paměti stačí nastavit tak na 5s-15s. Mobil zezadu upevnit na zpětné zrcátko pomocí zmíněného technického prostředku. Soutěž krásy nevyhrajete, ale funkčnost je ověřena. Jen před vyjetím ověřte, že mobil dobře drží a regulujte posunutím vzdálenosti mezi gumičkami.

 

Kdo vozí kameru do auta, má vystaráno - stačí nahrát - ideálně cestu tam i zpátky a dát k dispozici. Opět nemusíte zveřejňovat, lze se domluvit na poslání odpovídajícího úseku a použití jen pro zmapování. Ne každý chce ukazovat, kudy jezdil.

 

Tak ať se daří!



  • 0



Mam laicky dotaz. Nejde brat udaje o silnicich i z dat od RSD. Nejake jejich propagacni letaky, pripadne prehledne situace a pod? Chapu, ze tam muze byt problem s legalnosti dat a s tim, ze to nejsou geolokacni data. Nebo tam je jeste nejaky jiny zadrhel?

 

Pokud vim, tak Blanka v Praze taky byla v mapach jeste pred otevrenim, tedy se tam z nejakych takovych dat musela dostat?

    • 0

Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627 28 293031

Reklama