Přejít na obsah






Fotka
* * * * - 1 hlasy

Restart

Příspěvek od pepa.z.pocernic , 18 říjen 2013 · 3 143 Zobrazení

gc.cz
Nedávno došlo ke změně redakčního systému na webu. Samozřejmě se rozbouřily značné vášně. Jednak proto, že se vše nepovedlo podle představ hned napoprvé a také proto, že původní systém byl přece funkční, úžasný a proč měnit něco co dobře funguje. Skutečnost je taková, že předchozí systém byl strašlivý bastl, který byl mizerně spravovatelný, neudržovatelný a spousta jeho částí fungovala špatně nebo nefungovala vůbec a kdybych ho za tři měsíce vrátil zpátky, tak budu ukamenován. A tak je myšlenka na jeho změnu stará již několik let.
Prvotní idea byla celé to přepsat nad existující databází, aby se ušetřily komplikace s převodem a dokonce byly v průběhu těch několika let rozjety dvě verze, které se dostaly do stavu prohlížení fóra a galerie. Bohužel do toho vždycky něco vlezlo, řešil jsem provozní problémy na gc.cz, které mě znechutili a vzali energii pokračovat. Takže původní systém několik vesele stagnoval a vytvářel svou pověst odpadní stoky českého geocachingu.
Pak ale proběhlo několik jednání, kde jsme se shodli na tom, že stagnace bylo dost, a že by bylo hezké web trochu posunout. Že je škoda, aby na celkem atraktivní adrese bylo pouze fórum a ti kdo jsou schopni vytvořit nějaký další obsah se realizují na jiných serverech, které se pak snaží propagovat zde.

Bohužel pro nové záměry stávající systém moc použitelný nebyl, protože se na cokoliv jiného než fórum nehodil. Třeba možnosti při pokusu napsat článek byly zoufalé. Takže bylo rozhodnuto o náhradě systému. Nejdříve jsem si myslel, že se nainstaluje nějaký OS redakční systém, ale většina mně známých systémů umí buď jednu věc dobře a ostatní mizerně (nebo se musí poslepovat několik různých systémů), nebo jsou univerzální a umí od všeho trochu a zase by to byl spíš nějaký nedodělek. Takže to zase chvíli vypadlo na vlastní systém. Jenže do toho se mi nechtělo, protože by to znamenalo mraky práce a někoho si na to najmou by byl ekonomický nesmysl. Naštěstí jsem narazil na systém, který byl nakonec použit, který byl sice placený, ale zase toho umí dost a vše v uspokojivé kvalitě.
Testovací verze tedy byla nainstalovaná někdy na jaře. (Nikde nebylo oznámeno, nicméně zanedlouho se ozval znamý geohacker, jehož bystrému oku nic neunikne, co že se to objevilo nového) Bohužel stále zůstala nutnost vyřešit převod některých funkcí, pro které nemohly existovat žádné hotové komponenty a převod dat. Bez převodu by to bylo jednodušší, jenže jsme chtěli zachovat historii a tak jsme se do toho museli pustit. Na převod naštěstí existoval nástroj, který měl bohužel k dokonalosti daleko. Ale celkově panovala spíš něchuť a příprava se celé léto plácala spíš od nikud nikam. Nakonec byl stanoven den-D a tempo vzrostlo. Něco bylo připraveno, den-D se blížil, takže nastal okamžik posledního testu. Samozřejmě to zdechlo. Naštěstí se na poslední chvíli objevil záznam, který to shodil, takže mě to donutilo se podívat do zdrojáků převodního nástroje a při opravování chyby jsem objevil další problémy, které nebyli při předchozí namátkové kontrole na první pohled zřejmé. Mezitím jsem na poslední chvíli dostal ještě podklady pro úpravy vzhledu, takže bylo o zábavu postaráno. Ale nějak se to celé zpracovalo a druhý den-D mohl nastat.

Odstavení webu, instalace, základní nastavení, spuštění převodu, dlouhé hodiny čekání než se to překydá (a doufání, že něco na poslední chvíli zase úplně nezdechne), další nastavení, pár základních testů, zpřístupnění uživatelům. První nadávky a připomínky, reporty chyb, zjištění, že se něco podělalo při převodu a některé údaje se nepřevedly (že bych je v tom stresu zapomněl zaklikat?), nedostatky, které mě nenapadly, nebo jsem je po těch pár měsících už ani neviděl nebo jsem na ně během té doby zapomněl. Takže opravy chyb, ladění nastavení. Každopádně, systém běží, zdá se, že spíš funguje a není cesty zpět.

To je konec úvodního slova k novému systému na serveru. Mám v plánu ještě postupně představit nové funkce a různé tipy, ale jestli se k tomu opravdu dostanu, to fakt nevím.

  • 11



Fotka
WitkoAWendy
říj 18 2013 15:08
Obdivuju tě Pepo že máš po tolika letech na tohle ještě nervy. Ono kdyby tento web neexistoval tak by jsme si poradili jinak a o nic by nešlo
    • 0

Díky za informaci ze zákulisí převodu.

I mně po prvním shlédnutí nového systému v pondělí večer spadla čelist a říkal jsem si: „To snad nemyslí vážně!“ Ale protože se nic nemá hodnotit zbrkle, nechal jsem tomu nějaký čas. A už v průběhu úterý mi to začalo připadat jako docela zajímavá volba. Seznámil jsem se s pár funkcemi, začal chápat logiku systému a v tu chvíli do popředí začala vystupovat jeho pozitiva.

Jsem přesvědčen, že po pár měsících, možná už týdnech, po starém systému nikdo ani nevzdechne. Samozřejmě, že není všechno hned stoprocentní, ani mě nenapadlo, kolik bylo na starém webu vychytávek. Ale já sám za sebe můžu říct, že se mi nový systém spíš líbí, a věřím, že se jej za nějakou dobu podaří doladit k plné spokojenosti většiny uživatelů.

Za to vám všem, kteří jste se na tom podíleli a ještě podílíte, patří můj dík a obdiv.

    • 1
Fotka
KRON family
říj 18 2013 17:15

Geohacker? Juchů, mám nový titul! :D

    • 2

Duben 2024

P Ú S Č P S N
1234567
891011121314
15161718 19 2021
22232425262728
2930     

Poslední příspěvky

Poslední komentáře

Reklama