Přejít na obsah






Fotka
- - - - -

Péřové bundy jsou ideální volbou na podzim a zimu

Příspěvek od Komerční sdělení , 06 prosinec 2022 · 385 222 Zobrazení

doporučení
Péřové bundy jsou ideální volbou na podzim a zimu

Snad každý turista a turistka si uvědomuje, že prachové peří je nejlepším izolantem proti chladu. Bundy s péřovou výplní mají vynikající tepelně izolační vlastnosti, což se projevuje v udržování optimální tělesné teploty v horách. Moderní modely se však vyznačují nejen skvělou izolací, ale i řadou dalších vlastností, které jsou pro aktivní lidi stejně potřebné.

 

Moderní tkaniny a řešení
Jedním z klíčových prvků každé péřovky je materiál, ze kterého je bunda vyrobena. Má řadu úkolů. Především musí být ultralehký, aby se výplň mohla co nejvíce rozšířit. Bunda nás tak udrží v teple i v tom nejchladnějším počasí. Navzdory nízké hmotnosti musí být materiál odolný, protože při outdoorových dobrodružstvích může přijít do styku s ostrými kameny nebo rostlinami.
Stejně důležitá je správná impregnace vnější tkaniny naší bundy. Běžně používaná úprava DWR je určena k ochraně materiálu před rychlým promočením při kontaktu s vlhkostí. Díky tomu je prachové peří chráněno proti kontaktu s vodou, která by mohla způsobit ztrátu tepelně izolačních vlastností našeho oblečení. Pokud vám obzvlášť záleží na životním prostředí, vyberte si bundu s impregnací PFC-Free.

 

 

Péřové bundy pro ni
Dámské péřové bundy jsou proto ideální pro horské výpravy a zimní sporty. Mnoho outdoorových výrobců však volí univerzální styl, díky čemuž jsou naše svrchní oděvy ideální pro chladné dny strávené ve městě. Dámské modely jsou k dispozici také v prodloužených verzích, které poskytují ještě lepší ochranu před prochladnutím. Mnohé kapuce jsou zakončeny ozdobnými odnímatelnými ovčími kožešinami, které připomínají první péřové bundy používané během polárních výprav.

 

Pánské všestranné modely

 

Stejně univerzální jako dámské bundy jsou i pánské péřové bundy! Díky volbě tlumeného modelu je lze snadno používat i pro každodenní nošení ve městě. Lehké péřové bundy jsou velmi pohodlné, dokonce můžete zapomenout, že je nosíte. Mnoho moderních modelů bund používá impregnaci nejen svrchní tkaniny, ale i samotného peří. Hydrofobní výplň nás dokonale ochrání před ztrátou tepla za vlhkého počasí. Navíc díky použití hydrofobního prachového peří bunda rychleji schne, pokud zmokne.

 

 

Jak pečovat o peří?

 

Mnoho lidí se bojí sáhnout po oblečení s přírodním peřím. Navzdory všeobecnému přesvědčení však péče o tento typ oblečení není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Co je třeba udělat, aby nám péřová bunda dlouho sloužila? Především vždy skladujte bundu v rozloženém stavu! Váš model lze sbalit do kapsy nebo máte v balení kompresní obal? To je naprosto v pořádku, ale stlačená bunda je ideální pouze pro přepravu. Peří by se mělo při skladování vždy rozšířit a toto pravidlo platí i pro spací pytle!
Mnoho lidí propadá panice při pomyšlení na praní péřové bundy. Není se však čeho bát, praní je totiž činnost, která vyžaduje určitou pozornost. Pokud se bojíte tuto operaci provést sami, obraťte se na profesionální prádelnu. Pokud ji chcete vyzkoušet, vždy se řiďte pokyny výrobce uvedenými na štítku. K praní používejte speciální prací prostředky, abyste obnovili její vynikající izolační vlastnosti, a bundu vždy do konce vysušte. Na internetu najdete spoustu návodů, jak to udělat, tenisové míčky a sušička jsou zdaleka nejrychlejší a nejúčinnější nápad. Nezapomeňte, že ruční sušení a protřepávání peří pro nejteplejší modely může trvat více dní!



  • -10



Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627 28 293031

Reklama