Přejít na obsah






Fotka
- - - - -

Chernobyling - tip na léto

Příspěvek od mikisi , 22 červen 2017 · 9 068 Zobrazení

doporučení
Chernobyling - tip na léto

Černobyl oživí mezinárodní festival
Dokáže místo, které havárií změnilo osud lidstva spojit lidi? Černobyl a zóna, která vznikla po havárii v jaderné elektrárně Černobyl v roce 1986, jsou dodnes místem, kde je vidět, co by se stalo s dílem lidí, pokud by tam několik desetiletí nežili. Příroda si pýchu komunismu bere zpět a osud tohoto místa dnes láká tisíce zahraničních návštěvníků.

 

 

Málokdy se však stane, že se setkají s lidmi, kteří zažili evakuaci, případně se do zóny vrátili žít. „Občas za mnou lidé přijdou, ale nikdo mě ještě nikdy nepozval na festival. Líbí se mi myšlenka přátelství národů, protože jen když jsme spolu, tak umíme být silní.“ Říká Ivan Ivanovich, jeden ze 150 domorodců černobylské zóny, který se vrátil po evakuaci do rodné vsi Parišev. Obec, která měla kolem 1500 obyvatel, má dnes tři, včetně jeho.

 

 

Tento rok se poprvé aktivisti z Asociace černobylských tour operátorů (chtoa.org), města Slavutič a muzea Černobylu v Kyjevě rozhodli právě kvůli spojení domácích a návštěvníků zóny organizovat festival. „Chernobyling“ znamená aktivitu v zóně, protože se historicky vůbec poprvé budou ve městě duchů Pripjať, ale i na radaru DUGA či ve městě Černobyl hrát naučné geocacherské hry, provázet po tajných místech budou skuteční stalkeři, ale budou se tvořit i nová umělecká díla, prozrazuje Tania Bezpalko, průvodkyně a moderátorka Chernobyl.TV, která bude festival i uvádět.

 

 

Hlavní hudební, přednášková a ubytovací část festivalu bude ve dnech 30.8. – 1.9.2017 ve městě Slavutič, které bylo postaveno pro evakuované obyvatele po havárii a dnes je plné dětí a života. Primátor města Yuriy Fomichev věří, že festival bude novou tradicí, díky které bude město známé i v zahraničí: „Taktéž věřím, že posune město z jeho smutné historie při založení, k jasnější budoucnosti, jako město nových nápadů“, dodává.

 

 

Organizátoři připravili bohatý doprovodný denní program, který se točí okolo minulosti a budoucnosti Černobylu. Přednášet budou například: bývalý víceprimátor města Pripjať Alexander Esaulov, vedoucí biolog černobylského Ekocentra Igor Chyzhevskiy, a například jeden z inženýrů pracujících na tajném vojenském radaru DUGA, Leonid Petrov. Navíc, každé z témat má své výstavy a workshopy – čeští geogacheři připraví nejen záhady, které se dají luštit hrou v zóně a ve Slavutichi, ale například i lezení po opuštěném hotelu. O opuštěných budovách, podzemí a celodenních i nočních pochodech opuštěným městem Pripjať budou přednášet UrbExeři a Stalkeři z celé Ukrajiny, kteří budou o svém „umění“ promítat také filmy.

 

 

Fotografické workshopy povedou známí fotografové Tom Elkins (GB), Thierry Vanhuysse (BE) nebo Nicola Golighty (GB), ale i světově uznávaná street artistka Ne Spoon (PL). Návštěvníci se můžou těšit na různý program od těchto světových jmen – jak ve Slavutiči, tak v samotné zóně.

 

Večerní program je o přátelství. Svým repertoárem potěší domácích i zahraničních návštěvníků festivalu například slovenská kapela The Signature, ukrajinští The Hard Kiss, Onuka a Sky, ale i čeští Mňága a Žďorp. Do rána budou hrát DJ´s z Ukrajiny, Polska a Slovenska.

 


Lidé, kteří již navštívili Černobyl, ale i ti, kteří potřebovali o důvod víc – kterým je třeba festival – by si měli rezervovat datum 30.8. – 1.9.2017 (středa – pátek). Ve Slavutiči a i v samotné zóně pro ně bude připravený nejbohatší program, jaký lidé, kteří černobylskou zónou žijí, kdy pro turisty připravili.

 

Z Kyjeva bude jezdit na festival kyvadlový autobus aspoň 2x denně (konkrétní časy najdete na (chernobyling.com), stravu a ubytování si dovedete objednat spolu s lístkem – či už stan nebo byt ve městě Slavutič. A v neposlední řadě, doplňkový program – paintball, jízda historickým autem či lezení opuštěnou budovou, ale i samotný den v Černobylu, (takže, pokud vaše přítelkyně do samotné zóny jít nechce, může zůstat ve městě Slavutič, kde má i během dne mnoho aktivit) si nezapomeňte rezervovat také.

 

Celý výtěžek festivalu bude věnovaný na pomoc domorodcům v Černobylu.

 

Černobyl tento rok díky festivalu ožije a začne se psát nová historie. Budete při tom?



  • 0



Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18 19 2021222324
25262728293031

Poslední komentáře

Reklama

Naše nabídka