Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 11 hlasy

GPX

Příspěvek od HaLuMa , 15 listopad 2013 · 4 359 Zobrazení

Když potřebujete někomu počítačem předat text, vyrobíte nějaký ten textový soubor. Když chcete předat tabulku, vyrobíte asi nějaké CSV nebo XLS. Grafiku předáte jako nějaký počítačový obrázek. Co když ale potřebujete předat nějaká GPS data?

Odpověď je GPS eXchange format, tedy soubor GPX. To je formát pro výměnu GPS informací. Zejména bodů, tras a stop. Proto jej snad každá seriozní aplikace zpracovávající GPS data umí načíst a zapsat.

GPX vniklo v roce 2002 verzí 1.0 a využívá pro ukládání dat standardní XML. Již v roce 2004 vnikla modernější verze 1.1. Nicméně někteří dodnes používají zastaralou verzi 1.0, ačkoliv je už od toho roku 2004 nedoporučovaná... například Groundspeak.

Podívejme se třeba na ten bod. Co se o něm dá uložit do GPX? Pochopitelně souřadnice bodu a jeho jméno. Ale také i další informace, jako nadmořské výška, komentář a popis bodu, odkaz na internet, informace o zaměření pomocí GPS... Co když ale potřebujeme uložit více?

Od toho jsou tak zvané extension. Díky nim si kdokoliv může nadefinovat svoje vlastní datové položky, o které obohatí záznam bodu, nebo libovolného jiného objektu uloženého v GPX.

To udělal třeba Garmin, aby si mohl do GPX ukládat informace specifické pro Mapsource či Basecamp. Udělal jsem to i já, abych mohl do GPX ukládat informace specifické pro Geoget. Udělal to i Groundspeak, aby mohl do GPX uložit informace o keších. (A tak vzniklo PocketQuery - je to GPX 1.0 s Groundspeak rozšířením buď 1.0, nebo 1.0.1. Podle toho, jak si to nastavíte.)

Když pak takové rozšířené GPX někam načtete, tak si z toho cílová aplikace vezme jen to, čemu rozumí. Bude určitě rozumět standardnímu GPX. Z rozšíření si bude všímat jen toho, co jej programátoři naučili. Proto ne ve všech programech uvidíte třeba listingy keší, když do nich nahrajete PocketQuery.

Geoget rozšíření Groundspeaku rozumí (1.0, 1.0.1, ale i připravované 1.1). Rozumí ale i některým věcem z rozšíření pro GSAK. Dokáže se vypořádat s rozšířením pro OpenCaching. Zkrátka, při importu se snaží přečíst, co nejvíce se dá.

A proč vám to tu vůbec vykládám? To abych mohl někdy příště vyprávět o tom, jak pomocí různých GPX souborů můžete Geogetem spravovat i jiná data, než jen geocache.

 Pokud se Vám tento blog líbil, přidělte mu hvězdičky nad nadpisem. Děkuji!

  • 6



Duben 2024

P Ú S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
222324 25 262728
2930     

Poslední příspěvky

Poslední komentáře

prohlíží si 0 uživatelů

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Hledat na mém blogu

Reklama