Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 23 hlasy

Chybami se člověk učí

Příspěvek od HaLuMa , 22 listopad 2013 · 2 437 Zobrazení

geoget
Stará programátorská moudrost (asi tak ze středověku) praví: "Každý program obsahuje nejméně jednu chybu." Jiná moudrost zase praví: "Každý program lze zkrátit minimálně o jednu řádku." Když to dáme dohromady, zjistíme, že libovolný program lze zkrátit až na jeden jediný řádek, který je ale chybný.

Takový Geoget má řádků víc než dost. A tak není překvapením, že obsahuje i chyby! A vy na ně občas narazíte. Co uděláte, když na vás vyskočí chybová hláška? V horším případě zaklejete a odklepnete ji. V tom lepším případě mi pošlete chybový report. Tím to pro vás končí, pro mne začíná.

Chybový report od vás odejde e-mailem až do mojí schránky. Tam se na něj podívám. Většinou si postesknu, že jste mi tam nepřipsali, při jaké příležitosti ta chyba nastala. To mi totiž pomůže při pokusech vyvolat si tu chybu u sebe.

Nejprve si ten zaslaný report prohlédnu. Vidím tam, k jaké chybě došlo, i v jaké části zdrojových kódů. Vidím také, jestli používáte aktualní verzi Geogetu. Pak se zadívám do zdrojáků, a když se poštěstí a problém je zřejmý, hned jej opravím. Jenže ne vždy je to tak jednoduché. Někdy se chyba projevuje v určitých specifických situací a člověk musí udělat mnoho pokusů, než se podstaty problému dobere.

Už se několikrát stalo, že chyba ani nebyla v mém kódu, ale v nějaké cizí knihovně. Buď pak mohu smutně pokrčit rameny, nebo musím začít studovat kód té cizí knihovny. Než tam ale začnu hledat chybu, musím ten kód nastudovat, abych pochopil jeho princip. A to není málo práce. A když už se podaří chybu opravit, nastane dohadování s autory té knihovny, aby opravu zařadili do další verze.

Nejhorší jsou chyby, které se mi neprojevují. Znáte to, uživatelé popisují chybu, ale vám se to chová správne. Děláte psí kusy, zkoušíte více počítačů, ale nikde se chyba nechce projevit? A když se taková záhadná chyba ukryje ještě do cizí knihovny, tak je z toho rovnou noční můra programátorů.

Příkladem takové chyby je nedávno opravený problém s rozhozeným toolbarem pluginů. Rozhodila jej zpráva operačního systému o změně systémové konfigurace. Ale než jsem na to přišel! Normálně si člověk při práci s Geogetem nepřenastavuje systém, alespoň já tedy ne. Takže hledání chyb je spíše práce pro špiony a detektivy.

Buďte tedy trochu trpěliví, když z vás tahám detaily o problému. Díky!
 Pokud se Vám tento blog líbil, přidělte mu hvězdičky nad nadpisem. Děkuji!

  • 10



Fotka
Pontiac_CZ
lis 22 2013 12:02

Jojo, my se budeme snažit! :-)

    • 0

Krásně napsáno. Většinou se snažím polopatě vysvětlit jaký mám problém, ale i tak se někdy s programátory nedomluvím :), není to jejich chyby, ale má, protože já neznám všechny termíny.

    • 0

Nekdy je dobry napad sejmout obrazovku do obrazku, a nazorne problem ukazat. U neceho je to rychlejsi, nez se to snazit popsat, a clovek se vyhne te rozdilne terminologii.

    • 0
Fotka
lukabike.com
lis 22 2013 19:39

Jo, zrovna vcera jsem bojoval s tim ze se Geoget pri aktualizaci nevypnul a musel jsem ho shodit rucne. Jak to reportovat jinak nez pres forum, pripadne takto? :)

    • 0

No, asi bych mel dat do 'About' i nejaky kontakt...

    • 1

Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 29 3031

Poslední příspěvky

Poslední komentáře

prohlíží si 0 uživatelů

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Hledat na mém blogu

Reklama