Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 10 hlasy

POI v Basecampu

Příspěvek od HaLuMa , 01 prosinec 2013 · 3 820 Zobrazení

garmin geoget
Garmin Basecamp vám v počítači nakreslí mapu, stejně jako ji vidíte v GPS. Stejný vzhled mapy, trasové body, stopy, trasy... Ale k dokonalosti něco chybí. Tím chybějícím článkem jsou POI body. Mapu v GPSce můžete vylepšovat svými vlastními POI body, kterým si můžete přiřadit libovolné ikonky a popisky. Nahrajete je tam pomocí programu POILoader, ale do Basecampu nahrát nejdou.

Mnozí z nás používají POI i na kešky. I do starých eTrexů se tak dá nahrát desetitisíce keší, a navíc se jim dají přiřadit naprosto libovolné ikonky.

Uživatel basecampu tak má v počítači či notebooku offline vektorovou mapu pro Garmin, a tak jistě nejednoho z vás napadlo, že by bylo šikovné v ní vidět i hromadu kešek. Někde na dovolené, bez internetu, je to k nezaplacení.

Naštěstí to jde, ale má to své háčky!

Jak na to? Máte své POI body nahrané v GPS? Tak si tu GPS k počítači připojte kabelem a spusťte Basecamp. Nic? Tak mapu přizoomujte. Pokud jsou POI body správně vyrobené, měly by se vám v mapě samy objevit, včetně vašich ikon.

basecamppoi

Pokud se POI body neobjevily, může být problém ve zdrojových souborech, ze kterých se POI vyrábělo. Zjistil jsem, že pokud zdrojové soubory obsahují GPX tag cmt, Basecamp to vyděsí, a nic vám neukáže. Pokud je popis bodu v tagu desc, proběhne vše v pořádku. Takže pokud se vám něco nezobrazuje, zkuste autora exportu upozornit na tento blog.

A kde jsou ty háčky?

1. Je to vidět na obrázku - Basecamp u každého bodu ukazuje popisek, a nepovedlo se mi jej donutit, aby to nedělal. Garmine, proč?

2. POI body se ukazují jen když je připojena GPSka. Ačkoliv po připojení Basecamp POI body stáhne na disk, a překonvertuje si je do svého interního formátu, po odpojení GPS to všechno zase servilně smaže. Garmine, proč? Basecamp ale považuje za GPS jakýkoliv vyměnitelný disk, na kterém najde adresář \garmin\POI. Takže stačí vzít třeba USB flashdisk...

Háčky jsou to nepříjemné, nicméně je to cesta, jak si zobrazit hromady keší a jejich waypointů na kvalitní mapě, aniž byste potřebovali internet. A to se může někdy hodit!

 Pokud se Vám tento blog líbil, přidělte mu hvězdičky nad nadpisem. Děkuji!

  • 8



Předpokládám, že když píšeš adresář \garmin\POI tak že se to týká až GPS, co mají tuhle strukturu dat a starší modely to tak nemají, co ?

    • 0

Všechny modely, co umi custom POI (tedy jsou podporovane programem POIloader), tohle maji. Treba na pametove karte.

 

Ale tady jde o ten opak. Vezmi si flashku, udelej si na ni tenhle adresar, pripoj ji k pocitaci.. a najednou na ni muzes primo POIloaderem nahravat POI, ba i Basecamp to bude povazovat za GPS.

    • 0

Basecamp jsem neznal, dalsi vec, kterou si chci vyzkouset. Diky za tip :-)

    • 0

Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 29 3031

Poslední příspěvky

Poslední komentáře

prohlíží si 0 uživatelů

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Hledat na mém blogu

Reklama