Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 12 hlasy

Jak nakrmit Geoget?

Příspěvek od HaLuMa , 07 prosinec 2013 · 3 004 Zobrazení

geoget
Geoget je program, který razí strategii sysla. Nashromáždit spousty informací do jeho databáze, a pak si z ní jednoduše filtrovat právě ta data, o které máte zrovna zájem. Proto je potřeba do databáze data neustále dodávat a aktualizovat je. Tím zajistíte, že se koukáte na data úplná a čerstvá. Jak na to? Jak doplníte nová data do databáze?

Import PocketQuery GPX. Pokud jste Premium Member, můžete si takové GPX s keškou stáhnout přímo ze stránek geocaching.com, případně se odtamtud necháte vygenerovat GPX rovnou s celou várkou až tisíce keší podle nějakých kritérií. Při importu takového GPX se nové keše přidají, existující keše aktualizují.

Jsou i jiné způsoby, jak získat GPX tohoto druhu. Například exportem z jiné databáze Geogetu, nebo exportem z úplně jiného programu. GPX je uznávaný formát pro přenos GPS informací, tedy i pro přenos keší. Jen si dejte pozor, abyste byli v souladu s licencí Groundspeaku.

Málokdo ví, že záznam v PocketQuery GPX nemusí být pro importování do Geogetu úplný. Klidně mohou chybět logy, pokud je zrovna nepotřebujete. Dokonce může chybět i úplný listing keše, tedy krátký a dlouhý popis, a hint. Pokud tyto údaje nepotřebujete přenést, stačí je vynechat. Budete tak mít výrazně menší GPX soubor a zpracování bude rychlejší.

Některé údaje se v GPX vůbec nevyskytují, například známkování pomocí favoritních bodů, nebo informace o přiložených obrázcích. Groundspeak sice sliboval rozšíření formátu GPX, který by odstranil (nejen) tyto nedostatky, ale už je to více jak dva roky, co předložil poslední konkrétní návrh. A nic víc se bohužel zatím nestalo! Pokud ale máte GPX vyrobené programem Geoget nebo GSAK, tak se umí přenést téměř vše.

PocketQuery GPX lze naimportovat buď ručně, nebo si je necháte vyhledávat v přílohách vašeho e-mailu. Nejjednoduší ale je, když si necháte stahovat PQ rovnou z geocaching.com pomocí rozhraní Geocaching Live.

Nabízí se ale i pohodlnější cesta k datům, a to stahováním z Geocaching Live. Tato funkcionalita je integrována do uživatelského rozhraní Geogetu. Stačí si označit nějaké keše na seznamu, a hned se vám nabízí v kontextovém menu funkce na jejich aktualizování. Není třeba hned aktualizovat celou kešku, někdy stačí jen aktualizovat její stav, nebo stáhnout její logy.

Co když ale kešku v databázi ještě nemáte? Nevadí! Přes Geocaching Live lze stahovat keše i jen podle GC kódů. Není také problém si stáhnout keše v okolí nějakého bodu. A připomínám, že pro ten bod nemusíte znát jeho souřadnice, stačí adresa, nebo i jen třeba název města.

gcliveimport


Data lze do databáze dostat i přímým zápisem. Pokud si na to někdo troufá, může napsat svůj program, nebo i jen skript do Geogetu, který potřebné údaje zapíše rovnou do databázového souboru Geogetu. Ale pozor, tvůrci takového programu si musí být hodně jisti, že ví co dělají! A že si pohlídají změny ve formátu databáze. Jinak může nastat nepříjemné prekvapení! Pokud to jde, touto cestou se raději nevydávejte.

Tak, tohle byly hlavní způsoby, jak nakrmit Geoget daty. Doufám, že ten Váš nehladoví!

 Pokud se Vám tento blog líbil, přidělte mu hvězdičky nad nadpisem. Děkuji!

  • 3



Ten primy zapis do databaze pomoci jineho programu nebo scriptu bych fakt videl jako nevhodny zpusob prave pro to hlidani pripadnych znem ve formatu databaze. Pokud neco takoveho chcete delat, radeji to delejte pres GPX - i nove verze Geogetu jej budou umet importovat i kdyz to bude stara verze GPX a nejaka budouci verze databaze.

    • 0

Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 29 3031

Poslední příspěvky

Poslední komentáře

prohlíží si 1 uživatelů

0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Hledat na mém blogu

Reklama