Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 11 hlasy

Papírová mapa

Příspěvek od HaLuMa , 10 prosinec 2013 · 3 987 Zobrazení

geoget
Žijeme v době digitálních map. Máme je v počítačích i v mobilech. Máme je i v GPS přijímačích. Máme mapy na internetu, kdejaká internetová stránka používá něco z digitálních map. Ale je to jako s knihami. Ačkoliv jsou e-knihy všude kolem nás, papírové knihy pořád existují. A podobně existují i papírové mapy!

A funguje to tak i u kačerů. Jistě se i mezi vámi najde někdo, kdo by rád vyrazil na výlet s pěknou mapou na papíře, jen ty kešky by tam mohly být zakreslené. Mohou! Ukážeme si, že i geocaching s papíry se dá dělat úsporně a přehledně.

Cachemapa z Geogetu se snaží využít maximální plochu vašeho prohlížeče. Jak ji ale vytisknout? Není to snadné, protože papír má jiné rozměry než okno na obrazovce. Proto si lze v nástrojích cachemapy (tlačítko Tools na pravém okraji okna) změnit velikost mapy. Tam si nastavte A4 nastojato, naležato, nebo poloviční velikost naležato. Rozměr mapy se na obrazovce hned změní. Není to pak moc praktické na používání, ale máte jistotu, že co zrovna vidíte na mapě, tak se na ten vytištěný papír určitě vejde!

mapresize

Nastavte si tedy požadovaný rozměr, posuňte mapu tak, aby bylo vidět vše, co chcete, a tlačítkem Refresh si nechte zobrazit na mapě kešky. Pak stačí říct vašemu prohlížeči, že chcete stránku vytisknout. Nebojte, při tisku se všechna ta hejblátka kolem mapy automaticky schovají, takže na papír se vytiskne jen mapa, zobrazené kešky, a měřítko.

Mapa má ale i další možnosti, jak tisk vylepšit. Zapněte si popisky (To je ta levá ikonka nad tlačítkem Refresh), a pak postup zopakujte. Ukázaly se vám kešky? Ano, ale trochu jinak. U každé ikonky je napsané číslo.

maplist

K čemu je to číslo dobré? Nevíte? Tak odrolujte dolů, pod mapu! Ano, pod mapou je seznam zobrazených bodů. A to číslo je odkaz na řádek v tomto seznamu. Seznam má konfigurovatelné sloupce, nastavte si je podle svého. Seznam si podle svého i seřaďte. A až si tu mapu vytisknete, budete jej mít na dalších papírech hned za mapou.

Na pár papírech pak máte vše potřebné k odlovu, v přehledné formě vždy po ruce. A ještě si máte v terénu kam čmárat indicie k multikeším! :)

 Pokud se Vám tento blog líbil, přidělte mu hvězdičky nad nadpisem. Děkuji!

  • 5



Díky, o cachemapě vím, ale o tisku a formát a o číslech jsem nevěděl.

Jenom..... ono těch čísel bude asi moc, když si vyjedu větší území.

Ale na rozsáhlejší multinu, kde chci vidět na mapě všechny zastávky, to bude výborné. Zatím jsem to většinou řešil paperless - buď jsem věděl, kde co hledat, nebo jsem se koukal na displej, několikrát už jsem ale musel nechat se navigovat na stage, protože jen tak jsem ji najít nemohl.

    • 0

Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627 28 293031

Poslední příspěvky

Poslední komentáře

prohlíží si 2 uživatelů

0 uživatelů, 2 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Hledat na mém blogu

Reklama