Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 5 hlasy

Vizualizační skripty

Příspěvek od HaLuMa , 28 prosinec 2013 · 3 427 Zobrazení

geoget
Alfou a omegou Geogetu je zobrazení kešek (nebo jiných bodů) na seznamu. Jen každý má jiný názor na to, jak má ten seznam vypadat. Naštěstí je vzhled seznamu přizpůsobitelný. Můžete si definovat, jaké sloupce chcete vidět, ba i v jakém pořadí. Ale co když chcete vidět něco v jiné podobě, než se vám teď ukazuje? Nebo dokonce, co když chcete ve sloupci vidět něco, co se vám k zobrazení ani nenabízí?

Řešením jsou vizualizační skripty. Libovolnému sloupci lze přiřadit nějaký skript, a tím modifikovat, co a jak se ve sloupci zobrazí. Uživatelé tak dostávají do ruky nástroj, kterým si mohou prakticky libovolně definovat vzhled zobrazovaných dat v seznamu, ba dokonce si definovat zcela vlastní typy sloupců.
attrcoldef



Co tyto skripty vlastně všechno dovedou?

1. Modifikovat zobrazený text
Někdy chcete zobrazit data v jiné podobě, než jak vypadají. Je to nejjednodušší forma skriptu, protože skript pouze dostane text určený k zobrazení, ale před samotným zobrazením si jej může ještě libovolně upravit. Záleží to jen na fantazii tvůrce skriptu!

Například, když si necháte zobrazit sloupce s názvem státu, budou ty názvy docela dlouhé. Czech Republic je sice hezké, ale zabírá to poněkud hodně místa a sloupeček musí být kvůli tomu zbytečně široký. Co ten název vzít, a místo něj zobrazit jen dvouznakovou zkratku CZ? Krásná práce pro vizualizační skript!

2. Zobrazit grafiku
Skript také může vygenerovat malý obrázek (16 bodů na výšku, aby se vešel do řádku), který se zobrazí před textem. Dají se tak před text vmáčknout různé ikonky, opět podle toho, co tvůrce skriptu vymyslel.

K čemu se to hodí? Například, když před ten název státu chcete zobrazit jeho malou vlajku.

3. Kombinace obojího
Výše popsané metody lze zkombinovat do jedné. Není problém text modifikovat a zároveň definovat grafiku.

Když se vrátím k předchozím příkladům, co třeba před tu zkratku státu zobrazit ještě i jeho vlaječku? Pořád to bude o dost kratší, než byl původní text, ale podaná informace je pro člověka mnohem příjemnější. (Tohle přesně dělá standardně dodávaný skript countryicon.ggv.pas)

Někdy se naopak hodí, aby se zobrazila jen grafika a žádný text. Žádný problém, skript nadefinuje grafiku, ale zároveň modifikuje původní text na obyčejný mezerník. To dělá třeba skript attributeicon.ggv.pas, který místo textových popisů atributů kešek zobrazí jejich ikonky.
attrcol


4. Vlastní data
Definice sloupců v Geogetu obsahuje i jeden záhadný sloupec "Vlastní". Zdánlivě nic nedělá. tento druh sloupce je určen k tomu, aby byl obsluhován vizualizačním skriptem, který jej naplní daty. Tady není žádný původní text, který by šel modifikovat, ale musíme zcela vymyslet grafiku a text na zobrazení.

Co ale zobrazit? Vizualizační skript naštěstí ví identifikátor bodu, pro který se zrovna zobrazuje řádek v seznamu, takže i ví, jaká data pro zobrazení má hledat. Ale kde a jak je najde, je opět čistě na fantazii autorů. Třeba v databázi, v souborech, či kdekoliv jinde.

Příkladem je skript condition.ggv.pas, který generuje data podle tabulky logů. Podle nich vygeneruje ikonku, která symbolizuje typy posledních logů u kešky v databázi.


Nechtěl jsem záměrně zabíhat do technických podrobností, cílem bylo jen Vás seznámit s tím, co vizualizační skripty dokáží, abyste mohli uvolnit uzdy svojí fantazii. I když vymyslíte něco, co sami nedokážete vytvořit, nevadí! Třeba to dokáže vyrobit někdo jiný, kterému zase chybí ten Váš nápad.

  • 6



Hustý!

    • 0

Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 29 3031

Poslední příspěvky

Poslední komentáře

prohlíží si 0 uživatelů

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Hledat na mém blogu

Reklama