Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 13 hlasy

Nepleťte si termity!

Příspěvek od HaLuMa , 03 listopad 2013 · 2 833 Zobrazení

geoget
...Jinak to skončí fiakrem! Abychom se tomu vyhnuli, tak si tu terminologii v Geogetu trochu vysvětlíme.

Základem všeho je bod. Nějaké místo na zeměkouli, které má nějaké vlastnosti, jako třeba druh, název, obtížnost, nebo třeba nějaký popis v listingu. Nejdůležitější je ale jeho ID, tedy nějaký unikátní identifikátor. Zatímco třeba dva různé body mohou mít zcela stejný název, jejich ID musí být jiné, aby se nepopletly. Podle toho ID dokážeme body od sebe rozlišit.

Jistě jste poznali, že takovým bodem může být geocache, a jeho ID bude asi jeho GC-kód. Proč tomu tedy rovnou neříkám geocache? To proto, že do Geogetu lze ukládat nejen geocache, ale cokoliv. Třeba Waymarky, Munzee, opencache,... ale třeba i turistické známky či vizitky. Cokoliv, co vás napadne. Tak proto ten obecný název bod.

Nicméně některé operace v programu mají smysl jen tehdy, pokud je tím bodem zrovna geocache. V tu chvíli se používá místo bod termín keška. To je například u funkcí využívající Geocaching Live. (Mimochodem, všimli jste si, že všechny funkce využívající Geocaching Live mají v ikonce maličký znáček Geocachingu?)

Každý bod může mít své waypointy. To jsou tu různé finálky, parkoviště, místa, kde se má něco zjistit, atd. Každý bod má ty waypointy svoje vlastní. Nelze nějaký waypoint sdílet mezi více body. Nicméně každý ten bod může mít svůj vlastní waypoint, i když oba budou ukazovat na stejné místo.

Body a jejich waypointy se ukládají do databáze. Je dobré do jedné databáze ukládat ty body, které spolu souvisí. Treba do jedné databáze dávejte geocache, do jiné waymarky, atd. Nebo když si chcete něco vyzkoušet, dělejte to v nějaké databázi určené na pokusy, ať si omylem nezničíte třeba vaši pečlivě budovanou hlavní databázi. Databáze se v Geogetu snadno přepínají, a každá databáze může mít přiřazený jiný vzhled sloupců i jiný výchozí filtr.

A tím se dostáváme k pojmu seznam. To je jakýsi zobrazený výběr bodů z databáze, se kterým se zrovna pracuje. Takový seznam vznikne třeba jako výsledek vyhledávání nebo filtrování. (O seznamu si ještě někdy popovídáme.)

Další termín, který v programu zahlédnete, je referenční bod. To jsou nějaké souřadnice, jejichž okolí vás nějak zajímá. Je to vlastně obdoba domácích souřadnic na gc.com webu. Ale protože vás nemusí zajímat jen okolí vašeho domova, ale třeba i okolí vaší chalupy, můžete si těch referenčních bodů nadefinovat vícero.

A poslední základní termín je plugin. Plugin je doplněk programu, který někdo vytvořil, aby Geoget naučil něco navíc a tím jej vylepšil.

Tak snad to pomohlo nejen nováčkům v orientaci a žádný melír už nehrozí.

 Pokud se Vám tento blog líbil, přidělte mu hvězdičky nad nadpisem. Děkuji!

  • 12



Fotka
lukabike.com
lis 03 2013 20:11

Jasne, kdyz znas odporny termity, tak jsi pak suteren :)

    • 3

Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627 28 293031

Poslední příspěvky

Poslední komentáře

prohlíží si 1 uživatelů

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů


Seznam (1)

Hledat na mém blogu

Reklama