Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 14 hlasy

Sezname, otevři se!

Příspěvek od HaLuMa , 06 listopad 2013 · 3 645 Zobrazení

Když chcete udělat program na správu kešek, zdá se vám to celé vcelku jednoduché. Vezmete nějaká ta data (je jedno, jestli PQ GPX, nebo si ta data vycucáte z webu) a ukážete je uživateli. Uživatel se v datech porochní, nějaká data vybere a naláduje do GPS. A je vymalováno!

Ale pak se to zesložití. Aby se nemusela data pokaždé načítat, a aby se dala data pěkně slučovat a uživatelem doplňovat, zavedeme do programu databázi. No, a máme to! Ještě nějaká ta udělátka kolem, zobrazování na mapě, a máme hotový geocachingový program.

Když vznikal Geoget, chtěl jsem od programu více, než jen trochu chytřejší prohlížečku dat. Chtěl jsem, aby se data nejen prohlížela a filtrovala, ale aby uživatel mohl s daty doslova pracovat. A tak vznikl nástroj nazvaný seznam.

Ale se seznamem mají někteří problém, protože jej nechápou. Nechápou, že to není jen nějaké vyfiltrované okénko do databáze. Seznam sám o sobě totiž leží mimo databázi, a do seznamu se musí data z databáze nahrát.

Když nastavíte nějaký filtr, nestane se nic. Ale když pak zavoláte jednorázovou funkci 'nahrát podle filtru', projde se databáze, a co splní filtrovací podmínky, bude přidáno na seznam. Pak si klidně filtr změňte, data na seznamu to už neovlivní, už tam byla přidána.

Seznam čeká na váš další povel. Třeba si nastavte jiný filtr, a k seznamu si přidejte další data. Nebo si je naopak podle toho filtru nechte ze seznamu odebrat. Nelíbí se vám nějaká keška na seznamu? Tak si ji odeberte ručně. Chcete mít keše na seznamu v jiném pořadí? Seřaďte si seznam dle libosti! Chcete si ten seznam schovat? Uložte si jej do souboru, a později nahrajte zpět. Možností je mnoho.

Důležité je vědět, že seznamy lze vzájemně spojovat, nebo odebírat jeden z druhého. Zkušení uživatelé seznamy dovedně kombinují, a hravě získají výsledek, který vypadal snad i neřešitelně. Proto ti, kteří seznamy pochopili, nedají na ně dopustit.

Každou práci je dobré začínat na čistém a uklizeném stole, kde nic nepřekáží. Proto i typická práce s Geogetem začíná prázdným seznamem. Pokud chcete najít nějakou konkrétní keš, vyhledávejte. Na seznamu pak uvidíte právě a jen výsledek vašeho hledání. Chcete dostat nějakou hromadu dat pro zobrazení či export? Pak filtrujte, nahrávejte uložené seznamy, prostě pracujte. Geoget vás bude ochotně poslouchat, abyste získali přesně ta data, která potřebujete!

 Pokud se Vám tento blog líbil, přidělte mu hvězdičky nad nadpisem. Děkuji!

  • 10



Jo, seznam, to je něco.

 

Množina keší vybraná podle naprosto zmatených pravidel a kriterií, to prostě jinak dělat nejde :-)

 

Když si kliknu na ikonu otevřít seznam, tak si aktuálně mohu vybrat ze 108 různých ggt souborů.

    • 0
Fotka
ambroz.cz
lis 07 2013 10:53

Jo, taky jsem Geogetu nerozuměl, dokud jsem nepochopil seznam. To je velká překážka pro začátečníky. Ale teď si GC bez GG nedovedu představit.

    • 0

Ja chapu, ze je to pro nekoho tezke to pobrat, ale bez toho to fakt nejde. Pochopit se to musi! Proto Geoget pise do toho prazdneho seznamu ty barevne hinty, ktere cloveka nakopavaji tim spravnym smerem. Alespon doufam...

    • 0

a co to stalo usili tam ty barevne hinty dostat, aby byly zaoblene rohy, umisteni uprostred.. :)

    • 0

To je sarkasmus, že jsem to poznal? ;)

    • 0

Díky moc za obdobné články. GG jsem hlavně používal pro správu finalWP a pak celou db dával do locuse a až tam filtroval, hledal apod. Nyní stále víc přicházím na chuť GG a začínám ho více a více používat. Díky

    • 0

Duben 2024

P Ú S Č P S N
1234567
891011121314
151617 18 192021
22232425262728
2930     

Poslední příspěvky

Poslední komentáře

prohlíží si 0 uživatelů

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Hledat na mém blogu

Reklama