Přejít na obsah






Doporučeno
Fotka
* * * * - 4 hlasy

Archiv stránek v Google

Příspěvek od KulisekW , 12 únor 2014 · 11 821 Zobrazení

návod
Máte uložený odkaz na nějakou webovou, ale když si ji chcete projít zjistíte, že je pryč (smazána) a vy ji samozřejmě její obsah nemáte uložený v počítači. Co teď?
Nabízejí se nám dvě možnosti:

1) První možností je nalézt požadovaný web v internetovém archivu - Internet Archive: Wayback Machine.
Můžete zde nalézt opravdu velké množství stránek, ale dozajista ne na všechny (avšak ty zde uložené nebudou smazány a dohledáte je tu vždy).

2) Druhou možností je využití archivu stránek nabízející Google. Nemůžu zaručit, že zde naleznete vše, avšak oproti první možnosti jsem nenarazil na stránku, která by nebyla k dostání (avšak, stránky jsou ukládány jen dočasně)
Teď už ale k tomu, jak na to:

Otevřete si v prohlížeči vyhledávač Google a zadejte stránku, kterou hledáte. Pro ukázku jsem zvolil hledání webu geocaching.cz.
vyhledavani

Po vyhledání vám Google nabídne výsledky vyhledávání. Mně zajímá v tuhle chvíli odkaz na geocaching.cz.
vysledek vyhledavani

Pod názvem webu vidíte zeleně jeho adresu a vedle ní naleznete malý zelený trojúhelníček.

zelena sipka

Po kliknutí na něj se otevře nabídka, ze které nás zajímá první volba Archiv (ještě zde může být Podobné nebo Sdílet - pokud jste přihlášeni a máte Google+).
nabidka

Kliknete na Archiv a Google by vám měl zobrazit snímek stránky, kterou si uložil do své vyrovnávací paměti (ostatně, tyto údaje naleznete po kliknutí v horní části v šedém rámečku, spolu s časem snímku). Jen upozorňuji, že snímky stránek mohou být bez obrázků, jelikož ty si Google "pamatovat" nemusí/nemůže.

No a to je vše. Čekali jste snad něco složitějšího? :)


EDIT: Doplněny časové informace. Stránky jsou ve vyrovnávací paměti Google uchovávány jen po omezenou dobu, pak jsou automaticky z vyrovnávací paměti vymazány.

  • 2



Díky za dobrý tip, nicméně díly blogu „Jdeme na to s Urwigem” 4, 6, 16 na google již nejsou :-(

    • 0

Jak je to s dobou uchovávání snímků stránek nevím, některé stránky jsou dostupné dlouho, některé asi ne. Zkusím o tom na Googlu zistit víc.

 

EDIT: Viz koncová poznámka v článku, jen ta "omezená doba" je trochu neurčitá.

    • 0
Fotka
Toniczech
úno 15 2014 18:12

Dobrá práce, Kulíšku! Kolikrát to pro postpublikačně měněná zadání mysterek může být užitečná berlička k pochopení, odkud vítr vane potažmo řešení. Jenom doplním, určitě se to některým kolegům bude i v GC hodit, ;-) že pokud byste potřebovali starší verzi článku na Wikipedii, tak ta má přímo jako svou ústřední funkci tzv. historii editací. Jinými slovy, můžete si nalistovat a zobrazit jakoukoli minulou verzi stránky s tím, kdo a kdy ji do té podoby upravil, případně obsah libovolných dvou vybraných verzí porovnávat. Nic se neztrácí, všechno je uchováváno od počátku až po aktuální verzi. Příslušný odkaz se nachází v nástrojové liště nahoře každé stránky, vedle Diskuse, Editovat (v aktuálně defaultním skinu pro nepřihlášené uživatele je část těch "pracovních" odkazů, obsahujících Historii, schována v rozbalovací nabídce vpravo od Editovat). Přiznám se, přinejmenším pro editaci vlastních listingů bych podobnou funkci uvítal i na GC.com...

    • 0

Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627 28 293031

Poslední komentáře

Reklama