Přejít na obsah






Fotka
- - - - -

Rozhovor s Ottik5+Alice5

Příspěvek od mikisi , 20 říjen 2013 · 2 581 Zobrazení

Rozhovor s Ottik5+Alice5 mikisi: Rád bych se ohledl za tvou Ottik Tour. Bohužel osobně jsem tvé eventy nezažil, ale z doslechu a různých fotek a videí jsem zaregistroval snad prvně Vrchní prchni a pak GC logo nebo akce most, která dle mého musela byt fantastická. Kde se vlastně zrodil nápad na takovou tour? Je to velmi originální pojetí a určitě to do vod českého geocachingu vneslo zajímavý prvek.
Ottik5+Alice5: Nápad na Ottik Tour vznikl na našem úplně prvním FM eventu v Kodani. Postupně jsme pak vymysleli jiné FM. Mělo jít hlavně o recesi. Cílem FM eventu bylo vždy něco originálního a konkrétního pro město, kde se měl konat. Například Karlovy Vary – Vrchní prchni nebo Bratislava – Bratislavská lyra. Třešinkou na dortu bylo pak Logo GC Live v Nebílovech.

Vložený obrázek



mikisi: Jestli to nepletu, tak úplně první akce byl Županový Flash Mob, který měl v tomto roce pokračování dalším ročníkem. Co vím, konal se v areálu Bohnické léčebny – co na to pacienti nebo vedení léčebny zapojili se taky?
Ottik5+Alice5: Dle pravidel GC jsem samozřejmě před publikací tohoto eventu požádal ředitelství léčebny, zda bychom zde toto setkání mohli uskutečnit. Ředitel sám kešuje, takže byl pro. Hned na prvním setkáni v Bohnicích se sešlo přes 300 nicků. Samozřejmě že se mezi nás zamotal i nějaký ten pacient, který nevěděl, co se zde koná. Zato mi večer volal kamarád, který bydlí hned naproti léčebně, co že se to tam dnes dělo? To měli pacienti hromadné vycházky? Moji odpověď už není třeba dodávat.
Při druhém ročníku se aktivně zapojily Chráněné dílny při léčebně, které zde prezentovaly a prodávaly své výrobky, které měly dle logů u kačerů veliký úspěch, hlavně symbol léčebny, postavička Blbínek. A samozřejmě že jsme chtěli nabídnout i něco navíc. Povedlo se nám zařídit mimořádný vstup do kostela Svatého Václava v areálu léčebny.
mikisi: Z doslechu jsem slyšel na Županový event samou chválu. Je vidět, že se vyvíjí dál, a nabízí se otázka, jestli budeš dělat další ročník?
Ottik5+Alice5: Určitě chystáme další ročník, předběžný termín je 26. ledna 2013. Bude to taková Bohnická tradice, setkání v županech v lednu.
mikisi: V Karlových Varech jsem pár let žil a v kombinaci s moji láskou k filmu mě velice zaujal event Vrchní prchni – unikla mi jeho publikace, jinak bych určitě na tuto parádu vyrazil. Viděl jsem alespoň video, které jsme dali i na GeoKladno. Jak dlouhý usek jste vlastně běželi?
Ottik5+Alice5: Původně se v Karlových Varech vůbec nemělo běžet, mělo to být symbolické. Ale opak se stal pravdou. Odstartovali jsme symbolický běh, který se náhle změnil v opravdovou honičku na vrchního i s výkřiky Falešný vrchní, chyťte ho a pod. Můj syn Ottik6, který dělal prchajícího vrchního, když viděl, že se kačeři opravdu hodně rozběhli, měl co dělat, aby byl u vřídla první. Já jsem jenom trnul strachy, aby ho nějaký aktivní rusky mluvící turista opravdu nesundal. Co se týká běhu, tak trval opravdu jen par minut a měl asi něco pres 300 metrů.
mikisi: Jaké byly výrazy kolemjdoucích?
Ottik5 +Alice5: Úžasné. Někteří nechápavě koukali, jiní fandili a tleskali. Nediv se, když běží tlupa lidi v oblecích.
mikisi: Ta představa mě hodně baví a hodně mě mrzí, že jsem u toho nebyl. Neuvažoval jsi o zopakování akce? Třeba o Filmovém Festivalu?
Ottik5 +Alice5: Samozřejmě jsme i letos uvažovali, že to znova zopakujeme, ale vzhledem k mému pracovnímu vytížení a momentálnímu množství publikovaných eventů to letos nebude.
mikisi: Tak snad v budoucnu.
Ottik5 +Alice5: Určitě příští rok.
mikisi: O eventu na Ještěd v kulichu a lyžemi jsem slyšel a i viděl nějaké fotky. Skutečně poctivě všichni vytáhli lyže až na Ještěd – nebo se našli i takoví, co přitáhli třeba i nějaký skibob?
Ottik5 +Alice5: Na Ještědu se dokonce i bobovalo po kamenech. Byla to legrace, jak říkal můj synek.
mikisi: Kam chodíte na ty nápady – co event, to skvělý nápad a opravdu skvělá recese?
Ottik5 +Alice5: To je právě to. Mít ten nápad. Vždy to bylo spontánní. Například – když jsem byl na technické kontrole s naším autem, chtěli vidět reflexní vestu. No a mě napadlo, co udělat setkání ve vestách. Nebo jsem šel po Karlově mostě. Něco mě napadlo. Doma jsem si přes google earth změřil délku mostu a byl tu nápad spojit obě věže živým řetězem z kačerů.
mikisi: To je úžasné. Z této akce je skvělé video, které taky jsme dávali na GeoKladno. Spočítal sis přesně, kolik lidi bude potřeba? A vyšlo to na počty, nebo vypomohl i nějaký turista?
Ottik5 +Alice5: Podle kačerů na mostě (já jsem byl na Staroměstské věži) se třeba zapojila i skupina japonských turistů. Ale i bez nich by se to určitě spojilo.
mikisi: Od kolegů z Kladna jsem snad i slyšel, že tam tehdy fotila nějaká modelka akty a byla docela překvapená provozem na Karlově mostě po ránu.
Ottik5 +Alice5: Nejenom modelka, ale na místě srazu na Kampě, kde se logovalo, točil filmový štáb videoklip. Holt museli na půl hodiny přestat.
mikisi: To se povedlo. Jak dlouho vám trvalo propojit věže?
Ottik5 +Alice5: Vytvoření živého řetězu z kačerů, podotýkám, že k délce Karlova mostu bylo nutné 400 lidí, tak asi deset minut.
mikisi: Poslední event z této série byl v Německu – Dresden Zwinger. Přijeli na event i čeští kačeři, nebo se jednalo o ryze německou účast?
Ottik5 +Alice5: Jednalo se již o druhý ročník. Z Čech bylo asi 80 nicků, zbytek němečtí kačeři. Celkem se zúčastnilo 317 nicků.
mikisi: Tento rok jsi zatím organizoval dva eventy a CITO, máš v plánu nějakou zajímavou akci – něco jako byl Vrchní prchni nebo Akce most?
Ottik5 +Alice5: Samozřejmě že něco v plánu máme. Ale musí se to opravdu dopilovat. Konkurence je vysoká. Kromě podzimního CITA máme v plánu Brno a Ostravu. Nechte se překvapit.



Vložený obrázek



mikisi: Máš zálibu v cestování stejně jako my. Minulý rok ses vydal na sever – taky jsme v létě jeli podobnou tour a naráželi jsme na vaše stopy. Vložený obrázek Jak se ti líbilo na severu? Překvapilo tě něco na cestách po pobaltských státech? Které místo na tebe z té cesty udělalo největší dojem?
Ottik5 +Alice5: Ano, určitě rád cestuji, i má rodina. Vloni na severu se nám opravdu hodně líbilo, sice tam není tolik keší jako u nás, ale zase jsou většinou na místech, kde ti chce místní kačer ukázat nějakou zajímavost.
Určitě mě na celé trase překvapila bezpečnost, a to i v Bělorusku, kde vládne Lukašenko. Za celou trasu 4500 km jsme měli jedinou policejní kontrolu ve Lvově. A místo? Město Tallin. Můžu jenom doporučit.
mikisi: Tallin je pěkný, taky se nám líbil. Tento rok se tam vracíme a navštívíme i místa, která nám minule unikla. Jaké to je na hranicích s Běloruskem nebo Ruskem – čeká se na odbavení dlouho?
Ottik5 +Alice5: To je samotná kapitola. Na hranicích Polsko – Bělorusko asi hodina a půl a vyběháváš různá razítka na tzv. bumážku, Litva – Rusko (Kaliningradská oblast) jedna hodina. Zde se nám ale stala kuriózní věc, při vjezdu na ruskou celnici ve městě Sovětsk se na nás přišlo podívat celé osazenstvo celnice včetně náčelníka. Auto s českou SPZ tu neviděli asi 20 let. Jinak všude byli velice slušní a i vstřícní celníci. Teda kromě polských celníků. Vstup do EU z Ruska do Polska byl opravdu ponižující.
mikisi: Jak to? Jako občan EU by ses takovým věcem měl vyhnout. To jsem zažíval před 15-20 lety, když jsem jel třeba do Británie nebo tak.
Ottik5 +Alice5: To jsem si myslel taky. Ale opak byl pravdou. Jednali se mnou, jako bych byl nějaký pašerák. Z auta jsem musel všechno vyndat, otevřít zavazadla, a pak nám ještě proklepávali auto (prahy, blatníky), zda tam něco nemám.
mikisi: Jakým stylem vlastně cestujete? Jedete od hotelu k hotelu nebo razíte dobrodružnější notu a spíte cestou, kde se dá, a tento prvek cestování moc neřešíte?
Ottik5 +Alice5: Musím ho řešit. Cestuji se 14letým synem. Každá delší zahraniční cesta vyžaduje přípravu. Trasa je předem daná, hotel hledáme až tam, kam dojedeme ten den. Vloni jsme měli objednaný hotel předem pouze v Tallinu, letos je to v Kišiněvu a Istanbulu.
mikisi: Jak dlouho předem vše připravuješ a chystáš?



Vložený obrázek


Ottik5 +Alice5: Na loňskou geovýpravu do Pobaltí byla příprava asi tři měsíce, letos máme zamířeno na Balkán, a to připravuji již od podzimu. Přece jenom projedeme přes 13 států za 17 dní o celkové délce asi 6000 km.
mikisi: To je pěkný počin. My tento rok taky chystáme okruh, ale opačným směrem - jedeme přes Pobaltí do Finska, dále přes Allandy do Švédska a dál na sever Anglie. A pak jedeme přes Maďarsko zpátky domů.
Ottik5 +Alice5: Taky zajímavá trasa.
mikisi: Máš ambice jednoho dne navštívit všechna evropská území – zabarvit celou Evropu?
Ottik5 +Alice5: Přiznám se že mám. Momentálně máme 24 zemí v Evropě.
mikisi: Které Evropské území je podle tebe pro českého kačera nejnáročnější navštívit?
Ottik5 +Alice5: Myslím si, že určitě Bělorusko, není možné sehnat turistické vízum, cestuješ pouze na tranzitní (doba pobytu 48 hodin), a to v návazností na ruské turistické vízum. Druhou zemi je Moldávie, tady je to vzdálenost, stav vozovek a i bezpečnost. A náročnost kešování, v Kišiněvu je jen jedna tradička, v celé Moldávii je 10 keší celkem.
mikisi: Při letošní cestě na Balkán máš něco, na co se těšíš nejvíce – nějaké město, památku nebo hory?
Ottik5 +Alice5: Samozřejmě že bychom chtěli v každém státě odlovit alespoň jednu keš. Ale hlavní důvod cesty je opravdu něco vidět a poznat. V každém státě máme nějaké nej. Abych byl konkrétní, Moldávie – Trojanův val, Podněstří (Podněsterská separatistická republika) a Gagauzii, Rumunsko – delta Dunaje, Turecko – Istanbul atd. Ale asi nejvíce se těším do Kišiněva, Tirany a Sarajeva.
mikisi: Setkáváš se na svých cestách i s místními kačery?
Ottik5 +Alice5: Výjimečně, kromě Německa.
mikisi: Zajímal by mě tvůj pohled na český geocaching. Jak to vidíš jak se vyvíjí a kam směřuje ?
Ottik5 +Alice5: No to je hodně citlivá otázka. Myslím si, že nejsem ten pravý, vzhledem k době (v srpnu to budou tři roky), co Geocaching provozuji. Ale přesto odpovím sám za sebe. Všeobecně se z Geocachingu stává masovka a začínají tomu i odpovídat provedení keší.
mikisi: Dobře. Děkuji ti za rozhovor. Přeji, ať se vám na cestách daří a ať vám vše bezpečně a bez problémů vyjde podle plánu.
Ottik5 +Alice5:I já děkuji.

  • 0



Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627 28 293031

Poslední příspěvky

Poslední komentáře

Reklama