Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 3 hlasy

Jak na Garminy IV. - mapy (1. část)

Příspěvek od petulinka1 , v Garmin 27 prosinec 2013 · 12 042 Zobrazení

garmin mapa návod
Většina z nás je od přírody zvídavá, Češi zároveň jsou ten typ národa, který chce mít všechno naprosto úžasné a vyhovující (vezměte si jako příklad pravého opaku třeba Američany a jejich způsob zpracování gc.com, nebo to, kolik nedostatků mají Garminy - málokdy se stane, že by přibyla nová funkce, která by byla dotažená do konce). A to platí i o mapách v našich GPSkách. Když už konečně nemusíme chodit jenom za šipkou, tak ať se na ty mapy dá taky koukat! Občas, když vidím, jak některé mapy vypadají, se mi ježí vlasy na hlavě a říkám si, jak na to může dotyčný vůbec koukat. Když jsem jednou viděla mapy v Oregonu mého kamaráda, tak jsem ani nechápala, jak tam může vidět silnici... Ale vezmeme to hezky od začátku. Nejdřív je tatiž třeba mapy sehnat, následně dostat do počítače, pak do GPSky. A mezitím si je třeba i upravit.

Obecně o mapách
Mapy jsou v GPSce jeden (ale může být i více, je to jenom na vás, jak si to rozkouskujete) velký soubor s příponou .img. Najdete je ve složce s názvem Garmin a je možné je dát do složky s tímto názvem jak do paměti přístroje, tak na paměťovou kartu. V obou případech budou fungovat a GPSka je uvidí. Samozřejmostí je, že takovouto složku NEBUDETE schovávat do jiné složky - přístroj ji pak totiž neuvidí.

Výhodou použití paměťové karty je fakt, že pokud vám její kapacita přestane stačit, prostě vezmete soubory s mapami a překopírujete je skrz počítač na kartu větší, strčíte do GPSky a jedete vesele dál. Nevýhodné to je ve chvíli, kdy karta (nebo, nedej Bože, slot pro ni) doslouží. To se pak můžete rovnou otočit na podpatku a jít domů. Nebo riskovat hledání jen se šipkou - varianta pro dobrodruhy :)

Samozřejmě nic nebrání tomu mít mapy v paměti GPSky, je to čistě vaše rozhodnutí.

Programy pro správu map
Programy pro správu (a nahrávání do GPS) map jsou od Garminu dva - zastaralejší MapSource a nový Base Camp, který je vlastně jen vylepšený MapSource. Oba jsou dodávané na CD s mapou (pozor, vždy tam najdete ale jen jeden - v dnešní době převážně Base Camp) nebo si je můžete stáhout na stránkách Garminu. Každopádně bez programu se vám mapa bude do GPSky nahrávat těžko.

Zdroje map
Zdrojů map je mnoho. Některé jsou placené, jiné si naopak tvoří sama komunita. Je jenom na vás, kterou mapu si vyberete. Každá má svá pro a proti, mohou vypadat odlišně, ale třeba i stejně (nebo alespoň podobně). Záleží jen na vás, jak si to "zařídíte".

Placené mapy
Pro Garminy jsou asi nejznámějšími mapami ty od společnosti Picodas. Ano, jsou to přesně ty, které v drtivé většině případů zakoupíte s GPSkou. Jde ji sice koupit i bez map, ale když koupíte obojí zároveň, vyjde to levněji. Dost často bývají už v GPSce (přesněji řečeno na paměťové kartě) nainstalované, takže stačí kartu jen vložit do GPSky a vyrazit. Ale co když tam mapy (ať už z jakéhokoliv důvodu) nejsou? Nebo "nefungují"?

Základní odlišností placených map (budeme se tu bavit jen o těch od Picodasu) je nutnost je nejenom koupit, ale i následně (po instalaci do počítače) odemknout. Je to ochrana proti pirátům, kteří by si mapy chtěli jen stáhnout, ale neplatit. Ovšem ani to není dostatečné. Důležité je, že mapa jde vždy odemkonout pouze pro konkrétní přístroj a není tudíž přenosná na jiné zařízení. Proto nebude vašemu kolegovi v jeho GPSce fungovat, když si ji odemknete doma pro tu svoji ;)

Kde je získat?
Možností máte hned několik. Můžete si je koupit s GPSkou, většinou budou jak na paměťové kartě, tak na CDčku, které bude přibalené v krabici. Můžete si je koupit přes internet a stáhnout ze stránek Garminu. Nebo vám je pošlou poštou. Taky si je můžete upirátit, ale to tu rozebírat radši nebudu.

Mapy zdrama
Všechno jde vždycky nějak udělat, aby to stálo co nejmíň peněz. Někdy to je i zadarmo. Stejně tak mapy. Nejznámějším zdrojem map zadarmo je projekt OpeStreetMap (OSM), kde mapy tvoří samy uživatelé. Základ (jako silnice, které spravuje stát) už je předimportován ze zdrojů veřejně dostupných a ověřených. Detaily, jako jsou domy, lesní cesty, menší cesty na vesnicích apod., si dolňují už sami uživatelé. Jen musí respektovat spoustu zásad pro tvorbu map. A pokud to tak neudělají, nebude výsledek takový, jaký by být měl. A mapy budou k ničemu.

V případě OSM mám pocit, že panuje názor "není to placené, stojí to za houby", "sposuta věcí tam chybí nebo je špatně", "nejsou tam turistické (a jiné) trasy". Jenže to není až tak úplně pravda. Ono totiž ani ty mapy od Picodasu nejsou bezchybné. Vezměme si třeba již zmiňované turistické trasy. Picodas má problémy se domluvit s Klubem českých turistů na poskytování dat o trasách, takže se dost často stane (věřte mi, vím, co říkám - jednou jsem si díky tomu udělala z dvojkového terén pětkový), že trasa je v mapě namalovaná buď jinde, nebo vůbec. Ano, u OSM se to taky může stát, ale stejně tak tam můžete najít i to, co nenajdete ani na mapách Seznamu. Jen je třeba mít štěstí na zmapovanou oblast.

Kde je získat?
Možností máte několik, můžete jít třeba přímo ke zdroji na openstreetmap.org, ale pochybuju, že by se vám chtělo si mapy dobrovolně kompilovat. On to není zrovna jednoduchý proces.

O dost zajímavější jsou ty, které už někdo připravil a dal je k dispozici. Asi nejznámější je http://garmin.openstreetmap.nl/, kde si můžete vybrat mapy hned dvěma způsoby - buťo podle státu, nebo si přímo naklikat oblasti, které vás zajímají. Více v návodu na fóru. Tyhle stránky se hodí znát hlavně v případě, že jedete na dovolenou do zahraničí a nevyplatilo by se vám si kupovat mapy od Garminu. Pro hrubou orientaci stačí, ale navigovat autem se nechte raději autonavigací.

Dalším dobrým zdrojem jsou stránky mapygarmin.wz.cz, kde najdete mapy ČR a Slovenska. Jako bonus jsou tu i vrstevnice pro oba státy, takže budete mít i přehled o tom, jestli v místě má ten kopec být, nebo ne. Autor zároveň upravuje vzhled tak, že jsou vidět turistické a naučné stezky. K cyklostezkám se mi ho sice ještě nepodařilo přemluvit, ale je to jen o tom, aby na mapě byly vidět. GPSka po nich navigovat dokáže (pokud si ji správně nastavíte).

Instalace map do PC
Teď se (po trochu delším úvodu) konečně dostáváme k samotné instalaci. Ona na tom není nic světoborného - pokud zvládnete nainstalovat jakýkoliv program, zvládnete i instalaci map do počítače. Buď je musíte mít stažené v počítači (resp. instalační soubor) nebo strčit CDčko do mechaniky a postupovat podle průvodce.

Problém by se mohl objevit v okamžiku, kdy chcete dostat mapy do navigace nebo je používat v PC. V případě placených map na vás totiž MapSource i Base Camp začnou křičet, že je potřeba mapy odemknout. A co hůř - nenechá vás se na ně ani nijak moc podívat. Co s tím?

Uvnitř krabice od GPSky (případně někde v obalu od CD/DVD s mapou, ...) najdete registrační kód mapy. Ten se zadává na stránkách unlock.garmin.cz, kde najdete celkem dobrého průvodce, takže se to dalším popisem nebudu zabývat. Postupně se k vám dostane odemykací klíč. Ten si někam schovejte, může se hodit třeba po přeinstalaci počítače.

Spusťte Base Camp (nebo MapSource). Objeví se vám hláška, že máte odemknout mapy. Souhlaste a dostatnete se do nabídky, kde bude seznam nainstalovaných map. Vyberte mapu, pro kterou jste si nechali poslat odemykací klíč a klikněte na tlačítko Odemknout online. Stanou se dvě věci - otevře se vám další malé okénko, kam zadáte kód a zároveň stránky pro získání kódu. Pokud ho už máte, můžete stránky klidně zavřít. Do prvního řádku v nově vyskočivším okýnku v Base campu zadáte odemykací klíč a potvrdíte. A je hotovo.

U neplacených map odemykací klíč potřeba není, takže můžete odemykání směle přeskočit. :)

Nahrávání do navigace
Připojte GPSku k počítači, Base Camp si nechte otevřený.

V levé části obrazovky Base Campu uvidíte připojená zařízení. Klikněte pravým tlačítkem na některou z "podložek" vaší navigace a vyberte "Instalovat mapy z...". Nedivte se, chyba není ve vás, ani ve mně, ale v češtině programu. Objeví se vám další okno, kde mkáte možnost opět vybrat zařízení, do kterého chcete mapy instalovat. Pokud tam svítí to správné, máte dvě možnosti, jak pokračovat.

Pokud kliknete na Pokračovat, nainstaluje se vám do GPSky snad všechno, co máte z map i v Base Campu. Pokud vyberete možnost Přizpůsobit, můžete si vybrat jen jednotlivé mapy, nebo i jejich části. Jednoduše si vše naklikáte, Base Camp pak bude chvíli chroustat a výsledkem bude, že budete mít svoje mapy bezpečně v navigaci.

V některém z dalších článků si řekneme, jak se nechá upravit vzhled map.

  • 5



Jeste bych zminil samostatny program Garmin MapInstall. (tusim, ze se to nainstalovalo spolecne s BaseCampem).

 

MapInstall se treba na mem eTrex30 zachoval tak, ze odstranil vsechny mapy z interni pameti, a sam je nahral na pametovou kartu. A to tak, ze kazdou mapu zvlast do samostatneho souboru a kazdy soubor pojmenoval podle nazvu mapy.

 

Mit veci na karte, a ne v interni pameti, ma jeste jednu vuhodu - kdyz se v tech datech cokoliv pokazi, co zpusobi, ze GPS kvuli tomu nechce nabehnout, karta se jednoduse vynda a GPSka vzkrisi. S interni pameti je to o dost slozitejsi. ;-)

    • 0

Jinak s tim zamykanim map je to taky trosku slozitejsi. Mapa se da zamykat nejen na GPSku,ale take treba i na pametovou kartu. (Coz je, myslim, pripad i te pribalene pametove karty s mapou)

 

Mapa zamknuta na pametove karte by mela fungovat v libovolne GPS, kam bude ta karta strcena,. Ale nejde prehrat na jinou kartu.

 

Jinak technicke moznosti zamykani map jsou mnohem vetsi, nez co Garmin realne vyuziva. Jde udelat odemykaci kod treba jen pro cast mapy a ne pro celou, nebo jde udelat casove omezene odemknuti.

 

Povazuji to za naprosto uniklou komercni prilezitost. No, jen si to predstav, jedes na dovolenou do nemecka. Budes si kvuli tomu kupovat celou Topo DE za nemaly peniz? Asi ne! Kdyby si clovek za par susnu mohl koupit jen tu cast mapy, ktera ho zajima a jeste treba jen na dva mesice, tak by jim mene lidi tu mapu kradla, nebo by si shanela free alternativu. Jejich blbost!

    • 0
Fotka
petulinka1
pro 28 2013 11:30

Jeste bych zminil samostatny program Garmin MapInstall. (tusim, ze se to nainstalovalo spolecne s BaseCampem).

 

MapInstall se treba na mem eTrex30 zachoval tak, ze odstranil vsechny mapy z interni pameti, a sam je nahral na pametovou kartu. A to tak, ze kazdou mapu zvlast do samostatneho souboru a kazdy soubor pojmenoval podle nazvu mapy.

 

Mit veci na karte, a ne v interni pameti, ma jeste jednu vuhodu - kdyz se v tech datech cokoliv pokazi, co zpusobi, ze GPS kvuli tomu nechce nabehnout, karta se jednoduse vynda a GPSka vzkrisi. S interni pameti je to o dost slozitejsi. ;-)

Tak on se tem MapInstall spusti prave z Base Campu. Ale jde pustit i bez nej, to je pravda. To nahravani map me ted taky prekvapilo, protoze jsem zjistile, ze treba sliti dvou map do jednoho souboru uz bude mozny asi jenom pres MapSource.

 

O tom triku s nahravanim na kartu jsem to tam puvodne mela, ale pak jsem si rekla, ze to tam nedam :D

 

Teda, ono je toho jeste strasne moc, co jsem tam nenapsala. Snazim se to psat hlavne z ty snazsi stranky a ne moc dlouhy,a le nejak zjistuju, ze je to nemozny :D

 

Co se tyce toho zamykani, tak mi prijde ptakovina, aby to bylo vazany na konkretni kartu. Vazanost na GPSku beru, ale karta je to nejvetsi blbost co mohli vymyslet. Staci ji malo a je v haji. A co pak chudak uzivatel? Nema kartu, mapa zamcena na kartu...

    • 0

Chudak uzivatel si tak ci tak ma mapu registrovat na webu, takze dostane odemykaci kod pro jeho GPSku. Mapu si stahne a nainstaluje kam chce, a kdykoliv si ji nahraje do GPSky nebo na jinou kartu.

 

Vtip toho odekymakni na kartyu je v tom,z e jinak by museli na kazdou tu kartu nahrat verzi mapy, ktera by byla odemknuta na miru te GPSky, ke ktere je pribalena. To neni uplne jednoduche!

 

Zatimco pri zamkniti na kartu se da vygenerovat hromada karet, ktere samy o sobe funguji. A pak je staci jen prihazovat k jednotlivym GPSkam, aniz by se musely zapinat.

 

Takze Garmin.cz nakoupi GPSky, prioveze je do kancelare, kde cvicena opicka kazdou krabicku otevre, z hromadky vezme kartu a hodi ji dovnitr, z druhe hromadky vezme samolepku, nalepi ji zevnitr na krabicku, krabicku zavre a nalepi treti nalepku zvenku. A je hotovo, muzou to jit prodavat.

 

Ve vysledku uzivatel vrazi kartu dovnitr a hned mu vsechno funguje. kdyby tam pribalovali instalacku, tak bude 75% uzivatelu brblat, ze si musi neco instalovat a slozite nahravat.

    • 0
Fotka
CzechHarry
led 17 2014 1:31

Ahoj dostal jsem se až sem ale mapy mi nejdou odemknout. Mám Dakotu 20 a tlačítko pro odemknutí online není aktivní, poradí někdo co je špatně?

Díky Harry

    • 0

Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627 28 293031

Poslední komentáře

Reklama