Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 3 hlasy

Jak jsem se stal závislý na Geokešingu

Příspěvek od Roman_Jaromer , v Zamyšlení nad geokešingem 16 listopad 2013 · 2 175 Zobrazení

Člověk by řekl, že geokešing je jen záliba. Záliba, které se člověk věnuje ve svém volném čase. Ovšem i taková záliba se může stát závislostí. Alespoň pokud se přistihnete, že jako já přikyvujete na většinu bodů v článku Jste závislí na Geokešingu. To pak už začíná být vážné :-). I já jsem si přečetl tento článek se souhlasným přikyvováním a dokonce jsem si i nějakou tu větičku přimyslel (viz. můj blog.). Tak jsem si říkal, co k této "závislosti" vlastně vedlo...

Cest jak se stát kačerem je opravdu hodně. Dnes už je nejobvyklejší to, že se člověk o keškách dozví od nějakého známého, pak si najde pár kešek a nakonec se stane kačerem i sám. Z tohoto hlediska jsem já přišel ke Geokešingu opravdu neobvykle.

Koupě GPS
U mě tím prvním krokem k závislosti na Geokešingu nebyla kupodivu informace o Geokešingu, ale zakoupení GPS. Tomu předcházel leták firmy Mountfield, který nabízel GPSku Garmin Legend za nákup nad 3000 Kč v Mountfieldu. Díky tomuto letáku jsem si uvědomil, na co vše, by se mohla GPSka hodit. Že je to takový lepší tachometr, že může sloužit k mapování cyklotras a hlavně fotek pěkných míst, křížků, pomníků, památných stromů a dalších zajímavých míst, které jsem si zatím značil jen do papírové mapy. Tenkrát jsem si rozhodl koupit o něco lepší GPSku, takže nakonec jsem si koupil normální GPSku.

Registrace na Geocaching.com
Potom, co jsem si koupil GPSku, naučil jsem se jí používat a víc jak 3 měsíce jsem s ní nenašel ani jednu kešku, konečně jsem se registroval i na GC.com. Bylo to trochu divné, když si vezmu, že většina lidí dnes spíše najde nejdříve nějakou keš a potom si teprve založí účet.

První nalezená keš
Zajímavé bylo, že i první keš jsem našel až asi měsíc a půl po registraci na serveru Geocaching.com. Tenkrát jsem při jednom krátkém cyklovýletu odlovil své první 4 kešky. Tenkrát jich na trase ani o moc více nebylo. To dnes už bych na té trase našel keší minimálně 30 :-). Aniž bych věděl, co kešek za ta léta navštívím, jsem tenkrát u své první navštívené kešky "U Rybníka" napsal do logu, že: "zatim muj prvni poklad, ktery jsem objevil! Tak doufam, ze jich jeste hodne najdu! ". Jako bych věděl, jak to se mnou půjde z kopce ;-).
Od té doby jsem už našel přes 4,5 tisíce keší...

První založená keš
První svou keš - Reliéf u sv. Františka jsem založil už po 150-ti nálezech. Tenkrát mi ovšem těch 150 nálezů trvalo přes půl roku. Keš dodnes žije a od těch dob mám celkem na kontě 19 založených keší, kde zatím jediná je archivovaná a to jen kvůli náhradě za jinou keš a 4 pořádané víkendové eventy. Zajímavé je, že tenkrát byla moje první keš publikovaná ještě ten den, co jsem ji odeslal ke zveřejnění. A já až po zveřejnění zjistil, že jsem udělal velkou chybu v názvu, protože tenkrát samozřejmě něco jako betatest neexistovalo...

Je tohle závislost na Geokešingu?
Kačerem jsem už přes 7 let, ale se svým skóre přes 4,5 tisíce nalezených keší jsem vlastně spíše průměrný nálezce. A se svými necelými 20-ti založenými keškami vlastně ani nejsem moc velký zakladatel. Na kešky jezdím dost často, když někam jedu, vždy se podívám na to, zda tam nejsou poblíž nějaké kešky. Přestože nejraději lovím keše při pěkných turistických či cyklovýletech, stejně když se naskytne nějaká keška u cesty, "nepohrdnu jí". Když vidím nějakou mysterku u cesty, kam jedeme, nedá mi to, a snažím se ji vyluštit, abych měl "smajlíka" na mapě. Stejně jako mě nenechá klidným keš blízko domu :-). A když vidím, co občas dělám kvůli odlovu některých T5-tek, když nás některý z kamarádů někam vezme, tak až kroutím hlavou, co jsem všechno schopný udělat kvůli odlovu keše.
Někdy si až říkám, proč to dělám, když někdy to nejsou keše nic moc, tak proč vlastně chci mít to "čisté okolí".
Na druhou stranu se utěšuji, že to se mnou není zase až tak hrozné, když nejezdím na FTFka spoustu kilometrů za každé situace a zajedu si na ně pouze když "jsou při cestě", a stále se utěšuji, že kdyby někdy kešky skončili, tak bych si našel jinou zábavu na svých cestách :-).

  • 4



Poslední komentáře

Reklama