Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 7 hlasy

Výstup na Choč

Příspěvek od Roman_Jaromer , v Tipy na výlety a zážitky z cest 21 listopad 2013 · 8 531 Zobrazení

log reportáž
Výstup na Choč
  • 13_08_07 13.58.39 Hrad Likava.jpg
  • 13_08_07 13.40.14 Pohled na hrad Likava.jpg
  • 13_08_07 13.26.49 Pohled na hrad Likava.jpg
  • 13_08_07 12.47.08 Posezení na Prednom Choči .jpg
  • 13_08_07 12.46.14 Výhled od posezení na Prednom Choči .jpg
  • 13_08_07 12.14.51 Kříž na Prednom Choči .jpg
  • 13_08_07 12.10.09 Kříž na Prednom Choči .jpg
  • 13_08_07 12.09.23 Výhled od kříže na Prednom Choči na Choč.jpg
  • 13_08_07 12.08.44 Kříž na Prednom Choči.jpg
  • 13 08 07 12.08.27 Kříž pod Prednom Choči
  • 13 08 07 10.28.12 Hotel Choč - Koliba na Strednej Polaně
  • 13 08 07 10.28.08 Stredna Polana a Choč
  • 13 08 07 09.52.43 Výhledy z Choče
  • 13 08 07 09.52.13 Výhledy z Choče
  • 13 08 07 09.26.14 Směrovník na vrcholku Choče
  • 13 08 07 09.25.07 Na vrcholku Choče
  • 13 08 07 09.04.46 Výhled z Choče
  • 13 08 07 07.55.41 Pod Chočí
  • 04 08 04 15.45.44 Hrad Likava   pohled malým oknem horního hradu Asi Na M.Fatru
  • 04 08 04 13.53.20 U kříže na Prednom Choči

Dnes vás pozvu na cestu přes krásný Oravský vrchol Veľký Choč, který je dominantním a nejvyšším vrcholem pohoří Chočské vrchy na Slovensku. Vévodí celé Oravě a je vidět z daleka. Má tvar nepravidelné pyramidy s početnými skalními partiemi. Z vrcholu Veľkého Choče je úžasný kruhový výhled. A proto kdo se vydá na Oravu, neměl by výstup na Choč vynechat.

Vložený obrázekPanorama z Choče

Co nás čeká?
Čeká nás se zacházkami pro kešky a na zajímavá místa 23 kilometrů s převýšením cca 1350 metrů. Pokud si odpustíte zacházky, můžete si trasu zkrátit na 20 km, ovšem vřele doporučuji si zajít i na krásná místa, jako je kříž na úbočí Predneho Choče či vyhlídku na Prednom Choči. Trasa vás zavede na tento nejvyšší vrchol Chočských vrchů (1607 m.n.m.), Predný Choč a hrad Likava. Trasa vede jak lesem, tak horskými loukami, na které můžete obdivovat zdejší nádhernou květenu a nádherné výhledy do kraje. Svým převýšením se však jedná o středně náročnou tůrku.





Před 9-ti lety:

Vložený obrázekVložený obrázekVložený obrázek




Hotel Choč, na vrcholu Choče a pohled z hlavní věže hradu Likava (dnes přístupná jen věž na fotce dole)

Trasa
Naše trasa začíná ve Vyšnom Kubíně (cca 520 m.n.m.). Sem se můžete dopravit buď autem, nebo autobusem. Jelikož leží na hlavní silnici z Ružomberoku do Dolného Kubína, jezdí sem několik autobusů denně. Odtud budeme pokračovat po zelené turistické značce až na rozcestí Drapač. Z počátku vede cesta mírně poli a loukami a my můžeme obdivovat před námi se pyšnící Choč a okolní krásnou krajinu (např. Ostrou a Tupou skálu, kde se nachází i keš) Krátce po příchodu do lesa nás však čeká už jen prudké stoupání až na rozcestí Drapač.
Na rozcestí Drapač uhneme ze zelené a vydáme se po červené turistické značce přímo na vrchol. Cesta je tudy trochu mírnější a po chvíli se dostáváme konečně na krásné horské louky. Kolem nás se také začíná měnit les z vysokého na nízký a přechází v kosodřevinu. Cestou můžeme obdivovat částečné výhledy, ale stále stoupáme k vrcholu. Pod vrcholem dojdeme do sedla s rozcestníkem, odkud to už máme jen skok na samotný vrchol ke krásným výhledům. Pokud si vyberete pěkné počasí, můžete se odsud kochat opravdu hodně dlouho. Na vrcholku vás také čeká pěkný kovový kruh s vyznačením výhledů. Alespoň si můžete pojmenovat, co kde vidíte.

Vložený obrázekVložený obrázekVložený obrázek




Cestou na Choč, horské louky a Stredna Polana s Hotelem Choč

Pokud jste už navštívili Valaskou Dubovou a Strednu Polanu, můžete si lehce vypočítat zdejší multinu Chočský poklad. Pokud jste tam však nebyli, nezoufejte, pokud se podíváte na listing, nejspíše ji najdete i tak... Já osobně jsem měl zjištěné indície z Valaské Dubové, ze zdejšího rozcestníku a když jsem si zjistil kešky i z poslední indície, stejně jsem se souřadnic nedopočítal... Ovšem keš jsme v pohodě našli i bez nich :-) Keš patří do puzzle Slovenské kopečky, takže se jí vyplatí odlovit :-).
Přestože dobytím vrcholu jsme dosáhli hlavního cíle, určitě nekončí pěkná cesta plná zážitků. Z vrcholu budeme pokračovat prudkým sestupem po zelené turistické značce na rozcestí Stredná Polana, kde se nachází i Hotel Choč (1250 m.n.m.). Čekáte velký dům s ubytováním, nabídkou jídla a občerstvení? Tak ubytovat se zde můžete, když tu zrovna nesídlí bača s rodinou (a přes léto tu asi opravdu sídlí). A na koupi jídla už rovnou zapomeňte. Podle rozpustilého textu na kolibě vás tu čeká sice ubytování, ale spíše jen na přespání... Můžete si tu však odlovit zdejší tradičku :-).
Od hotelu Choč pokračujeme už po modré turistické značce směrem na Likavu. Cesta vede z počátku po krásné horské louce mezi lesy, později vchází do lesa. Na úbočí hory Kycera si můžete odskočit pro keš Chočský džbánok. Je to pramen, ke kterému musí i bača z nedaleké koliby pro vodu (vzdušnou čarou 1 km). Podle popisu v hotelu Choč se tu najde i vana, ovšem bohužel pramen je značně zanedbaný. Ovšem pití zde najdete.

Vložený obrázekVložený obrázekVložený obrázek

Pohled od kříže pod Prednom Choči, kříž na Prednom Choči a hrad Likava

Od pramene pod Chočí se musíme vrátit zpět na modrou, po které pak pokračujeme dál až do sedla Spustiak (cca 1100 m.n.m.). Odtud cesta opět začíná stoupat, tentokrát po červené značce. Skoro na vrcholu stoupání objevíte zhruba na souřadnicích N 49° 07.455 E 19° 20.363 odbočku značenou malým křížkem. Pokud nebudete líní, odskočíte si po této odbočce asi 250 m vzdušnou čarou k nádhernému litinovému kříži na úbočí Predného Choče s překrásnými výhledy do okolí. Ten se nachází na souřadnicích N 49° 07.353 E 19° 20.489. Poté, co se dostatečně pokocháte výhledy na Chočské vrchy, můžete se opět vrátit zpět. Bohužel cesta ke kříži je pouze uzounká pěšinka. Značení křížky také dosti pokulhává, takže jsem často trochu bloudil. Přesto však daná zacházka určitě stála za to!
Po návratu zpět na červenou se vydáme dál po značce. Značení dál je dost zmatečné. Pokud už spěcháte, nezapomeňte odbočit vlevo cca na souřadnicích N 49° 07.167 E 19° 19.965. Pokud si však chcete užít pěkné posezení a výhled, doporučuji uhnout po šipkách vpravo, kudy dojdete k posezení na Prednom Choči s krásnou vyhlídkou do kraje okolím Ružomberoku. Tato vyhlídka se nachází na souřadnicích N 49° 07.081 E 19° 19.777. I přestože tudy ve Slovenské fotomapě vede červená, ve skutečnosti vede už od předchozího rozcestí jinudy. Potom, co se vrátíme zpět k rozcestí můžeme pokračovat dál po červené dolů z kopce. Cesta ze začátku klesá hodně prudce, postupně se jak se budeme blížit k hradu Likava, už cesta tak prudce neklesá.

Vložený obrázekVýhled z posezení pod Prednym Chočem

Po červené dojdeme na rozcestí pod hrad Likava. Opět si zde můžeme odskočit i na zdejší hrad s keškou. Jedná se o hrad, který byl vystaven v letech 1335 až 1341. V roce 1431 se jej zmocnili husité kteří jej ovládali až do bitvy u Lipan roku 1434. Následně připadl rodu Hunyadyů. Během 15. století doznal přestavby a po zániku Liptovského hradu se stal královským hradem. Roku 1707 byl zpustošen 1707 v bitvě mezi povstalci F. Rákocziho a císařskými vojsky. Dnes je zřícenina v letním období zpřístupněna. Bohužel za 2 Eura se dostanete jen do nižší věže, odkud toho není tolik k vidění, a jen na velké nádvoří.
Po prohlídce hradu můžete pokračovat dál po červené vzhůru dolů :-). Samozřejmě se musíte vrátit na rozcestí pod hradem. Odsud již následuje pohodový sestup kolem amfiteátru pod hradem až do Likavky. Po příchodu do Likavky si můžete odlovit pár místních keší.
Kešky cestou
Tato trasa patří mezi ty, na kterých kešek nenajdete "tolik". My osobně jsme na naší trase odlovili celkem jen 5 keší. Trasa celá je spíše o obdivování přírody, pokud chcete hodně bodů, musíte jinam. Doporučuji se předem důkladně připravit na kešku Chočský poklad. Zastávku č. 1 si můžete lehce zjistit a pokud pojedete autobusem či autem, můžete si ji navštívit zpětně, a vrchní zastávky už jsou skoro při cestě. My ji dali spíše BF, i když indície jsem si nakonec všechny vyfotil. Jenže stejně mi to nějak nevycházelo... Dále přijdete na řešení, můžete si přímo na trase odlovit ještě keš v amfiteátru pod hradem.
Po příchodu do Likavky si pak můžete odlovit My osobně si odlovili jen jednu keš - naši šestou - mysterku - Mluvíte česky? Obtížnost 4, ale pro nás Čechy to určitě není tak hrozné :-). Ovšem okolo Likavky najdete keší víc. Nás mrzelo, že zrovna byla disablovaná keška Kríž pod Trojvrším a že jsme nestihli dojít na nedalekou keš Dračie hniezdo. Bohužel nám totiž už pomalu jel autobus, takže my tyto keše už nestihli, ale podle obrázků z listingu vypadají jako moc pěkné kešky :-). Krom toho tu je i pár dalších keší, které určitě snadno najdete a pokud tu třeba budete čekat na autobus, určitě přijdou vhod :-).

Vložený obrázekVložený obrázekVložený obrázek
Hrad Likava - po stranách výhledy z dnes už nepřístupného hradního paláce (r. 2004) uprostřed - jediná dnes přístupná věž hradu
A zážitky?
My kvůli vedrům, které panovali za naší dovolené na Slovensku, raději už brzy ráno - v 6 hodin. Trasa nahoru byla dost náročná a už ze začátku jsme se zapotili tak, že se z nás pot jen řinul. Zajímavé bylo, že 2,5 hodiny cestou nahoru jsme nikoho nepotkali, až cestou přes vrchol jsme potkali asi 15 lidí - včetně manželky bači a jeho dvou dcer na Hotelu Choč. A odtamtud jsme opět 3 hodiny nepotkali živáčka! Vypadá to, že většina lidí chodí nejkratší cestou z Valaské Dubové, ale delší cestu nechá být...
Nahoře u "Hotelu Choč" nás překvapilo, že tu bydlí bača s rodinou. Dokonce i ví o kešce, která tu je uložená. Během naší návštěvy jsme se pokusili kešku najít, ale málem mě pokousal pes. Paní bačová nám řekla, že zrovna v místech, kde keška je, se "okotil" pes a má mladé. Fena byla zrovna tak rozzuřená, že jsme se ke kešce ani nemohli přiblížit :-). Docela jsem obdivoval, jak tu bača s rodinou vydrží. Trasu i se zacházkami a odlovením keší jsme zvládli celkem za 9 a čtvrt hodiny.

Z mých předchozích návštěv
Letos jsem se na Choč vypravil už dokonce po páté. Dokonce jsem tu byl i 2x v zimě. Návštěva Choče v zimě je také velký zážitek. Hlavně když máte zdejšího průvodce, jedete z vrcholku Choče přímo dolů po zádech sněhem cestou, po které bych v létě v životě nešel a cestou člověk navštíví i krásný ledopád. Před devíti lety, kdy jsem tu byl, jsem navštívil i hrad Likavu. Je zajímavé, že tenkrát byla přístupná i hlavní věž, z které byl daleko hezčí výhled do okolí, než dnes a také daleko širší areál hradu.

Vložený obrázekZimní panorama z Choče r. 2004


Tip na výlet je součástí popisu naší dovolené na Slovensku - Za krásami Slovenska.



  • 6



Hmmmmm, to vypadá fakt pěkně, asi to Slovensko nějak zanedbávám. Tohle si rád nastuduju.

Díky za pěknej článek.

    • 2

Choč znám, naposledy jsem tam zažil v půli června sněžení - na Stredné polaně opalovačka v krátkém triku, na vrcholu sněhová vánice a dole v Lúčkách opět vedro. Vše během cca 3 hodin. Doporučuji sejít spíše do Lúček - cestou u sedla Vráta ruiny letadla (kupodivu bez kešky), v Lúčkách krásný vodopád (s keškoou) a přes kopec Bešeňová (koupaliště, ale i méně známý travertinové útvary s pramenem minerální vody).

    • 0

Choč nemá chybu. Pominu-li Vysoké Tatry, tak výstup na Velký Choč považuji za jednu z mých nejpěknějších túr, jaké jsem na Slovensku zažil. Díky za článek.

    • 0
Fotka
hrabosata
lis 25 2013 14:02

Chočské vrchy jsou parádní, vzal jsem tam manželku na svatební cestu. Na Choč jsme lezli z Lúček. Kdyby měla nahoře dost sil, tak by mě asi zabila :-).

Krásné a turisticky ne moc frekventované jsou i Bešeňovské travertiny pár km východněji.

    • 0

Poslední komentáře

Reklama