Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 6 hlasy

Za prameny Kamenice

Příspěvek od Roman_Jaromer , v Tipy na výlety a zážitky z cest 01 prosinec 2013 · 4 139 Zobrazení

reportáž
Za prameny Kamenice
  • 13 03 16 17.28.35 Údolí Mumlavy v zapadajícím slunci
  • 13 03 16 16.59.52 Údolí Mumlavy v zapadajícím slunci
  • 13 03 16 16.19.59 Pod Voseckou boudou
  • 13 03 16 15.40.54 Výhledy z Terexu směrem k Labské louce
  • 13 03 16 15.37.34 Cesta po Terexu k pod Voseckou boudu
  • 13 03 16 15.36.29 Pohled na Labskou louku
  • 13 03 16 14.47.01 Zasněžená Kamenice s výhledy
  • 13 03 16 14.45.18 Údolíčko Kamenice
  • 13 03 16 14.40.12 Výhledy na Jizerské hory z plání kolem Kamenice
  • 13 03 16 14.39.05 Panorama z cesty za Finálkou - docela rovina :-)
  • 13 03 16 14.36.28 Sněhová nádhera
  • 13 03 16 14.33.55 Produpáváme si vlastní stopu
  • 13 03 16 14.31.56 Čerťák z cesty
  • 13 03 16 14.30.06 Výhledy na Krkonoše
  • 13 03 16 14.15.49 Lyžařská cesta Terex
  • 13 03 16 14.10.46 Výhled na Čerťák z cesty
  • 13 03 16 11.35.03 Mumlavský vodopád
  • 13 03 16 11.25.19 Řeka Mumlava pod Mumlavským vodopádem
  • 13 03 16 11.24.52 Mumlavský vodopád
  • 13 03 16 Trasa

Za prameny Kamenice

Letos v zimě bylo krásné počasí a tak jsme vyrazili na výlet na lyžích do okolí Harrachova. Při plánování jsem zjistil podle logů, že většina kešek není odlovitelných v zimě. Zaujala mě však jedna multina s krásnými fotkami a hlavně hodně malou návštěvností - keš K pramenům Kamenice. A samozřejmě nejen na ni. Také jsme se vyrazili pěkně projet na lyžích! A protože už sníh začíná zdobit krajinu i v podhůří, dovolte mi pozvánku na tuto keš a tuto trasu. Pokud máte krom geokešingu rádi i krásnou přírodu a rádi si vyjedete na běžky, určitě vás tato trasa nadchne stejně jako nás...




Vložený obrázek

Panorama od pramenů Kamenice

Keška K pramenům Kamenice
Sám autor píše o tom, že je keška koncipovaná jako zimní. Dokonce doporučuje jejich absolvování na sněžnicích. Svou délkou 17 kilometrů a návštěvností 7,5 nálezů za rok (z toho 8 za poslední rok) byla prostě výzvou, zda si ji najdeme. Před naší návštěvou jsem si raději u autora ověřil, jestli je přístupná i na lyžích. Ten mi sice poradil, že určitou část trasy můžeme objet, dokonce poradil hodnotu jedné stage, abychom k ní nemuseli sjíždět. Ovšem my se vydali pěkně "po trase". Podle map, které byly cestou totiž celá trasa vede po "lyžařské trase" až na poslední úsek k finálce.

Den D aneb zkušenosti z trasy
Na odlov jsme si vybrali krásný sluneční den, kdy všude okolo byl čerstvý prašan. Na lyže jsme vyráželi z centrálního parkoviště v Harrachově (bohužel placené 100 Kč / den). Odtud jsme vyrazili údolím Mumlavy rovnou k Mumlavskému vodopádu. Tady jsme si splnili zdejší earth keš Mumlavský vodopád. Když jsme tu byli, tak tu zrovna chyběla cedule s jednou odpovědí. Naštěstí jsem dohledal odpověď ve svém domácím fotoarchivu, kde jsem měl otázku vyfocenou :-).




Vložený obrázek

Mumlavský vodopád

Od Mumlavy jsme si odbočili pro tradičku Mumlavský vodopád, kterou jsme ale ani přes fotonápovědu nenašli. Doufal jsem po úspěších v okolí Dolní Moravy, že se to s fotonápovědou podaří i pod sněhem, ale ostatní logy mě utvrdili v tom, že pokud jdete v zimě, je tato odbočka spíše ztrátou času.
Po návratu k Mumlavskému vodopádu jsme pokračovali po žluté turistické trase kolem kešky Žabinec až k rozcestí s modrou turistickou značkou u Huťského potoka. Keška Žabinec je kupodivu lovitelná v zimě a v docela pěkném úkrytu. Ovšem logbook byl už při naší návštěvě mokrý a bez krabičky uvnitř skrýše. Je zajímavé, že autor až 3 měsíce po naší návštěvě keš disabloval, pro časté krádeže krabičky (i když logbook v úkrytu byl) a posledních 5 měsíců je keš disablovaná, i když stále ji lidi nalézají :-(.
Vzhledem k fotonápovědám, množství sněhu a DNF logům za sněhu jsme nakonec vynechali kešky, které byli blízko cesty, ale hodně obtížně lovitelné v zimě a pokračovali jsme podél Huťské strouhy vzhůru po modré turistické značce. Přestože byla značená jako lyžařská, na lyžích se tu moc jet nedalo, takže jsme raději šli pěšky. Naštěstí se dalo jít celkem v pohodě a tak jsme dostoupali až ke keši Křižovatka 870 m.n.m., kde jsme si zjistili nejen indície stage multiny K pramenům kamenice, ale zkusili i odlovit i tuto keš. Opět jako u dalších zdejších keší jsme nyní v zimě i přes dlouhé hledání neuspěli. Dál jsme pokračovali vzhůru potokem až k další stage a na krásnou lyžařskou trasu - tzv. Terex. Zde u stage 5 jsme indície spíše odhadly. Dnes už naštěstí autor změnil indície k výpočtu, takže jsou jednoznačnější :-) Další cesta vedla po lyžařské cestě Terex. Tuhle lyžařskou trasu plnou krásných výhledů vřele doporučuji. Plánujeme si ji jednou projet celou, až od Harrachovské celnice. Po ní už jsme dojeli až ke stage 6, kde jsme po rychlém zjištění indície jsme dopočítali souřadnice finálky a vyrazili jsme pro finálku. Tady už nás trasa vedla mimo lyžařskou trasu. Naštěstí jsme měli dobrý sníh, vespod pevný a nahoře krásný prašan, takže i přestože jsme si procházeli vlastní stopu, šlo se nám dobře. Mírným stoupáním jsme došli až skoro k prameni Kamenice, kde nás čekala cedule Národní park I. pásmo a nedaleko už také finálka našeho dnešního hlavního cíle - kešky K Pramenům kamenice. Finálku jsme chvíli hledali, protože i přes atribut odlovitelné v zimě byla maličko pod sněhem. Ovšem to bylo tím, že umístění kešky bylo spadlé, dnes už autor i to podle logů opravil. Od finálky jsou nádherné výhledy na okolní krajinu Krkonoš a také na Jizerské hory. Okolí finálky, kam se člověk normálně nepodívá, nás úplně nadchlo a vřele doporučujeme její návštěvu!

Vložený obrázek . Vložený obrázek . Vložený obrázek

Výhledy od Pramenů Kamenice


Návrat do civilizace
Jako obvykle jsme samozřejmě nemohli jet zpět k autu tou nejkratší cestou. Po čtyřech a půl hodinách cesty ke kešce (včetně vracení se pro ztracený mobil - naštěstí ho našli počestní turisté :-) ), jsme toho ještě neměli málo, tak jsme od stage 6 vyrazili po cestě Terex dál směrem k Vosecké boudě. Keš Harrachov, která byla cestou, ani nemělo cenu hledat - zmiňovanou nápovědu jsme pro sníh ani neviděli. A tak jsme si našli až keš Krakonošova snídaně. Tedy, já už podruhé, ale Dana ji ještě odlovenou neměla, tak jsme si ji našli znovu, tentokráte v záplavě sněhu. Kupodivu jako jedna z mála byla v zimě lovitelná, i když trochu obtížněji. Z Krakonošovy snídaně už na nás čekal jen nádherný sjezd údolím Mumlavy okolo další keše Orlí ručej (i přes pěknou fotonápovědu jsme keš v zimě nenašli), až zpět do Harrachova.





Vložený obrázek . Vložený obrázek . Vložený obrázek

Cesta po Terexu, západ slunce nad údolím Mumlavy a cesta Terex pod Voseckou boudou,



Něco o trase a do statistiky
Navržená trasa je dlouhá celkem 24 km s asi 740 metry stoupání. Přestože nejsme nějací moc velcí sportovci, vešli jsme se i s odpočinkem a hledáním různých keší do sedmi hodin trasy (A to jsme si zašli asi 2 kilometry díky ztracenému mobilu). Trasa je spíše lehčí a v popisovaném směru budete nejdříve mírně stoupat (až k třetí stage multiny), pak si vydupete tříkilometrový stoupák s převýšením skoro 300 metrů, čímž se dostanete na krásnou lyžařskou cestu, která vás s menšími houpáky dopraví až pod Voseckou boudu, odkud absolvujete krátký prudší sjezd ke Krakonošově snídani, odkud to je už na lyžích pohodová cesta mírně z kopečka podél řeky Mumlavy. Trasa se mi na běžky moc líbila. Osobně vřele doporučuji absolvovat multinu K pramenům Kamenice na běžkách za pěkného počasí s výhledy a pak si protáhnout výlet přes Krakonošovu Snídani. Určitě nebudete litovat... Pokud bychom nešli po trase multiny, dá se prudký úsek stoupání mezi stage 3 a 5 obejít kolem Harrachovské celnice po lepší lyžařské cestě, ovšem o několik kilometrů delší trasou. V tom případě však mineme stage 4.
Odměnou za absolvování trasy vám bude nejen to, že jste si odlovili jednu z hodně málo navštěvovaných keší Krkonoš, ale také spousta krásných výhledů a také radost z pohybu. Cesta tu je opravdu moc krásná, vřele doporučuji. Jen těch kešek, pokud trasu půjdete opravdu v zimě, odlovíte jen pár - my našli za celodenní putování jen 4, to nám však nezkazilo radost z krásně prožitého dne.



Vložený obrázek

Profil Trasy



Vložený obrázek

Mapka trasy

Pozor, mapka byla drobně změněna, aby neukazovala přesnou finálku multiny ;-)



  • 3



Poslední komentáře

Reklama