Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 6 hlasy

Zapomenuté kouty zimních Krkonoš

Příspěvek od Roman_Jaromer , v Tipy na výlety a zážitky z cest 12 prosinec 2013 · 5 386 Zobrazení

doporučení reportáž
Zapomenuté kouty zimních Krkonoš
  • 13 03 23 15.28.56 Chata Zvonička
  • 13 03 23 14.05.52 Penzion Zlatý Mlýn
  • 13 03 23 14.05.36 Penzion Zlatý Mlýn
  • 13 03 23 13.26.59 Spodní cesta kolem Zlatého Mlýna
  • 13 03 23 12.21.54 Výhled z kratší varianty okruhu
  • 13 03 23 12.17.10 Zinneckerova strouha
  • 13 03 23 12.17.01 Zinneckerova strouha
  • 13 03 23 11.56.25
  • 13 03 23 11.56.22
  • 13 03 23 11.55.50 Stoupání od Hříběcích bud, vzadu Žalý
  • 12 01 27 15.42.17 Chata Zvonička
  • 12 01 27 15.40.15 Chata Zvonička
  • 12 01 27 15.25.54 Apalucha   chalupa Kde Se natáčel film S tebou Mě baví svět
  • 12 01 27 15.22.48 Apalucha   chalupa Kde Se natáčel film S tebou Mě baví svět
  • 12 01 27 15.22.01 Apalucha   chalupa Kde Se natáčel film S tebou Mě baví svět
  • 12 01 27 15.17.22 Apalucha   chalupa Kde Se natáčel film S tebou Mě baví svět
  • 12 01 27 14.35.48 Penzion Zlatý mlýn
  • 12 01 27 12.08.22 Pohled Na Luční horu, Studničnou, Obří důl A Sněžku Od Husovy boudy
  • 12 01 27 11.28.02 Rozhledna Na Hnědém vrchu S pozadím Studniční A Sněžky
  • 12 01 27 11.09.37 Pohled Z Liščí hory Na východ (Černá hora)

Zapomenuté kouty zimních Krkonoš.
Blíží se zima a co v zimě, když bude spousta sněhu? Kešky jsou často pod ním, tak co teď?
No přece vyrazit na kešky na běžkách! Protože krom krásného pocitu, že si užijete krásu zasněžených hor, máte příležitost si odlovit i pár keší na krásných místech! A v části výletu si můžete užít i samoty uprostřed Krkonoš. Pocitu, který si v Krkonoších moc často neužijete!





Vložený obrázek

Panorama z Liščí hory

Kudy tam?
Ideální výchozí bod je Strážné - Jezerní domky, kde se nachází zdejší parkoviště.
Dvě varianty trasy, které tu popisuji vedou obě po trasách jako stvořených pro běžky. Jedna je náročnější a vede přes Dvorskou boudu a Chalupu Na Rozcestí, přes Liščí horu k Lesní boudě a pak se napojuje na druhou kratší trasu u Tetřevích bud. Po napojení na druhou trasu více stoupá a i sjezd z Liščí hory je náročnější. Ovšem při jejím absolvování můžete navíc odlovit kešku Dvorská bouda. Druhá trasa je pohodovější, vede po široké pěkně upravované cestě úbočím Liščí hory.
Společně obě trasy pokračují kolem Tetřevího vrchu, Zlatého Mlýnu, Hannapetrovy Paseky a přes Hříběcích Bud až zpět k parkovišti.


Vložený obrázek




Panorama z kratší trasy


Krátká trasa "Po lyžařské"
Z Jezerních Domků vyrazíme po zelené turistické značce, kudy zároveň vede i krkonošská cyklotrasa K18 a zelená lyžařská trasa, které se hlavně držíme. Stoupáme zpočátku přes Hříběcí boudy, kde můžeme obdivovat tradiční Krkonošské boudy. Dál stoupáme po široké upravené lyžařské cestě nad Husími boudami po úbočí Světlého vrchu. Zde se napojíme na červenou lyžařskou magistrálu. Po široké cestě vystoupáme až pod Zadní Rennerovky do cca 1150 metrů nad mořem. Už cestou můžeme obdivovat krásné výhledy na Černou horu, Žalý a celé Podkrkonoší. Po výstupu k Zinneckrově strouze už nás čeká jen pár houpáků a pak už jen mírný sjezd k Tetřevím boudám, kde se obě trasy spojují.

Vložený obrázek . Vložený obrázek . Vložený obrázek


Náročnější trasa "Přes Liščí"
Od Jezerních domků vede tato trasa ze začátku stejně jako její lehčí sestřička - až na Hříběcí Boudy. I tady máme ještě dvě možnosti. Buď jít přímější trasou - po červené, nebo trochu delší trasou, ale mírnější - po Krkonošské cyklotrase č. K1A. Obě tyto varianty se scházejí pod Předními Rennerovkami a pak dál pokračují na Dvorskou Boudu a Chalupu na Rozcestí. navíc odlovit kešku Na Dvorské boudě si můžete odlovit zdejší kešku. Podle atributů i nápovědy by měla být odlovitelná i v zimě, ovšem osobně vám to nepotvrdím, protože při naší návštěvě tam ještě nebyla. Z chalupy Na Rozcestí pak pokračujeme doprava přes Liščí horu k Lesní boudě, kde se dáme doprava po zelené turistické značce na Tetřeví boudy, kde se obě trasy spojují. Cesta po červené přes Liščí horu si dejte raději pozor, protože trasa zde není technicky upravovaná a při sjezdu na běžkách je nutné dávat zvýšený pozor.





Vložený obrázekVložený obrázekVložený obrázek

Chalupa Na Rozcestí, výhled z Liščí hory a rozhledna na Hnědém vrchu




Při sjezdu z Liščí hory si můžete i odbočit na kešku na rozhledně na Hnědém vrchu. Zdejší keš je má atribut, že je pouze sezónní. Je to vzhledem k tomu, že je umístěná na zdejší rozhledně, která je v zimě zavřená. Ovšem většina lidí na rozhlednu přesto chodí a i já jsem si keš odlovil při své zimní návštěvě rozhledny. Byl odsud opravdu nádherný výhled. Proti plánované trase však počítejte se zacházkou asi 1,2 km - ovšem skoro po rovině.


Vložený obrázekPanorama z rozhledny na Hnědém vrchu



Další zacházku si můžete udělat k Pražské boudě, kde je také jedna ze "zimních kešek". Alespoň podle atributu "Available in Winter". Ovšem z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že za vyšší sněhové pokrývky může být naprosto nedobytná, zvlášť pokud nechcete při kopání v závějích rozbít okna místní chaty... Touto zacházkou si ale projdete navíc 4 kilometry. Přitom si můžete odskočit ještě asi pět set metrů pro kešku "Výhled na Sněžku - Webcam". Jednoduchá mysterka s umístěním dostupným i v zimě...

Vložený obrázekVložený obrázekVložený obrázek

Pohled na penzion Zlatý Mlýn zvenčí (rok 2012 a 2013) a zevnitř (více fotek zevnitř v galerii)

Společné pokračování
Máme za sebou v obou případech trasu se spoustou výhledů. Teď nás čeká trasa za nezvyklými kouty Krkonoš a krásnými zákoutími zdejších chalup. Z Tetřevích bud se dáme po cyklotrase K1B. Vede tudy i doporučená lyžařská trasa. Bohužel většinou není strojově upravená. Ovšem většinou tudy bývá jen projetá trasa sněžným skútrem, kudy je projetá docela dobře lyžařská stopa. Určitě nedoporučuji sjíždět "zkratkou" po zelené turistické značce z Tetřeví Boudy přímo dolů. Poprvé jsem to tudy zkusil a 900 metrů vzdušnou čarou mi trvalo přes půl hodiny, i když to bylo z kopce :-). Trasa okolo je naopak pohodová trasa mírně z kopce.
Poté, co budeme křižovat zelenou turistickou značku, odbočíme po ní mírně dolů ke Zlatému Mlýnu. Je to tu krásný penzion a také je tu keška, která mě sem poprvé zavedla. I přestože nemá atribut, že je dostupná v zimě, je to jedna z těch kešek, která je v zimě odlovitelná opravdu skvěle a nehrozí to, že by zapadla sněhem... Po odlovu této kešky vřele doporučuji návštěvu místního penzionu. Milá paní domácí Vám nabídne milé pohoštění a je tu opravdu hodně útulno.





Vložený obrázek . Vložený obrázek . Vložený obrázek

Apalucha



Až si dosytosti odpočineme, můžeme vyrazit na další pokračování - od Zlatého Mlýna přímo nahoru, po většinou prošlápnuté cestě zpět na lyžařskou trasu skoro přímo za šipkou ke kešce Apalucha. Kdo by neznal film S tebou mě baví svět. A ten byl právě zde na zdejší chalupě natáčen. Dokonce i ve Zlatém Mlýně byly natáčeny některé interiéry tohoto filmu. I přestože jsem si i já dlouho myslel, že tento film byl natáčen v Beskydech, alespoň podle některých exteriérů a podle přesmyčky "Ydykseb" :-). Keška je moc pěkně ukrytá, ovšem při jejím otvírání si dejte pozor, je trochu komplikovanější, když jsem zde byl poprvé, dost dlouho mi trvalo, než jsem ji ve zmrzlých rukavicích otevřel.

Vložený obrázekVložený obrázekVložený obrázek

Apalucha a chata Zvonička



Samotná keška není přímo u "Apaluchy". Keš je hned u cesty, krásně přístupná i v zimě. Ovšem pokud se chcete podívat na Apaluchu, musíte vyšplhat dalších 50 výškových metrů. V zimě i hlubokým sněhem. Samotná chalupa se sice hodně změnila, ale i tak určitě některé reálie určitě poznáte!
Po odlovu kešky Apalucha pak můžeme pokračovat dál po lyžařské trase (také značené Krkonošské cyklotrase K1B). Cestou si můžete všimnout po levé straně krásné chalupy "Zvoničky". Zasněžená vypadá opravdu kouzelně. Dále pak pokračujeme kolem Kotelské boudy, pod Hanapetrovou Pasekou až dojdeme zpět k Hříběcím Boudám, odkud to už je jen skok zpět k parkovišti. Vřele doporučuji si vyluštit keš Hájovna. Mysterka je to celkem náročná, hlavně na nápad, alespoň pro mě, i když jsem už pár podobných viděl. Keš je také nedaleko vaší trasy od poslední keše a i tato je snadno dostupná v zimě...

Pokud v cíli vaší cesty nemáte ještě dost keší, můžete si odskočit do 5 kilometrů (zda přeháním nebo ne, to si nechám pro sebe, kvůli BFkářům) na další mysterku Po Skalinách. V atributech má, že je dostupná v zimě, ovšem výstup k ní je daleko náročnější a nám hledání trvalo přes 3/4 hodiny, protože nápověda je dost nicneříkající, hlavně v této oblasti.

Trochu statistiky
Kratší trasa je dlouhá 25,5 kilometrů a s převýšením asi 600 metrů se dá v pohodě zvládnout za 6,5 hodin i s odlovem 3 keší na trase a posezením ve Zlatém Mlýně.
Delší trasa je dlouhá 27 kilometrů s převýšením cca 850 metrů. Jak dlouho jsem ji jel vám přesně neřeknu, protože jsem nejel přesně tuto trasu, takže nemůžu říct přesnou dobu. S odbočkami na Hnědý vrch, Pražskou boudu a asi hodinovým blouděním kolem Tetřevích bud mi tento okruh trval asi 10 hodin.
Na kratší trase jsou celkem 3 keše, na delší 4. Pokud budete chtít, můžete si z delší trasy odskočit na další 3 keše dostupné celkem snadno v zimě. A od parkoviště si můžete odskočit na další mysterku. Ovšem upozorňuji, že v tom případě, se vám trasa přehoupne přes 30 km.

Vložený obrázek

Kratší trasa

Vložený obrázek

Delší trasa

Vložený obrázek

Mapka tras



Co říci závěrem?
Krátká trasa je jak stvořená pro odpočinek a kochání se přírodou. Najdete zde jak krásnou trasu na běžkách, tak krásné kouty přírody i krásné ukázky Podkrkonošské architektury. Dokonce i ty kešky jsou zde moc pěkné... Na delší trase se vám naskytne o trochu více výhledů i na hlavní hřebeny Krkonoš spolu se Sněžkou, Luční a Studniční horou a také možnost odlovit si pár dalších kešek při cestě. Pokud máte namířeno v zimě do Krkonoš, určitě nevynechte tuto trasu.

  • 2



Poslední komentáře

Reklama

Naše nabídka