Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 2 hlasy

Za krásami Stolových hor

Příspěvek od Roman_Jaromer , v Tipy na výlety a zážitky z cest 14 prosinec 2013 · 5 371 Zobrazení

Za krásami Stolových hor
  • Gory Stolowe   trasa
  • Gory Stolowe   Profil
  • 11 10 22 14.39.20 Biele skaly
  • 11 10 22 14.22.31 Biele Skaly
  • 11 10 22 14.00.22 Cesta přes Biele skaly
  • 11 10 22 13.41.05 Biele skaly
  • 11 10 22 13.07.37 Biele skaly
  • 11 10 22 12.53.25 Výhled z Bielych skal
  • 11 10 22 12.51.39 Výhled z Bielych skal
  • 11 10 22 12.49.24 Výhled z Bielych Skal
  • 11 10 22 11.24.29 Za keškou Skalniak
  • 11 10 22 11.17.28 Za keškou Skalniak
  • 11 10 22 11.04.25 Za keškou Skalniak
  • 11 10 22 10.37.54 Na skalách Skalniaku
  • 11 10 22 10.36.43 Pitoreskní skály Skalniaku
  • 11 10 22 09.59.15 Okraj skalní plošiny
  • 11 10 22 09.51.14 Cesty kolem Skalniaku
  • 11 10 22 09.49.28 Polské rozcestníky
  • 11 10 22 09.39.30 Hejšovina z Fort Karola
  • 11 10 22 09.37.41 Na vyhlídce na Fort Karola

Za krásami Stolových hor

Každý asi zná naše česká skalní města ve Východních Čechách - Adršpašsko-teplické, stolovou horu Ostaš, Broumovské skály. Málokdo však už ví, že pár kilometrů za hranicemi s Polskem jsou nádherná skalní města, která překvapí svou krásou a vyhlídkami z nich. Dovolte mi, abych vás pozval na výlet do jednoho z nich. Bohužel zde nenajdete tolik kešek, jako u nás, to však přece nemůže zkazit krásný zážitek z výletu krásnou přírodou úžasnými skalami. Díky některým keškám na krásných místech si zde můžete zažít i zajímavý pocit z Archeokešingu.


Vložený obrázekPanorama ze Skalniaku


Kudy na trasu?
Nejlepším startovním místem je parkoviště na souřadnicích N 50° 27.726 E 16° 20.886. (převzato z archivované kešky). Zde můžete u hlavní silnice zanechat svá vozidla. Cestou z Čech doporučuji si zastavit u drive-in earth kešky The Errant Rock, tak si ji můžete odlovit. Z parkoviště pak vyrazíme po zelené turistické značce a nezapomeneme si odskočit na zdejší hrad Fort Karola.

Fort Karola
Fort Karola (německy Blockhaus, Fort Carl, česky Karlova pevnůstka) jsou pozůstatky malé vojenské pevnůstky v Kladsku, postavené v roce 1790 uprostřed skal na hoře Pták (Ptak, 841 m) nad Liščím sedlem (Lisia Przelecz) z rozkazu pruského krále Bedřicha Viléma II. a pojmenovaná na počest císaře Karla VI. Pozůstatky této pevnosti se nalézají asi 2 km jižně od polské obce Karlów.
Úkolem této nevelké pevnosti, spíše strážnice bylo střežit na bývalé prusko-rakouské hranici cestu do města Lázně Chudoba nazývanou „Silnice sta zatáček“ (Szosa Stu Zakretów). Tato pevnost nebyla dokončena v původně plánovaném rozsahu a dokončené budovy byly již v 19. století opuštěny a rozpadly se v ruiny a do dnešní doby se dochovaly pouze zbytky zdí u vstupní brány a schody vysekané do skal vedoucí na skalní vyhlídku.
Kdysi tu byla i Eyletova keška. Autor byl známý archivováním svých kešek na GC.com, bohužel tato zmizela opravdu i v terénu (hledali jsme, nenašli).
Na vrch Skalniak
Z pevnůstky Karola pokračujeme ještě kousek po zelené a pak se vydáváme po červené severozápadním směrem. Zde si nezapomeňte odlovit kešku Pod Stolem. Sice je archivovaná, ovšem opět stále v dobrém stavu a odlovitelná, i když letos ještě nález neměla. Keš je na pěkném místě, jen musíte slézt kus "pod vyhlídku". Počítejte ovšem s tím, že jí tady budete chvíli hledat. Pokud máte dost odvahy a chuť, můžete si zkusit odlov archeokeše Skalniak. Upozorňuji však, že stage i samotná keš i když jsou všechny na místě a odlovitelné (jak dokládají nálezy cca 1x ročně od archivace před 2 roky) - leží mimo cestu, takže uvnitř CHKO - proto byla keš archivována (prý tu chodí občas stráž CHKO)... Pokud se ji však pokusíte najít, čekají vás nádherné výhledy a krásný kout Polské přírody!

Vložený obrázekVložený obrázekVložený obrázek

Výhledy z hřebene Skalniaku


Do Błędnych Skał
Přestože tu žádná keš není, vřele doporučuji si protáhnout cestu na Skalniak po červené až na Bledne Skaly (od finálky kešky Skalniak se musíte po jedné z mnoha stezek vrátit zpět na červenou). Jedná se o unikátní bludiště uvnitř skal, které opravdu nemá obdoby. Bohužel většinu roku je přístup do skal zpoplatněný, ovšem vstup určitě stojí za to. Upozorňuji však ty trochu více při těle, že si musí dát pozor, aby se sem vešli. Některé průchody jsou opravdu velice těsné.
Błędne Skały se nalézají přímo na polsko-české hranici ve výšce 852 m n.m. Na české straně leží vyhlídka Bor, odsud se dá neznačenou cestou projít přímo do Błędnych Skał. Jedná se o malé skalní město vytvořené v horních kvádrových pískovcích západní části stolové plošiny Skalniaku (Boru).
Na ploše 21 ha se rozprostírá labyrint rozsedlin o hloubce 6-11 metrů v mohutných skalních blocích, které jsou ve spodních částech vyklenuty. Těmito průchody prochází částečně zpevněná turistická trasa kolem nejzajímavějších skalních útvarů s názvy jako Kuchnia, Stolowy Glaz, Okret, Kasa, Dwunozny Grzyb nebo symbolu celého bludiště Kurzi Stopky.
O Błędnych Skałach si můžete přečíst informace i s pár pěknými panoramatickými prohlídkami třeba ZDE.
V zimě i z jara bývá cesta dost zaledněná, takže také hodně obtížná. Ovšem i v zimě vás zde čekají netradiční zážitky, to když se vám podaří vyjít netradiční cestou nahoru na skalní bloky nad rozsedliny, kudy se normálně chodí, kde si pak musíte dát pozor, protože při sněhu vůbec nevidíte, kde se pod vámi nachází rozsedliny, které jsou občas úplně zasněžené :-).
Jinak kdo by si myslel, že polský název evokuje "bílé skály" ten by se mýlil. V překladu znamená "Bludné skály" A nebýt značení, tak by člověk opravdu hodně snadno zabloudil.


Vložený obrázek . Vložený obrázek . Vložený obrázek

Uvnitř Błędnych Skał jsem byl jen párkrát v zimě, proto jen pár zimních fotek (to se neplatilo :-) )


Bílými skalami
Že jsem právě psal, že Błędne Skały neznamenají Bílé skály? To ne. Ovšem když se vrátíme z Błędnych Skał zpět pod Fort Karola, určitě bychom neměli opomenout i celkem pěkný okruh s krásnými výhledy po Białých Skałach, což už v překladu Bílé skály skutečně jsou :-).
Od parkoviště, kde parkujeme, se dáme pro změnu po modré turistické značce. Ta jde po západní straně stolové hory se spoustou krásných výhledů a my si na ní můžeme odlovit keš Kopa Śmierci. Jaká je vám bohužel neřeknu, vznikla až po mé návštěvě zdejší oblasti. My si tenkrát udělali okruh Bílými skalami jen kvůli keši Eagle owl, ale rozhodně jsme nelitovali. Sice se jedná o tradiční schovku, ale cesta nás vedla krásnou krajinou a my měli co obdivovat. Bohužel tato keš dnes už spěje ke své archivaci, protože je to už více jak rok od posledního nálezu. Keš však byla podle fotek pod kamenem nedaleko cesty v díře v zemi, takže je možné, že je jen lépe "zahrabaná" i když na místě... Je škoda, že taková krásná místa nemají kešek více.
Od keše Eagle owl dojdeme až na nedaleké rozcestí se zelenou, odkud se vydáme doleva po této zelené na žlutou a po té se vrátíme zpět na parkoviště na Lisie Przeleczi. Cesta tu je krásně upravená zpočátku po hatích a později je tu i několik zastavení zdejší naučné stezky skalním masivem.

Vložený obrázek . Vložený obrázek . Vložený obrázek

Cesta okolím vrcholové tabule Bielých skal a skály na Bielych Skalách




A nakonec statistika.
Celý "dvouokruh" je dlouhý 20 kilometrů. Je docela nenáročný, až na pár výstupů na skály. Vede totiž po náhorní plošině, takže výstupů zde moc není. Vystoupáte zhruba 300 - 350 výškových metrů, což na takto dlouhý výlet je opravdu málo. Pokud byste si to chtěli rozdělit, tak okruh přes Bílé skály má cca 7,5 km.
Určitě vřele doporučuji i návštěvu těchto skal, které jsou ve světle známějších skal v Čechách často zanedbávány, protože o nich moc Čechů neví. To však neznamená, že tu nejsou hezká místa.

Vložený obrázek

Profil trasy


Vložený obrázek

Mapka trasy



  • 1



Můžu potvrdit - velice pěkná místa.

Cca před 5-ti lety v zimě jsme dělali okruh - Náchod - Bledné - Karola - Hejšovina - Broumovské stěny - Ostaš a Teplice nad Metují. V paměti mě ukvělo bivakování v "toitoi-kách" u vstupu do Bledných skal :-) z důvodů strašnýho počasí. 

    • 0
Fotka
Iabbervox
pro 17 2013 12:44

Hezké. Jen bych se možná přidržel českého jména Hejšovina, když už ho máme. Góry Stołowe tomu říkají Poláci, kteří přišli až po roce 1945.

    • 0
Fotka
Roman_Jaromer
pro 17 2013 13:00

Používám český výraz "Stolové hory", protože jako Hejšovina je v mapách označen dvojvrchol Malé a Velké Hejšoviny (Szczeliniec Wielky).

Přiznám se, že mi nikdy nedošlo, že dříve mohla být takto označována širší oblast... I když kdo ví... Máš nějaké starší mapy?

 

Přesto si článek dovolím nechat tak jak je. Za krásami Hejšoviny a Skalních hřibů opodál jsem si původně říkal, že by se hodil zvláštní článeček ;-) Jen na něj už asi nebude tolik času...

    • 0
Fotka
Iabbervox
pro 17 2013 14:54

Mapu bohužel nemám a vzhledem k tomu, že od sedmileté války bylo Kladsko součástí Pruska (byť se Laudon snažil), našel jsem na webu jen pruské mapy: bit.ly/1bXfw6i Možná by existovala nějaká meziválečná či krátce poválečná s českými názvy, já ji ale nemám. Nicméně celé to pohoříčko se německy označuje jako Heuscheuergebirge.

A pak tu máme Babičku Boženy Němcové :-)

 

A když zraky obrátila k východu, tu ležel před ní krásný polověnec Krkonošských hor, od dlouhého hřbetu Hejšoviny až k vrcholu do oblak čnějící Sněžky pokryté sněhem. Babička ukazujíc přes Hejšovinu, říkala dětem: „Tam znám každou stezku, tam v těch horách leží Kladsko, kde se vaše matka narodila, tam jsou Vambeřice a Varta, tam v těch krajinách strávila jsem několik šťastných let.“

    • 0
Fotka
Roman_Jaromer
pro 17 2013 15:41

Tak zase mohla ukazovat na Velkou Hejšovinu :-)

I když se přiznám, že teď nevím, jestli je z Babiččina údolí přes Bor Velká Hejšovina (abych neříkal jen Hejšovina jak mám já ve zvyku) vidět...

Krom toho ani Barunka Panklová nemusela znát přesně zeměpis :-).

 

Neboj, nechci se hádat, připouštím, že se možná říkalo kdysi Hejšovina celému tomuto pohoří, ale přece jen i podle dnešní Wiki má tato oblast název Stolové hory (Góry Stolowe) a Hejšovina je jen ten dvojvrchol... Tedy, alespoň já to tak chápu. Možná by nás rozsoudil Hanska, ten zná morfologii ;-).

 

PS.: Do večera bude snad článek ještě o Hejšovině a Skalních hřibech, tak doufám, že se bude taky líbit a bude také dobře ohodnocen ;-)

    • 0
Fotka
Roman_Jaromer
pro 17 2013 18:44

Tak pokračování blogu o Stolových horách v Polsku napsáno - tentokráte o Velké Hejšovině :-)

    • 0
Fotka
KRON family
pro 18 2013 15:39

Fort Karolu jsem taky už hledal, ale říkám si, že může být někde zapadlá. Popravdě se mi nechtělo slézat z vyhlídky trasou, kterou bych se zpátky na ní už nedostal a přímo na vyhlídce keška pravděpodobně nebyla. A bludné skály jsem už kvůli keši navštívil, když jsem tehdy hledal jednu keš, ty určitě vědět budeš, na českém území a o pár metrů níž. Tehdy byl všude sníh a celkem jsem si to tam krásně prolezl.

    • 0

Poslední komentáře

Reklama