Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 4 hlasy

Jak jsem psal blog

Příspěvek od Roman_Jaromer , v Zamyšlení nad geokešingem 18 prosinec 2013 · 4 481 Zobrazení

Jak jsem psal blog aneb jak vyhrát v soutěži

Tak soutěž je (skoro) za námi a já si konečně říkám, že budu moct volně psát to, co si myslím...
Nezastírám totiž, že jsem začal psát kvůli ceně, bylo to velké lákadlo. Nikdy jsem žádný "blog" nepsal. Představoval jsem si, že blog je něco takového jako takový veřejný deníček, kam si člověk píše to, co si myslí, takové to místo k zamyšlení. Jenže kvůli soutěži jsem nakonec seznam témat do blogu značně zredukoval...

Dva perné měsíce
Ze začátku jsem zkoušel psát něco o tom, jak jsem začínal, co se mi líbilo za zajímavosti, kešky atp. Pak jsem ale zjistil, že říkat, co si člověk myslí, se moc nevyplácí... Člověk hned dostane špatné hodnocení, když s ním někdo nesouhlasí. Občas jsem měl i problém, zda něco napsat či nenapsat, abych "nepapouškoval" někoho jiného - to když jsem o něčem chtěl napsat, sednu za PC a koukám - téma už je obsazeno. I kvůli tomu mi bylo blbé kopírovat třeba text, aby mi lidé dávaly hodnocení do blogu, i když by mi to možná v soutěži pomohlo... A tak nakonec nezbylo nic jiného, než psát maximálně články o tom cestování, protože ty se většinou líbí všem, alespoň když si s nimi člověk vyhraje...
A jak jsem si tak s nimi hrál, zjistil jsem, že jsem si s nimi hrál tak dlouho, že kdybych si sehnal brigádu, tak si na tu GPSku snad vydělám a budu to mít jistější... Možná i proto, že jeden článek s úpravou fotek, tras a profilů mi většinou trval i přes 5 hodin.
Sice soutěž ještě není u konce, ale myslím, že je celkem rozhodnuto. Technické články a blogy o jedné věci (návody) nakonec celkem zvítězily, ono není se co divit, tam s nimi není co nesouhlasit a je pravda, že některé tipy byly zajímavé i pro mě. A Wherigo taky jednou plánuji vyzkoušet, takže určitě jednou v budoucnu využiju, takže díky autorům za jejich sepsání. I když jsem si říkal, že je škoda, že nebyly k dispozici už dříve jako normální návod.

Přínos soutěže čtenářům
Když si to tak vezmu, tak pro čtenáře serveru měla soutěž docela velký přínos. Vznikl tu prima návod jak na Wherigo (viz. blog MH.Maila), spousta tipů pro GeoGet (blog HaLuMy) a spousta tipů na pěkné výlety, ať už u nás, tak v cizině. Asi nejzajímavější z těch tipů na výlet, mi přišel samozřejmě Kapsův článek, kdy atmosféry jeho článku se jen marně snažím ve svých článcích přibližovat. Četl jsem už některé jeho články na jeho webu a vždy jsem obdivoval, jak dokáže tak zachytit tu atmosféru. Bohužel někdo má nadání, nejen na text, ale i na fotografii, někdo se jen snaží - jako já :-). Ale doufám, že i pár mých článků se ostatním líbilo... Přece jen jsem se snažil vyzvednout trasy a zážitky, které se mi líbily.

A co jsem získal já?
Vyzkoušel jsem si, že psát blog s trochu propracovanějšími tipy na výlet, které obsahují i pár odkazů, mapku trasy, profil a další informace, není tak lehké, jak jsem si původně myslel. Je pravda, že jsem s tím strávil spoustu času, ale na druhou stranu doufám, že články co jsem napsal přečte rádo pár lidí ještě za rok či dva. A třeba si díky nim udělají výlet do míst, kam jsem je zval... A to mě bude těšit.

Soutěž končí - a co dál?
No, každopádně si osobně oddechnu, že ušetřím čas se psaním článků. Na druhou stranu už před psaním místních článků jsem chtěl asi před rokem napsat článek o kešce Kolo, pot a vůle s odkazy na kešky cestou a fotkami, které jsem tam udělal, ovšem tenkrát jsem sepsal asi 3/4, abych ho někam založil a nikdy nedokončil a teď jsem ho musel psát znovu. Tenkrát jsem si říkal, že ta keš je tak zajímavá svou výzvou a málo navštěvovaná, že o její trase stojí za to napsat. Stejně tak třeba o TDK určitě stálo za to psát, protože podobné keše si publicitu určitě zaslouží... Takže soutěž byl spíš impuls, který mě donutil opravdu ty články napsat. A myslím si, že během času se určitě najdou i další zážitky, se kterými se budu chtít podělit. Takže nejspíše párkrát za rok nějaký ten článek ještě napíšu, ale určitě nečekejte několik článků měsíčně - spíše jeden za měsíc či za dva :-).


Dopsáno 17.12.2013 ve 22:00
Publikováno 18.12.2013 ve 24:00, Snad mi už to nepokazí hodnocení ;-)

  • 6



Já se snažím do blogu napsat i svůj názor, soutěž, nesoutěž. Od toho snad blog je. Že soutěž vyhraje blog o geogetu, bylo jasné od samého počátku. Soutěž měla být rozdělena do více kategorií - technická, cestovatelská, vlastní názory na určitá témata. Dle mého názoru měl být blog o geogetu mimo soutěž, stejně jako příspěvky mikisiho, naopak do soutěže mohl bbýt zařazen kapsův blog. Ale je to jen můj názor...

    • -1
Fotka
Roman_Jaromer
pro 19 2013 7:59

HaLuMa splňuje podmínky soutěže, takže proč by nemohl být zařazen do soutěže. Těží ze své práce, kterou věnoval naprogramování skvělého programu - za to mu náleží ta odměna. Samozřejmě mě mrzí, že to přede mnou vyhrál, ale beru to, že si tu odměnu odpracoval při programování toho geogetu. I když psaní samotných blogů mu určitě nedalo tolik práce jako tipy na výlety s úpravou fotek, nebo třeba MH.Mailovy rady, jak dělat Wigo - ty mi přišly daleko více propracovanější a vypiplanější než GeoGetí blog - a tím dle mého subjektivního názoru i kvalitnější. HaLuMa zkrátka těžil z obliby GeoGetu a z toho nápadu dát si do podpisu každého článku to, aby ho lidi hodnotili...

Zvažoval jsem, zda to taky neudělat, ale nechtěl jsem kopírovat nápady cizích... I když mi na jednom eventu kamarád řekl, že se mu líbí můj článek a na otázku, jestli ho alespoň ohodnotil, tak mi řekl - jo, dal jsem ti tam palec - o hvězdičkách vůbec nevěděl :-)

 

Kapsa má skvělé články - je vidět, že je minimálně poloprofesionál, pokud ne profesionál. Ovšem asi nepsal dost často, aby splňoval to kritérium, že se bude aktivně účastnit soutěže...

    • 0

Přesně jak píšeš, HaLuMa vyhrál z 95 % díky tomu, že velká skupina uživatelů používá jeho program, o kvalitě samotného blogu to asi až tak nebylo. Ta dualita hodnocení se mi taky moc nelíbila, navíc když na fóru jsou jen palce, takže to mohlo mnoho lidí zmást...

    • 0
Fotka
pepa.z.pocernic
pro 19 2013 14:21

@hanska, to že svym neustálim kverulanstvim lezeš lidem na nervy a uživatele odpuzuješ, zatímco HaLuMa pro lidi něco dělá a má své uživatele je tvoje chyba a tvoje smůla a nevidim důvod to nějak kompenzovat. Navíc v hodnocení rozhodoval průměr a ne celkový počet, takže zabodovat mohl i obsah s menším počtem čtenářů. (RJ měl v absolutních počtech poloviční celkový počet bodů i počet hodnocení)

Text "Hodnotit příspěvek" je prakticky to první, co je z každého otevřeného zápisku vidět. Za to že mají někteří problém tento text pochopit opravdu nemůžu.

A byla to soutěž o nejlépe hodnocený blog, takže měřítko úspěchu bylo jasné. Že ty by si chtěl jinou soutěž s jinými parametry a dokolečka o tom meleš, s tím jdi do ...., to je jako by si v trojskoku brečel, že jiný soutěžící má delší nohy než ty a že spravedlivější by bylo porovnávat díru co každej při doskoku vyreje zadkem v písku. Trojskok o díře v písku neni. Smiř se s tim a už mi nelez na nervy, v tuhle chvíli tě drží jen předvánoční nálada.

    • 2

HaLuMa proste v soutezi vyhral, myslim, ze si to zaslouzi. Vyhra byla jen jedna. Obsah dalsich blogu a jejich uroven to nijak nesnizuje, rad je ctu.

    • 0

Poslední komentáře

Reklama