Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 2 hlasy

Kam o vánocích na kešky? No přece do Betléma!

Příspěvek od Roman_Jaromer , v Eventy 22 prosinec 2013 · 3 954 Zobrazení

Kam o vánocích na kešky? No přece do Betléma!
  • 13 12 22 16.57.03 Při hraní a zpívání koled
  • 13 12 21 15.19.00 Akce Zpívání v Betlémě den před eventem
  • 13 12 21 15.15.42 Betlém den před eventem
  • 13 12 22 19.30.38 Logbook str. 3
  • 13 12 22 19.30.23 Logbook str. 2
  • 13 12 22 19.30.01 Logbook str. 1
  • 13 12 22 17.08.24 Nasvícená jeskyně
  • 13 12 22 17.06.38 Nasvícená jeskyně
  • 13 12 22 17.03.12 Zapalování svíčky v jeskyni
  • 13 12 22 16.55.37 H+ a Malej H+ logují
  • 13 12 22 16.27.47 Hromadná fotografie účastníků
  • 13 12 22 16.26.41 Příprava na hromadnou fotku a filmař - Wetu
  • 13 12 22 16.24.30 Příprava na hromadnou fotku
  • 13 12 22 16.16.25 Zapalování svíčky v nasvícené jeskyni
  • 13 12 22 16.13.15 Areál Braunova (Žirečského) Betléma s kačery
  • 13 12 22 16.09.16 Wetu natáčí zapalování světélka pro jeden ze svých dalších úžasných videoklipů
  • 13 12 22 16.08.23 Při logování
  • 13 12 22 15.49.25 Vnitřek jeskyně Betléma před úklidem

Předně - všechny fotky v článku zobrazené jako malé, najdete v galerii v plné velikosti!

Předvánoční shon zasáhl i mě. Zvlášť když jsem během příprav věnoval ještě spoustu času i psaní článků na web. A tak jsem plánoval, že na vánoce budeme trávit čas většinou doma nebo maximálně při pěkném počasí vyrazíme někam na výlet.
Mezitím mi "píply" dva eventy s tématikou Betlémského světla v našem kraji. Betlémské světlo už jsem roznášel mnohokrát, a tak jsem si říkal, že je to pěkná myšlenka. Hned jsem si řekl, že i naši skauti v Jaroměři pořádají několik akcí s Betlémským světýlkem a jestli tedy neuspořádat něco, co by mělo trochu také vánoční atmosféru. Ještě krátká konzultace s Danou, které se tedy pořádání podobného eventu z počátku moc nezamlouvalo, ale nakonec kývla, že by to mohl být dobrý nápad.


Kam pro světélko?
Samozřejmě pro světélko si můžete jít skoro kamkoliv. K dispozici bývá v celé republice na spoustě různých míst. Jejich seznam se většinou dozvíte například na stránkách www.betlemskesvetlo.cz, kde si můžete najít i jednotlivé místní akce (to kdybyste si chtěli zajít i bez bodu pro světélko).
Ovšem kde uspořádat event s atmosférou vánoc a pohody a klidu? Jedno mi bylo jasné - nechtěl jsem to dělat někde uprostřed parkoviště nebo na náměstí někde ve městě.
Protože už druhým rokem bude hořet 24.12.2013 například i v Josefovských podzemních chodbách při zdejší prohlídce, při které jsem byl už včera a toto místo spolu s vojenskými uniformami mělo atmosféru opravdu výbornou. Ovšem hned mi bylo jasné, že tohle není dobrý nápad. Event podle pravidel má být totiž organizován kačery pro kačery a nejen připojen k nějaké jiné akci. Ovšem tu mě napadla jiná myšlenka - když pro Betlémské světélko, tak do Betléma!
Ovšem ani tady v Betlémě nebyla nouze o "kolize". Sice ne ty geokačerské, ale kolize pořadatelské. I zde totiž už jedna akce na rozdávání Betlémského světélka každoročně probíhá - Zpívání v Betlémě. Jedná se o akci jednoho starousedlíka z nedaleké obce, který společně s Jaroměřskými skauty pořádá zpívání v Betlémě i s možností zažehnutí Betlémského světla. Přestože jsem zvažoval propojení s touto akcí, bylo mi jasné, že i kdybych udělal event po konci této akce, stejně asi nebude úplně splňovat pravidla, takže nakonec padla volba na úplně jiný den - čtvrtou adventní neděli 22.12.2013.



Vložený obrázek . Vložený obrázek

Betlém 21.12.2013 při Zpívání v Betlémě, kde se také dalo Betlémské světélko připálit

Pro světélko do Žirečského betléma
Žirečský betlém, nebo též Braunův betlém leží v části Nového lesa u Kuksu. Jedná se o unikátní barokní sochařsko-krajinářskou realizací, vytvořenou v letech 1718–1732 za účasti významného barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna a jeho dílny na zakázku pro hraběte Františka Antonína Šporka jako širší součást rezidenčního a lázeňského komplexu v Kuksu. Nachází se v Královéhradeckém kraji mezi městy Dvůr Králové nad Labem a Jaroměř, zhruba 2 km severně od Kuksu. Od roku 2002 je areál chráněn jako národní kulturní památka. Je tu k vidění spoustu krásných barokních soch, i když už často hodně zničených. A pro svůj název i pro zdejší atmosféru se jedná o místo jako stvořené pro předávání Betlémského světélka.

Pro Betlémské světélko do Betléma
Vložený obrázekTakto se nakonec jmenoval náš event, který probíhal 4. adventní neděli - 22.12.2013 od 16 do 17 hodin v Žirečském betlémě. Nakonec jsme zvolili podvečerní čas pro atmosféru nasvíceného Betléma.

Příprava na event
Říkal jsem si, bude to nenáročný event na přípravu. Ovšem to jsem se mýlil. Člověk by neřekl, co jsme s přípravou eventu nakonec strávili času. Už jen když si chce člověk pohrát trochu s listingem a logbookem, hned nad tímto stráví několik hodin času. Nakonec jsem RW poslal i to, že se v Betlémě podobná akce koná i pro místní lidi. To jsem ale neměl dělat, protože mi přišel RW note, že event musí být mimo oficiálních akcí pro "mudly". Protože jsem tohle věděl a počítal jsem s tím, trochu mě to zaskočilo. Ovšem naštěstí jsme si rychle vyjasnili, že já psal, že akce pro veřejnost je v sobotu a ne v neděli, nebránilo nic publikaci eventu - pouhých 15 dní před samotným konáním eventu konečně byl listing na světě!
(PS.: Díky za rychlé schválení, vím, že jsme listing ladili na poslední chvíli, takže moc děkuji našemu milému RW za rychlou publikaci ;-) )
Tak zveřejnění keše bylo za námi, tak jsem si říkal, dovezu pár věcí na světélko, na přípravu teplého čaje vařič atp., a je hotovo. Z toho mě však Dana vyvedla, když mi navrhla, že bychom mohli udělat PFka pro každého účastníka - voňavé a slaďoučké. Takže už několik dní předem jsme pokračovali v přípravě eventu pečením perníčků s nápisem PF 2014. Celkem jsme jich připravili asi 50, i když přihlášených v době, kdy jsme tyto "dárky" připravovali, bylo necelých 20 lidí. Krom toho jsem ještě musel nacvičit pár koled, když jsem v zájmu atmosféry slíbil i společné hraní a zpívání koled.





Vložený obrázek . Vložený obrázek . Vložený obrázek

Jeskyňka s Betlémským světélkem v Žirečském Betlémě a zapalování Betlémského světélka pod dohledem kameramana


Cesta pro Betlémské světélko
I my jsme museli Betlémské světélko odněkud dovést. A světe div se, dovezli jsme ho také z Betléma. A to dokonce z toho Žirečského. Den před eventem jsme se jeli podívat na výše zmíněné Zpívání v Betlémě, které tu bylo pořádané pro veřejnost. V sobotu se to tu dost smekalo, ale byl tu dokonce i sníh a modrá obloha nad námi. Na místě i sbor, který zpíval koledy. Dost jsem litoval pravidla, že event nemůže být součástí akce pro veřejnost. Myslím, že tohle by se líbilo i ostatním. Po nasátí atmosféry jsme se odebrali domů a pokračovali v přípravách na event.




Vložený obrázekVložený obrázekVložený obrázek

Atmosféra v Betlémě, hromadné focení a zpívání koled




Event, aneb jak to probíhalo
V den pořádání eventu jsme s Danou jako pořadatelé přijeli na parkoviště u Žirečského betléma o půl 4. Hned na místě nás prokoukl další kačer a jako první chtěl převzít štafetu Betlémského světélka. Společně jsme pak pokračovali i se spoustou vybavení k Betlému. Na místě už stálo několik dalších kačerů se zapáleným Betlémským světélkem. A kde ho vzali? No přece zůstalo zde hořet z včerejší akce!
Tak teď rychle rozdělání logbooku, uvařit rychle čaj, nazdobit jeskyni v Betlémě svíčkami, než se to vše sejde... Než jsme to stihli, bylo po čtvrté hodině. Ještě jsme chvíli počkali na akademickou čtvrthodinku a pak proběhlo oficiální přivítání. Kačeři byli v družné zábavě, tak jsem je tímto přivítáním spíše rušil. Ale alespoň dostali pokyny, jak se logovat do logbooku, kde najít perníkové PF-ka či kde si mohou nabrat čaj. A přece jen když už jsme byli všichni tak pohromadě - museli jsme to využít pro hromadné foto. Takže schválně - vejdeme se do jeskyňky v Betlémě? Kupodivu jsme se tam skoro všichni vešli. Škoda, že dalších asi 5 lidí stálo nehnutě opodál a dalších snad 10 lidí ještě teprve přišlo...
Event dál pokračoval nezávaznou zábavou. Ovšem já jsem slíbil i to zpívání, takže jsem se chopil kytary a zahrál jsem i pár koled. Doufám, že se alespoň některé vánoční písničky líbily, protože někteří si je se mnou i zazpívali. Přestože většina si spíše povídala o tom, co v geokešingu přinesl minulý rok. Hraním a zpěvem jsme někteří společně dospěli až k 16. hodině. To už zde ale zůstala pouze hrstka statečných. Trochu mě samotného mrzelo, že ani zdejší předvánoční atmosféra neodradila některé od toho, aby stále někam spěchali a že se tu nezdrželi déle a nepoklábosili. Ovšem sám nemám stále čas, takže plně chápu, že před čtvrtou hodinou se už většina lidí rozešla do svých domovů.



Vložený obrázek . Vložený obrázek . Vložený obrázek

Atmosféra na eventu



Vánoční atmosféra, aneb co říci závěrem?
V Betlémě se mi moc líbilo, rád jsem si zazpíval i pár vánočních písniček. Doufám, že se naše komorní setkání líbilo i ostatním. Mě osobně trochu mrzelo, že jako pořadatel jsem si nestačil pořádně skoro s nikým popovídat. Dana to později dobře shrnula - chceš si užít pořádně event, nepořádej ho :-). To je tak, když člověk hraje, zpívá, připravuje výzdobu atp. to si potom ani nestihne pořádně pokecat.
Na druhou stranu mě moc potěšilo, že kačeři ještě nejsou až tak líní a rádi si udělají i výlet a dojdou i na takové "opuštěné" místo jako je Betlém, takže event měl nakonec účast skoro srovnatelnou s podobnými eventy v městech, kde je dopravní obslužnost daleko lepší a hustota kačerstva daleko vyšší :-). Docela mě překvapilo, že někteří přijeli až z Kolína, Městce Králové, Červeného Kostelce či dalších více či méně vzdálených míst.
Samotné Betlémské světélko jako poselství klidu a míru je krásná novodobá tradice (stará necelých 30 let). Za tu dobu si však získává stále větší oblibu a to i v našich - geokešingových kruzích. Díky tomu je i jinde několik eventů s touto tématikou... Jsem rád, že jsme s Danou přispěli k jednomu takovému menšímu setkání s předáváním Betlémského světélka. A děkuji všem, kteří dorazili za milou společnost. A to i těm, které jsem díky neustálému shonu na eventu nestačil ani pozdravit.



Vložený obrázek

Hromadná fotka účastníků - někteří ještě přišli i později



PF
A proto všem přeji mnoho štěstí zdraví v novém roce 2014 a krásné prožití vánoc!


Vložený obrázek

  • 0



Poslední komentáře

Reklama