Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 1 hlasy

Extrémní geokešingová pohoda vánoc

Příspěvek od Roman_Jaromer , v Eventy 26 prosinec 2013 · 6 432 Zobrazení

event reportáž
Extrémní geokešingová pohoda vánoc
  • 13 12 24 01.00.00 Vytrubování koled v Kapli panny Marie Sněžné na Hvězdě
  • 13 12 24 00.59.52 Vytrubování koled - Kvinte v Kapli panny Marie Sněžné na Hvězdě
  • 13 12 24 00.25.23 Vytrubování koled - Kvartet v Kapli panny Marie Sněžné na Hvězdě
  • 13 12 24 00.12.11 Uvnitř Kaple panny Marie Sněžné na Hvězdě
  • 13 12 23 23.55.22 Před kaplí panny Marie Sněžné na Hvězdě už čekají davy
  • 13 12 23 23.51.07 Kaple panny Marie Sněžné na Hvězdě
  • 13 12 23 23.09.41 Měsíc nad Broumovem ze Supího Koše
  • 13 12 23 23.07.47 Výhled na Polici ze Supího Koše
  • 13 12 23 23.05.49 Měsíc nad Broumovem ze Supího Koše
  • 13 12 23 23.01.10 Hromadně na Supím Koši
  • 13 12 23 23.00.57 Hromadně na Supím Koši
  • 13 12 23 22.59.23 Cestou na Supí Koš
  • 13 12 23 22.34.05 Zastávka u rozcestí v Kovářově rokli
  • 13 12 23 22.32.38 V Kovářově rokli
  • 13 12 23 22.30.19 Výstup Kovářovou roklí
  • 13 12 23 21.58.11 Setonova studánka dnes
  • 13 12 23 21.57.38 Ještěrka v Setonově studánce
  • 13 12 23 21.45.59 Občerstvení u Setonovy studánky
  • 13 12 23 21.27.14 Hromadná fotka na startu u rybníku
  • 13 12 23 21.03.16 Pohodička na startu

Extrémní geokešingová pohoda vánoc, aneb Předvánoční výšlap na Hvězdu s Vánoční vytrubováním


Už loni mi "pípnul" event Předvánoční výšlap na Hvězdu, ale tenkrát jsem si říkal, že přece nepojedu 60 km do Broumovek, kvůli nočnímu výletu Broumovkami, z kterých v noci stejně moc neuvidím. A tak jsem na něj nejel. Ovšem během roku jsem párkrát dostal odkaz na nějaké to videjko od Wetua a kdo zná youtube ví, že se tam ukazují i další autorovy videa. A tak nešlo přehlídnout krátký film Vytrubování na Hvězdě. A to už jsem začínal litovat, že jsme se loňského eventu nezúčastnili.






Vložený obrázek.Vložený obrázek.Vložený obrázek

Na startu, v občerstvovací stanici a ještěrka v Setonově studánce


Když letos vyšel event, říkal jsem si, tam se musíme podívat. Kupodivu přemluvit Danu nebyl zase takový problém, dokonce se nakonec těšila. Ovšem ani den před eventem jsme ještě nevěděli, zda opravdu pojedeme, protože kolem nás obcházelo nějaké nachlazení. Nakonec jsme se však rozhodli a den před vánoci jsme vyjeli směr Broumovské vrchy.

Vložený obrázek.Vložený obrázek.Vložený obrázek

Setonova studánka v proměnnách času (před 8 lety, 3 lety ve dne a teď v noci :-))

Extrémní vánoce aneb vánoční výšlap na Hvězdu
Na parkoviště nedaleko výchozích souřadnic jsme dojeli necelých 10 minut před začátkem eventu. Trochu jsme se divili, jak málo aut tu je. Během pár minut ale přijelo dalších asi pět aut - nebyli jsme naštěstí poslední... Rychle jsme se sbalili a alou na výchozí souřadnice eventu. Na hrázi rybníka nikde nikdo - zato zdejší občerstvení, o kterém jsem si myslel, že musí být v zimě zavřené, pukalo ve švech. Tak jsme se na chvíli šli ohřát před náročným výšlapem. Tady už organizátor - Jarda88 - vše organizoval. Prý, že se hned půjde. Ovšem já osobně jsem se nakonec nejdříve vydal s pár řidiči převést auto k cíli naší cesty. I když jsem se trochu zdráhal, zaslechl jsem něco o pípnutí. Na druhou stranu, když jsem se zeptal Jardy, rozčílil se, kdo že to říkal, a slíbil, že se na nás počká :-).









Vložený obrázek.Vložený obrázek.Vložený obrázek.

Porovnání, jak vypadá Kovářova rokle za dne a jak při průchodu při eventu :-)


Takže po odvozu aut, kdy jsem ve spěchu v autě zapomněl mobil i baterku, jsme mohli směle vyrazit na trasu eventu. Ovšem hned pár set metrů od výchozích souřadnic se pole kačerů roztrhalo - to u první keše Jiří Vostrý - Žitavec. Než totiž někteří našli kešku, těm ostatním už začaly pípat mobily a tudíž začaly dostihy o FTF. Spolu s některými jsme nakonec v pohodě zalogovali zdejší keš (no, já ani nemusel, já ji měl odlovenou už hezkých pár let, stejně jako všechny ostatní krom dnešní novinky, ale i tak jsem šel spíše na konci s těmi, co lovili všechny kešky) a pokračovali jsme na novou kešku - Setonovu studánku. Musím uznat, že Jarda jako autor kešky si vybral moc pěkné místo pro zdejší novou kešku. Místo se mi moc líbilo. U krásného posezení nás čekalo pohoštění od autora a pak i chvíli hledání kešky. I když samotnou keš mi to ukazovalo trochu jinde, takže jsem hledal někde jinde. Docela jsem se jen divil, že FTFkaři už dávno neměli zalogováno poté, co jsme se zdrželi na předchozí keši a když jsme viděli, jak všichni spěchají.

Vložený obrázek

Výhled ze Supího Koše ve dne

Od krásného posezení jsme se pak vydali Kovářovou roklí vzhůru. Kupodivu jsme byli mezi prvními, co z naší skupinky hledali kešku Rokle-u dutého stromu. A já opět asi abych pomohl, jsem nakonec vylezl až ke kešce, místo toho, abych zůstal na cestě asi 20 metrů pod ní... A jako osel jsem lezl i na strom, kde keš byla. Shodli jsme se s více lidmi, že bychom to viděli tak na terén 4 a ne 2,5 :-).
I trasa samotné turistické značky se začala trochu horšit. Místy namrzlé kameny, kusy zledovatělého sněhu. A to přitom dole po sněhu ani památky a přes den u nás bylo +10°C. Raději jsme proto šli opatrně. Autor na nás proto musel stále někde čekat, aby si ukočíroval zadní část "pelotonu". A to ještě při hledání kešky Kovářova rokle se nám část lidí dokonce ztratila, když šla hledat kešku úplně jinou roklí. Naštěstí pomohlo, když jsem se pro ně asi 100 metrů vrátil.

Vložený obrázek . Vložený obrázek . Vložený obrázek

Cesta Kovářovou roklí - ve dne i v noci


Dál jsme pokračovali na Supí koš. Aneb přesně podle definice "zkratky" - je to po horší cestě, zato delší cestou. Na druhou stranu shora byl krásný výhled na Broumovskou kotlinu. Cestou nahoru (a vlastně i dolů) jsme se někteří málem "zrakvili", nahoře jsme si rychle udělali pár společných foteček, a většina vyrazila rychle směr Hvězda - hospoda. Já a hlouček "statečných" jsme zde zůstali na větru a fotili jsme zde ještě krásné výhledy na noční krajinu v okolí. Horší pak byla cesta dál, kdy jsem za svitu slaboučké baterie z klíčů skoro nic neviděl a po umrzlých hřebenech Broumovských skal jsme museli pokračovat na Hvězdu. Naštěstí Geopařman a Jirka nám trochu s Danou svítili a Dana vyprosila od někoho trochu lepší baterku, než jsme měli z domu, takže jsme nakonec pomalejším tempem dorazili kolem tři čtvrtě na 12 konečně na Hvězdu.
Zde už většina seděla v místní restauraci. Tam byl už i listing. My však tam ani nešli. Raději jsme si vyfotili kapli Panny Marie Sněžné na Hvězdě a zařadili se do fronty u dveří, před kterými se začaly scházet davy lidí.

Vložený obrázek . Vložený obrázek . Vložený obrázek

Na Supím Koši a výhledy ze Supího Koše


Vytrubování na Hvězdě aneb pohoda vánoc
Přesně o půlnoci mělo na Hvězdě v barokní kapli Panny Marie Sněžné začít vánoční vytrubování na Hvězdě. Všichni se už chvíli tlačili před vchodem, kde každou chvílí narůstala fronta. Malá kaple dávala najevo, že se do ní asi všichni nevejdeme... Nakonec asi se čtvrthodinovým zpožděním začali procházet hudebníci. Paní co jsme znali z Vaškova loňského videa jako dirigentku prohodila něco o tom, ať ti co jsou z hospody již posilnění alkoholem raději dovnitř nechodí. Je pravda, že to na některých už bylo docela znát.
Uvnitř kaple bylo nakonec opravdu narváno - hlava na hlavě.









Vložený obrázek . Vložený obrázek . Vložený obrázek

Kaple Panny Marie Sněžné na Hvězdě - zvenčí i zevnitř


Po chvíli začal koncert - koncert dvou žesťových uskupení - žesťového kvinteta a žesťového kvarteta. Žesťový kvintet hrál převážně orchestrální vánoční skladby, kvartet hlavně vánoční koledy. Oboje byly soubory soubory z místní ZUŠky - Základní umělecké školy v Polici nad Metují. Trubky v kapli zněly opravdu úžasně. Koledy střídaly orchestrální vánoční skladby a my si užívali krásnou pohodu vánoc a povznášející náladu uvnitř kaple. Chvílemi jsme si poslechli instrumentálku, chvíli jsme si rádi společně z plna hrdla zazpívali, prostě opravdu skvělá atmosféra. Trochu mě jen mrzí, že někteří se do kaple nemohli dostat, takže si tuto krásnou atmosféru nemohli užít.

Vložený obrázek.Vložený obrázek.Vložený obrázek

Vánoční vytrubování na Hvězdě

Koncert trval asi hodinu. K autu na parkovišti u Hvězdy jsme došli kolem čtvrt na 2. Jednomu se zdálo, že tu byl maximálně půl hodinky, jak rychle to vše uteklo a skoro jsme litovali, že byl konec. Až na trochu zimu, která se do nás pouštěla, jsme si celý koncert i zpěv koled moc užili...

Co jsme si odnesli?
Z eventu jsme si odnesli úžasnou atmosféru Vánočního vytrubování na Hvězdě, na které bychom se asi bez eventu vůbec nedostali a hlavně bychom se o něm vůbec nedozvěděli. A pak také spoustu zážitků z nočního výstupu Kovářovou roklí. Ten se nám moc líbil. V noci jsem tu ještě nebyl a ze Supího Koše byl krásný výhled. Nakonec dokonce nevadilo ani to, že jsem baterku zapomněl při převozu auta na horní parkoviště v autě a ze začátku jsem šel úplně bez baterky - nakonec jsme si jednu baterku i půjčili - za což moc jedné kačerce děkujeme :-).
Jen nás trochu mrzelo, že někteří nasadili velké tempo a ti co chtěli najít v klidu i kešky, co neměli cestou odlovené, pak museli zbytečně moc hnát. Nejvíce se nám líbil nakonec úsek ze Supího Koše, kdy nám většina utekla do tepla hospody a my už nikam nespěchali - našli jsme si své pohodové tempo a tím dorazili akorát na půlnoční vytrubování. A to jsem si ze začátku říkal, proč autor začátek eventu plánuje už na devátou hodinu -ty tři kilometry co jsou nahoru přece musíme mít za hodinku vyběhnuté a přece tam nebudeme dvě hodiny mrznout... Nakonec jsme nečekali ani čtvrt hodinky a byli jsme rádi, že jsme na celý výstup měly ty hodinky tři.
Díky Jardo za jeho uspořádání a snad příští rok budeme moct přijet znovu...


Všechny fotky jsou k dispozici ve velkém rozlišení ve fotogalerii.

Videa z foťáku pro atmosféru - předem se omlouvám za kvalitu - je to točeno jen foťákem.




PS.: Odkaz na Wetuovo video v textu je bohužel nefunkční, nevím proč, během psaní článku ještě na daném odkazu bylo :-( Kdo ho viděl, určitě si udělá lepší představu o Vánočním vytrubování na Hvězdě a celém eventu.

  • 5



Poslední komentáře

Reklama