Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 5 hlasy

Jak mě geocaching vrátil do dětství

Příspěvek od Roman_Jaromer , v Tipy na výlety a zážitky z cest 23 říjen 2013 · 4 965 Zobrazení

log
To, že nás geokešing vrací do dětství formou hraní nějaké hry na poklady skoro stále, o tom teď nemluvím.
Teď se zmíním o jedné sérii keší, která by neměla zapadnout, a která mě do dětství opravdu vrátila. Na jedno odpoledne nás totiž dokázala uchopit a vrátit do let, kdy jsme jezdili na tábory, kde jsme hráli „své“ hry na poklady a na které jsem vždy rád vzpomínal. Tato série mě totiž vrátila do jedné takovéto hry.
Vložený obrázek
Pozvánka:
Tajemství dobrých kamarádů (TDK) se ukrývá v krásné přírodě pod Jestřebími horami. Už samotný pěkně zpracovaný listing láká na dobrodružství malých chlapců, které se můžeme dočíst z omšelých stránek starého deníku Dobrých kamarádů, jejichž kamarádství ukončila válka, a který byl kdysi nalezen ve sklepení polní kovárny.
Putování za tímto letterboxem je rozděleno na devět jednotlivých keší – mysterek. Ovšem jsou to vše mysterky, které se luští na místě a jedná se spíše o to trefit podle popisu cesty k finálce. Podle listingu navštívíte mnoho zajímavých míst, to, že jdete správně vám zaručí skoro dobové reálie a často hravým způsobem zjistíte další indície k postupu.
Nemáte tiskárnu, abyste si krásný listing vytiskli? I na to autor pamatoval. Na začátku vás čeká „Help smrk“ kde jsou k dispozici mapky i kódová tabulka tajného písma, kterou Dobří kamarádi použili pro zašifrování svých úkrytů.






Přiložené obrázky Přiložené obrázky

Obsah finální kešky krátce po publikaci a po 3 letech v provozu.


Co vás čeká?
Čeká vás tak návštěva Křížového vrchu i s nalezením kříže, Bysterského dolu, který tu opravdu byl a můžeme vidět i jeho zbytky, navštívíme Skálu setkání i Pavoučí jeskyni s pavoukem, Polní kovárnu, po které už tu zůstal jen nápis na stromě, Počítací strom na Pastvinách či Strážní vrch s krásným dubem i Úmluvní skálu, Skalní chýši a nakonec i Orlí jeskyni. Většina těchto reálií je z dob, které popisuje příběh a člověk přemýšlí, jak se ten příběh kdysi uskutečnil. Po absolvování celé trasy jsem už spíše věřil, že to, co popisuje nalezený deník, se ve skutečnosti opravdu stalo. Včetně setkání s profesorem Barantem :-).



Nejen kačeři chodí po okolí, aneb co to tu kouří.
Přiložené obrázky

Při celé sérii nachodíte cca 8 kilometrů (podle vašeho bloudění plus mínus pár set metrů) a celá série se dá v pohodě zvládnout za 4,5 hodiny. Série má občas trochu náročnější terén. Nejen díky tomu, že se občas chodí mezi skalami po svahu, kde se může cesta klouzat, ale hlavně tím, že jedna z keší je umístěná i na stromě. Pro děti je série opravdu moc pěkná, ale osobně bych sem bral až trochu větší dítka, kteří budou trochu rozumět příběhu. Všechny zastávky i kešky jsou moc pěkně zpracovány. Jak? Nechte se překvapit. Určitě se nejedná o průměr, ale dělají příběhu čest. A i přestože jsou některé velikosti mikro, určitě to není typ, který by člověka nebavil :-).

Přiložené obrázky Přiložené obrázky Přiložené obrázky


Výhledy do okolní přírody


Jak jsem lovil tuhle sérii
Když jsem se autorovi zmínil, že chci napsat o jeho sérii, prosil mě, abych neovlivňoval ty, kteří se rozhodnou na jeho sérii jít v jejich očekávání. Bohužel to nedokážu úplně splnit, protože když nyní napíšu i to, jak jsem této sérii věnoval už celkem asi 3 odpoledne, bude hned jasné, co si o sérii myslím.
Poprvé jsem se přidal k výpravě na FTF. Tenkrát byl už docela večer. A ještě k tomu poté, co něktří zjistili, že na prvních keškách nejsou první, ale druzí, vynechali jsme asi 3 kešky ze série a šli podle popisu rovnou na další. Jak je vidět, popis je opravdu geniální. Člověk ani nemusí mít GPS ku :-). Tenkrát však z toho lovu člověk tolik neměl, protože přece jen, po tmě tolik neuvidí.
Podruhé jsme se na sérii už vydali na celé pohodové odpoledne. Krom úžasných hub, jsme si prošli znova celou sérii (i s těmi keškami, které jsem měl už jednou odlovené). Alespoň jsme si prohlédli pořádně zdejší přírodu a zajímavosti a také nasbírali spoustu hub.



Přiložené obrázky

Vychozená stezka tu byla hned na začátku - chodí tu nejen kačeři :-)

No a proč píšu o svých zkušenostech s TDK i letos, když tohle vše proběhlo už více jak před 3 roky? Protože letos jsem se na sérii vydal už potřetí. Byl to den, kdy jsem sice navštívil 11 keší, ale nezalogoval jediný FI log. Přesto mi to vůbec nevadilo, protože alespoň co se týče této série, moc rád jsem si ji prošel znovu a znovu jsem si připomněl příběh Tajemství Dobrých kamarádů. Chtěl jsem tuto sérii ukázat své dnes už manželce Daně, které jsem chtěl ukázat i tuto tvář geokešingu.

Přiložené obrázky Přiložené obrázky

Porovnání v průběhu let - Křížový vrch



I přes odstup tří let se toho moc nezměnilo. I letos jsem si putování za Tajemstvím Dobrých kamarádů užíval od začátku do konce. Opět jsme počítali počítací provázky, hledali kříž na křížovém vrchu a opět jsme zvládli i maličko zabloudit :-). I potřetí jsem nepřestával obdivovat to, jak krásně vše zapadá do sebe, jak nacházíme léty zašedlá místa, která přímo dýchají prastarým dobrodružstvím.



Přiložené obrázky Přiložené obrázky

Srub na Křížovém vrchu

Díky návštěvě po publikaci této kešky a letos mám i zajímavou možnost porovnat, jak zasáhl do zdejší přírody „geokešingový“ cestovní ruch. Zajímavé je, že i série může být navržena tak, aby žila dle mého „v souladu“ s přírodou. Při prvních návštěvách tu ještě žádné „dálnice“ být ani nemohly. Je zajímavé, že ani po třech letech tu nějaké dálnice ani moc nevznikly. Neříkám, že někde nevznikla nějaká více udupaná cestička, ale stále je to ještě stezka, kterých je v našich lesích hodně a nijak jsem nepozoroval ničení přírody. Autor u této série díky výskytu vzácných bledulí (můžu potvrdit, že jejich zbytky jsme tu letos taky nalezli) na zimu disabluje. A spolu s menší návštěvností, zimními odstávkami a tím, že série není příliš „bodově“ zajímavá a zapadlostí zdejšího kraje, neohrožuje nijak ani zdejší přírodu.

Přiložené obrázky Přiložené obrázky

Porovnání v průběhu let - z lávky přes potok už je jen půlka

Jsem rád, že Wetu (autor série) ji stále udržuje i přes určitě nemalé náklady, ať už finanční, tak časové. Podobných keší, kde si člověk rád přečte celý listing, pokochá se přírodou a najde krásně propracovanou krabičku, je málo. Proto doufám, že série ještě chvíli vydrží, aby se s ní mohli potěšit i další kačeři. Myslím, že tahle série je krásná ukázka toho, jak můžou existovat pěkně provedené série, které mohou žít několik let (nejen měsíců), mít pěkný listing, příběh, být v pěkných místech, pěkně zpracované, neničit přírodu a dělat kačerům radost :-).
Vašku, DÍKY :-)

Přiložené obrázky Přiložené obrázky

Finálka před 3 lety a letos :-)

Přiložené miniatury

  • Přiložené obrázky
  • Přiložené obrázky


  • 3



Když jsem tuhle sérii podle deníku Dobrých kamarádů vytvořil, myslel jsem, že ji do roka navštíví tak maximálně 10 kačerů. Je trochu nestandardní, zasazená do neznámého terénu, určená spíš pro lidi, kterým je dobrodružství víc jak ušpinění. Taky vyžaduje notnou dávku představivosti a hlavně nalezení dítěte v sobě. Mám radost kolik vás tu už bylo a jak jste ten příběh prožili. Někteří jste byli zvídaví až nad rámec celé série. Děkuju všem za hezké logy a ohleduplnost k tamní přírodě. Wetu
    • 0

Poslední komentáře

Reklama