Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 1 hlasy

Jak na zkrácené odkazy?

Příspěvek od KRON family , 05 listopad 2014 · 4 919 Zobrazení

Dlouhé odkazy se nelíbí nikomu, zabírají místo a jsou těžko zapamatovatelné. Groundspeak proto v roce 2008 přišel s novinkou, zkracovačem.
Coord.info je první a oficiální zkracovač přímo od Groundspeaku. Umí přesměrovat uživatele na listing keše, travelbugu či waymarku dle referenčního kódu z kratší adresy. Příkladem:
http://www.geocachin..._vt-1-vorechovi > http://coord.info/GC5F7HE
http://www.geocachin...aspx?id=3753222 > http://coord.info/TB4FRAK
Vytváření takovýchto odkazů je snadné. Všichni tento web znají, takže po příchozí sms "právě pípla GC5F7HE" hned vědí, že jim stačí před kód napsat "coord.info/" a jsou na listingu. Kromě toho je v každém listingu kešky a travelbugu krátký odkaz uveden v pravém horním rohu listingu, stačí kliknout na šipečku vedle referenčního kódu.
Ač to samotný web nikde neprezentuje, umí stejně tak odkazovat i na profily uživatelů. Takovéto zkrácení se určitě uživí třeba u nového katalogu CWG, kde nebude (tedy alespoň v to doufám) každý pes jiná ves. Odkaz na profil se totiž dá zapsat hned třemi způsoby. Vyzkoušejte sami:
http://www.geocachin...50-f7cd53b41eb3
http://www.geocachin...ile/?id=5146160
http://www.geocachin...ile/?u=Geopivko
Všechny odkazy vám zobrazí jeden stejný profil, krátce a uhlazeně však nepůsobí žádný. Na to je potřeba odkaz ze zkracovače. Zde však vybíhá otázka - jak takový krátký odkaz získat? Přeci jen, na profilu hráče není vpravo nahoře žádný referenční kód. Existují tři možnosti.
První je donutit server, aby vám jej poslal e-mailem. Buď danému uživateli poslat skrze web e-mail a kopii sobě, nebo si dát do watchlistu všechny keše v okolí a čekat až nějakou zaloguje. To je buď otravné, nebo neefektivní.
Druhou možností je se k jeho referenčnímu kódu dopočítat. Kalkulačku si však připravovat nemusíte, jedna webová stránka to zvládne za vás. Jako první je nutné zjistit jeho ID. To není nijak složité, stačí najet na jeho profilu na odkaz "See the Forum Posts for This User" a posledních pár čísílek v odkazu je jeho ID. V našem příkladu je tedy 5146160. Toto ID stačí zadat do tohoto převaděče a v něm nás zajímá poslední řádek, tedy GC Base 31. V něm je výsledek 60GT3, zkrácený odkaz tedy je coord.info/PR60GT3.
Třetí možností (a nejrychlejší pro vygenerování) je použít nějakou jinou zkracovací službu, například říz.cz. V takovém případě dostanete krátký odkaz (například riz.cz/vew8y) hned, avšak ve výsledných odkazech není žádný systém.
Je to vše, co tato služba umí? Ano, je. V oficiální nápovědě se sice píše ještě o jedné věci, která ale již několik let v provozu není. Jednalo se o přístup k webu pomocí SMS (tedy další alternativa k [dnes již také zrušené] wapové verzi webu). Pomocí SMS si bylo možné napsat o hint, krátký popis, případně i keš zalogovat a napsat o jejím hledání třeba na Twitter. Více už řekne samotný archív webu.
Druhým oficiálním zkracovačem je geo.co. Umí to samé co zkracovač předchozí, jen je adresa zkracovače ještě kratší. Groundspeak tuto doménu přikoupil v letošním roce a zatím o ní nijak moc nemluví.
Třetím dostupným geocachingovým zkracovačem (za kterým už však nestojí Groundspeak) je coords.info. Ten umí téměř vše co oficiální zkracovače, ale i něco navíc. Sepsán byl v roce 2013.
Nejprve začněme nevýhodou - zkracovač si mění všechna zadaná písmena na malá, pročež se není možné dostat na některé waymarky. Například z WM123A udělá zkracovač wm123a, načež následně napíše že waymark neexistuje (on totiž existuje jen ten s velkým A na konci). To by však při dnešním zájmu o waymarking nemělo vadit nikomu.
Výhodou je to, že vše co není referenční kód na listing keše (/putovního předmětu/profilu/waymarku) bere jako trackovatelný kód putovního předmětu. Odkaz coords.info/SAMPLE nás tedy dostane na listing putovního předmětu s kódem SAMPLE, což může (tedy mohlo by) přinést několik ulehčení:
Pokud někde vidíte putovní předmět který si chcete třeba discovernout, nemusíte jít na geocaching.com, tam kliknout na Find Trackables a teprve po zadání kódu se dostat na jeho listing.
Pokud si chcete ke svému putovnímu předmětu přitisknout QR kód pro rychlé logování, určitě půjde kačerům lépe načíst Vložený obrázek než Vložený obrázek.
A pokud chystáte geocoin na kterém není mnoho místa, určitě pro vás bude výhodnější než SAMPLE - track at geocaching.com použít track at coords.info/sample. Toto poslední ulehčení vám však skrze síto Groundspeaku neprojde, jelikož se nejedná o oficiální zkracovač.
Na závěr se ještě hodí přidat odkaz na další neoficiální zkracovač, kterým je coord.ch. Ten je v provozu od roku 2011, umí to samé co zkracovače od Groundspeaku, navíc však umí ještě přesměrovávat na listingy keší na jiných geocachingových systémech (například coord.ch/OZ022C) či listingy GeoKret (například coord.ch/GK503B, opencachingová alternativa trackovatelných předmětů).

  • 5



Webů na zkrácení adresy je poměrně dost. Mně osobně nejvíce vyhovuje http://goo.gl/, kde mám i historii svých odkazů (funkční při přihlášení ke Gmailu). :)

    • 0

Poslední příspěvky

prohlíží si 0 uživatelů

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18 19 2021222324
25262728293031

Poslední komentáře

Reklama