Přejít na obsah






Doporučeno
Fotka
- - - - -

Kruchý život přespolňáka

Příspěvek od Čtyřhranka , 09 listopad 2018 · 33 850 Zobrazení

Kruchý život přespolňáka

Blíží se zima, a tak jsem si nostalgicky zavzpomínala na loňský rok, kdy jsem denně dojížděla do práce vzdálené 15 kilometrů. Na pohled nic zvláštního, ale my, přespolňáci, dobře víme, jaká to občas může být kovbojka.

 

A tak zatímco ostatní kačeři cestují po keškách, já cestuji každý den do práce.
A nuda to bohužel není...

 

 

Milí přátelé,
zvu vás k přečtení mého článku:

 

Kruchý život přespolňáka

aneb cestovatelský deník řádného zaměstnance

 

Příběh je tentokrát spíše z kategorie mého osobního (rozumějte nekačerského) života, ale věřím, že některé z vás pobaví. Krom toho jsou v textu zmínky o dvou cyklistických multinách, které vám doporučuji na výlet. ;-)

 

Přeji příjemné čtení, nejlépe při čekání na zpožděný vlak! :-D

 

Čtyřhranka

 

www.ctyrhranne-zapisky.cz



  • 7



Někdo holt umí psát, že se čte samo. Napadá mne, tohle šikovně natočit, tak je jasné vítězství v příštím GIFFu doma :D

    • 1
Fotka
Čtyřhranka
lis 11 2018 19:26

Čau, dík!
Na tom letošním GIFFu jeden tématicky podobný snímek byl. Zemi ani název snímku už nevím, ale byl to ten, jak se tam sešli kačeři na eventu a byli všichni invalidní.

No tak něco podobného by byly ty moje příběhy... :-D

    • 0
Fotka
Paha Ahma
lis 22 2018 9:28

Mučednická témata mi byla vždy blízká ;-), styl tohoto blogu je hodně vtipnej, podobně jako ta Tvá reportáž o téměř násilné plzněfikaci odsouzením k přechodu Švihovských vrchů. Jako by Tvé bydlení v Západních Čechách akcentovalo do tvorby spíše sarkasmus a humor odklonem od lyričnosti :)

 

Prosím o vysvětlení výrazu "kruchý". Podobně jako slovo "cacný" :) vzbudilo mou zvědavost. Nabízí se, že to je "krutý" a odchylka výslovnosti je způsobena zbytky chodských genů v DNA a dožívajících psohlaveckých tradic, nebo je pravda zcela jinde?

 

Děkuju. Paha

    • 1
Fotka
Čtyřhranka
lis 22 2018 16:11

Čau Paho!

To víš, cizácké prostředí v člověku vyvolává vzdorovitost. :-) Ba ne, život mi prostě jen časem seškrábal růžový filtr z brýlí. Teď už budu jen ironizovat a hořknout. ;-)

Máš recht, měla jsem to v článku vysvětlit, ale nehodilo se mi to do textu...
Kruchý má synonymum ve slově křehký. Nesouvisí tedy s krutostí, ale s kruchostí (lámavostí). Souvisí to také s krušením, což jistě po absolvování Kvérunku znáš (ale pro ostatní: stará hornická technika). Já to zde používám ale v trochu přeneseném významu:
Představ si sám sebe jako pevný a tvrdý šutr, který někdo desetkrát nataví a poleje ledovou vodou (jako ti horníci). Nebo jako když Ti v pondělí nepřijede vlak, v úterý ani autobus, ve středu Tě seřve nadřízenej za pozdní příchody, ve čtvrtek projedeš na kole vánicí, v pátek Tě sejme divočák... A pak už stačí do Tebe jen lehce ťuknout a sesypeš se jako hrad z písku.
Takže se to používá jako "těžce zkoušený".

Technicky by podobnou službu udělalo slovo "krušný", ale to mi kdovíproč zní lehce pozitivněji, ne tak jednoznačně bídně. A tohle je depka! :-D

Nemám to ze své hlavy. Kdysi jsem to vyčetla z jakési knížky, kde bylo sousloví "kruchý lid" ve smyslu těžce zkoušený, ubohý, kormutlivý.

Článek se měl původně jmenovat jinak, ale když mě napadlo tohle, sedlo mi to jak prdel na hrnec. Mimochodem nadpis "Jede kombajn cacným krajem" mi přišlo jako úplně geniální slovní spojení ještě dřív, než jsem se z Tvého textu dozvěděla, co to znamená. :-D

Tož tak.
Čau! 8-)

    • 1
Fotka
Paha Ahma
lis 23 2018 7:50

Paráda, děkuju za jazykozpytné okénko.

Krušení Českými drahami mi je coby přespolňáku, denně putujícím mezi Nymburkem a "Paříží Pojizeří", známé. To mi bývá krucho, které mohu sdílet s ostatním cestujícím kruchým lidem.

Pak nezbejvá, než bejt cacnej.

 

PS. Ta nuance mezi "krušným" a "kruchým" je výstižná. Žádné konejšivé Š v naší kruchosti nechceme!

    • 1
Fotka
Beast1186
pro 30 2018 0:41

Díky Čtyřhranko,  článek " Kruchý život přespolňáka" jsem přečetl jedním dechem. Je fakt, že jsem se dost pobavil, ale především máš můj obdiv.

 

Beast1186

 
    • 1

Jsi úžasná, Čtyřhranko :-) Jaja

    • 0

Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627 28 293031

Poslední příspěvky

Poslední komentáře

Reklama