Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 16 hlasy

Geocaching Live

Příspěvek od HaLuMa , 12 listopad 2013 · 5 927 Zobrazení

groundspeak geoget
Určitě jste už někdy zahlédli radu: "Stáhni to pomocí Geocaching Live!" Víte, co to je, a co stojí za tím, že to nějaký program umí? A že věci nejsou tak snadné, jak vypadají?

Původně to byla jen stejnojmenná geocachingová aplikace pro mobily, kterou prodává Groundspeak. Aby takové aplikace dobře fungovaly na mobilech s pomalým internetem, museli vytvořit speciální aplikační rozhraní. Tedy způsob, jak si aplikace může se serverem povídat a vyměňovat si data, aniž by se komunikace zdržovala designem stránek, reklamami, atd. A tak se tomuto rozhraní začalo říkat Geocaching Live API.

Posléze se Groundspeak rozhodl, že k tomuto rozhraní pustí i cizí vývojáře, byť jim nedovolí používat vše a v plné míře. Zveřejněné rozhraní je celé pojato tak, aby motivovalo lidi k nákupu prémiového členství.

Jenže získat přístup ke Geocaching Live není jen tak! Jako první musíte souhlasit se smlouvou. Když se do ní začtete, přijdete na to, že vám mnoho věcí ze zákulisí nepovím, protože vlastně ani nesmím. A že se dá spoléhat jen na to, že mohou kdykoliv cokoliv omezit, nebo úplně vypnout. Když s tou smlouvou souhlasíte, pošlete žádost. A pokud vše dobře dopadne, dostane vaše aplikace přístupový klíč. Zatím jen ke cvičným datům.

S tímto cvičným přístupem můžete vesele programovat a ladit. Nemusíte se bát, že v datech něco pokazíte. Až máte aplikaci hotovou, necháte si ji schválit. A tím získáte klíč k provozním datům, aplikace může začít sloužit uživatelům.

Klíče jsou důležité. Bez nich se nedá ke Geocaching Live přihlásit. A podle nich také Groundspeak pozná, jakou aplikaci zrovna používáte. Nejen, že tak mohou jednotlivým aplikacím regulovat přístup, ale také mají statistiku, co která aplikace používá.

A k této statistice mají přístup i samotní vývojáři. Proto vím o uživatelích Geogetu mnoho zajímavého. Třeba:
  • zhruba 60% uživatelů Geogetu má prémiové členství
  • průměrně za den vygenerujete více než 6500 dotazů
  • nejaktivnějším uživatelem posledního měsíce je.... neprozradím! Jen naznačím, že to je vedlejší účet jednoho kešera z hornického města. :P
  • nejvíce používáte stahování a vyhledávání kešek, i když občas vystrčí růžky stahování všech logů
Zkrátka, všechno se ví!

Přijde vám to celé snadné? Omyl, v současné době je to totiž nemožné, protože na konci léta Groundspeak vyhlásil dočasné pozastavení přijímání nových žádostí. Doufám, že neví, že jednotkou dočasnosti je 1 furt.

 Pokud se Vám tento blog líbil, přidělte mu hvězdičky nad nadpisem. Děkuji!

  • 16



Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627 28 293031

Poslední příspěvky

Poslední komentáře

prohlíží si 0 uživatelů

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Hledat na mém blogu

Reklama