Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 3 hlasy

5. OSM - Tracklogový upír

Příspěvek od HaLuMa , 01 červen 2016 · 10 112 Zobrazení

mapa garmin
5. OSM - Tracklogový upír

Už jste si všimli, jak je vaše GPS nepřesná? Nevěříte? Máme ale důkaz, a tím jsou vaše stopy v tracklogu. Téměř každá GPSka umí periodicky zaznamenávat vaši polohu a tu ukládat do GPX souboru. Zpětně si pak můžete prohlédnout, kudy jste se pohybovali, a to se pro mapování hodně hodí!

 

Pokud se někde pohybujete pravidelně, zkuste si tam zobrazit více vašich tracklogů najednou. Určitě si všimnete, že každý bude trochu jiný. Každá stopa vede trošičku jinudy. Ano, GPSka je nepřesná, ale pokaždé jinak. A tak se všechny vaše stopy z tracklogů budou různě motat v okolí skutečné cesty. Tu vpravo, tu vlevo, více či méně. Jeden tracklog může být dosti zavádějící. Ale z několika podobných tracklogů dokážeme docela dobře vizuálně zprůměrovat pravděpodobný průběh cesty. Sice třeba ne ideálně, ale pořád lépe, než jen z jedné zaznamenané stopy.

 

Kde ale při kreslení vzít tolik různých tracklogů? Asi se nám nechce všechno procházet mnohokráte. A jsme u první věci, jak můžete komunitě OSM pomoci. Ještě ani nezačnete sami kreslit, a už můžete být nápomocni. Poskytněte své tracklogy!

 

O své soukromí se nemusíte bát. Je na vás, jaké tracklogy se rozhodnete sdílet. Ale když už je poskytnete, můžete si zvolit úroveň anonymizace. Přednastaveno je, že stopa nebude svázána s uživatelem, a budou odstraněny i veškeré časové údaje. Nikdo tedy nepozná, kdo tuto stopu poskytl, ani kdy ji zaznamenal. Pokud ale chcete, můžete se rozhodnout sdělit více, třeba ty časové značky, protože podle nich se dá poznat například i to, jakou rychlostí jste se pohybovali.

 

Jak tracklogy nahrajete? Na OSM webu na to máte nahoře na stránce volbu v menu: http://www.openstreetmap.org/traces

 

Až pak budete někdy sami editovat mapu, můžete si kromě podkladové ortomapy zapnout i zobrazení všech zveřejněných GPS stop. Ve webovém editoru iD to najdete tam, kde si vybíráte podkladové mapové vrstvy. Najdete tam i překryvnou vrstvu OpenStreetMap GPS traces.

 

Nicméně, i když svoji zaznamenanou stopu nechcete sdílet s ostatními, pořád ji můžete použít jako podklad pro vaše vlastní kreslení do mapy. Je to velmi snadné, stačí ten váš GPX soubor vzít a myší přetáhnout do okna editoru. Stopa se tam zobrazí, ale jen pro vás!

 

Pokud se tedy opravdu rozhodnete zaznamenávat tracklogy pro účely mapování, měli bychom se snažit, aby byly pokud možno co nejkvalitnější. Prohlédněte si nastavení ve své GPS, a pokuste se zapnout co nejčastější zaznamenávání stopy. Ale nezapomeňte na případné limity vašeho přístroje, aby se vám tracklog nezaplnil dřív, než řeknete šmytec!

 

Uživatelům starších GPS Garmin (Jako třeba Vista HCx) doporučuji, aby si v nastavení tracklogu povolili ukládání na paměťovou kartu. U novějších modelů je zase dobré zapnout archivaci. On je tam totiž tracklog omezený jen na 10000 bodů, ale takhle se vám při zaplnění odloží do samostatného GPX souboru.

 

Už chápete, proč je užitečné u nakreslených dat do mapy udávat i zdroj původu? Pokud kreslíte něco podle tracklogu, je dobré označit původ z gps. To proto, aby případný korektor věděl, že skutečná poloha se může od zakreslené klidně o nějakých pár metrů lišit. Protože už všichni víme, že GPSka není dostatečně přesná!

 

Předchozí díl | Následující díl
 Pokud se Vám tento blog líbil, přidělte mu hvězdičky nad nadpisem. Děkuji!



  • 6



Na tenhle dil jsem cekal. Neco malo jsme uz na osm upravil a prave dle tracklogu, ale stale premyslim nad jednou veci. Kdyz nahraju celej tracklog, tak je z neho poznat, kde jsem hledal kese. Neni toto zneuzitelne?

    • 0

Technicky vzato to zneuzitelne byt muze. Prakticky vzato to nebude tak jednoduche, jak to vypada. Lidem neznalym to bude fuk, a ze by nejaky pomateny pubertak hledal kes ke zniceni podle tracklogu, kdyz si je muze pohodlneji najit na gc.com webu, to bych take nepredpokladal.

Maximalne nejakemu jinemu zkusenemu hraci napovis, ze tam nekde neco muze byt... ale tady mne docela bavi predstava, jak pak nekdo hleda finalku nezname mysterky v mistech, kam jsem si jen v lese odskocil na malou... Pokud by to bylo na velkou, tak mu to vylozene nepreju! :D

 

Nicmene vse je na tobe. Bud se rozhodnes tracklog poskytnout tak jak je, nebo z nej pred tim ty 'nepodstatne' odbocky vymazes. A nebo se rozhodnes neposkytovat nic a tracklogy pouzijes jen pro svoje vlastni kresleni. Nikdo te do niceho nutit nebude!

    • 1

Když už se zmiňuje téma tracklogů pro editaci OSM, rád bych upozornil na můj oblíbený editor iD s podkladovou vrstvou tracklogů uživatelů aplikace Strava.

http://strava.github...14.4194/50.0957

 

Už jen samotný pohled na mapu tracklogů běžců a cyklistů stojí za to.

http://labs.strava.c...05515/blue/bike

    • 1

Obecně tracklogy geocacherů bývají špatně použitelné, protože často chodí mimo cesty za šipkou. Je to podobné jako kdyby nahrával tracklog houbař ;) Je tedy dobré se před nahráním zamyslet jak moc člověk chodil po cestách a jestli to tedy bude nějak užitečné, případně části "za šipkou" z tracklogu smazat.

    • 3

S tim moc nesouhlasim. Ten houbar vleze do lesa, a pak se zcela zamerne pohybuje mimo cesty, aby nasel houby, jinak houby najde. ;)

Keseri se takto ale nechovaji! Ti chodi casto po cestach, aby se co nejrychleji priblizili co nejblize ke kesce, a az pak to strihnou rovnou za sipkou. Dukazem tohoto vetsinoveho chovani jsou povestne geodalnice.

A tak se ten tracklog vetsinou pouzit da. Nutno rict, ze podle jednoho tracklogu nikdo nebude kreslit cesty v lese! Spise poslouzi ke spresneni neciho vlastniho tracklogu, pokud pujde stejnou trasou. Podle jednoho ciziho tracklogu nikdo nic nekresli. A tak nevadi, kdyz nejde vzdy ukazkove po cestach. Az pri vetsim mnozstvi to zacne korelovat k nejake ceste. Ostatne, ty Milancerovy odkazy to krasne dokazuji.

Ona i ta povestna geodalnice neni nic jineho, nez obycejna pesina. Ta by se teoreticky i zmapovat dala. Z taktickych duvodu to ale nedoporucuji.

    • 1

 

Nutno rict, ze podle jednoho tracklogu nikdo nebude kreslit cesty v lese!

 

Tak s tím si dovolím nesouhlasit. Určitě je lepším když tu lesní cestu alespoň přibližně zakreslím podle toho tracklogu a vlastního pozorování a přidám k tomu tag: "fixme=potřebuje upřesnit", než když nezakreslím nic a budu doufat, že se tam třeba někdo někdy zase se zapnutou GPS dostane. Bych taky mohl čekat opravdu hodně, hodně dlouho. Ale pokud na mapě uvidím, že tam nějaká cesta je, tak je větší šance, že se tam s tou GPS vypravím a případné zjištěné nepřesnosti opravím.

 

Ke všem lesním cestám přistupuji poněkud rezervovaněji. Ty vznikají podle toho, jak moc je lesáci potřebují, některé vydrží déle, jiné zase hned zarostou, případně kus vede jinudy.

    • 0

To jsi mne nepochopil, rec byla o jednom cizim tracklogu. Kdyz tam projdu sam, tak vim moc dobre, kde jsem sel po ceste a kde ne, a tak mohu cestu vesele zakreslit. Ostatne, delam to tak.
Kdyz si ale necham v JOSM nebo iD ukazat cizi tracklogy, tak podle jedne osamocene cizi cary v lese opravdu cestu kreslit nebudu!

    • 0

Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627 28 293031

Poslední příspěvky

Poslední komentáře

Reklama