Přejít na obsah


Fotka

Myslenka svetoveho Opencachingu


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
18 odpovědí na toto téma

#1 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30 563 příspěvků(y)

Publikováno 31 leden 2006 - 11:16

Ono nemusi byt hned vsechno cerne nebo bile. Taky moc nechapu, proc nekteri cesti, slovensti a moravsti kaceri hned proti takove myslence broji, zadupavaji ji, ocernuji ji a syckuji. Geocaching je velmi otevrena a hodne svobodna hra a podobna myslenka, kterou zde BS/2 prezentoval se primo nabizi - nebyt zavisly na jedinem provozovateli (navic zaoceanskem s trochu odlisnou kulturou), s mistnimi servery v jednotlivych zemich s jednotnym interfacem a pravidly "drobne" pruzpusobenymi zvyklostem geo-komunity, prirodnim podminkam a bezpecnostnim opatrenim a samozrejme zakonum dane zeme. Take jsem predpokladal, ze tento system geokaceri uvitaji a az se opencaching alespon celoevropsky rozjede, presunou autori sve ceske kese z gc.com na oc.cz a stejne tak Madari, Rusove, Slovaci, Nemci, Polaci...samozrejme vcetne logu a statistik nalezenych. Proste plna migrace se svim vsudy, casem jiste dovedena k dokonalosti obdobne jako na gc.com strankach, ale to nemuze byt hned, nejprve je potreba navrhnout a propojit bus-logiku jednotlivych oc serveru, pak si muzem hrat s barvickami logu, statistikami, mapkami a kdovi cim jeste. A vsechno to, co nam groundspeak odpira, muzeme mit sami a verim, ze temer zdarma nebo za prispevek "nasim" lidem, na "nasem" serveru, v podstate takova plna integrace Honzova serveru geocaching.cz v novem kabate do prime GEO SITE linstingu a logu. Namatkou - stahovani uzivatelskych selektu do GPX pro vsechny, nemuseli bychom platit takove castky za trackovatelne rady cisel, vydavali by je prislusne servery pod svou hlavickou, jen dle centralniho ciselniku, zlevnily by "cislovane psi znamky" a hlavne by byly dostupnejsi, situace v CR je v tomto smeru pomerne nevyhovujici. A kdyz si usmyslime, ze chceme FTF statistiku, muzeme ji mit. Muzeme mit zdarma maily o nove zalozenych kesich, notifikace na mobily, neomezeny pocet watchlistu, bookmarku a statistik - ano, to vse by se dalo mnohem snadneji realizovat na narodni urovni, nez na celosvetove podlehajici schvalovani. Neni tak daleko doba, kdy i Haggaeus verejne brojil proti idee drahych TravelBugu a podpore groundspeaku a balancoval s myslenkou vlastnich trackovatelnych "neceho", ale to bylo jeste nez dostal prilezitost a prebehl na druhou stranu :-) Nic ve zlem, Marku. O podpore formou Premium member ani nemluve. Verte, ze bych velmi rad prispival rocni prispevek na provoz me oblibene zabavy v regionalni casti geocachingu/opencachingu, kde je mozne podobu alespon castecne ovlivnovat, tak jako v pripade serveru geocaching.cz.


Takze aby to nevyznelo jinak, nez mam na srdci a nebyl jsem nepochopen. Nejsem v zadnem pripade nespokojen s nasimi strankami geocaching.cz - naopak, jsou skevele, uzasne, Honza zprubezne zapracovava nove navrhy, ficury a mnohdy i mnohem vic. Jemu bysme meli platit a ne GROUNSPEAKU !!!! A to, ze se v budoucnu muze udelat novy regionalni server, at uz u Honzy nebo jinde, at uz pod vedenim Honzy nebo za jeho asisence nebo v jakekoliv jine forme, na ktere se na "narodni" urovni dohodneme muze byt pro nas vsechy a pro vsechny geocachery do budoucna jedine prinosem. Jsme vsak teprve na zacatku dlouhe cesty, tak se zkuste zamyslet a byt otevreni pozitivnim zmenam. Netvrdim, ze je gc.com server spatny, ma design, na ktery jsem si zvykl, propracovany system logovani a radu uzitecnych funkci, ale opravdu nechapu proc bychom museli zustat jen a jen u nej. Muze se z nej v budoucnu stat regionalni US opencaching server integrovany do celosvetove geo-pavuciny a vsichni geocacheru sveta budou spokojeni. Vim, ze je to beh na dlouho trat, ale obavam se (a ted spekuluji a nechci vyvolat FLAME), ze odpor prameni spis z nepochopeni a nedoceneni cele myslenky a snad i z obav, ze by nekteri z nas prisli o sve BODY z registrovanych nalezu na gc.com, ale to verim nebylo zamerem autoru a uz vubec ne budovat paralelni system zverejnovani kesi, proc taky.


Ale musi se to nejak rozjet a i proto jsem zalozil toto vlakno a udeluji svuj souhlas autorum opencachingu, ke zverejneni vsech mych kesi na oc.cz. Nekdo musi byt prvni, doufam, ze se pridate k do

  • 0

#2 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30 563 příspěvků(y)

Publikováno 31 leden 2006 - 11:20

bre veci a podporite vznik mnohem vice nezavisleho geocacherskeho systemu. Jediny autor v zemi vsak trend nezmeni, tak je to na Vas, ostatne jako doposud, jen tentokrat mozna zmuzete i vic, teda pokud budete chtit...

Pitr

  • 0

#3 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30 563 příspěvků(y)

Publikováno 31 leden 2006 - 11:33

Hmmm, plne chapu, co ches rict, Pitre...Musim se priznat, ze jsem se zatim o OC moc nezajimal, ale docela napadne mi to pripomina myslenku opensource systemu. Nic proti nim, pouzivam je a mam je rad (toto pisu z Linuxu;)), ale jakmile napriklad SuSE nebo Mandrake dosahly konkurenceschopnosti, ihned byly nejak zpoplatneny. Podobny vyvoj bych cekal i u OC - stejne jako se to stalo u GC.com. Myslim proste, ze je hezke, kdyz je neco zadarmo, ale vzdycky to skonci tim, ze na tom chce nekdo neco "trhnout". Libi se mi, ze Premium memberstvi je dobrovolne - nekdo muze prispet, jiny ne (druha vec jsou PM kesky - za to bych strilel:) ), myslim si ale, ze za chvilku to bude povinne. Proto bych asi spis podporoval jednotu, protoze prave v tom je GC fajn - eventy, spousta kesek, ... Proberem to toho 6/2/06, jo;) ?
  • 0

#4 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30 563 příspěvků(y)

Publikováno 31 leden 2006 - 11:52

Pitrův text je velice ... jak to říct ... smířlivý a smysluplný, buhožel maty má s tím dodatečným zpoplatňováním až tak zdrcující pravdu, že by se to fakt dalo shrnout tak, že pokud opencaching na světové úrovni dosáhne kvalit groundspeaku, tak bude stát stejné prachy pro uživatele a pokud jej překoná tak bude stát klidně i víc.
  • 0

#5 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30 563 příspěvků(y)

Publikováno 31 leden 2006 - 13:07

Pitrův text je velice ... jak to říct ... smířlivý a smysluplný, buhožel maty má s tím dodatečným zpoplatňováním až tak zdrcující pravdu, že by se to fakt dalo shrnout tak, že pokud opencaching na světové úrovni dosáhne kvalit groundspeaku, tak bude stát stejné prachy pro uživatele a pokud jej překoná tak bude stát klidně i víc.


Pořád je lepší mít potom víc než jeden server, konkurenční prostředí než monopol. Navíc co na tom chcete zpoplatňovat? Nejvýš pár dodatečných služeb bez kterých se člověk snadno obejde.

Technicky vhodnější by bylo vyjádřit souhlas s umístěním skrýše na OC nějakým dohodnutým prvkem v popisu na GC. Textem, ikonou nebo tak něčím. OC by pak mohl projít GC a převzít/aktualizovat popisy automaticky.


  • 0

#6 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30 563 příspěvků(y)

Publikováno 31 leden 2006 - 14:03

Pitr to napsal paradne..

OC nevznika kvuli vidine zisku, nevim proc to hned kazdej vidi tak cerne.
(System je opensource, zdrojaky jsou pod GNU GPL)
  • 0

#7 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30 563 příspěvků(y)

Publikováno 31 leden 2006 - 14:47


Původně jsem nechtěl reagovat, ale rozmyslel jsem si to...
Bojím se jedné věci - aby se z opencachingu nestala lokálně omezená záležitost, jako je např. už dnes geocaching v maďarsku, polsku a částečně na slovensku. Z tohoto důvodu preferuji jednu službu.
Geocachingu se věnuji několik let a zatím jsem nezaznamenal tlak groundspeaku na zpoplatnění služeb (když pominu reklamy na PM).
Cena TB a GC je vysoká, na druhou stranu je tím zaručena jejich určitá výlučnost. Pokud to přijímám s tím, že součástí ceny je i podpora služeb groundspeaku, nemám s tím problém.
  • 0

#8 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30 563 příspěvků(y)

Publikováno 31 leden 2006 - 14:29

OC nevznika kvuli vidine zisku, nevim proc to hned kazdej vidi tak cerne.

System je opensource, zdrojaky jsou pod GNU GPL)



Kamaráde, pokud dokáže OC provozovat server s takovou úrovní trafficu a universalitou jako gc.com, tak se Ti půjdu osobně i s rodinou poklonit....
NA TÉTO UROVNI TO ZADARMO PROSTĚ NEJDE... a mimochodem, nevšiml jsem si, že by ani ve zlomku (kromě Maďarska a RU) bylo množství cachí na nezávsilých serverech srovnatelné s GC. Nemluvím o té největší výhodě, jednotného univerzálního interface pro celý svět, rád totiž cestuji a kešuji i v zahraničí a jednotný systém umožňuje dokonanou statistiku. Jde prostě o globální systém nabízející "all in one".... Ty kecy o odlišné americké kultuře, nezávislosti etc. mne z principu smrděj a zastírají nakonec úplně něco jiného.... Je zajímavé, že evropské nejgeoaktivnější země se do OC nijak nehrnou (UK, celá Skandinávie, až na výjímky i D).

Michal
  • 0

#9 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30 563 příspěvků(y)

Publikováno 31 leden 2006 - 14:33

nehnevajte sa za to na mna, ale cele mi to pride ako jedna velka utopia, ktora predpoklada, ze vsetci sa nejako zachovaju v kazdom europskom state a na zaklade toho vznikne novy nezavisly free neamericky server. Mne osobne velmi vyhovuje nadnarodnost geocachingu, po celom svete platia tie iste pravidla co znamena ze vsade viem, co mam ocakavat. Ak by odstrihli gc.cz od zdrojov dat, tak si proste tych smiesnych par supiek za premium membership zaplatim. Rad by som vedel a to je hlavne verejna otazka na Pitra, co su to tie odlisne kulturne zvyklosti, co tu mame, a co vlastne nevyhovuje na pravidlach gc.com, resp. comu nejake nase hypoteticke regionalne odlisnosti odporuju. Tesim sa na obvinenia z lezenia Amikom do prdele :) BTW Matyho poznamka je dost trefna a podporuje moju hypotezu o utopistickom projekte. BTW 2 ja nie som privrzenec napr. Navicache serveru, ale odpada tam napr. schvalovanie cache a podobne veci, ak niekto nie je spokojny s gc.com, moze ist napr. tam a nemusi vytvarat este dalsi system. To je uz fakt ako s protestantskymi cirkvami. Mozno je pri Navicache tiez problem, ze to vzniklo v USA :) BTW ja mam tiez jednu neschvalenu cache, pretoze odporovala pravidlam gc.com, dokazem si vsak priznat svoju chybu - nevsimol som si ten paragraf a nevediem kvoli tomu "svatu valku" :)
  • 0

#10 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30 563 příspěvků(y)

Publikováno 31 leden 2006 - 15:27

...pokud dokáže OC provozovat server s takovou úrovní trafficu a universalitou jako gc.com, tak se Ti půjdu osobně i s rodinou poklonit...

No a i o tom to je, mensi narodni servery mohou mit nekolikanasobne nizsi traffic a tim mohou poskytovat download GPX souboru, rozesilat anotace novych kesi a dalsi podobne cilene ci otevrene sluzby mnohem snadneji, s nizsimi naklady na HW i strojovy cas a tudiz pristupne vsem zajemcum. Nemyslim si, ze by o to vsichni registrovani geocacheri v Cechach stali, jsou i taci, co si tech par souradnic do GPSky obcas klidanko rucne zadaji. Ale protoze se sam pocitam do rad silencu, ktere geocaching oslovil a v priznivejsich rocnich obdobich i pohltil, snazim se pro jeho rozvoj take neco udelat a to na vsech frontach.

2 Saman: Nechytej me za slovo, moc dobre vis, co tim myslim ;) A nejde zde vubec o nejake zmeny pravidel, ci o zruseni schvalovani kesi. Prave Opencaching by mel realnou sanci stat se opravdu nadnarodni a uz z jeho nazvu je parne, ze se nebude branit integraci napriklad s Galileem. Je mi jasne, ze jste v teto chvili spokojeni memberi, spokojeni Premium memberi, ale to neznamena, ze se i s Vasi pomoci, invenci a zaujetim nepodari vybudovat system jeste dokonalejsi. Na druhou stranu, fakticke poznamky o fikci a utopii celeho projektu jsou zcela na miste, ani ja v teto chvili neverim v realizaci v dohledne dobe, ale jakou ma sanci takova dobra myslenka prorazit, bude-li hned v pocatcich z pohodlnosti zaslapana? Pokud se vsak nesjednotime v jednotny nazorovy proud a nedojde k nejake zasadnejsi shode dat tomuto projektu sanci, nema cenu se do projektu vubec poustet, obzvlaste nebudou-li "pro" skalni privrzenci ceskeho geocachingu, kteri zde prostredi (a potazmo i kulturu a konvence ceskeho geocachingu) primo ci neprimo utvareji a ovlivnuji. Takze nejde o zadnou svatou valku, jen o namet k zamysleni. Cesky narod byl vzdy v minulosti narodem buricu, nevidim nic spatneho na tom, aby se tato myslenka rozvijela prave u nas, v srdci Evropy, v miste s nadhernymi a originalnimi kesemi a to v dobe bourliveho rozmachu teto "zabavy" u nas...

A jeste komentar k onomu zapeklitemu financovani. Nikde jsem nezminoval, ze by mel byt provoz systemu zadarmo, to jste si asi neco spatne vylozili. Naopak, jsem pro zcela adresny prispevek na HW, SW, providera a clovekohodiny administrace narodni casti opencachingoveho systemu. Uznavam, ve svem uvodnim prispevku jsem nazorove vystupoval trochu s nadsazkou, ale jak jinak bych Vas, pododlne zvednul ze zidle a primel k zamysleni? :o))) A navic, nekdo to optimismus sirit musi ne ? ;)

  • 0

#11 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30 563 příspěvků(y)

Publikováno 31 leden 2006 - 15:01

Nechápu vůbec v čem problém. Když někdo založí svojí cache na oc.cz, jeho problém. Pokud někdo bude hledat cache z oc.cz, jeho problém. Pokud se nebudou nelegálně dolovat cizí data, žádný problém. Pokud si každý bude dělat co chce, nebude nikoho poškozovat, omezovat, porušovat pravidla, nevidím důvod k dohadám, jestli oc.cz ano nebo ne. Časem se ukáže, jestli je to životaschopné. Nebo je snad princip hry, kdy se podle souřadnic hledají škatule tak výlučný, aby si nikdo nemohl rozjet vlastní?
  • 0

#12 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30 563 příspěvků(y)

Publikováno 31 leden 2006 - 15:12

Nechtěl jsem flame-war, ale dost mne Pitrův příspěvěk (který bohužel patři do oblasti Sci-Fi, a to dosti špatné Sci-Fi...) navýšil hladinu adrenalinu v krvi a tak si neodpustím podrobný komentář...



a) Pravidlo 2 a více: více než dva OC servery se nikdy nebudou schopny dohodnout na univerzálním, jazykově (stačí se podívat na gc.hu :(, ten nemá s opencacachingem nic společného, jde o close-magyarcaching) a formálně jednotném interface pro tvorbu cache, logování nálezů, inteligentní statistice, společné picture gallery etc., není to možne psychologicky, lidsky ani technicky za předpokladu free tvorby bez centrálního rozhodování, slušného harware+ software zázemí a placených profíků, kteří to budou koordinovat a provozovat.



B) Pravděpodobně si myslíte že je gc.com továrnou na prachy a Jeremy jezdí v RR Silver Shadow.... Dost silně o tom pochybuju, při současném množství cachí, geocacherů, logů, galeriíí a denního trafficu jde dnes o sakra macatou databázi vyžadující i s nutným mirroringem disková pole řádu desítek TB a sakra dobrého providera pro připojení na síť. To stojí nezanedbatelné peníze a také mhoho člověkohodin, težko to bude dělat amatér ve svém volném čase. Proto považuji penízky za TB, kódy za geocoiny, prodej triček a nášivek a Premium Membership za velmi rozumný způsob zajištění provozu gc.com. A pokud bude někdy v budoucnu nutné platit příspěvek podobného rozsahu povinně, fakt mi to žíly neutrhne. Ročně utratím řádově více peněz za blbosti...



c) "...a stejne tak Madari, Rusove, Slovaci, Nemci": Ti Maďaři jsou fakt "open" :) :), tak se ale naučte magyarom... Slovensko: naprostá většina na gc.com. Rusko a Polsko - špatný vtip, tak málo cachí, že nemá cenu o tom ani přemýšlet



d) "navic zaoceanskem s trochu odlisnou kulturou": to snad ani nebudu komentovat, to je jak Rudé Právo v r. 1987. Mimochodem, vzhledem k tomu že jsem po jistou dobu žil v USA a po jistou dobu v Rusku, klidně prohlašuji že mi jsou USA kulturně bližší... :) :)



e) "A vsechno to, co nam groundspeak odpira, muzeme mit sami a verim, ze temer zdarma nebo za prispevek "nasim" lidem, na "nasem" serveru"": mohu se zeptat, co že nám to Ti hnusní američtí imperialisté odpírají????????¨

"Naši" lidé, "náš" server, co mi to jen připomíná....



f) Nepřeji si uveřejění jakékoliv své keše na OC serverech...



Když znovu čtu Pitrův příspěvek plný vzletných idejí, slov o nezávislosti a svobodě, o všem zadarmo a hned, neubráním se myšlence "myslíš to fakt vážně, nebo si myslíš že je 1.dubna?". Pitře, Ty si skutečně myslíš, že to vše, co umožňuje gc.com bude někdo schopen dělat zadarmo... Kriste pane, vždyť se pohybuješ v IT prostředí a tak musíš alespoň trochu uvažovat o tom, co jsi napsal... S kým, kde a jak to chceš realizovat, s prominutím to co je na oc.cz či oc.de mne nadějí na lepší a kvalitnější variantu geocachingu rozhodně nenaplňuje...



Někdy mám pocit, že Churchillovo "pokud není člověk ve dvaceti socialistou, nemá srdce; pokud jím zůstavá po třicítce, nemá rozum..." platí nejenom pro politiku, ale i pro geocaching.

Teď mne sežerte.... :) :) :)

PS: omlouvám se za útočný tón, nejde o sobní útok ale spíše o útok na ideje; díky adrenalinu jsem levitoval asi 10 cm nad židlí... :) :)


  • 0

#13 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30 563 příspěvků(y)

Publikováno 31 leden 2006 - 16:10

Nechápu vůbec v čem problém. Když někdo založí svojí cache na oc.cz, jeho problém. Pokud někdo bude hledat cache z oc.cz, jeho problém. Pokud se nebudou nelegálně dolovat cizí data, žádný problém. Pokud si každý bude dělat co chce, nebude nikoho poškozovat, omezovat, porušovat pravidla, nevidím důvod k dohadám, jestli oc.cz ano nebo ne. Časem se ukáže, jestli je to životaschopné. Nebo je snad princip hry, kdy se podle souřadnic hledají škatule tak výlučný, aby si nikdo nemohl rozjet vlastní?

aby bolo jasne, nikomu nechcem branit davat cache na oc.cz ani v nicom branit vzniku oc.cz, ale ho ani nechcem podporovat. Uplne s Tebou suhlasim, nech si kazdy robi co chce, svoj nazor na to vsak vyjadrit mozem :)
  • 0

#14 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30 563 příspěvků(y)

Publikováno 31 leden 2006 - 15:41

A jeste komentar k onomu zapeklitemu financovani. Nikde jsem nezminoval, ze by mel byt provoz systemu zadarmo, to jste si asi neco spatne vylozili. Naopak, jsem pro zcela adresny prispevek na HW, SW, providera a clovekohodiny administrace narodni casti opencachingoveho systemu. Uznavam, ve svem uvodnim prispevku jsem nazorove vystupoval trochu s nadsazkou, ale jak jinak bych Vas, pododlne zvednul ze zidle a primel k zamysleni? :o))) A navic, nekdo to optimismus sirit musi ne ? ;)


No, v tom je ten háček. My v Evropě vlastně tyjeme z gc.com amerického, protože tam je řádově větší procento Premium Members, lidé hodně nakupují v shopu Groundspeaku, prostě to jede a sytém funguje. U nás by jsme museli vzhledem k menšímu množství uživatelů vlastně platit všichni a možná i více... :)

  • 0

#15 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30 563 příspěvků(y)

Publikováno 31 leden 2006 - 15:50

Možná, že v budoucnosti (blízké či daleké) sám velký geobůh tam za Velkou louží usoudí, že není technicky udržitelné provozovat fyzicky jeden globální geoserver a požádá přes approvery silné místní geokomunity o decentralisaci a vytvoření národních geocentrál. Pak to ovšem bude o něčem jiném...
  • 0

#16 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30 563 příspěvků(y)

Publikováno 31 leden 2006 - 16:14

Ještě jsem podrobně koukal na opencaching.de a je tam to, čeho se bojím nejvíc. Národní server celý v němčině, popisy cache v němčině. Tak jako to je v Maďarsku a bude jistě i na případném Francouzském serveru (pokud nějaký bude). Proste totální desintegrace a Babylonské zmatení jazyků. Mne osobně štve, že ani na gc.com není povinný listing v angličtině, ale alespoň interface je anglický a tím i u normálních cache člověk ví o co go... U OC je však zatím Babylon dokonalý.
  • 0

#17 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30 563 příspěvků(y)

Publikováno 31 leden 2006 - 16:15

Ještě jsem podrobně koukal na opencaching.de a je tam to, čeho se bojím nejvíc. Národní server celý v němčině, popisy cache v němčině. Tak jako to je v Maďarsku a bude jistě i na případném Francouzském serveru (pokud nějaký bude). Proste totální desintegrace a Babylonské zmatení jazyků. Mne osobně štve, že ani na gc.com není povinný listing v angličtině, ale alespoň interface je anglický a tím i u normálních cache člověk ví o co go... U OC je však zatím Babylon dokonalý. ad Šaman: přesně tak....
  • 0

#18 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30 563 příspěvků(y)

Publikováno 31 leden 2006 - 16:18

Možná, že v budoucnosti (blízké či daleké) sám velký geobůh tam za Velkou louží usoudí, že není technicky udržitelné provozovat fyzicky jeden globální geoserver a požádá přes approvery silné místní geokomunity o decentralisaci a vytvoření národních geocentrál. Pak to ovšen bude o něčem jiném...

No vidis, ze uz si to take dovedes predstavit :) Jen se nase nazory na vec rozchazi. Ja se jen domnivam, ze k vytvoreni celosvetovych mistnich geocentral s plnou podporou mistnich geokomunit zadny souhlas americkeho geoboha nepotrebujeme... ;) Nezastiram vsak, ze jde pouze o vizi, ktera ma v teto chvili k plne realizaci jeste sice hodne daleko, presto o ni muzeme jiz dnes diskutovat, muzeme se pokusit identifikovat pripadna uskali, rizika a hlavne vic hlav, vic vi, ma vic napadu a muzeme to bez emoci teoreticky rozebrat ze vsech stran a pohledu. Take mi dnes pripada nesmyslne zverejnovat osamocene kese z gc.com v jinem systemu a tam je nedejboze podruhe logovat, ale po pripadne plne migraci "ceskych" dat se zachovanim vsech stavajicich ficur a pridani novych, ktere tady spolecne navrhneme se muze jednat o mnohem dokonalejsi system. Nikdo netvrdi, ze v takovem systemu nebudou jednotna zakladni pravidla, stejne tak statistiky vsech nalezenych ve vsech zemich, ale lokalni cachemapy mohou vyuzivat lokalni mapove servery, muze dojit k integraci sluzeb s nekterym z lokalnich telekomunikacnich operatoru... a kdo vi, mozna budou jednou Galileo prijimace integrovane v mobilech a nase hra ziska statisice novych privrzencu na starem kontinentu... jen si zkus predstavit, co vsechno se muze behem par let uplne zmenit, tak nechapu proc nebyt jiz v teto fazi otevreny ke zmenach a mit vuli o nich alespon uvazovat, diskutovat...

P.S. Pro pripadne rejpaly: Autory opencachingu neznam, nemam s nimi nic spolecneho. Me prispevky vyjadruji jen muj osobni nazor. Nic nepodporuji, nic nezavrhuji. Snazil jsem se jen nasi geokomunitu, da-li se ta nase smecka vubec takhle nazvat :), primet k zamysleni, protoze se mi NELIBILY unahlene a odsuzujici nazory v predchozi diskuzi, aniz by se cela a velmi komplexni problematika dukladne neprobrala ze vsech stran, nez se neco upece. Na muj vkus jste s tim proste rychle "zametli" a to si takova myslenka IMHO proste nezaslouzi.

  • 0

#19 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30 563 příspěvků(y)

Publikováno 31 leden 2006 - 16:20

este na margo gc.com: som obcasnym citatelom i prispievatelom for na gc.com a zo svojej skusenosti mozem povedat, ze Groundspeak reaguje na poziadavky zmien - samozrejme nie na vsetky a maju na vec aj svoj nazor.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama