Přejít na obsah


Fotka

určení souřadnic cache s přesností 3 cm


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
41 odpovědí na toto téma

#1 Krizak

Krizak

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 2 příspěvků(y)

Publikováno 12 březen 2009 - 15:43

Když by někdo chtěl určit souřadnice své cache s přesností zhruba 2-3 cm polohově i výškově pomocí geodetické GPS, dejte vědět. Je to samozřejmě podmíněno alespoň průměrným výhledem na oblohu.
  • 0

#2 mirotiro

mirotiro

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 094 příspěvků(y)

Publikováno 12 březen 2009 - 15:54

rozepiš to trošku, pls...
  • 0

#3 kubulak

kubulak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 96 příspěvků(y)

Publikováno 12 březen 2009 - 16:26

Taky si rad poctu, jak geodeticka GPS eliminuje chybu signalu, se kterou IMHO z principu nejde nic delat... Tim to nijak nenapadam, jen rikam ze se rad priucim.
  • 0

#4 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 12 březen 2009 - 16:36

kubulak napsal/a:
Taky si rad poctu, jak geodeticka GPS eliminuje chybu signalu, se kterou IMHO z principu nejde nic delat... Tim to nijak nenapadam, jen rikam ze se rad priucim.

Dá se to dokonce i přesnějc (viz například CZEPOS a dál pak zkusit na některé pojmy wiki a google), ale zpravidla to není jednoduché a zadarmo, takže bych se taky přpojil k mirotirově prosbě.

edit: A pak je tu ještě další věc, že pro účely geocachingu jsou 3cm naprosto zbytečné. (skrýš je velká desítky cm a ostatní jí stejně budou hledat s v nejlepším případě metrovou přesností vlastních přístrojů)
  • 0

#5 Berudilek

Berudilek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 166 příspěvků(y)

Publikováno 12 březen 2009 - 16:38

Nevim jak to funguje dneska ale nekdy kolem roku 2000 jsme zamerovali na hvezdarne v HK presne pozice dalekohledu a jedna pozice trvala askoro pul hodiny. Jestli si dobre pamatuju tak ta presnos byla prave na ukor casu. Ale rikam je tomu uz hodne let nazpatek.
  • 0
Asus A632, PocketDrake a GeoSout

#6 Pe_Bo

Pe_Bo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 543 příspěvků(y)

Publikováno 12 březen 2009 - 16:46

Krizak napsal/a:
Když by někdo chtěl určit souřadnice své cache s přesností zhruba 2-3 cm polohově i výškově pomocí geodetické GPS, dejte vědět. Je to samozřejmě podmíněno alespoň průměrným výhledem na oblohu.


Trochu mi to připomnělo Cimrmana: "... Jára Cimrman prišel do Liptákova na podzim roku 1906 ± 200 let" :)
Rozlišení souřadnic na GC je 1.8 resp. 1.2m, tj střední odcylka je stále cca 1m.
  • 0

#7 kolombo

kolombo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 657 příspěvků(y)

Publikováno 12 březen 2009 - 17:26

Krizak napsal/a:
Když by někdo chtěl určit souřadnice své cache s přesností zhruba 2-3 cm polohově i výškově pomocí geodetické GPS, dejte vědět. Je to samozřejmě podmíněno alespoň průměrným výhledem na oblohu.


Hm, problém je v tom, že způsob zápisu souřadnic, který je běžný v geocachingu a v GPS, takovou přesnost neumí ani zapsat.
  • 0

Miroslav Kolombo, k.t.

Garmin Oregon 600

N50 45.701 E015 05.508

ICQ: 343-044-770

kolombo@kolombo.cz


#8 Hrošík97

Hrošík97

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 25 příspěvků(y)

Publikováno 12 březen 2009 - 17:53

i tak pokud měří nepřesně GPS zakladateli (což se někdy stává) tak i s přesností 1mm je to na nic
  • 0

#9 vancosi

vancosi

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 290 příspěvků(y)

Publikováno 12 březen 2009 - 18:51

kubulak napsal/a:
Taky si rad poctu, jak geodeticka GPS eliminuje chybu signalu, se kterou IMHO z principu nejde nic delat... Tim to nijak nenapadam, jen rikam ze se rad priucim.

Geodetické GPS využívají pozemních bodů (vysílacích stanic), které jsou rozmístěny cca 50 km od sebe. Tyto stanice znají chybu satelitů a vysílají "korekční signál" který geodetické stanice umí zpracovat. Pak je právě přesnost zaměření velmi přesná, (řádově centimetry). Je to trochu podobné korekčnímu signálu z WAAS EGNOS, ale vzhledem k tomu, že se korekční signál vysílá z pozemních a tudíž přesně známých pozic, je toto výrazně přesnější.
Taková přesnost je ale pro geocaching zbytečná :-) Nicméně, lépe než odchyka zaměření třeba 30 metrů, což už jsem taky zažil.
  • 0

#10 vejvar

vejvar

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 72 příspěvků(y)

Publikováno 12 březen 2009 - 19:16

kdyz sme s kamaradma zakladali cache mokra hora GC1H4EF tak sme ji zamerovali geodetickou gps mimo klasickych druzic chyta i jakesi jine, kamarad tvrdil ze ruske druzice (nevim jestli to nahodou neni WAAS) a take taka korekce pres mobil z internetu
  • 0

#11 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 12 březen 2009 - 19:31

vejvar napsal/a:
kdyz sme s kamaradma zakladali cache mokra hora GC1H4EF
tak sme ji zamerovali geodetickou gps

mimo klasickych druzic chyta i jakesi jine, kamarad tvrdil ze ruske druzice (nevim jestli to nahodou neni WAAS) a take taka korekce pres mobil z internetu

Co vím, tak se dělaly kombinované geodetické přijímače GPS/GLONASS pro zvýšení počtu měření (víc použitelných družic ve výhledu) a tím pádem i lepší geometrii výpočtu polohy a vyšší přesnost. Možná to tedy bylo tohle, ale podstatnější jsou asi ty DGPS korekce přes internet.
Btw. WAAS je americký.
  • 0

#12 honzahais

honzahais

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 305 příspěvků(y)

Publikováno 12 březen 2009 - 19:37

vejvar napsal/a:
kdyz sme s kamaradma zakladali cache mokra hora GC1H4EF
tak sme ji zamerovali geodetickou gps

mimo klasickych druzic chyta i jakesi jine, kamarad tvrdil ze ruske druzice (nevim jestli to nahodou neni WAAS) a take taka korekce pres mobil z internetu

to sis asi splet s GLONASS
WAAS pokud jse nepletu tak je to pouze americky projekt zpřesnovaciho sistemu k gps použitelneho i pro veřejnost...
jojo geodezie krásný obor... tímto zdravim križáko možná jakšto budoucího kolegu... :)
  • 0
GPSmap60CSx+topo czech 3PRO /+nokia N73/na delší výpravy HP COMPAQ 6530b

#13 bertlak

bertlak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 286 příspěvků(y)

Publikováno 12 březen 2009 - 19:39

Je to úžasné určovat body na takovém tělese jako je Země s přesností na centimetry:o. Pro vlastníky budoucích keší by bylo jistě přínosem mít krabičku zaměřenou s touto přesností. Mohli by s despektem odrážet útoky typu "chybně zaměřeno, odchylka 6 m" a podobné:D. Několikrát se mi stalo, že mě gpska zavedla rukou přímo na krabici, neuvěřitelné :o! Naopak, zejména při kešování v Řecku mě naháněla v okruhu i 50 m okolo keše, kdy ukazovala 0 m od cíle a najednou začala vzdálenost narůstat na desítky metrů bez mého pohybu. Dokud v geocachingu nebudeme používat profesionální geodetické přístroje a data nebude, mít pravděpodobně zaměření pokladů na centimetry praktický význam, krom výhody výše zmíněné:(. PS: Díky Vancosimu za odborný výklad. Rád jsem se poučil.
  • 0

#14 honzahais

honzahais

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 305 příspěvků(y)

Publikováno 12 březen 2009 - 19:56

je koukam ze alkes uz odpovedel ...
  • 0
GPSmap60CSx+topo czech 3PRO /+nokia N73/na delší výpravy HP COMPAQ 6530b

#15 vejvar

vejvar

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 72 příspěvků(y)

Publikováno 12 březen 2009 - 20:48

podle me nema smysl zamerovat cache na centimetry presne, clovek by prisel o ten pozitek z hledani:D tu geodetickou gps sme pouzili, aby sme se vyhli postupum jake jsou doporucovane(nekolikrat zamerit, najit na netu na nejake mapě a vsechny vysledky prumerovat) takto sme se velmi pohodlne dostali na presnost cca 1-2 metry holt sme lini:D
  • 0

#16 MaFa

MaFa

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 383 příspěvků(y)

Publikováno 12 březen 2009 - 21:13

WAAS pokud jse nepletu tak je to pouze americky projekt zpřesnovaciho sistemu k gps použitelneho i pro veřejnost...

Proto taky v Evrope zachytis jenom EGNOS - http://cs.wikipedia.org/wiki/EGNOS.
  • 0
MaFa

#17 hauskaa

hauskaa

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 711 příspěvků(y)

Publikováno 12 březen 2009 - 21:24

Já jsu geodet a s dvoufrekvenční GPS Trimble s touhle přesností měřím bodové pole. V podstatě vše už bylo řečeno, to jak někdo popisoval hodně nade mnou, že měřil ty souřadnice půl hodiny, to se jednalo o jednofrekvenční GPS s příjmem korekcí pozice z CZEPOSu. Tam pouze přijímá GPS data, následně se stahnou z webu CZEPOSu korekce, o které se opraví souřadnice změřené v terénu. Dvoufrekvenční GPS (více asi na stránkách www.geotronics.cz) umí tyhle korekce započítávat v reálném čase a souřadnice (přesnost do 1.5cm) jsou na světě za 5s (!!!) měření. Referenčních stanic je tuším 27, v Brně je to stanice TUBO umístěná na budově VUT stavební na Veveří 95, další namátkou jmenuji: kopec Pecný u Phy, Kroměříž... To vše je nalezitelné i s podrobným textem na stránkách CZEPOSu (dostupné přes www.cuzk.cz).
  • 0

#18 hauskaa

hauskaa

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 711 příspěvků(y)

Publikováno 12 březen 2009 - 21:30

BTW: pokud bysme s touhle přesností chtěli kešky opravdu určovat, byly by souřadnice ve formátu 49°16,12884, čili o dvě místa víc, než jsme zvyklí (informace bez záruky)
  • 0

#19 Citecka

Citecka

    kecal neuvěřitelný

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 12 březen 2009 - 21:47

a dejte pokoj! By bylo po hře... i po srandě!
  • 0

...a neberte se tak vážně! :)
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas


#20 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 12 březen 2009 - 22:39

hauskaa napsal/a:
Já jsu geodet a s dvoufrekvenční GPS Trimble s touhle přesností měřím bodové pole. V podstatě vše už bylo řečeno, to jak někdo popisoval hodně nade mnou, že měřil ty souřadnice půl hodiny, to se jednalo o jednofrekvenční GPS s příjmem korekcí pozice z CZEPOSu. Tam pouze přijímá GPS data, následně se stahnou z webu CZEPOSu korekce, o které se opraví souřadnice změřené v terénu. Dvoufrekvenční GPS (více asi na stránkách www.geotronics.cz) umí tyhle korekce započítávat v reálném čase a souřadnice (přesnost do 1.5cm) jsou na světě za 5s (!!!) měření.

Trošku mi nejsou jasné dvě věci... Nevíš, co všechno za frekvence ten dvoufrekvenční přijímač zvládne zpracovat a jak?
Civilní kód na L2 vysílá zatím asi jenom 6 satelitů (z celkového počtu 31), přjímat vojenský kód moc nejde bez klíče a speciálních obvodů, nebo to nějak šikovně zvládne pracovat jenom s fází?
No a pak ještě proč započítávání korekcí v reálném čase závisí na počtu frekvencí?
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama