Přejít na obsah


Fotka

Malše série


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
5 odpovědí na toto téma

#1 silfax

silfax

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 16 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2009 - 22:36

Ahoj,
dovolím si trochu reklamy své série kešek. Navštivte http://malseserie.silfax.net a dozvíte se víc.
Jedná se o kešky v povodí řeky Malše, tzn. Jižní Čechy, takže budu rád, když některou z nich navštívíte.
  • 0

#2 Solim

Solim

    Introvert

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 870 příspěvků(y)

Publikováno 22 červenec 2009 - 20:32

Tak se uz delsi dobu koukam na serii Malse. Myslel jsem, ze cela serie bude hotova pred prezdninami. A prace na dokonceni zatim stoji. Ze by povodne v Jiznich Cechach branili teto serii? Rad se do tohoto kraje podivam, ale cekam na dokonceni teto serie. Tak se ptam, bude tato serie dokoncena?
  • 0

iGET Blackview GBL6000Pro, Android 11, a:Drake 6.08 + OSM (paws), GeoGet 2.11.8.821, GeoKuk 5.1.0, Locus Map 4

 

S úsměvem jde vše líp


#3 Toniczech

Toniczech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 16 červenec 2021 - 9:23

Musím říci, že jsem nedávno s překvapením a zhrozením zjistil, že tuhle, druhdy vyhlášenou a velice kladně přijímanou sérii keší, tam na geojihu máte už řadu let v osiřelém a dezolátním stavu. Autor má poslední své nálezové geoaktivity z r. 2015; "nejčerstvější" přihlášení na GC.com z r. 2017. To by nebylo nic divného; prostě osiřelé keše; stává se nám to sem tam všudemožně, že někdo od GC.odpadne. Ale, co mi připadá naprosto neuvěřitelné a pobuřující, je, že si toho "tam dole" u vás nikdo nevšimnul, resp. za celých těch několik roků jste se ještě nerozhoupaali k tomu, aby se zorganizovala té série údržba a adopce. Vždyť je to - něco dost jiného než všeliké ty masově nasekané PWT-série novějších časů - docela hodnotný cyklus, dost přispívající k místopisnému a vlastivědnému geopoznávání té oblasti. Nechápu, jak nevšímaví či lhostejní jste tam těch několik sezon byli, jestliže se v té věci ještě nic nepodniklo. Pro mne oblast Novohradských hor a Novohradského podhůří nefiguruje zrovna v popředí mých geoturistických priorit, takže jsem dlouhodobě zatím žádné důkladnější studium tamních keší neprováděl a o tu situaci zakopnul jen úplně náhodou, při zvědavém rozkliknutí jedné z dotčených položek na čímsi seznamu nálezů, ale na to konto, jen co jsem si teď po několika týdnech konečně udělal chvilku to na fóru vznést, pokládám za nutné a celkem naléhavé ten, namnoze už dost kritický stav dotčeného souboru keší řešit. Malše potřebuje jednak fyzickou generální obnovu všech žijících položek (naštěstí je to stále ještě většina) a druhak někoho z aktivních kačerů, kdo by si to vzal dlouhodobě pod patronát, resp. pokusil se přímo o adoptování. Nakolik se takhle empiricky z prostého faktu, že několik roků většinou stále ještě přežily "samospádem" zdá, jsou to zřejmě povětšinou položky na průběžnou starostlivost nenáročné a "držáky", takže soudím, že by to z hlediska průběžné správy do dalších let nepředstavovalo pro budoucího ownera podstatnější břímě. Když letos dokýžeme zařídit údržbu; na další hromadu let to vydrží.

 

Takže, co se personálního zajištění budoucí správy série týče:

1) Je tu mezi čtenáři fóra přímo někdo, kdo má k té oblasti vztah, a ochoten si ty keše adoptovat?

2) A pokud se zájemce nevyskytne přímo zde, pak prosím jihočeské geokolegy, aby záležitost adopce a zachování Malše v nejbližších dnech a týdnech rozšířili a diskutovali s dalšími, zde nepřítomnými geokolegy na lokálních eventech tam u vás. Prostě nechť kačerstvo geojihu pojme záchranu té série jako věc regionální cti a někomu, třeba kačersky mladšímu ze svých řad to dohodí.

 

Pokud jde o aspekt fyzické renovace, s potěšením bych, alespoň na části položek přiložil ruku a materiál k dílu, ale to by mne musel někdo z geokolegů (třeba úplně odjinud) na takové výpravě doprovodit. Teoreticky by se mi časově i povětrnostně pro brzké dny (najmě období okolo 19.-21. července) nějaký cca 3denní geovandr těmi končinami organizačně i docela hodil, takže nechť se se mnou spojí, kdo by chtěl k záchraně té Malše svou geospolečností přispět.    


  • 0

#4 Výletníci ČB

Výletníci ČB

    Výletníci ČB

  • Members
  • PipPipPip
  • 58 příspěvků(y)

Publikováno 19 červenec 2021 - 6:49

Dal jsem tuto "žádost" na FB do skupiny Geojih. A tohle je první odpověď:

 

Pavel Mahr

To se to kritizuje bez znalosti věci...
Už před lety jsem a posleze i mnozí jiní, žádali Silfaxe o adopci. Dříve nechtěl a pak již komunikovat zcela přestal.
Osobně bych dnes některé keše dál zcela jinak (a to nejen ty zaniklé, ale i ještě funkční). Za ty roky senmnoho míst změnilo nebo se dají najít lepší umístění.
Takže když to shrnu - lepší než udržovat zbytek věž přímé adopce by bylo lepší to co zůstalo zarchivovat a udělat zcela novou nástupnickou sérii. Zda obdobně jako je tomu u kapra nebo pod jedním nebo ckem to už je na diskusi. Jelikož pár nástupnických jedí již existuje, asi by byla lepší varianta série s více peněz. Už jen kvůli údržbě. Klidně se hlásím pro oblasti blízké k mému bydlišti nebo ke kesim které již mám na Novohradsku.

  • 0

#5 Toniczech

Toniczech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 21 červenec 2021 - 11:43

A, děkuju za zprostředkování drobet info do/ze zákulisí, kam nedohlédnu (neb na FB nejsem a v jeho fungování se nevyznám :-)). Tak dobrá, možná jsem vám "tam dole" poněkud ukřivdil, když jsem nabyl dojmu, že vůči osudu Malše byla úplná lhostejnost a to se tedy, na podkladě výšepsaného takto zčásti omlouvám. Stejně škoda, že vám tedy dříve zůstalo jen u teoretického vyjednávání, a přinejmenším některým těm položkám, jimž nic jiného než čerstvý materiál nechybí, se ho nedodává. 

 

V mých očích nejde ani tak o osud té série jako jednotného celku, korunovaného nějakým bonusem. Vnímám to kriticky spíše z toho hlediska, že tu jsou položky, věnované konkrétním vlastivědně více či méně významným lokalitám. Pro mne osobně je to důležité tak - že to či ono význačné místo má sobě věnovanou keš a to, zda ta keš tvoří součást nějaké série já osobně považuju za podružnou (i když, pokud už série, dávám rozhodně přednost takovéhle hooodně volné a hooodně prostorově rozptýlené před něčím ve stylu trailu). Takže, jestliže tu lobuju za Malši, lobuju za zachování a udržení těch jednotlivých keší, nikoli zrovna za Malší verze 2.0 (i když v nějaké obdobné formě by nemusela být špatná.

 

Ale dovolím si drobet zrazovat od představy (namnoze běžné; netýká se to jen Malše, ale setkávám se s tím obecněji) "tak ať se to archivuje a udělá se něco lepšího". Za prvé, kdo zaručí, že opravdu nějaká bezvadná nebo lepší náhrada by vznikla? Dočkali by se lidé opravdu něčeho a nebylo by prostě lepší zachránit a pěstovat stávající, povětšinou už dost osvědčené keše a nově realizovat jen ty lokality, kde se nějaké té keše zjevně nedostává? A za druhé čistě praktický technicko-provozní argument proti myšlence sumární archivace a sumárního znovuzaložení: V pádě, že by keše musely fungovat od nuly, bude se jimi muset provalit všechen cca takový geoprovoz jako za dosavadní roky a tedy "zbytečně" se 1-2 logbooky a nejméně jedna krabička na každém z těch míst opotřebuje jen na to, aby tudy prošli podruhé kačeři, kteří předešlou verzi už měli odlovenou. (Podotýkám, že já tam nikdy nebyl, takže v tomhle punktu neargumentuju nějak zaujatě pro sebe.)  Proč na sebe i na ostatní nakládat ten kus námahy a výdajů navíc, když by dle mého mínění bylo racionálnější podržet stávající keše s jejich historií nálezů atd. a jen se soustředit na to, aby byly materiálně zajištěné pro návštěvníky budoucí. To snad (doufám) ten zakladatel není mrtvola v doslovném fyzickém smyslu a nechce se mi věřit, že by z celé JČ geokomunity na něj za ta léta něměl někdo přímý mail, telefon atp. potenciálně funkční kontakt, nebo dokonce někdo nevěděl, s nadsázkou řečeno", kam chodí jeho děti do školy". Prostě bych očekával, že při troše opravdu soustředěné snahy by se ho snad kontektovat a k adopčnímu procesu těch stávajících kousků mohlo podařit. (Můj osobní názor je, že na projekt takového geografického záběru asi opravdu možná nejlepší, kdyby si vás tam několik, kdo byste do toho šli, utvořilo zastřešující kolektivní nick, na který by se to napsalo.) A, kdyby tak, pak už by snad stačilo, abyste to tam podoplňovali vhodně několika dalšími kešem, kde zrovna ještě/už chybějí a bylo by to zase krásně k světu a důvod nač být před zbytkem republiky hrdi. A jedna zcela konkrétní přípomínka, která sice není z Malše, ale třeba se ten názor hodí. Když jsem si to tam teď virtuálně keš za keší procházel, chybí mi tam keš, věnovaná Žofínskému pralesu. To si prostě myslím, že taková dějinně význačná přírodní rezervace by neměla na kešomapě chybět. Ano, je mi jasné, že keš musí být tak jako tak mimo její rámec, neb je nepřístupní. Ano, jsem si vědom, že tam keš toho jména dřív i bývala. A právě proto mi něco, čím by si kačer symbolicky návštěvu té lokality pod patřičným titulkem odfajfkoval, chybí. To, že opodál t. č. tradička Výhled na žofínský prales, mne, přijejmenším názvově až tak neuspokojuje... Zkjrátka, byl bych rád, kdyby tam někde okolo keš, cele tematicky věnovaná tomu, kdy kdo ochranu toho kousku pralesa vyhlásil a jak se to s ním za těch 183 let od té doby má a takto to virtuálně osvětově prezentující kačerstvu, zase časem existovala. 

 

Mezitím se maličko situace od napsání prvotního příspěvku proměnila mně, neb se nyní zdá pravděpodobné, že o víkendu se budu vyskytovat v JČ, arciť cíl té expedice bude jiný, takže nejsem s to v tuhle chvíli ještě předjímat, zda by jaká šance skutečně i fyzicky pomoci některé z položek Malše zrovna byla. Ale vyloučit to jako reálnou možnost nyní nemohu. Rozhodně budu mít s sebou materiálu pro každý případ napakováno, takže se pokusíme na potkání pomoci, kdybychom se kde vyskytli. I proto, když v kostce shrnu, co si myslím, považuju stran Malše za nejracionálnější a nejméně všeobecně zatěžující řešení v podpoře toho perspektivního z dochovaných položek v kombinaci s citlivým iniciativním doplňováním novými.

 

A off topic pro JČ kačerstvo podotknu, že na zásah a asi i adopci už mám dojem je taky zralá hlubocká multi Don Balthasar De Marradas; to budu rád, když si taky na FB nějak přechroupáte. V každém případě velký dík za součinnost a spolupráci!


  • 0

#6 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 8 774 příspěvků(y)

Publikováno 21 červenec 2021 - 12:42

Co se týká geoprovozu, třeba Přesličkový rybník má původní logbook. Vím to, zapoměl jsem si opsat číslo a letos jsem se tam zastavil podruhé.

Archivovat šmahem snad může jen owner, ne? Reviewer jen když jsou problémy. A owner nereaguje. Neznám ho, jen jsem někde snad zachytil, že odešel někam studovat nebo pracovat a zřejmě se sem nevrátil. Takže z hlediska pěkných míst je to v pořádku, když tam zůstane nějaká bezúdržbová keš.

Tato série je první takhle velká tady, není psaná přes kopírák, dokonce se netýká jen Malše, ale třeba i Stropnice, tj. přítoku. Právě proto mi chyběl ten rybník, netušil jsem, že tak daleko od Malše to patří do série.

Sérii nemám, chybí mi tři + jedno neopsané číslo. A je postavena tak, že se chybějící číslo brutnout nedá. Já už hledám při výletech, tj. ne primárně jezdit za keškami.

A co se týká Žofínského pralesa, tuším, že takovou keš mám nalezenou. A pro hledače online: v Novohradkách je T-Mobile a Vodafone skoro bez signálu, spíš se chytí rakouský. Kolem Žofínského pralesa určitě. Takže spoléhat jen na offline mapy a databáze.


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama