Přejít na obsah


Fotka

Přesnější zaměřování obyčejnou GPSkou


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
23 odpovědí na toto téma

#1 Honzik&Pavlinka

Honzik&Pavlinka

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 270 příspěvků(y)

Publikováno 10 září 2009 - 10:01

Měření pomocí GPS je zatíženo různými druhy chyb a dalšími faktory, které snižují jeho přesnost (kvalita a citlivost GPS přijímače a jeho nastavení, poruchy v atmosféře, překážky v místě měření apod.). Většinu z těchto omezení nemůžeme snadno odstranit. Své vybavení máme většinou také pevně dané. Málokdo si bude půjčovat přesnější geodetickou gpsku, aby zaměřil svoji keš při zakládání. Přes to všechno ale existují postupy, kterými můžeme výrazně zlepšit přesnost zaměření bodu.

Ve správný čas na správném místě!

Své „správné“ místo si jistě každý vybere sám podle svých potřeb. Tudíž jedinou volnou proměnnou je čas. Ano čas je faktor, který významně ovlivňuje přesnost měření. Během dne se mění postavení a počet viditelných gps satelitů na obloze vůči našemu místu měření. Čím více je dostupných satelitů ve vhodné geometrické pozici, tím přesnější měření je. Při dobré konfiguraci satelitů je možné s běžnou GPSkou zaměřit bod s přesnosti +- jeden až dva metry. Naopak měření ve špatný okamžik může zapříčinit chybu měření i 15 – 20 metrů.

Jak zjistím správný čas pro měření?
Naštěstí existují pomůcky, které nám usnadní určit správný okamžik měření. První z nich se nachází na adrese zde:

http://www.calsky.co...i/Satellites/12


Tato webová aplikace vypočítává vhodný čas pro měření. Před použitím se ujistíme v rámečku napravo, zda máme nastavenou správnou pozici našeho místa měření. Pokud ne, opravíme ji.

Vložený obrázek


Ve formuláři vlevo nastavíme datum a čas, pro který chceme počítat konfiguraci satelitů. Nastavíme délku časového okna „Select duration:“. Většinou postačí 12h. Dále nastavíme krok výpočtu „Select interval:“. Vhodný je 5 min. Čím kratší krok nastavíme, tím delší, ale přesnější tabulku výpisu dostaneme. Výpočet spustíme tlačítkem „GO“.


Vložený obrázek


V tabulce zaměříme na sloupec PDOP. V tomto sloupci vyhledáme co nejmenší číslo. Čím je nalezené číslo nižší, tím bude měření v terénu přesnější. Zelená čísla jsou považována za vhodný čas k měření, naopak červeně označené jsou doby naprosto nevhodné pro přesné měření pomocí GPS. Nyní stačí odečíst „správný“ čas a být v tento čas připraven na „správném“ místě.


Vložený obrázek


Stejnou službu, jakou nabízí webový server CalSky.com, zastane i program Trimble Planning. Je to freewarová aplikace, která navíc nabízí i další možnosti a podrobnosti výstupu v grafické nebo textové podobě.

Výstupy z Trimble Planneru vypadají takto:

Vložený obrázek

Barevně jsou odlišeny jednotlivé složky chyby měření. Čím je graf nižší, tím lépe.

Vložený obrázek

Prostředí programu.

Vložený obrázek

Textový výstup s intervaly vhodnými pro měření.

Program je ke stažení zde:


http://www.trimble.c...software_ts.asp

Data potřebná pro výpočet jsou zde: (pozn. data mají platnost určitou dobu, není ale potřeba je stahovat každý den.)

ftp://ftp.trimble.com/pub/eph/almanac.alm
ftp://ftp.trimble.com/pub/eph/current.ssf


Statistika nuda je, má však cenné údaje.
Ani při nejlepším signálu gpska neměří absolutně přesně a správně, ale s různě velkou odchylkou. Abychom co nejvíce minimalizovali vliv odchylky, měříme v terénu bod vícekrát (alespoň 10x). Každé měření si poznamenáme (uložíme). Mezi jednotlivými měřeními bychom se měli vzdálit z měřeného bodu (např. o 20 metrů) a opětovně se na něj vrátit. Čím více měření provedeme, tím správnější hodnotu polohy ve výsledku dostaneme. Přesnost měření závisí na parametrech, které jsem popisoval v předchozích odstavcích (viz. vhodný čas měření) Doma provedeme zprůměrování naměřených hodnot. Pokud máme jednotlivá měření ve formátu XX° YYY‘, převedeme je na celé stupně (XX,XXX°). Například pomocí této utility:

http://www.geocachin...pt/Default.aspx


nebo jednoduše hodnotu minut podělíme 60 a přičteme ke stupňům. Následně v tabulkovém kalkulátoru (např. excelu) vypočteme průměr. Také je dobré naměřené hodnoty vynést do grafu XY (šířka versus délka) a přesvědčit se, zda nějaká měřená hodnota se výrazně neodchyluje od ostatních měření. V případě, že se takové měření vyskytne, vyloučíme jej z výpočtů. Získanou výslednou souřadnici znovu převedeme do formátu XX° YYY‘.

Na závěr dodám, že některé modernější gpsky mají zabudovanou funkci průměrování. V tomto případě odpadá pracné ruční průměrování v excelu. Stále ale platí, že je důležitý správný čas měření, protože nepřesně zaměřené hodnoty průměrování nezachrání. A k čemu nám je dobré správné, ale nepřesné měření?
  • 0
GPS: Garmin Oregon 550, Garmin-Asus M10, SW: GSAK 7.x.x, OziExplorer 3.95n, SmartMaps 3.x, OziExplorer CE 2.3x, BeelineGPS 1.9x

#2 mtauf

mtauf

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 706 příspěvků(y)

Publikováno 10 září 2009 - 10:04

To je velice pěkný návod, hned jej ukládám do oblíbených odkazů. K tomu jen mohu dodat, že se mi osvědčilo měřit na místě několikrát v různou denní dobu a za různého počasí, výsledek zprůměrovat a celé ověřit přes Google maps. Pak je odchylka řádově do 2-3m.
  • 0

#3 Caster

Caster

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 271 příspěvků(y)

Publikováno 10 září 2009 - 12:23

Zajimavy navod, diky. Hlavne me prekvapuje, jak moc se ta chyba dokaze zmenit behem 5 minut.
  • 0
Garmin Oregon 300 + Topo CZ 3 Pro; Nokia 5800, SmartcomGPS, SmartGPX, Nokia Maps, Google Maps; Gentoo Linux + Wine + GeoGet

#4 Crocky

Crocky

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 477 příspěvků(y)

Publikováno 10 září 2009 - 12:30

Krásné, díky. Nešlo by to přepsat na wiki, takdy to za chvíli zapadne a bude se to blbě hledat?
  • 0

#5 mapoid

mapoid

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 296 příspěvků(y)

Publikováno 10 září 2009 - 14:56

Pekny prispevek!

Honzik&Pavlinka napsal/a:
některé modernější gpsky mají zabudovanou funkci průměrování. V tomto případě odpadá pracné ruční průměrování v excelu.


Tady bych trochu upresnil. Drive mely prumerovani polohy snad vsechny turisticke GPS od Garmina. Mely ho staricke modely G 38, vyborny a stale dobre pouzitelny G12XL (cca 12 let stary model), dodnes vyrabena rada 60 a 76, a myslim i eTrexy (i kdyz tim si nejsem jisty). U novejsich modelu tato uzitecna funkce, tak nejak zmizela. Nezkoumal jsem to podrobne, ale nekde jsem narazil na info, ze Colorado (nebo Oregon) prumerovat neumeji, nebo alespon neumely v prvnich verzich firmware...


Ohledne planovani vhodne doby k zamereni kese je potreba vzit v uvahu take profil horizontu, pokud tedy kes neni treba v polabske nizine. Ono sice pro dane souradnice a cas muze vychazet vyborne PDOP, ale nekolik satelitu muze byt za kopcem ci budovou... Takze pro skutecne dobre planovani by to jeste chtelo zadat masku horizontu, aby se parametry prijmu pocitaly jen z druzic, ktere jsou skutecne viditelne. (V tom SW od Trimblu to asi zadat jde. Castecne se to da 'osidit' minimalni pozadovanou vyskou satelitu nad obzorem. V uvedenem prikladu byla zadana 10 stupnu)

No a pak je tu jeste multipath. Nedavno jsem zazil neco, co se mi za 10 let pouzivani GPS jeste nestalo. Pozice mi asi ctvrhodinu litala mezi dvema misty vzdalenymi od sebe asi pul kilometru. A pritom bylo PDOP celkem obstojne a ani by me nenapadlo, ze by tam mohl multipath nastat, natoz tak brutalni a tak dlouhotrvajici. Nebyl jsem v nejake uzlabine v horach. Jenze okolo byla podkova kopcu, ja byl zhruba uprostred a bylo po desti. Cele to asi zafungovalo, jako velka satelitni misa, ja byl nekde v ohnisku a signaly si litaly, jak chtely. :-((

Dobry program na zamereni souradnic je VisualGPS. Je ve verzi pro PC i PDA.
http://www.visualgps...GPS/default.htm
http://www.visualgps...Sce/default.htm

Jsou to free programky od autoru BeeLineGPS.

Clovek hned v poli vidi, jaka je kvalita prijmu, jak hodne lita pozice a vyska. Z toho se da usoudit nakolik je pozice dobre zmerena.
  • 0

#6 KacerLaMer

KacerLaMer

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 32 příspěvků(y)

Publikováno 10 září 2009 - 15:06

mapoid napsal/a:

Tady bych trochu upresnil. Drive mely prumerovani polohy snad vsechny turisticke GPS od Garmina. Mely ho staricke modely G 38, vyborny a stale dobre pouzitelny G12XL (cca 12 let stary model), dodnes vyrabena rada 60 a 76, a myslim i eTrexy (i kdyz tim si nejsem jisty). U novejsich modelu tato uzitecna funkce, tak nejak zmizela. Nezkoumal jsem to podrobne, ale nekde jsem narazil na info, ze Colorado (nebo Oregon) prumerovat neumeji, nebo alespon neumely v prvnich verzich firmware...


Oregon v drivejsich firmwarech skutecne prumerovat neumel, nyni (cca pul roku ?), uz umi. Ale prumerovani se muselo po nahrati noveho fw rucne pridat do menu, aby bylo dostupne. Nez to Garmin pridal do firmware se prumerovani na oregonu muselo resit pres whereigo.
  • 0

#7 Trhac

Trhac

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 057 příspěvků(y)

Publikováno 10 září 2009 - 15:06

Mně dělal Legend i Geko jinou věc - čas od času zaznamenal vzdálenou souřadnici, leckdy i mimo Evropu. Tu pak uložil do prošlé trasy, načež se na obrazovce s daty objevovaly během výletu hodnoty jako prošlá vzdálenost 24.000 km, max. rychlost 40.000 km/h! Jinak samo dík za odkaz!
  • 0

RACCOON TEAM
Věk je uveden kačerský, život před nálezem první keše neplatí…


#8 Pe_Bo

Pe_Bo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 613 příspěvků(y)

Publikováno 10 září 2009 - 15:11

Ještě bych doplnil maličkost - je dobré počkat na ustálení - při dobrém signálu stačí minuta. V GPS je filtr, který se snaží predikovat správnou polohu během pohybu, ale pokud přijdu na místo a začnu hned měřit či průměrovat, dostávám špatné hodnoty založené na minulých měřeních. Při dobrém signálu to není tak znát, při špatném dostanu odchylku 100m jen to fikne. Jistě že delší průměrování tuto odchylku smaže, ale proč si zatěžovat měření chybou hned na začátku...
  • 0

#9 mapoid

mapoid

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 296 příspěvků(y)

Publikováno 10 září 2009 - 15:15

Trhac napsal/a:
Mně dělal Legend i Geko jinou věc - čas od času zaznamenal vzdálenou souřadnici, leckdy i mimo Evropu. Tu pak uložil do prošlé trasy, načež se na obrazovce s daty objevovaly během výletu hodnoty jako prošlá vzdálenost 24.000 km, max. rychlost 40.000 km/h!


To je bezne, to dejaji vsechny/vetsina modernejsi GPS s citlivejsimi chipsety (SIRF III,...). Ale vetsinou, je spatne jedno, dve mereni a pak se to vrati do normalu. Me to trvalo ctvrt hodiny. Vterinu jsem byl na spravnem miste, vterinu o pul kilometru jinde, pak zase zpet, pak zase jinde, ... Proste to rytmicky litalo mezi dvema misty pul kilometru od sebe. :-((
  • 0

#10 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 10 září 2009 - 15:17

mapoid napsal/a:
...myslim i eTrexy (i kdyz tim si nejsem jisty). U novejsich modelu tato uzitecna funkce, tak nejak zmizela. Nezkoumal jsem to podrobne, ale nekde jsem narazil na info, ze Colorado (nebo Oregon) prumerovat neumeji, nebo alespon neumely v prvnich verzich firmware...

Stále dost rozšířený černobílý Legend bohužel ne a myslím, že podobně na tom byly i obyčejné eTrexy (nemapové, necitlivé, jak je na tom H, nevím, ale nedivil bych se, kdyby stejně) a Geka.
Všechny vyšší modely eTrexů (Visty, Legendy HCx, ...) to snad už mají. A Oregon už teď průměrovat také umí, co jsem někde zachytil. Přinejhorším jde použít speciální WIG cartridge (Ano, zní to směšně, ale lepší než nic.:))

Jinak přesně, jak píše mapoid, plánování času je důležité (V každém případě budete mít větší šanci na lepší polohu s více družicemi nad obzorem.), ale bohužel také né samospásné.

K průměrování ještě jednu poznámku... čím déle, tím lépe. Sice lze jen těžko předpokládat, že někdo bude sedět nad keší několik hodin, nebo celý den, ale aspoň těch deset minut by to chtělo. Cca minuta většinou nemívá příliš patrný efekt.
  • 0

#11 mapoid

mapoid

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 296 příspěvků(y)

Publikováno 10 září 2009 - 15:48

alkes napsal/a:
K průměrování ještě jednu poznámku... čím déle, tím lépe.


No to prave nemusi byt pravda. Zalezi i na kvalite prijmu a konfiguraci druzic.

V praxi vyjde lepe merit 5 krat po 5ti minutach v optimalnich podminkach, nez 24 hodin v kuse bez rozliseni kvality. Ve VisualGPS, ale treba jde nastavit, ze se k prumerovani pouziji pouze data, jejichz PDOP je mensi nez zadana hodnota. Tim se vylouci vylozene spatna mereni.

Kazdopadne to chce zamerit nekolikrat v ruznou denni dobu a pokazde alespon minutu, dve. A ohlidat si, aby bylo PDOP pokud mozno blizke 1 a pozice se pocitala z alespon sesti, sedmi satelitu. Idealne 10ti az 12ti.
  • 0

#12 Mau Loftin

Mau Loftin

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 901 příspěvků(y)

Publikováno 10 září 2009 - 18:12

No to je ale pekne tema :) Nevite tedy jak je to s garmnem Colorado 300 ? Umí průměrovat nebo ne? No a by mě zajímalo, většina GPS ukazuje přesnost signálu, nějakou hodnotu +- X metrů. Na jaké, principu toto funguje a dá se na to spolehnout ? A není to právě to průměrování ? Zpravidla když nechám GPS ležet tak se to zlepšuje, nejlépe jsem snad byl +- 3m, ale nevím, jakou to má váhu, nevíte někdo ? Díky
  • 0

#13 1xyz2

1xyz2

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 423 příspěvků(y)

Publikováno 10 září 2009 - 18:21

Mau Loftin napsal/a:
No to je ale pekne tema :)
Nevite tedy jak je to s garmnem Colorado 300 ? Umí průměrovat nebo ne?

Ano umí pomocí této wherigo aplikace
http://www.wherigo.c...6d-b16f48b79597
  • 0

#14 Mau Loftin

Mau Loftin

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 901 příspěvků(y)

Publikováno 10 září 2009 - 18:31

JarMar napsal/a:

Mau Loftin napsal/a:
No to je ale pekne tema :)
Nevite tedy jak je to s garmnem Colorado 300 ? Umí průměrovat nebo ne?

Ano umí pomocí této wherigo aplikace
http://www.wherigo.c...6d-b16f48b79597


Dik, jen nevim jestli to uplne chodi, protoze doma vetsinou signal nechytim. Tak to budu muset na zahradu :)
  • 0

#15 Mau Loftin

Mau Loftin

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 901 příspěvků(y)

Publikováno 10 září 2009 - 18:36

.....
Ohledne planovani vhodne doby k zamereni kese je potreba vzit v uvahu take profil horizontu, pokud tedy kes neni treba v polabske nizine. Ono sice pro dane souradnice a cas muze vychazet vyborne PDOP, ale nekolik satelitu muze byt za kopcem ci budovou... Takze pro skutecne dobre planovani by to jeste chtelo zadat masku horizontu, aby se parametry prijmu pocitaly jen z druzic, ktere jsou skutecne viditelne. (V tom SW od Trimblu to asi zadat jde. Castecne se to da 'osidit' minimalni pozadovanou vyskou satelitu nad obzorem. V uvedenem prikladu byla zadana 10 stupnu)..........


No a do jaké míry lze tedy té online verzi věřit? Leckdy mám třeba satelit zakrytý domem, stromem, skálou a ačkoliv dle tabulky je tu nejlepší čas, přeci jenom jiný čas může být mnohem vhodnější, protože budou satelity lépe vidět..... Je to tak, nebo ne?
Není lepší se spolehou na GPS, která udává přesnost? Resp. jak se lze na tuto hodnotu spolehnout, neví někdo ?
  • 0

#16 mapoid

mapoid

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 296 příspěvků(y)

Publikováno 10 září 2009 - 19:18

Mau Loftin napsal/a:
No a do jaké míry lze tedy té online verzi věřit? Leckdy mám třeba satelit zakrytý domem, stromem, skálou a ačkoliv dle tabulky je tu nejlepší čas, přeci jenom jiný čas může být mnohem vhodnější, protože budou satelity lépe vidět..... Je to tak, nebo ne?


Ano, nezalezi na tom, jake satelity jsou v dane lokalite v dany cas nad horizontem, t.j. potencialne viditelne, ale na tom ktere z nich jsou skutecne viditelne, t.j. nezastinene terenem nebo budovami.

Aby se to dalo urcit, tak by clovek musel zmerit nebo odhadnout profil skutecneho horizontu. Zmerit se to da treba pomoci toho VisualGPS, akorat ze to trva asi pul dne. :-(( Ale da se to i odhadnout, zalezi na lokalite.

Jesli to pak jde zadat do te webove aplikace nevim, ale do toho programu od Trimblu by to jit melo.

No a kdyz to tam zadate, tak to spocita optimalni casy i s ohledem na mistni podminky viditelnosti satelitu. Takze to dopredu spocitat jde, akorat musite vedet, jaka cast oblohy je na danem miste videt. No a aby to nebylo tak jednoduche, tak videt muze byt i satelit, ktery neni videt primo. Proste se od neceho odrazi. Typicky nekde na ulici ve meste vidite 10% oblohy, ale presto chytnete vetsinu satelitu.

Mau Loftin napsal/a:
Není lepší se spolehou na GPS, která udává přesnost? Resp. jak se lze na tuto hodnotu spolehnout, neví někdo ?

Spolehnout se na to celkem da. Alespon tedy u Garminu. Pokud vim, tak to pocitaji z konfigurace prijimanych druzic a dalsich udaju o presnosti, ktere druzice vysilaji. Blize jsem to nikdy nezkoumal.

Plati, co uz jsem psal. Chce to hlidat pocet satelitu (aby jich bylo co nejvice) a tu presnost, kterou Garmin udava. Dat prumerovani nekolik minut a zopakovat to nekolikrat v prubehu dne nebo nekolika dnu. Jednotlive zprumerovane souradnice by se pak nemely prilis lisit. Ty pak jeste muzete zprumerovat. Pokud by se nejaka hodne odlisovala, tak bych ji do prumeru nezahrnul.
  • 0

#17 Honzik&Pavlinka

Honzik&Pavlinka

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 270 příspěvků(y)

Publikováno 10 září 2009 - 19:39

Ano pro přesnější výpočty vhodnosti doby měření v členitém terénu je potřeba i nastavení masky zákrytu terénu. Tu lze nastavit podrobně v programu Trimble Planner. (V CalSky lze použít jen obecnou masku ve stupních.)

Vložený obrázek


  • 0
GPS: Garmin Oregon 550, Garmin-Asus M10, SW: GSAK 7.x.x, OziExplorer 3.95n, SmartMaps 3.x, OziExplorer CE 2.3x, BeelineGPS 1.9x

#18 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 11 září 2009 - 1:11

mapoid napsal/a:
No to prave nemusi byt pravda. Zalezi i na kvalite prijmu a konfiguraci druzic.

Nemusí, ale jediná možnost, jak tohle na 100% vychytat, je připojit GPS k PC, notebooku, PDA nebo mobilu a zaznamenat přes NMEA po dostatečnou dobu (den) všechny vzorky včetně DOP, atd., pak s tím jde kouzlit opravdu slušně. (Mimochodem, velice mě překvapilo, že modely etrex Legend/Vista HCx tuto možnost pravděpodobně vůbec neposkytují.)
V ostatních případech se holt musíš spolehnout na to, že doba průměrování dostatečně srovná výchylky, protože všechny aktuální podmínky v daném místě nemáš jak předem odhadnout a tím pádem se nemáš podle čeho řídit při výběru časových intervalů.

A hlavně jsem tím chtěl říct, že nemá smysl přijít na místo, minutu až dvě průměrovat a odcházet s představou, že mám super přesné souřadnice.
  • 0

#19 Honzik&Pavlinka

Honzik&Pavlinka

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 270 příspěvků(y)

Publikováno 11 září 2009 - 6:50

Je dobře, že se diskuze rozjela. Přesné zaměření záleží na spoustě faktorů. Prvotním impulzem pro napsání příspěvku bylo to, aby si lidi uvědomili, že se postavení satelitů výrazně mění v čase. Pro otevřenou nebo mírně zvlněnou krajinu (myslím, že většina případů) jde použít první příspěvěk. Pokud se začneme zajímat o specifické případy (měření v bytě, v lomu, uprostřed vysoké zástavby), tak je celá problematika složitější. Jinak pokud někdo potřebuje změřit výšku horizontu, tak se na to používá nejjednodušeji inklinometr a ten lze snadno nahradit obyčejným školním úhloměrem do jehož vrcholu (90°) přilepíme nit s olovničkou (například obyčejným klíčem). V terénu tento inklinometr srovná vodorovně se zemí a pak průhledem na stupnici odečítám. Je to mnohem přesnější než prostý odhad.
  • 0
GPS: Garmin Oregon 550, Garmin-Asus M10, SW: GSAK 7.x.x, OziExplorer 3.95n, SmartMaps 3.x, OziExplorer CE 2.3x, BeelineGPS 1.9x

#20 mapoid

mapoid

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 296 příspěvků(y)

Publikováno 11 září 2009 - 10:18

alkes napsal/a:
A hlavně jsem tím chtěl říct, že nemá smysl přijít na místo, minutu až dvě průměrovat a odcházet s představou, že mám super přesné souřadnice.


Ja myslim, ze my dva si v zasade rozumime. Ja to chtel upresnit pro ostatni. Nicmene si stojim za tim, ze je lepsi pockat si na dobre prijmove podminky a pak prumerovat dve minuty, nez prumerovat dve hodiny vcetne mereni ze tri satelitu. Proste radsi mene a kvalitne. Ta kvalita se da ohlidat podle poctu viditelnych satelitu, podle toho, jak hodne pozice lita, podle PDOP/HDPO/VDOP (nebo presnosti pozice u Garminu). Pokud je PDOP 20, tak proste nemam sanci pozici nejak rozumne urcit i kdybych prumeroval pul roku.

Samozrejme je porad lepsi prumerovat a to i treba pri spatnych podminkach nez slepe pouzit jedno mereni.

Bavime se zejmena o zamereni kese jejim majitelem. Takze pokud venuje dost energie jejimu vybudovani, tak muze venovat jeji cast i peclivemu zamereni. Vetsinou si muze vybrat cas, kdy tam prijde, muze tam jit nekolikrat opakovane. Pokud zrovna nejsou dobre podminky, tak si muze hodinu, dve pockat na lepsi podminky. Muze si zmerit horizont a podle toho dopredu odhadnout vhodne casy pro mereni.

V uplne jine situaci je ten, co hleda. Proste prijede, kdy to jde. Jak vypada viditelny obzor dopredu nevi a tak si nemuze vybrat optimalni cas. Musi to zvladnout za danych podminek. Pak samozrejme nezbyva nez prumerovat, to co je momentalne k dispozici.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama