Přejít na obsah


Fotka

GeoKuk - kešky nad mapy.cz - nový desktopový program.


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
834 odpovědí na toto téma

#781 TerZdeK

TerZdeK

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 544 příspěvků(y)

Publikováno 02 červenec 2017 - 12:34

Prosím prosím, je tu někdo, komu se podařilo stáhnout komplet mapu ze serveru mapy.cz pro offilne zobrazení? Stále jen roste číslo počtu vzorků, ale kde nic, tu nic.


  • 0

#782 ToRo61

ToRo61

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 482 příspěvků(y)

Publikováno 23 duben 2018 - 20:10

Dokud to šlo, tak jsem používal GK v.4.1.2. Když přestal se Seznam mapami fungovat, tak jsem byl nucen přejít na v.5.0.1.

S problémem http://www.geocachin...-velikost-okna/ jsem se 'vyrovnal' (okno s GK mám přes celý monitor).

Relativně často ale mám problém s tím, že některé mapové kachle se nestáhnou - mapa pak vypadá takto https://github.com/m...okuk/issues/155

GK spouštím jako JAR z BAT souboru - v DOS okně v případě nestažených kachlí vidím chyby typu:

   20:44:33.148 [pool-6-thread-1] ERROR KachleDBManager - A database error has occurred!

Má někdo zde podobnou zkušenost?

 

Investoval bych čas do toho, stáhnout si jednorázově příslušný zoom určitého výřezu mapy pro offline použití, ale podle mne to nefunguje. Databáze s kachlemi (tiles.sqlite) mi sice roste, ale když přepnu GK do offline režimu, atk se mapa nezobrazí  :-(

O pár stránek výše někdo taky tvrdí, že offline režim s GK v.5 nefunguje.

Je zde někdo, kdo offline režim GK používá?

Je zde někdo, kdo GK používá?


Tento příspěvek byl upraven od ToRo61: 23 duben 2018 - 20:10

  • 1

#783 Solim

Solim

    Introvert

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 786 příspěvků(y)

Publikováno 23 duben 2018 - 20:55

GK použivám a občas se mi též některé kachle nestáhnou s odkazem, že byly staženy dřívějším požadavkem. Většinou se tak stane při rychlém zazoomovaní a odzoomování, kdy se nestačí stahnout všechny kachle daného zoomu. Na to je jedinná odpomoc: "mapa - online - zatržítko odkšrtnout" a pak "mapa - online - zatržítko zaškrtnout". Tím dosáhnu toho, že se všechny kachle stáhou znovu.

Offline režim už není možný.

Já spouštím GK z GeoGetu.


  • 0

HONOR 9, Android 9.1.0, a:Drake 6.06 + OSM (paws), GeoGet 2.10.4.804 + GeoKůk 5.0.2

 

S úsměvem jde vše líp


#784 ToRo61

ToRo61

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 482 příspěvků(y)

Publikováno 23 duben 2018 - 21:38

No jo, "mapa - online - zatržítko odkšrtnout" a pak "mapa - online - zatržítko zaškrtnout" - to funguje :-)

Díky za radu.


  • 0

#785 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 14 050 příspěvků(y)

Publikováno 23 duben 2018 - 21:58

Čistě pro inspiraci, kvůli čemu vlastně trváte na GK? Co by musela umět Geogetí cachemapa, abyste ji používali místo GK? Ptám se pochopitelně jen uživatelů GG, dik.
  • 0

#786 ToRo61

ToRo61

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 482 příspěvků(y)

Publikováno 23 duben 2018 - 23:08

Možná používám GK ze setrvačnosti (neznalosti možností GG mapy), ale hlavní rozdíl je myslím v tom, že pro GG mapu zobrazuji body podle aktuálního GG seznamu. Kdežto pro GK mám cca desítky různých typu zdrojů bodů v GPX. GPX vesměs generuji z GG. Body ale nejsou žádné kešky, jsou to určité kategorie obecných bodů, které si na GK mapě můžu různě (de)aktivovat v tzv. zdroji kešoidů- viz přiložený screenshot. Ten zdroj kešoidů je vlastně adresářová struktura a ve složkách můžu mít i geotagované JPG :-).  Jednotlivým kategoriím bodů si můžu přiřadit vlastní ikony. Kromě toho, že můžu deaktivovat  kategorii (jedno/více GPX), tak z kontextového menu bodu mohu (de)aktivovat konkrétní body a pak mohu další volbou přepínat (ne)zobrazení těchto všech deaktivovaných. GK mi umožňuje plánovat trasy - podobně jako na Seznam mapách.

Kontextové menu bodu umožňuje vyvolat StreetView, kopírovat do schránky souřadnice, ID bodu pro GG, definovat bookmarky bodů. A to je asi všechno :-).

Ještě bych zmínil i ten offline režim, dokud fungoval. Ne všude, kde se vyskytnu je signál dobrý.

Přiložené miniatury

  • gk_screeen.jpg

Tento příspěvek byl upraven od ToRo61: 23 duben 2018 - 23:20

  • 0

#787 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 049 příspěvků(y)

Publikováno 24 duben 2018 - 9:11

Pro mě je hlavní důvod přehlednost. Na keškomapě se prostě ztrácím. Geokůk používám na plánování výletů. Přitom lovím i archivní kešky a vím, že často i disablované jsou občas odlovitelné, jen jsou někdy disable kvůli blbostem (plný logbook atp., kvůli nezájmu autora). Chci taky vidět i ty, které už mám nalezené já, ale ne manželka. Takže v GK vidím jasně, která je disablovaná, která ne, kterou už mám nalezenou. V Keškomapě mi tyto všechny kategorie splývají a abych je rozpoznal, musím si ty keše buď vyfiltrovat, nebo rozkliknout (slabé žluté podbarvení se u nalezených lehce ztratí). Schválně se podívejte na dvě přiložené obrázky, který se vám líbí víc?

To, že některé body chybějí je tím, že jsem pro GK exportoval data z GG dříve pro celou ČR a jsou tam vypnuté archivované eventy.

Obecně mi přijde práce s GK velice rychlá. Mám v něm exportované kešky z okruhu 200 km, a aktualizuji je tak 1x za 14 dní. Dál se dívám stejně jen tak ze zvědavosti, když plánuji dovolenou nebo se chci někam podívat, takže nepotřebuji aktuální data, ale zhruba představu, co tam přibližně je. A to ocením spíše tu rychlost.

 

Co vidím jako hlavní klady, co má stále GK oproti Keškomapě:

+ Lepší grafiku

+ Ikonky na výběr filtrů přímo v menu (drobnost, ale je to rychlejší než jít přes další klik)

+ Možnost skrytí dalších WP, když mám keš nalezenou (skryjí se parkoviště, stage a další body)

+ Možnost skrytí WP, pokud mám WP Final u keše (užitečné v případě, že keš jste prošli, ale nenašli a po několika letech už při plánování alespoň nevadí tolik WP)

+ Označení zeleně keší, které chci lovit (dříve fungoval i export do GG, dnes se jen ukládá do souboru seznam GC kódů - možný import ručně)

+ Označení černě keší, které "nelovím" - vhodné např. při luštění nějaké oblasti.

+ Nemusí se pouštět před zobrazením mapy GG, který často startuje dlouho, pak ještě se nemusí pouštět export map pro Keškomapu. Většinou mi nevadí týden či dva staré data, takže nemusím každý den několikrát pouštět GG.

+ Zobrazení WP, které souvisí s keší ne animací, ale podbarvením, které zůstane stále (nemusím stále jezdit přes WP při hledání jiných WP).

+ Rychlé vyhledávání i podle názvu autora (v keškomapě mi funguje jen podle GC kódu a jména keše)

+ Vyhledávání funguje nezávisle na diakritice, v Keškomapce je nutné zadat přesně název (tj. když zadám "Špion", nenajde mi "Spion")

+ Jednoduché zadávání cesty + větší možnosti její úpravy a exportu (i když toto je možná jen díky mému zvyku, těm co používají Keškomapu více možná vyhovuje tento způsob, ale v Keškomapě je předpokládám počet omezen na 5 a exportuje se pomocí kopírování textu do souboru GPX).

+ Další možnost filtrování přes nastavení Zdrojů - aneb jak píše ToRo - do GeoKůku si můžu nahrát několik GPX s různými zdroji.

 

Ale abych nebyl nespravedlivý co mi chybí v GK oproti Keškomapě, nebo co už bohužel GK ztratil je zde:

- Nemá náhled listingu (to mi ale moc nevadí)

- Nemá dnes podporu od autora (například zavedení zpětné kompatibility označení navštívených stage z/do geogetu by bylo naprosto úžasné!)

- nemá zobrazení dalších vrstev (např. zajímavé je u Keškomapy, kde je street view, seznam Panorama, správní hranice či geomorfologické celky)

 

 

Co již nefunguje:

- off-line stahování map (úžasná funkce, projeli jsme takto s GK na klíně velkou část Norska a Švédska) Dost to pomohlo při navigaci po keškách.

- Na některých mapách GK nefunguje při takových přiblíženích

- Občas se seká, při delší práci (žere hodně paměti). Ale přijde mi, že je to spíše při souběhu s internetovým prohlížečem a otevřením hodně stránek.

- Jak tu již někdo naznačil, občas se nenačtou nějaké kachle. Většinou stačí odzoomovat a přizoomovat.

 

Každopádně pro mě zatím je těch kladů geokůku daleko víc, než těch kladů ty keškomapy.

 

Tady porovnejte přehlednost:

GeoKuk.jpg

Keškomapa.jpg

 

Hlavní rozdíly dle mně u přehlednosti:

Archivované keše: GeoKůk - slabě, průsvitně, neruší okolní, jasně jsou rozeznatelné na první pohled. U Keškomapky červený stín, po rozkliknutí popis (u GK také), je obtížné poznat, že jsou archivované.

Disablované keše: GeoKůk - šedě zabarvené - jasně rozeznatelné, oproti tmavě žlutému (možná oranžový?) stínu keškomapy, který mě trochu plete s odloveným

Odlovené kešky: GeoKůk - žlutý smajlík - jasně rozeznatelné. U Keškomapy žlutý stín (není úplně jasně vidět, na druhou stranu je zde patrné, jaký druh keše to je, u GK to není)

Související WP: GK: řešeno podbarvením, KM - animace, která odezní

Final WP: U GK více odpovídá značení vlaječky v GG, u KM je tak značen jiný WP.

Sady ikon - prostě více se mi líbí ty u GK (má definované i pro WM a spoustu dalších bodů zájmu). Nevím tedy, jak Keškomapa. Sice u KM je přesněji definováno umístění keše, díky nožičce. Ale v terénu stejně hledám podle GPSky, ne podle mapy.

 

PS.: Popisuji Keškomapu, která se nachází na cestě Pluginy - Export - Keškomapa. V Menu Seznam je ještě Mapa kešek, která je trochu jiná...

 


  • 0

#788 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 8 325 příspěvků(y)

Publikováno 24 duben 2018 - 9:32

Moment, keškomapa ukazuje Panoramu? Mě už delší dobu ne. Že bych měl něco blbě?

Používám ji velice často. Na keše moc ne. Ale např. možnost jednou klávesou vypnout všechny waypointy a nechat jen ty k aktivně vybrané keši považuju za vynikající. Škoda, že Norbert už asi na vývoji nepokračuje. Je to "jen" javaskript, ale tak hluboko do toho nevidím, abych byl schopen něco upravovat.

Ale předchozí diskutující asi měli na mysli tu druhou geogetí mapu, tu neppoužívám. A ani např. naklikávání ref. bodů z mapy. Důvod je jednoduchý, vyžaduje to jádro novějšího IEXP, který já už do starého systému nedostanu.


  • 0

#789 TerZdeK

TerZdeK

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 544 příspěvků(y)

Publikováno 24 duben 2018 - 9:40

Roman_Jaromer 

 

naprostý souhlas, lépe bych to nenapsal. I když, u mne je to prostě přehlednost a převážně setrvačnost. :)


  • 0

#790 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 14 050 příspěvků(y)

Publikováno 24 duben 2018 - 11:14

Díky, vyzvídám hlavně proto, že Geogeti Cachemapu zrovna předělávám, tak abych věděl, jakým směrem rozvíjet její funkce. (A ano, ptal jsem ne na cachemapu, ne na keškomapu, ale i tak mi to pomohlo.)


  • 1

#791 Solim

Solim

    Introvert

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 786 příspěvků(y)

Publikováno 24 duben 2018 - 11:21

To co napsal  Roman_Jaromer ani nejde napsat líp, je tam shrnuto vše.

 

Pro mne je důležité:

1. Že mám načtenou celou republiku a můžu nad ni brouzdat a přemýšlet, neb nikdy netuším kam vyrazím. (Normálně mám záběr pres celou republiku)

2. Přehlednost (mne vyhovuji smajlíci ale ne vlaječky)

3. Kdysi jsem se GeoKůk naučil používat a sžil jsem se s ním

4. To co jsem objevil jako zajímavé mám ozeleněné a tak hned vidím co jsem usoudil i před lety jako zajímavé

5. Co nechci lovit (většinou T5) mám černé a tak nemusím znovu zkoumat co to je za cache. (rád vidím vše a tak nepoužívám filtry)

6. Archivované mám slabě šedé a tak se na ně můžu podívat, když se kryji s mou trasou.

7. Odlovené mám jako žlutého smajlíka.

8. Vzhledem odpovídá a:Drake které používám na mobilu

 

Žel vím, že jednou GeoKůk už nepůjde rozchodit a tak uroním slzu a naučím se neco novějšího.


Tento příspěvek byl upraven od Solim: 24 duben 2018 - 11:24

  • 0

HONOR 9, Android 9.1.0, a:Drake 6.06 + OSM (paws), GeoGet 2.10.4.804 + GeoKůk 5.0.2

 

S úsměvem jde vše líp


#792 VPLK

VPLK

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 13 příspěvků(y)

Publikováno 24 duben 2018 - 13:56

Kromě výše uvedených důvodů, které popsali skvelě ostatní, používám GK pro plánování cesty, tj. výrobu GPX souboru pro trasu do Garminu. Vidím prostě oblast s keškami, která mne aktuálně zajímá, a snadno naklikám trasu, kterou pak nahraji do GPS.


  • 0

#793 dejwy

dejwy

    dejwy

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 114 příspěvků(y)

Publikováno 24 duben 2018 - 14:56

Klasické zmatení dvou "keškomap":

 

Keškomapa: GG menu: Pluginy - Keškomapa, autor: Norbert_G, poslední verze v3.81 z 19.6.2015 .. tento obrázek má v postu i Roman
Mapa kešek/Cachemap: GG mneu: Seznam - Mapa kešek, autor HaLuMa, poslední ver 3.2.3


  • 0

#794 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 049 příspěvků(y)

Publikováno 24 duben 2018 - 15:02

Díky, vyzvídám hlavně proto, že Geogeti Cachemapu zrovna předělávám, tak abych věděl, jakým směrem rozvíjet její funkce. (A ano, ptal jsem ne na cachemapu, ne na keškomapu, ale i tak mi to pomohlo.)

Tak popisoval jsem to, co je v pluginech, protože už tu párkrát někde kdysi v diskuzích zaznělo, proč nepoužíváme "keškomapu" přímo co je v geogetu. A ta keškomapa v pluginech mi připadá lépe funkční i více odpovídá tomu názvu.

Ptáš se totiž na cachemapu, v pluginech je "keškomapa" a v nabídce "mapa kešek". Tomu, co se ptáš, odpovídalo více ten odkaz z těch pluginů. A ta mapa z té nabídky mi přijde daleko horší.

 

K té "Mapě kešek" mi vadí hlavně toto:

1) Nejvýraznější nedostatek - nejde mapa Mapy.cz turistická a základní.

2) Při exportu se zobrazí prázdná mapa, nejprve se musí nastavit opět filtr a zmáčknout "refresh" aby se něco vůbec zobrazilo. Přitom u GK se toto dělá automaticky (zbytečné klikání).

3) Sdružování bodů s počtem se mi nelíbí, raději, když se překrývají.

4) Při posunutí mapy se nezobrazí body, musím dát "refresh"

5) Ikonky jsou hodně malé (asi jen zvyk, zase jich je vidět více). Ovšem trochu některé splývají a špatně se rozeznává, co je v nich

6) Disablovaný (archivovaný) či event v provozu se nedá rozeznat. U ostatních typů jsem to taky občas špatně rozeznával, co je co za keš u disablovaných (co je disablovaná / archivovaná mysterka, tradička, multina)

7) Kreslení vlastních tras - až po dlouhém zkoušení jsem našel, kde se zjistí délka, export jsem nenašel.

8) Až po delší době mi docvaklo, že odlovená je "škrtnutá" ikonka. 

9) Nenašel jsem, kde zapnout popisky keší (+ nastavení k nim co má GK)

10) Nenašel jsem hledání podle názvu keše, autora keše, GC kódu

 

To je zatím vše, co jsem viděl ve čtvrthodince testování... Osobně - GK je o 200% lepší... Promiň HaLuMo.

 

Nechtěl bys raději převzít jeho štafetu a vylepšovat tento skvělý program? To by bylo super a byl bych nejšťastnější kačer na světě :-)


  • 0

#795 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 14 050 příspěvků(y)

Publikováno 24 duben 2018 - 17:21

Tak moment:

 

1) mapy.cz v te moji mape normalne funguji. Funguji tam i vsechny mapy, ktere si nadefinujes v nastaveni Geogetu. Z ceho usuzujes, ze tam nejdou? pouzivam je tam bezne!

 

2-4) tohle je dano tim, ze ten mapovy engine tak obrovske mnozstvi bodu prostě nezvlada. Proto ta filozofie, ze nejprve najedes nad oblast, ktera te zajima, a na povel natahnes ikonky. A proto to shlukovani, u ktereho si mimochodem muzes nastavit, od jake urovne zoomu se nema delat.

 

5) ikonky jsou ciste subjektivni, tamty mi zase pripadaji humpolacke a neprakticke. Ale to je  kosmeticka vec, vymenit nejakych tricet obrazku za jine, to je to nejmensi.

 

6) vida. Ja, kratkozraky, s tim problem nemam. Ale spis to bude o barvocitu. Disablovane jsou cernobile, aktivni barevne. I ten event dokazu barevne rozeznat. Nicmene viz. bod 5. To je ten nejmensi problem.

 

7) ano, exporty a importy tam nejsou, tady je co zlepsovat.

 

9) u refresh tlacitka jsou dva cudliky. jednim zapnes popisky (a vygeneruje to i prehlednou tabulku pod map, kterou si muzes usporadat a vytisknout i s mapou), druhym zapnes zobrazovani ochrannych pasem kolem fyzickych kesi. Je ale potreba znovu zmacknout Refresh.

 

10) tady asi pracuji nejak opacne... hledam kese v geogetu, a pak si je kdyztak zobrazim na mape.

 

Geokuk je, pokud si dobre pamatuju, napsany v jave. To je opravdu neco uplne jineho nez javascript, ktery mimochodem umim velmi okrajove. To vam dohromady fakt nedam, ani kdybych chtel.


  • 0

#796 ToRo61

ToRo61

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 482 příspěvků(y)

Publikováno 24 duben 2018 - 18:40

Ještě jsem si uvědomil jednu výhodu GK a to jsou klávesové zkratky...

pro různá hledání CTRL-M, CTRL-F, CTRL-L,

pro přepínání druhů map, skvělé je pro mne CTRL-C (vloží do schránky aktuální souřadnice kurzoru).

Škoda, že nemáme zkratku na přepínání online/ofline režimu, tim by se dalo nouzově řešit ten 'reset' nenačítání kachlí.

Co kdybychom vypsali zde na fóru 'výběrové řízení' na Javistu, který by pořešil aspoň nejhorší GK problémy?


Tento příspěvek byl upraven od ToRo61: 24 duben 2018 - 18:41

  • 1

#797 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 14 050 příspěvků(y)

Publikováno 24 duben 2018 - 18:51

To rozhodne zkuste, protoze i kdyz tu Geogeti cachemapu predelam, urcite nebude mit tolik funkci. Spise jen ty zakladni a zasadni. Ty velke finesy necham na trakoveto pluginy.

 

Kazdopadne by bylo treba hezke, kdyby se Geokuk naucil nacitat definice mapovych podkladu z GG, aby jejich konfigurace mohla byt jednotna a centralizovana.

Kdysi jsem i delal do GG rozhrani, ktere mohl Geokuk volat a castecne tim Geoget ovladat. A sam uz nevim, jestli to vubec nekdy zacal pouzivat a v jakem je to dnes stavu.


  • 0

#798 ToRo61

ToRo61

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 482 příspěvků(y)

Publikováno 24 duben 2018 - 19:22

jj, GK má stále volbu v kontextovem menu bodu 'URL do Geogetu' - to jsem dříve používal - přidávalo to konkrétní bod do aktuálního seznamu GG. To ale teď myslím nefunguje, možná je to tím, že u těch svých obecných bodů mám trochu atypická (nekeškové) ID.

Nicméně, v kontextovem menu bodu GK je také 'Identifikátor do schránky', a pak v GG dohledávám za pomocí CTRL-G :-)


  • 0

#799 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 14 050 příspěvků(y)

Publikováno 24 duben 2018 - 19:28

webovy odkaz na listiong kese tam nikde neni? ten by mel jit mysi pretahnout na okno Geogetu...


  • 0

#800 ToRo61

ToRo61

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 482 příspěvků(y)

Publikováno 24 duben 2018 - 20:31

jj, webový odkaz tam je - to je to kontextové 'URL do Geogetu' - vloží to do schránky něco jako http://coord.info/_id_bodu_

Když jsem se dříve přepnul do okna GG, tak se bod přidal sám do aktuálního seznamu, teď mi to přidání bodu do seznamu nefunguje, ale já to už ani nepotřebuju. Teď jsem si zvykl označit množinu bodů na mapě GK, tím se vytvoří GGT seznam a ten v GG otevírám .


Tento příspěvek byl upraven od ToRo61: 24 duben 2018 - 20:48

  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama