Přejít na obsah


Fotka

Pomozte k zapeklité keši.


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
53 odpovědí na toto téma

#41 AdammO

AdammO

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 43 příspěvků(y)

Publikováno 18 duben 2010 - 8:38

mr.mates napsal/a:
No já když někam zajdu (hlavně na cestách¨, tak říkám, že pokud nevíš, co si dát, dej si smažák - smažený sýr, hranolky, tatarka.
Jinak každý pátek vepřový řízek s bramborovým salátem.



přesně tak, já taky
  • 0
tak to jsem já

#42 VoTeP

VoTeP

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 91 příspěvků(y)

Publikováno 21 květen 2010 - 13:16

Zdravíčko, jen tak pro informaci a inspiraci, tady najdeš podle mě typicky typická jídla :-).
http://www.czechspecials.cz/
Všechny recepty vyšly samostatně v kuchařce, kterou máme, a nad kterou vždycky slintám. Takže pro inspiraci je dobré sáhnout sem.

A za mě typicky české jídlo - houbový kuba. Mňam.
  • 0
Podpis? Ty to ještě neumíš? Prostě takhle ne... Křížeeek a kolečko!

#43 kostapanaj

kostapanaj

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 89 příspěvků(y)

Publikováno 21 květen 2010 - 14:59

Co takhle dušený čerstvě natrhaný hrášek, trošku do sladka, zahuštěný jíškou s opečeným klobáskem a štricnou čerstvého chleba ? Jako zákusek šulánky s makem a zalít to pivkem !!!
  • 0
Pro radost a zábavu. A co ty?

#44 Anupev

Anupev

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 597 příspěvků(y)

Publikováno 21 květen 2010 - 18:38

Nebo staré dobré české buchty-i když to není hlavní pokrm,to zas nechci míchat jablka s hruškama:-)
  • 0
Každá keš je stupněm ke kačerově posmrtné blaženosti.

#45 Alfirin

Alfirin

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 69 příspěvků(y)

Publikováno 21 květen 2010 - 20:33

To jsem jediná, komu svíčková nechutná? :P:D Přidala bych ještě pučálku s chlebem..buchtičky s krémem..jablkový nákyp..štrůdl..křenovou omáčku..zapečený lilek z kozím sýrem..ale to už je spíš o tom, co kdo má rád..
  • 0

#46 jednou nohou v hrobe

jednou nohou v hrobe

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 35 příspěvků(y)

Publikováno 22 květen 2010 - 10:03

Zegga napsal/a:
Typicky české bude asi:
Polévka bramborová s kořenovou zeleninou a houbami.
Vepřo-knedlo-zelo, popřípadě varianta drůbeží, tedy kachna nebo husa, knedlo-červeno zelo :-)
Knedle bramborové, kynuté i houskové, vždy však válečky krájené na plátky, bez ohledu na způsob vaření (ve vodě, v páře, hrnkové)
Maso pečené, relativně tučné. Zelí na sádle, bílé na kyselejší, červené na sladší úpravu.
Sladká varianta opět knedlíky, kynuté plněné ovocem, sypané tvarohem či mákem (švestkové), cukrem, maštěné máslem.
Nápoj PIVO.
:D


Řízek má blíže ke kuchyni germánské.
Krkonošská, valašská, slezská či chodská kuchyně jsou vynikající, o tom žádná. Ale ani jedna již z názvu není celorepublikově a celonárodně známá jako česká kuchyně. ;)

Krucinál, to mi nedělej tohleto, ted jsem si naslintala do klávesnice... :D:D:D


Řízek "vznikl" v Itálii, my ho známe spíš jako vídeňskej...
  • 0

#47 myspsb

myspsb

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 174 příspěvků(y)

Publikováno 24 květen 2010 - 10:38

Hele děckááááá, to není o chutích jednotlivce, ale snad o typicky českých jídlech (nebo su snad blbá?) A podle mě krom zmiňovaný svíškový je jasné knedlo, vepřo, zelo... Tady aspoň moje maličkost tak soudí :P
  • 0

#48 Nellas

Nellas

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 105 příspěvků(y)

Publikováno 21 srpen 2010 - 20:17

Rozhodně nezapomenout kromě těch profláklých knedlo-vepřo a svíčkových (tu já osobně nerada) na koprovku, křenovku, kulajdu, kubu, moravské zadělávané zelí (mňam :)), knedlíky (na knedlíky k nám jezdí cizinci, sice v Rakousku mají noky, ale to je něco trošku jiného... pak ještě mají takový jeden druh knedlíků tuším v Bavorsku, ale ty české jsou unikátní). A co třeba karbenátky? Jak tu všichni mluví o nezdravém.. ono to tak pravda není. Prostě ve většině krajů žili byli chudí lidé a vařilo se z toho, co bylo - ne každý si mohl dovolit tučné, tak se jedlo libové, v létě zelenina, v zimě, co se naložilo. V kraji rybníků se jedly ryby, kde bylo hodně hub, houbové pokrmy. Mimochodem, krupičná kaše... to se dělá i jinde ve světě? A nezapomenout třeba i na chléb! Halušky se zelím a uzeným, i když to mi přijde částečně převzaté ze slovenské kuchyně, kde jsou bryndzové halušky považované za národní pokrm a dědictví. No a taky se sem natahala velká část rakouské kuchyně, vždyť česká děvčata tam jezdila hledat štěstí a mnoho se jich uchytilo ve vídeňských kuchyních a domácnostech. Jinak se omlouvám za opožděnou reakci, tohle vlákno jsem našla až teď.
  • 0

#49 Jedla-bedla

Jedla-bedla

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 188 příspěvků(y)

Publikováno 21 srpen 2010 - 22:43

Nedávno jsem někde slyšel, nebo četl, že obložený chlebíček je český, nebo československý vynález.
  • 0
N 49°42.484, E017°04.620
Haná

#50 kmenicka

kmenicka

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 112 příspěvků(y)

Publikováno 24 srpen 2010 - 8:26

Jsem z Kerkonoš a tak tam jistě musí být již výše zmiňované kyselo, pak poliuka Ančka hladká, také houbový Kuba, fofrovanec (na způso bramboráku), plískánek, sejkory, atp.
  • 0

#51 zir37

zir37

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 242 příspěvků(y)

Publikováno 07 září 2010 - 18:54

Neměly by chybět šlejžky (šišky s mákem).
  • 0

#52 mishiczka1

mishiczka1

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 346 příspěvků(y)

Publikováno 07 září 2010 - 20:22

A co taková žemlovka? K smrti ji nesnáším, ani rýžový nákyp, ale zas krásně voní. Není to taky české jídlo? (Se jen ptám).
  • 0
mishiczka1

#53 ReVIZ

ReVIZ

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 576 příspěvků(y)

Publikováno 07 září 2010 - 22:58

Z doby, kdy v televizi byl Sváťa Kuřátko a my jako pitomci doma cvičili s vypínačema, si pamatuju, že snad origo český jídlo (který mj. nesnáším) je kuře na paprice...
  • 0

#54 Hojší

Hojší

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 286 příspěvků(y)

Publikováno 08 září 2010 - 19:35

Česká kuchyně Wikipedie
Česká tradiční kuchyně
Česká jídla
Ryzí český pokrm
České jídla přes hranici a naopak
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama