Přejít na obsah


Fotka

Mapa nálezů podle kraje či okresu


  • Zamčené téma Toto téma je zamknuto
263 odpovědí na toto téma

#1 PetrX

PetrX

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 437 příspěvků(y)

Publikováno 28 duben 2010 - 13:26

Již delší dobu si můžete přidávat do statistik mapu nálezů podle krajů/okresů pro ČR, SR a další země. Pravděpodobně ji používají jen uživatelé GgStatu, ale obecně se dá říci, že je pro všechny bez závislosti na nějakém programu.

Občas se stane, že někdo chce něco v mapě upravit či nahlásit chybu, ale píše do nejrůznějších fór, která nestíhám číst a tak se ke mně ani nedostanou. Zakládám proto toto vlákno ať jsou všechny postřehy na jednom konkrétním místě. Zároveň zde uveřejňuji postup jak připravit mapu pro použití, protože já nestíhám a ani se mi moc nechce dělat další státy.

Tvorba mapy jak ji dělám já (určitě se najde jednoduší způsob, ale já naň zatím nepřišel):

1) Sehnat kvalitního podkladu mapy s příslušným rozdělením (kraje, okresy) v SVG. Dobrým zdrojem je Wiki. Mapa by měla být volně šiřitelná a vždy by mělo být dohledatelný odkud byla stažena, pod jakou licencí je vystavena a název autora.

2) Tuto mapu vhodně upravit v editoru vektorových obrázků (inkscape apod.) do podoby kdy je pozadí bílé, hranice států černou barvou a hranice krajů/okresů barvou šedou.

3) Hotovou mapu vyexportovat do průhledného PNG tak, aby hranice byly tvořeny jednou barvou (žádné přechody ani barevný gradient, dalo by se říci pixelová grafika). Velikost obrázku by měla být cca. 1000 px na větším rozměru (větší se neosvědčila kvůli omezení PHP).

4) Obrázek otevřu v Photoshopu či Gimpu, prostě v grafickém editoru podporujícím vrstvy. Vybarvím si jednotlivé oblasti bílou barvou a uložím každou do zvláštní vrstvy. Poté uložím celou vybarvenou mapu včetně hranic jako samostatný soubor ve tvaru XXokres.png či XXkraj.png kde XX označuje název státu. Poté vypnu vrstvu s hranicemi a nechám zobrazenu pouze jednu vybarvenou oblast (vše ostatní je průhledné) a uložím do souboru tvaru XX.png (důležité je, aby obrázek měl stejnou velikost jako předtím generovaná celá mapa - tudíž žádný ořez) kde XX je označení daného kraje/okresu. Takto vyexportuji všechny oblasti.

5) Nyní nastává nejotravnější část celé akce a to přiřazení souřadnic pro popisky. Souřadnice jsou v px a odečítají se ze základního rozměru mapy. Každá oblast musí mít definovanou X-ovou a Y-ovou souřadnici popisku, který se snažte umístiti do středu dané oblasti. Nakonec vám vyleze seznam oblastí s přiřazenými souřadnicemi.

6) Uff, pokud jste zvládli vše až sem tak máte vyhráno. Zašlete mi soubory s mapou a oblastmi, seznamem souřadnic a já jej zařadím do PHP skriptu, který se stará o jejich generování.

Doufám, že jsme vás tímto návodem otrávil a už po mně nebudete chtít žádné nové mapy :D.

Zatím jsou hotové tyto státy:
- Česká republika (kraje, okresy)
- Slovensko (kraje, okresy)
- Irsko (provincie, okresy)
- Německo (spolkové země)
- Rakousko (spolkové země)
- Švédsko (kraje - zatím nepublikována)
- Polsko (vojvodství - zatím nepublikována)

Pokud by jste si chtěli vygenerovat svou vlastní mapu vlastnoručně tak zde je návod
  • 0

#2 sobikovi

sobikovi

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 956 příspěvků(y)

Publikováno 28 duben 2010 - 17:30

Je to asi absurdní, ale docela bych rád měl mapu podle pražských částí. Pro ty kdo loví většinu času v Praze by to mohlo být zajímavý... Co by k tomu bylo třeba udělat? Asi do GG přidat tag Praha a tam přidat nějakým makrem čísla pražských částí a to následně zpracovat... Šlo by to nějak?
  • 0

#3 zlicinaci

zlicinaci

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 875 příspěvků(y)

Publikováno 28 duben 2010 - 17:51

sobikovi napsal/a:
Je to asi absurdní, ale docela bych rád měl mapu podle pražských částí. Pro ty kdo loví většinu času v Praze by to mohlo být zajímavý... Co by k tomu bylo třeba udělat? Asi do GG přidat tag Praha a tam přidat nějakým makrem čísla pražských částí a to následně zpracovat... Šlo by to nějak?

Stačí ti mapa pražských částí viz výše návod :-) A kešky se tam samy nasypou podle souřadnic, ne? Tak jsem to pochopil.
Edit: měl jsem na mysli mapky s červenýma puntíkama :-)
  • 0

Samsung Galaxy S5  (aDrake / WhereYouGo)
zpracováno programem GeoGet.
Systémy a programy se nechovají náhodně, chovají se zcela chaoticky. (Medvídek, 2006)
Pište prosím do svých logů čas, zajímá mě, s kým jsem se minul. Dík.


#4 sobikovi

sobikovi

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 956 příspěvků(y)

Publikováno 28 duben 2010 - 17:59

Mapu s červenejma puntíkama právě nechci. Chci mapu stejnou jako jsou např. okresy, kraje, aby bylo jasné, kolik a jak máš vyloveno z Prahy... byla by to jistě sranda...
  • 0

#5 zlicinaci

zlicinaci

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 875 příspěvků(y)

Publikováno 28 duben 2010 - 18:19

sobikovi napsal/a:
Mapu s červenejma puntíkama právě nechci. Chci mapu stejnou jako jsou např. okresy, kraje, aby bylo jasné, kolik a jak máš vyloveno z Prahy... byla by to jistě sranda...

Mě by se líbila i ta puntíkovaná, s barevnýma puntíkama podle typu kešky. Ale tohle já nevím - otagovat pražské kešky, to je asi opruz. Možná přes polygony čtvrtí.
  • 0

Samsung Galaxy S5  (aDrake / WhereYouGo)
zpracováno programem GeoGet.
Systémy a programy se nechovají náhodně, chovají se zcela chaoticky. (Medvídek, 2006)
Pište prosím do svých logů čas, zajímá mě, s kým jsem se minul. Dík.


#6 sobikovi

sobikovi

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 956 příspěvků(y)

Publikováno 28 duben 2010 - 18:39

Pořešit polygony čtvrtí by nemuselo být zase tak těžký.
  • 0

#7 Arne1

Arne1

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 462 příspěvků(y)

Publikováno 28 duben 2010 - 18:41

Polygony čtvrtí by udělat šly, jestliže má HMP statut kraje, pak by jednotlivé čtvrti měly být jako okresy bez problémů- obdobně jako je to u Bratislavy. Polygony se perfektně dělají nebo upravují například zde: http://gsak.net/goog...ygoneditor.html Já osobně na to nedoporučuju používat IExplorer, je to v něm šíleně líné. Zkusil jsem některé kraje přes to otevřít v Chrome a je to bleskovka.
  • 0

#8 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 990 příspěvků(y)

Publikováno 28 duben 2010 - 19:20

sobikovi napsal/a:
Je to asi absurdní, ale docela bych rád měl mapu podle pražských částí. Pro ty kdo loví většinu času v Praze by to mohlo být zajímavý... Co by k tomu bylo třeba udělat?


Sehnat polygony prazskych casti, nejlepe od nekoho, kdo ma ty hranice v nejakem GISu. Rucne to obkreslovat by bylo hodne priblizne a zbytecne, kdyz nekdo nekde ty hranice urcite ma.

kdyz by ty polygony byly, neni pro mne problem z nich vyrobit polygony pro Geoget a pridat je k polygonum ceskych okresu. takze pak by to stavajici makra bez uprav zpracovaly do tagu jako jakykoliv jiny okres.

Bohuzel, ty polygony mestkych casti proste nemam.
  • 0

#9 h0--

h0--

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 132 příspěvků(y)

Publikováno 28 duben 2010 - 19:35

No, nepomohly by vám tyhle data z Openstreetmap? Pro příklad, třeba brněnský Jundrov - http://www.openstree...relation/423558

Relace sou tuším z katastrální mapy a měly by tam být snad všechny v ČR... Licence pod CC-SA-BY.
  • 0

Lovím zážitky a zakládám body. | https://openstreetmap.cz/

 

#10 Arne1

Arne1

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 462 příspěvků(y)

Publikováno 28 duben 2010 - 20:18

honny napsal/a:
No, nepomohly by vám tyhle data z Openstreetmap? Pro příklad, třeba brněnský Jundrov - http://www.openstree...relation/423558

Relace sou tuším z katastrální mapy a měly by tam být snad všechny v ČR... Licence pod CC-SA-BY.


ten web moc nejede
  • 0

#11 h0--

h0--

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 132 příspěvků(y)

Publikováno 28 duben 2010 - 20:43

No, prostě by tam měly být všechny hranice územních celků... Ideálně si v JOSMu najít číslo relace, upravit odkaz výše, stáhnout si XML do JOSMu, stáhnout členy té relace a... máte to v GPX. :) Možná (= určitě) to jde i snadněji, netuším. Teď jdu spát a pár dní tu asi nebudu, tak snad kdyžtak poradí někdo jinej. :)
  • 0

Lovím zážitky a zakládám body. | https://openstreetmap.cz/

 

#12 danhill81

danhill81

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 407 příspěvků(y)

Publikováno 01 květen 2010 - 15:35

Ahoj,chtěl jsem se zeptat,zda lze nastavit autostat tak,aby mi generoval nejen mapu nálezů cr s okresy,ale ještě k tomu zvláště mapu prahy... Zvláště jsem to nastavit dokázal,ale nevím jak to uděla obych tam měl i celou CR i Prahu ... Díky
  • 0

GPSMAP 64s + Honor 9


#13 L@Troj

L@Troj

    L@Troj

  • Members
  • PipPipPip
  • 196 příspěvků(y)

Publikováno 01 květen 2010 - 16:19

danhill81 napsal/a:
Ahoj,chtěl jsem se zeptat,zda lze nastavit autostat tak,aby mi generoval nejen mapu nálezů cr s okresy,ale ještě k tomu zvláště mapu prahy... Zvláště jsem to nastavit dokázal,ale nevím jak to uděla obych tam měl i celou CR i Prahu ... Díky

Do souboru template přidej:
Header Nálezy Praha
HTML <div style='text-align: center;'><img src="http://www.geocachin...7665&typ=praha" alt="Nálezy Praha"></div><br><br>
  • 0

#14 S474N

S474N

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 02 květen 2010 - 10:52

L@Troj: jeste dodam, ze to UID si musi zvolit podle sebe - pokud si mu to uz nepredpripravil.
  • 0

#15 danhill81

danhill81

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 407 příspěvků(y)

Publikováno 02 květen 2010 - 11:03

Děkuji mnohokrát ... UID už byl předpřipraven ... Funguje bez problémů ...
  • 0

GPSMAP 64s + Honor 9


#16 mikrom

mikrom

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 921 příspěvků(y)

Publikováno 05 květen 2010 - 14:04

danhill81: ono to v template je, jen to staci odkomentovat ;)
  • 0

#17 takerudavis

takerudavis

    TakeruDavis

  • Members
  • PipPipPip
  • 77 příspěvků(y)

Publikováno 05 červenec 2010 - 15:40

sobikovi napsal/a:
Je to asi absurdní, ale docela bych rád měl mapu podle pražských částí. Pro ty kdo loví většinu času v Praze by to mohlo být zajímavý... Co by k tomu bylo třeba udělat? Asi do GG přidat tag Praha a tam přidat nějakým makrem čísla pražských částí a to následně zpracovat... Šlo by to nějak?

Když koukam, jak kvalitní je zpracování ČR a jak dobře tam ty odstíny vypadají, tak musim říct, že přesně toto bych rád měl v pražské podobě i já :)

~~

Mimochodem, nevíte o nějakém způsobu, jak spočítat kešky podle okresů? Podle krajů to šlo snadno, kraje se ukazují ve výpisu kešek
http://www.geocachin...s.aspx?s=1&lt=2
ale na okresy to půjde asi o dost složitěji... procházet zpětně všechny kešky a zjišťovat v jakém okrese to vlastně jsou se mi teda moc nechce :(
  • 0

#18 gord

gord

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 9 326 příspěvků(y)

Publikováno 05 červenec 2010 - 16:27

GeoGet ma pro kazdou kes TAG CZ okres. Takze spocitta pocet kesi v kazdem okrese je celkem trivialni zalezitost.
  • 0

MHD/PID vybranych mest CR jako POI (diskuse)
GeoGet:
- Combine - automatizace opakovanych cinnosti (diskuse, dávky)

Stator - statistiky y GeoGetu (diskuse)

- Spoiler - uložení spoilerů do GPS jako POI (diskuse)

- Náhrada GJ legálními postupy

 


#19 sobikovi

sobikovi

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 956 příspěvků(y)

Publikováno 05 červenec 2010 - 16:46

HaLuMa napsal/a:
Sehnat polygony prazskych casti, nejlepe od nekoho, kdo ma ty hranice v nejakem GISu. Rucne to obkreslovat by bylo hodne priblizne a zbytecne, kdyz nekdo nekde ty hranice urcite ma.

kdyz by ty polygony byly, neni pro mne problem z nich vyrobit polygony pro Geoget a pridat je k polygonum ceskych okresu. takze pak by to stavajici makra bez uprav zpracovaly do tagu jako jakykoliv jiny okres.

Pokusím se obnovit... nenašel by někdo ty polygony pražských částí? Díky moc.
  • 0

#20 h0--

h0--

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 132 příspěvků(y)

Publikováno 05 červenec 2010 - 17:05

Jako... třeba tohle? http://www.openstree...relation/428841
  • 0

Lovím zážitky a zakládám body. | https://openstreetmap.cz/

 




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama