Přejít na obsah


Fotka
- - - - -

Garmin eTrex Legend HCx nebo Vista HCx


  • Zamčené téma Toto téma je zamknuto
7 odpovědí na toto téma

#1 vlaskop

vlaskop

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 5 příspěvků(y)

Publikováno 17 květen 2010 - 20:02

Dobrý den, umřel mi starý garmin Legend:( a rozhoduji se o koupi nového přístroje. Původně jsem se domnívala,že by mi mohl stačit lepší mobil s GPS, ale pak jsem si uvědomila, že do terénu a na kolo nic moc, tak jsem se začala rozhodovat v outdoorových navigacích. Vybrala jsem dva modely, které by mi stačily. Vím, že je tam rozdíl v barometru a výškoměru. Nemám ponětí, v čem by mi mohly tyto funkce sloužit. Můžete mi poradit upotřebení. A také se rozhoduji mezi mapami TOPO Czech 3 a 3 PRO. Zvládají tyto přístroje obě mapy stejně dobře, nebo se mám přiklonit k té jednodušší? Díky za postřehy PS: chci je hlavně na hledání kešek a občas na turistiku - oboje rekreačně
  • 0

#2 mwh

mwh

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 502 příspěvků(y)

Publikováno 17 květen 2010 - 20:18

Já osobně jsme vlastnil legenda HCX a je pravda že dnes už mám 300 ale nějak nevím kdy a jak použít kompas a barometr.Jinak na tvůj dotaz legend HCX umí i 3,1pro.
  • 0
Já si cestu nevybírám cesta si vybírá mě Kam s kolem nedojedu tam ho donesu

#3 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 14 357 příspěvků(y)

Publikováno 17 květen 2010 - 21:04

Zacnu od konce, edice map PRO neni problem. - barometr - uzitecne je to hlavne tehdy, pokud te zajima vyskovy profil prosle trasy. Pokud te takove veci nezajimaji, s klidem na barometr zapomen. - kompas - zatimco bez nej ti GPSka ukazuje smer na zadane souradnice jen pri pohybu, s kompasem ti jej bude ukazovat stale, i kdyz stojis na miste. Funguje to tak, ze si v te viste nastavis hranicni rychlost pohybu. Pri vyssi rychlosti to pak bere smer z GPS, pri nizsi z kompasu. Jenze ma to hacek, kompas musi byt nedavno kalibrovany a nesmi byt kolem nic, co by jej magneticky kompas ovlivnilo. Jinak moc dobre neukazuje. Smer z GPS tyhle vrtochy nema. Takze i bez kompasu se da zit.
  • 0

#4 packy_gis

packy_gis

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 173 příspěvků(y)

Publikováno 17 květen 2010 - 21:04

No základní rozdíl je ten, že Vista má barometrický výškoměr a elektronický kompas: Výškoměr: Výška je určována na základě tlaku vzduchu - měření by mělo být přesnější - ALE - při změně počasí/tlaku se musí výškoměr kalibrovat (z přesné hodnoty tlaku/známe nadmořské výšky/GPS družic). Legend výšku počítá jen z družic a obecně platí, že výšková přesnost je dvojnásobek polohové (ale já jsem s tím nikdy neměl problém). GPS s výškoměrem umí pří na displeji vykreslovat výškový profil trasy Kompas - elektronický kompas funguje stejne jako klasický (nechci začít flame na téme kompas vs. buzola :) ). U Legendu (který kompas nemá) kompas funguje pouze pokud jsi v pohybu - GPS pozná světové strany z diferencí při pohybu. El. kompas má malinko výhodu při GC - protože i když zastavíš, nebo se otočíš kolem své osy, tak to kompas pozná - u Legenda musíš udělat pár kroků aby se šipka upravila. Mezi Vistou a Legendem je rozdíl v ceně asi 1000Kč - myslím si, že Legend plně stačí, ale opět to závisí na osobních preferencích :) Snad jsem pomohl. Packy
  • 0
Vložený obrázek

#5 vlaskop

vlaskop

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 5 příspěvků(y)

Publikováno 17 květen 2010 - 21:16

Díky moc za všechny odpovědi, teď si to musím v hlavě srovnat, co vlastně chci a kolik jsem ochotna za to obětovat korunek.;) Na kolo by ten výškoměr byl dobrý, abych se mohla chlubit, že jsem vyjela kopec. Jinak je to pro mě na nic a bez kompasu bych to také asi přežila. Tak toď dilema :D
  • 0

#6 packy_gis

packy_gis

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 173 příspěvků(y)

Publikováno 17 květen 2010 - 21:34

No, pokud jde o výškový profil, tak ten si můžeš vykreslit v PC, když si stáhneš prošlou trasu ...
  • 0
Vložený obrázek

#7 Jarous1

Jarous1

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 337 příspěvků(y)

Publikováno 17 květen 2010 - 21:52

Nesouhlas... eTrexy jsou na PRO verze map už příšerně pomalé :| Už TOPO 2PRO se na mojí bývalé Vistě HCx skoro nehýbala, také proto šla hned z domu. Nedovedu si vůbec představit jak se na tom asi teda bude plazit TOPO 3PRO... Tím "nehýbala" mám ale na mysli zoomovaní a hledání něčeho na mapě, čili šoupání s mapou na displeji. Normální ukazování polohy na mapě je ale v pohodě... Ale jestli i tak máte tolik trpělivosti, tak to možná zkousnete... Barometrický výškoměr je sice hodně závislý na změny počasí, ale v záznamu trasy to pak není skoro vůbec znát. Ona se výška trochu srovnává s daty z GPS a pak jsou ty rozdíly minimální. Mně vždy stačilo barometr zkalibrovat ráno před výjezdem na kolo a po večerním návratu do stejného místa byl pokaždé rozdíl maximálně jen 3-5m... Tohoto s daty jen z GPS nedosáhnete ani náhodou, tady jsou už rozdíly často v řádu desítek metrů.
  • 0

#8 vlaskop

vlaskop

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 5 příspěvků(y)

Publikováno 20 květen 2010 - 20:18

Tak už mám navigaci doma, byl to celkem fofr. Nakonec jsem si koupila eTrex Legend HCx s mapami TOPO Czech 3. Byla to ta levnější varianta. Dnes ho mám první den, tak se s navigací seznamuji, ale není to zlé. Oproti starému Garminu má mapy a kupodivu se tváří dobře. Městské ulice jsou pojmenované a rozlišení je dobré. To jsem ani nečekala. Teď se ještě musím naučit dostat do přístroje kešky a hurá na lov. PS: omlouvám se, že odepisuji až teď, ale nezbýval mi na počítač čas. Díky všem za rady. Vlasta K.;)
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama